Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

4 minutes ago, Kris_54701 said:

Czy istnieje jakiś programowy generator harmonicznych, by można za jego pomocą usłyszeć wpływ poszczególnych na odtwarzany materiał?

np w audacity tworzysz sobie sinus 1khz i przykładowo dodajesz 1% jego amplitudy 2khz - najlepsze ze kiedys Tony z xraytonyb zrobił ślepy test i ludzie w komentarzach mieli pisać typy - powstały 2 grupy z 6 kombinacji i część mówiła że czysty jest właśnie ten z 1% 2khz - co daje do myślenia

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Czy istnieje jakiś programowy generator harmonicznych, by można za jego pomocą usłyszeć wpływ poszczególnych na odtwarzany materiał?

https://www.diyaudio.com/community/threads/h2.327746/

Mam końcówkę która albo fabrycznie tak ma albo jest spitolona i ona daje dobry 1v na wyjściu 2giej harmonicznej a reszta czysta jak łza.

21 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mam końcówkę która albo fabrycznie tak ma albo jest spitolona i ona daje dobry 1v na wyjściu 2giej harmonicznej a reszta czysta jak łza.

co to to? poka poka!

30 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobry przykład chyba 10% harmonicznych jak dobrze pamiętam pierwszy wzmacniacz tego konstruktora.

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

1 godzinę temu, Mikha'el napisał:

Może można ustawić harmoniczne tak aby 2 i 3 były na tym samym poziomie? Czy w ogóle wpływ harmonicznych na brzmienie jest niezależny od ich poziomu czy dopiero powyżej np. -60dB ?

Trzecia powinna być  mniejsza, słychać to mocno przy połączeniu symetrycznym . Można spróbować popsuć  symetrię tak aby zminimalizować tą 3h. 

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, Kris_54701 napisał:

co to to? poka poka!

Dobry przykład chyba 10% harmonicznych jak dobrze pamiętam pierwszy wzmacniacz tego konstruktora.

od 0,5 do 1 % H2 dodaje ten generator harmonicznej , jest to układ który wpina się w tor

chcesz to poczytaj wątek

4 godziny temu, arturp napisał:

Raczej nie . Coraz częściej czytam , że stosowanie dużej ilości kondensatorów odsprzęgających zasilanie w układzie równoległym powoduje sporo problemów . Ostatnio ograniczam filtrowanie przy nogach elementów aktywnych do konda elektrolitycznego rzędu 10-47uF i ceramika 10-100nF a nawet rezygnuję z tego ceramika . Natomiast zbliżam stabilizatory do nóżek zasilania i stosuję prestabilizację .

U mnie też tak gra , ludzie opisują podobne  wrażenia więc raczej wszyscy nie popełniamy błędu . Tak brzmi i już .

A po co te elektrolity ,zło konieczne ,nie można dać stałych małej pojemnosci , przy dac mam tylko tantale 0,1uf ,przy OP to po 10,do 100 nf ,poliprop. styroflex ,pio ,teflon ,,popatrzcie jak japońcy na początku ery cd robili ,gra wyśmienicie.

10 minut temu, tedi02 napisał:

lektrolity ,zło konieczne ,nie można dać stałych małej pojemnosci , przy dac mam tylko tantale

No widzisz , co człowiek to opinia .O tantalach piszą , że to zło konieczne . Ja tantalowe stosuje w sekcji cyfrowej dac-a i to na napięcia kilkukrotnie przewyższające nap. zasilania  , które filtrują .

...there is no spoon...

5 godzin temu, arturp napisał:

Raczej nie . Coraz częściej czytam , że stosowanie dużej ilości kondensatorów odsprzęgających zasilanie w układzie równoległym powoduje sporo problemów . Ostatnio ograniczam filtrowanie przy nogach elementów aktywnych do konda elektrolitycznego rzędu 10-47uF i ceramika 10-100nF a nawet rezygnuję z tego ceramika . Natomiast 

41 minut temu, arturp napisał:

No widzisz , co człowiek to opinia .O tantalach piszą , że to zło konieczne . Ja tantalowe stosuje w sekcji cyfrowej dac-a i to na napięcia kilkukrotnie przewyższające nap. zasilania  , które filtrują .

