Skocz do zawartości
IGNORED

Finansowa apokalipsa nadchodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę ze nikt (wyborcy maja tez gdzieś sprawy czasowe-ważne co do kieszeni wpadnie )

teraz mamy super władze która doprowadziła nas na krawędź przepaści ...jeśli nie zmienimy tego to gdybanie co będzie za 10-20 lat uważam za bezprzedmiotowe-

Za kilka miesięcy zabraknie kasy i sie obudzimy w czarnej dupie

34 minuty temu, herbee napisał:

Napisałeś to akurat w momencie, kiedy sam jestem o krok od zakupu kilku jednouncjowych złotych monet. Teraz już sam nie wiem w czym ulokować drobne oszczędności. Srebro? Platyna? Pallad? Waluta? Poradzicie coś? Inwestycję w kruszce oczywiście traktuję długoterminowo, nie zamierzam grać na wahaniach kursów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakby co, to tu masz takie allegro dla monet. 

Ze zlotem jest problem aby je sprzedac, bo kazdy ma podejrzenia a podrobek pelnoa jubiler policzy ci zlom w smiesznych pieniadzach. 

Najslawniejsze monety to Krugerrandy. 

Inwestycje w monety raczej traktuj w inwestycje bezpieczenstwa, ze jak podwinie sie noga, bedzie mega krach na swiecie, lub jakas wojna i bedziesz chcial miec gotowke to sprzedaz te monety za polowe ich wartosci.   Ale bedziesz mial pieniadz. 

Dla mnie, na dzien dzisiejszy najbezpieczniej lokowac kase w nieruchomosci. 

Mozna tez miec troche gotowy w dolarach, euro, pokuslbym sie nawet o chinska walute. 

IMG-20200412-152512.jpg

IMG-20200412-152752.jpg

Przyjemnie sie robi, jak kupujesz monete za 1000zl a jest ona potem wystawiana na aukcjach za tyle:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Lolo2 napisał:

Dla mnie, na dzien dzisiejszy najbezpieczniej lokowac kase w nieruchomosci. 

Tak i nie.  Szybko odzyskać gotówkę jeszcze trudniej niż w przypadku złota.

Żeby mieć sensowną elastyczność trzeba zainwestować w kilka a jeszcze lepiej kilkanaście jednostek a to oznacza środki liczone w milionach.  Chyba że kupujesz w tzw. dużej perspektywie ale to oznacza zamrożenie kasy na kilkanaście lat i dalszy wzrost ryzyka.

43 minuty temu, Lech36 napisał:

najlepsza okazja już chyba przeszła

To jest wygodne tłumaczenie własnej bezczynności. Najczęściej w wersji "gdybym tak rok temu zaczął oszczędzać..." powtarzanej co roku od lat ?

nagrywamy.com

8 minut temu, Zbig napisał:

Tak i nie.  Szybko odzyskać gotówkę jeszcze trudniej niż w przypadku złota.

Żeby mieć sensowną elastyczność trzeba zainwestować w kilka a jeszcze lepiej kilkanaście jednostek a to oznacza środki liczone w milionach.  Chyba że kupujesz w tzw. dużej perspektywie ale to oznacza zamrożenie kasy na kilkanaście lat i dalszy wzrost ryzyka.

Tak, ziemie ciezko sprzedac. Ale mieszkania w miesicie juz duzo latwiej.  No ale, to w przypadku gdy ktos chce zamrozic conajmniej pol miliona. 

Ja zalozylem gospodarstwo rolne. I kupilem okazjonalnie gdzie jakies pola. Srednia stawka to 30 000zl / hektar. Mam nasrane takich pol po 1 hektar, 3 hektary, 2 hektary. 

I taka niespodzianka, rok temu dociagneli mi do mojego jednego pola wode i prad. Sasiad postaral sie o wszystkie papiery i wybudowal dom. Tetaz sprzedaje druga dzialke obok siebie. Wiec juz z jednym polem prawie 3 hektary bede mogl walczyc - - podzielic na dzialki i zaczac powoli sprzedawac. Pozwolenia dostane bo sasiad dostal wiec nie bede musial bawic sie w jakies odrolnienia itp. 

Wlozylem 100 000zl w to pole a zyskam moze i nawet 10 razy tyle. 

Dlaczego jeszcze stalem sie rolnikiem. Jak wiecie. Najlepiej dzisiaj nalezec do jakiejs sekty ala rolnik, gornik, lekarze, budzetowka itp. Tych nawet diabel nie ruszy. Podatkow mi nie dorypia,  bo ludzie sie wkurz i wysypia 2 przyczepy na ulice xD

Edytowane przez Lolo2
2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Pieprzenie pod założoną z góry tezę. PO nie miała żadnej polityki historycznej. Panowało przekonanie że ideologia sama w sobie jest czymś niepotrzebnym i przestarzałym a ludzie myślą racjonalnie więc wyniki ekonomiczne obronią się same.

To ty stawiasz tezę i to zresztą błędną, że PO nie miała żadnej polityki historycznej. Przeczą temu wypowiedzi Tuska o II WŚ, która zakończyła sią w 1989 roku czy Komorowskiego o PRL-u jako morzu ruin. Do tego obecny kult żołnierzy wyklętych czyli owoc wspólnych działań POPiS-u.

Okazało się to wielka bzdurą i błędem za który PO zapłaciła władzą. I to nie tylko w 2015 roku ale i we wszystkich następnych wyborach bo PO nadal nie wyciągnęła wniosków ze swoich błędów. A jednym z nich jest brak pomysłu na przyszłość dla Polski i dla samej partii.

Stało się tak dlatego, bo najważniejszy przywódca tej partii najpierw stłumił w niej samodzielne myślenie i wyciął konkurencję, a do tego miał pomysł na własna przyszłość, a nie na przyszłość własnej partii, państwo i społeczeństwa. I to jest słynna wina Tuska.

2 godziny temu, Zbig napisał:

Każdy kapitał jest "obcy" jak nie jest Twój własny.  Tego jednego mógłbyś się nauczyć po 30 latach życia w kapitaliźmie.

Ciekawe skąd miałby się wziąć ten rodzimy?

O to pytaj Balcerowicza. Dlaczego prywatyzację Telekomunikacji Polskiej przeprowadzono przez typowego słupa oddając ją francuskiemu państwowemu koncernowi? Dlaczego prywatyzowane polskie przedsiębiorstwa prawie zawsze trafiały w obce, a nie polskie ręce mimo, że były mało warte? Dlaczego jako wicepremier, miał w swoim otoczeniu ludzi, którzy za sam dostęp do niego żądali milionowych łapówek?

2 godziny temu, toptwenty napisał:

Dlatego, że towarzysze radzieccy skompromitowali ideę socjalistyczną raz na zawsze.

Dlatego, że utopili ją we krwi niewinnych ludzi (w tym swoich własnych towarzyszy)

W ślad za nimi poszli komuniści europejscy, azjatyccy, kubańscy i wszędzie indziej.

W przeciwieństwie do ciebie niedole radzieckich towarzyszy mało mnie obchodzą. A to dlatego, że to nie towarzysze radzieccy wymazali bądź wymazują z kart polskiej historii takich ludzi jak: Piotr Bardowski, Henryk Baron, Maria Bohuszewiczówna, Marcin Kasprzak, Władysław Kowalewski, Stanisław Kunicki, Józef Montwiłł-Mirecki, Stefan Okrzeja, Michał Ossowski, Filipina Płaskowicka czy Ludwik Waryński.

Edytowane przez Zyzol
12 minut temu, Zyzol napisał:

To ty stawiasz tezę i to zresztą błędną, że PO nie miała żadnej polityki historycznej. Przeczą temu wypowiedzi Tuska o II WŚ, która zakończyła sią w 1989 roku czy Komorowskiego o PRL-u jako morzu ruin. Do tego obecny kult żołnierzy wyklętych czyli owoc wspólnych działań POPiS-u.

Wypowiedzi to nie jest jeszcze polityka. Od pojedynczych wypowiedzi do polityki daleka droga.

Na tej zasadzie to można powiedzieć że PiS prowadzi politykę unowocześnienia państwa bo Mateuszek od czasu do czasu rzuci jakieś hasło.

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Aha.  A kto wie?

Sęk w tym, że nikt. PiS przynajmniej sprawia wrażenie zdecydowanych w swoim działaniu i to ludzi pociąga. A cała opozycja jest rozmemłana, nijaka, bez charakteru. Ty tego nie dostrzegasz?

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

1 minutę temu, d-t-x napisał:

Sęk w tym, że nikt. PiS przynajmniej sprawia wrażenie zdecydowanych w swoim działaniu i to ludzi pociąga. A cała opozycja jest rozmemłana, nijaka, bez charakteru. Ty tego nie dostrzegasz?

Masz Mentzena.  On wydaje sie bardzo kumaty. Dzisiaj jakby kandydowal to mialby chyba moj glos. 

Ale nie kandyduje, więc co to za odpowiedź? Kto to w ogóle jest? Jakiś spec z Youtube`a?

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

14 minut temu, d-t-x napisał:

Ale nie kandyduje, więc co to za odpowiedź? Kto to w ogóle jest? Jakiś spec z Youtube`a?

Narazie spec z youtuba. 

Wiceprezes partii Korwin. Na ten moment wspiera Bosaka.

Dzięki, jestem o 20 lat za stary na te korwinowe brednie.

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Dlaczego prywatyzowane polskie przedsiębiorstwa prawie zawsze trafiały w obce, a nie polskie ręce mimo, że były mało warte?

Bo w Polsce nie było kapitału.  A ten co był zazwyczaj nie miał know how jak je przywrócić lub utrzymać w rentowności. Komuniści zostawili państwo z wydrenowaną kasą i długami sięgającymi 70% pkb a Ty byś chciał z niczego zrobić eldorado.  

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Przeczą temu wypowiedzi Tuska o II WŚ, która zakończyła sią w 1989 roku czy Komorowskiego o PRL-u jako morzu ruin

Dwie wypowiedzi na krzyż i od razu polityka LOL

55 minut temu, Lolo2 napisał:

On wydaje sie bardzo kumaty

Takich dobrze zapowiadających się to już było na pęczki.

Godzinę temu, d-t-x napisał:

Sęk w tym, że nikt.

To może sęk całkiem w czym innym.  Bo jak nikt na rynku nie oferuje danego towaru to może oznacza że brak na niego Klientów?

2 godziny temu, przemak napisał:

To jest wygodne tłumaczenie własnej bezczynności. Najczęściej w wersji "gdybym tak rok temu zaczął oszczędzać..." powtarzanej co roku od lat ?

Zawsze tak jest u niezbyt odważnych w biznesie. Moja żona wymieniła oszczędności na walutę prawie w idealnym punkcie. Jest lepsza ode mnie ;-). Dobrze że chociaż zdążyłem wycofać swoje oszczędności z funduszy inwestycyjnych przed tąpnięciem. Teraz zabiera mi tylko Glapcio na pensje dla swoich "aniołków" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Zbig napisał:

To może sęk całkiem w czym innym.  Bo jak nikt na rynku nie oferuje danego towaru to może oznacza że brak na niego Klientów?

To może być prawdą, niestety.

Na tej zasadzie to można powiedzieć że PiS prowadzi politykę unowocześnienia państwa bo Mateuszek od czasu do czasu rzuci jakieś hasło.

No tak hasłami unowocześnia się lekko, łatwo i przyjemnie. I nic nie trzeba inwestować, bo może się skończyć tak jak z zakupem linii lotniczych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

No tak hasłami unowocześnia się lekko, łatwo i przyjemnie. I nic nie trzeba inwestować, bo może się skończyć tak jak z zakupem linii lotniczych.

Z tego co wiem to historia z liniami "Condor" daleka jest od zakończenia.

Jestem Europejczykiem.

Chińczycy przejmą europejskie firmy? Komisja Europejska ostrzega

Wiceszefowa Komisji Europejskiej Margrethe Vestager ostrzega europejskie firmy: nie dajcie się przejąć Chińczykom. I apeluje do rządów, by uchroniły największych producentów przed przejęciami.

Jak twierdzi, chińscy giganci będą próbowali przejmować europejskie koncerny, których sytuacja finansowa pogorszyła się ze względu na koronawirusa.

12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Chcą odsprzedać Lufthansie po niższej cenie?...

Zapewne LOT chce się wycofać z całej tej transakcji i kombinuje jak to zrobić. Na razie chce umorzenia pożyczki 380mln EUR którą zgodził się zwrócić.

Jestem Europejczykiem.

Dlatego Niemcy z Francuzami i Niderlandami chcą wyemitować papierów dłużnych za bilion euro ( tysiąc miliardów). Beneficjentami tej emisji będą oni sami. Obronią swoje firmy ( kapitał niema narodowości, wiem nudne) a przy okazji pogrążą " leniwe południe". Niemcy zresztą po cichu przygotowują też rozwiązania prawne o poziomie protekcjonizmu nieznanym w Europie  od kilkudziesięciu lat. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Co ty tez nie pier**lisz??? Jajeczko było nieświeże?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

18 godzin temu, Zbig napisał:

Bo w Polsce nie było kapitału.  A ten co był zazwyczaj nie miał know how jak je przywrócić lub utrzymać w rentowności. Komuniści zostawili państwo z wydrenowaną kasą i długami sięgającymi 70% pkb a Ty byś chciał z niczego zrobić eldorado.

Drugi czy trzeci raz modyfikujesz tą sama tezę. Na siłę udowadniasz, że w Polsce nie było warunków dla polskiego kapitału. To dlaczego obcy kapitał wykupił polskie nierentowne przedsiębiorstwa i dlaczego, Balcerowicz przy wydrenowanej państwowej kasie i długiem sięgającym 70% PKB, wyprzedawał majątek narodowy za złotówkę albo za ile kto da? Nie chcę tworzenia mitycznego eldorado, tylko realistycznego podejścia do przeszłości i teraźniejszości.

Najwyższa pora, aby w Polsce politycy zaprzestali rozliczania czasów PRL, które z pewnością już nie wrócą, a wzięli za solidne rozliczenie ostatnich trzydziestu lat i wyciągnęli z tego wnioski na przyszłość. 

18 godzin temu, Zbig napisał:

Dwie wypowiedzi na krzyż i od razu polityka LOL

Noś maseczkę na nosi i ustach, a nie na oczach. Takich wypowiedzi z pewnością nie było tylko dwie. ECS, Muzeum II WŚ, Muzeum Powstania Warszawskiego, wspólny POPiS-owy kult żołnierzy wyklętych, bezmyślna zmiana ulic, bezmyślne niszczenie pomników i inne - to są wszystko materialne dowody istnienia tej polityki.

Zadłużenie sektora publicznego to nie to samo co zobowiązania zewnętrzne skarbu państwa. 70 % za schyłkowego PRL to w liczbach rzeczywistych mogły być śmieszne kwoty. Szczególnie sposób liczenia tegoż PKB ma znaczenie. 

Zajmowałem się w firmie ( dużej) przez całe lata sprawozdawczością do GUS. Na szczęście raz na kwartał dzień wystarczył. Pamiętam jak za rządów króla Europy  przyszedł prikaz aby do PKB zaliczyć handel narkotykami, prostytucję oraz obroty z porwań z okupu. Autentyczne. Na szczęście to nie byłam branża mojego pracodawcy. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.