Tantal tantalowy nierówny, generalnie potrzebują czystego prądu przed ,wtedy pokażą się z dobrej strony .Są klocki które,,obsiane ,, tantalami a graja wybitnie ,ostatnio widziałem ich bodajże w jakimś naimie za ok.100000zeta.Mam swoje ulubione ,starą polską produkcja .

5 hours ago, Kris_54701 said:

co to to? poka poka!

Leżącego się nie kopie... Mogę tylko powiedzieć że z Ugodą nie ma startu. Nie lubię jak sprzęt koloruje.

Gdyby było coś na brzmienie triody, to dla mnie bajka

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Jeśli nie zależy Ci na dużej mocy to kup sobie np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przedwzmacniaczem ustawisz sobie brzmienie jakie Ci odpowiada.

Ukryta Zawartość

Odgrzebalem 2xAD1865

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, arturp napisał:

Ja tantalowe stosuje w sekcji cyfrowej dac-a i to na napięcia kilkukrotnie przewyższające nap. zasilania  , które filtrują .

I to jest słuszne podejście. Tantale mają jedna wielką zaletę. W ogóle się nie starzeją. Wyciągnięte z kilkudziesięcioletniego sprzętu będą się zachowywać jak nowe

Czy jest to poprawne połączenie dwóch kostek AD1865 po jednej na kanał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris_54701

51 minut temu, Kris_54701 napisał:

Czy jest to poprawne połączenie dwóch kostek AD1865 po jednej na kanał?

Ale połączenie z czym ? Z filtrem cyfrowym  ?

...there is no spoon...

6 minut temu, arturp napisał:

Ale połączenie z czym ? Z filtrem cyfrowym  ?

na tą chwilę źrodłem sygnałów równoczesnych jest rejestr przesuwny na kilku kosciach, ale źródłem może być też filtr cyfrowy lub np. JLSound z wyjściem równoczesnym dopasowanym do AD1865.

Wracając do tematu wątku . Forumowy klon Audio Note DAC4 dostał wreszcie porządne kondensatory na wyjściu analogu lampowego - Milexy KFPM-01  , które zastąpiły Audyn True Copper . 

Z Copperami brakowało mi trochę konturowości , zbyt ocieplały niższą średnicę więc straciła na klarowności , nieco wyostrzały wyższą średnicę przez co była troszkę ,, jazgotliwa " i ogólne dźwiękowi brakowało nieco ataku , pazura i szybkości . 

Po zmianie na Miflexy wszystkie wyżej wymienione niedociągnięcia zniknęły . Jedyne czego mi brakuje to konturowość basu , niby wszystko OK ale znam ,,twardsze"  granie w tym zakresie- np TDA1541A .

Teraz ten klon nie ustępuje najlepszym dac-om jakie mam a do tego ma kilka cech trudnych do pobicia :

- dużo mniej cyfrowych zniekształceń  ( tego metalicznego ziarna , szorstkości ) na wyższej średnicy ( wokale żeńskie , chórki , wybrzmienia trąbki czy prawej ręki fortepianu ) 

- wyjątkowa przestrzeń - głębia sceny , pozorna lokalizacja źródeł , oderwanie od głośników 

- spójność - muzykę odbiera się jako plastyczną całość 

- bardzo dobre barwy , szczególnie wokali 

- namacalność , plastyczność , obecność - pierwsza klasa 

Az trudno uwierzyć ,że tak gra układ bez rejestru przesuwnego . A może z rejestrem zagra jeszcze lepiej ? Pewnie coś sklecę do testów .

PS

Została mi ostatnia wolna płytka więc jeśli ktoś chce się pobawić to proszę wysłać info przez Wiadomości  .

...there is no spoon...

5 minut temu, arturp napisał:

Az trudno uwierzyć ,że tak gra układ bez rejestru przesuwnego . A może z rejestrem zagra jeszcze lepiej ?

jak zaminiłeś sygnał i2s na równoczesny?

10 minut temu, Kris_54701 napisał:

jak zaminiłeś sygnał i2s na równoczesny?

Jeśli chodzi ci sygnał równoczesny dla każdego z kanałów to nie zamieniłem . Ten układ Audio Note tak ma , jest przesunięcie fazowe . Tyle ,że to nie degraduje dźwięku na tyle aby grało marnie . Może z rejestrem będzie jeszcze lepiej ale nie testowałem bo nie mam takiego pod ręką . Muszę coś zaprojektować tak aby dało się wstawić na płytki tego dac-a , potem zamówić płytki , złożyć i posłuchać . A to potrwa kilka miesięcy .

...there is no spoon...

znajdę gdzieś schemat tej płytki?

Informacje dla osób , które kupiły płytki :

Na początek należy złożyć dac-a do takiego stanu - czyli wlutować elementy zasilana pozostawiając jedyne wolne miejsce wokół CS8414 ( aby łatwiej go było potem wlutować ) . Potem trzeba pomierzyć napięcia zasilania . Dopiero wtedy można  polutować CS-a i elementy wokół niego.

.

Ukryta Zawartość

- Dławiki (10uH SMD 1210 ) , stabilizatory ( MC7912/MC7812/MC7905/MC7805 OnSemi ) , rezystory ( 33R przewlekane i SMD Vishay ) , diody prostownicze ( UF4003 Vishay ) , SN74HC02N , gniazda przyłączeniowe i podstawki kupowałem w TME .

- kondensatory elektrolityczne , tantalowe oraz stabilizatory LM1117-5V warto brać od HFO z allegro - tanio i oryginały 

- transformator sygnałowy wejściowy - od Auden z allegro

- CS8414 z eBay ( około 40 PLN z przesyłką , oczekiwanie 10 dni )

Ukryta Zawartość

- AD1865N z eBay ( około 150 PLN z przesyłką , oczekiwanie 14 dni ) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jak widać , stabilizatory w obudowach TO92 można zamienić na staby w obudowach TO220 , które łatwiej kupić .

Dobre kondensatory wejściowe też można kupić od HFO , teoretycznie powinny być 10nF ale ja wstawiłem 33nF - 

Ukryta Zawartość

122336149_pytkagotowa.thumb.jpg.dbd49170c232da1e064e45fd44be3e01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Za przekształcenie do równoczesnego odpowiada?

26 minut temu, arturp napisał:

SN74HC02N

7 minut temu, Kris_54701 napisał:

Za przekształcenie do równoczesnego odpowiada?

zgodnie ze schematem 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Testowałeś już wiele układów i kości, które Twoim zdaniem lepiej osobiście Ci pasowała bo pytanie, która była lepsza może nie być trafionym pytaniem. Chodzi mi o AD1860, AD1862, AD1865.

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

AD1860, AD1862, AD1865.

Każda z nich pracowała w dac-u lub odtwarzaczu o innej konstrukcji . Dlatego nie potrafię wybrać określonej kości . Do tego testowałem niektóre przetworniki pochodzące z różnych okresów produkcji i mogę z czystym sumieniem powiedzieć , że AD1860 z roku 1992 wyprodukowany na Filipinach gra łagodnie i spokojnie a z 1996 wyprodukowany w innej fabryce ( nie ustaliłem dokładnie której bo nie było dodatkowych oznaczeń ) grał bardziej konturowo i dynamicznie .

Jednak do budowy nowego dac-a wybrałbym AD1860 bo można go też wymienić na PCM61 oraz YM4113B3 pod warunkiem ,że zasilania nie będą wyższe niż +/-10V bo więcej nie zniesie przetwornik Yamahy . I tu różnice brzmieniowe są wyraźne więc łatwo coś dobrać pod własne preferencje . 

...there is no spoon...

Kusi mnie aby zrobić podobne rozwiązanie do tego , które zastosował VIVAro w swoim dac-u . Rozdzielenie sygnałów miedzy kanałami przy użyciu 74HC02 oraz 74AHC125. Może to jest powód ,że jego dac gra mi tak fajnie  . Nie ma co ściemniać , jest lepszy od konstrukcji z rejestrem przesuwnym i to na teoretycznie lepszych przetwornikach - PCM1702 .

Tylko do AD1865 nie da się tego zastosować . 

...there is no spoon...

Kazda R2R z wejściem podwójnym musi mieć oþożnione bity dla jednego kanału. Te wspomniane kości 74xxx to nic innego jak elementy rejestru przesuwnego. Inaczej ta kość nie zagra. Możnaby się pokusić o zrobienie tego na bardziej zaawansowanym układzie typu Xilin i jemu podobnych. Czy ma to w wpływ na dzwięk? Ważne aby dane zostały przesłąne w porawnej formie. Kości typu 74xxx mają ograniczoną czestotliwość pracy co może być barierą dla upsamplingu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi