Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj do Etiopii zastosuję mielenie na cukier trzcinowy jak radzisz. Mój Aristarko to stary rembrand Mazzera 64mm żarna ale pewnie już tępe bo pył produkują. Nie przejmowałem się tym bo myślałem że ten pył nie będzie przeszkadzał.

Właśnie w filmikach Hario jest delikatne polewanie bez przerw na porcje.

Z filtrów wcześniej stosowałem dobre czyli brązowe 40-ki i stare białe setki w 01. Teraz niestety mam 100szt. 02 czyli te bee! Pójdą do pracy na testy - chłopaki będą mieli zabawę 🙂

Kupię 100szt. 03 jak jeszcze dobry sort. Mo i Gabi A z filtrami bo mnie zaciekawił temat 😉

Co do Lani fajnie wyszło, spróbuję jeszcze ich espreso 😉

Dzisiaj odsterss po ciężkim tygodniu: 3 Kumpli - Pan i Pani, i inne browce od nich.

Ale weekend od rana testuję! 3 torebki od Lani, V60-01, zapas brązowych filterków na których każda kawa smakowała innaczej, waga konewka i heja..

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, robię test 3 kawek z Lani.

Plastikowy V60-01, filterki stary zapas v60-01 brązowe, termometr ta288, waga z timerem z  Ali, 15g na 225ml jak radziłeś - 50ml pre/do ~110ml/do 225ml, kawki pomielone na cukier - dość grubo jak na moje wcześniejsze przemiały po 15g..

Yirga bardzo delikatna, wręcz na początku mało wyczuwam, nie jest płasko - wręcz bardzo złożona, oprócz owoców wyszły w dripie ale delikatnie cytruski. Przywodzi mi na myśl delikatność naturalnych arabik mimo że myta.

Guji: tu się dzieje znacznie wcześniej, jest żywo owocowa od pierwszego łyka

Obie przy tempie 90 st. mają herbaciany posmak i małe body, (może zwiększyć?). Chyba jestem przyzwyczajony do większych porcji kawy.

Na koniec nie Rwanda a Burundi Kayanza - moja pomyłka.

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Burundi Kayanza okazała się najbardziej owocowa. To znaczy najwięcej daje czerwonych, ciemniejszych owoców. Jest podobnie czysta w smaku jak Guji jednak nie przez cytrusy 🙂

Etiopie pachną kwatami, ja do tej pory głównie nastawiałem się na maliny, jagody albo porzeczki (Pani Miriam Perez, Marcala COMSA, naturalny Honduras 🍵🍵🍵 kiedyś ulubiona)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że tak, jaja z tym edytowaniem 😠

Burundi Kayanza okazała się najbardziej owocowa. To znaczy najwięcej daje czerwonych, ciemniejszych owoców. Jest podobnie czysta w smaku jak Guji jednak nie przez cytrusy 🙂

Etiopie pachną kwatami, ja do tej pory głównie nastawiałem się na maliny, jagody albo porzeczki (Pani Miriam Perez, Marcala COMSA, naturalny Honduras 🍵🍵🍵 kiedyś ulubiona)

Yirdze od Lani dam jeszcze czasu niech rozkwita ta jej złożoność 😜

Co do filtrów to stare Hario a te nowe po 100szt v60-02 to 2 różne światy.

W dzisiejszym teście sama woda spływała 3x szybciej niż w tych nowych badziewnych x100!

Wniosek taki że przyzwyczajony do japońskich filterków podświadomie skręcałem młynek aby wyrabiać się z polewaniem pomiędzy razami. Szybko ściekało.

sir.jax w którą stronę iść aby wyciskać maximum owocowości i jakości, pal licho body, w przelewach?

Dać więcej niż 90st? Czy 15g/225ml wystarczy? Zostać przy prostym polewaniu 1+2 (3 razy) czy wrócić do 1+4??

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote
Odświerzanie

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, pierote napisał:

OK, robię test 3 kawek z Lani.

Plastikowy V60-01, filterki stary zapas v60-01 brązowe, termometr ta288, waga z timerem z  Ali, 15g na 225ml jak radziłeś - 50ml pre/do ~110ml/do 225ml, kawki pomielone na cukier - dość grubo jak na moje wcześniejsze przemiały po 15g..

Yirga bardzo delikatna, wręcz na początku mało wyczuwam, nie jest płasko - wręcz bardzo złożona, oprócz owoców wyszły w dripie ale delikatnie cytruski. Przywodzi mi na myśl delikatność naturalnych arabik mimo że myta.

Guji: tu się dzieje znacznie wcześniej, jest żywo owocowa od pierwszego łyka

Obie przy tempie 90 st. mają herbaciany posmak i małe body, (może zwiększyć?). Chyba jestem przyzwyczajony do większych porcji kawy.

Na koniec nie Rwanda a Burundi Kayanza - moja pomyłka.

 

 

Sam widzisz, jak kawa się zmienia, kiedy zmieniasz sposób parzenia i grubość przemiału oraz sposób zalewania.

Zostań na tej grubości, a eksperymentuj teraz z temperaturą,  zmieniaj zawsze jeden parametr, żebyś wiedział, co ma wpływ na profil smakowy jaki uzyskujesz.

Ja parzę Etiopskie kawy na 92°C, spróbuj też na 94°C.

Brązowe filtry trzeba dużo przelewać wodą, żeby papier nie wkradł się do smaku.

Nie piszesz nic jak długo Ci przelatują te kawy, mieścisz się  między 2:10÷3min?

Zrób sobie raz tak woda 92÷94°C 18g> preinfuzja 60ml po 35sek zalej do 150ml od 1:10 zalej resztę, czyli do 300ml, ja raczej nie leję więcej niż 280ml przy 18g kawy.

Apka od wagi Acai Pearl przy ratio 1:15 na 18g wylicza 270ml, czasem tak zalewam.

Jak masz plastikowe sitko takie mniej więcej średnicy 9-10cm to przesiej kawę, ale musisz zmielić jeden-dwa gramy wiecej ziaren.

Kawa powinna być czystsza w smaku.

P.S.

Zakupnij 😁 dripper ceramiczny v60 02, plastik ok, ale w podróż 😉

Generalnie fajnie, że eksperymentujesz, tylko tak nabierzesz doświadczenia.

Najlepiej smakujace napary zapisuj  jaką metodą zrobileś.  Jaka kawa, grubość mielenia (ile klików na młynku od zera), doza, temp wody, metoda zalewania i czas przelania.

Przy kolejnym zakupie tej samej kawy otwierasz kajecik i masz gotowy przepis, później od tego możesz wychodzić w kolejne "wariacje" parzenia.

Poza tym super ci idzie, potrafisz ocenić profil proponowanych przeze mnie kaw, brawo.

👍

 

 

1 godzinę temu, pierote napisał:

Co do filtrów to stare Hario a te nowe po 100szt v60-02 to 2 różne światy.

W dzisiejszym teście sama woda spływała 3x szybciej niż w tych nowych badziewnych x100!

Nie wiem o jakich starych mówisz, teraz te v60 02 są wewnątrz gładkie,  kiedyś były porowate.

Właśnie we folii V60-03 są takie porowate, kawa w nich przelatuje chyba trochę szybciej. Ja używam tylko tych.

Jak chce postawić na drippie deszczownicę Gabi B, to albo odpowiednio odcinam na wzór starego v60-02, albo po przelaniu wodą jak zamoknie zawijam na zewnątrz drippa. 😁

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, pierote napisał:

Dać więcej niż 90st? Czy 15g/225ml wystarczy? Zostać przy prostym polewaniu 1+2 (3 razy) czy wrócić do 1+4??

Nie trzymaj się sztywno jednej metody, sprawdź w której lepiej ci smakuje.

Na moje niektórym wychodzi dobrze nawet 5 zalań po 60ml, ale zazwyczaj zalewam 60-150-280 Te pięć zalań, jak chce sprawdzić,  czy warto, ale zdarza się, że im więcej zalań, tym większa szansa na czopowanie się kawy i zbyt wolno przelatuje wodą lub nawet stoi w miejscu, 

Kiedyś miewałem częściej takie czopowanie z czasem coraz mniej, zależy też jak lejesz wodę, czy wylewka czajnika nisko przy poziomie kawy, czy lejesz z wyższej odległości.  Spróbuj i zobacz co się dzieje z kawą w filtrze, kiedy się miesza, a kiedy jakby mniej😁

Spróbuj też nie lać po okręgu, tylko eliptycznie jak byś rysował jajo 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, spróbuję 92-94st. Przy 90 wyszło b. delikatnie i herbacianie. 

Te brązowe jako pierwsze brałem po 40 szt. kiedy jeszcze nie było jaj z filtrami. Wiem, trzeba dobrze przelać przed parzeniem. W tych filtrach woda ewidentnie szybciej przelatuje niż w nowych 100 -02. A więc warunek dobre filtry! 

Kawka przelatywała 2.10-2.20min.

Dripper ceramiczny? Chciałem brać szklany. Tak plastik na wyjazdy albo praca. 

Spróbuję 60-150-280. Powiem szczerze że im prościej tym mniej się stresuję przy polewaniu. 

Lanie, hmm. Ostatnio środek i ostatnie aby zebrać boki i dodać trochę świeżości. Ale standardowo też i nie regularne kółka. Raczej aby równomiernie zwilżać. 

Dzieki

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, pierote napisał:

Dripper ceramiczny

Ceramiczny. 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ups, chciałem zapytać o 03 jak szaleć ale nie mają w deskach. Ceramiczny, niech będzie. Nagrzany będzie lepiej trzymał ciepło? 

Dziś zrobiłem Burundi przy 94st 18/270. Miało całkiem wyraźniejsze body ale szło w kierunku jaki chyba nie do końca mi pasuje. 

Filterki białe 03 100szt. potwierdzone, przelew identyko jak przy 40-kach 01. Czyli jest jakość. 

Ed. 

Fajne te kolorowe np 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się podoba indygo?

Wpisz kod wszystkookawie i masz 5% zniżki 😉

6 minut temu, pierote napisał:

Dziś zrobiłem Burundi przy 94st 18/270. Miało całkiem wyraźniejsze body ale szło w kierunku jaki chyba nie do końca mi pasuje. 

Czyli?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, pierote napisał:

Bardziej cytrusy, mniej owocowo i nieco gorzkawo. 

No nic potestuję. 

To spróbuj na 92°C, a później na 90°C. Burundi mielisz trochę drobniej niż Etiopskie kawy.

Na kolesiu ok 17-20klików, nie wiem jak wyjdzie na twoim.

Możesz też coś na wzór metodą Scotta Rao. 

20g>60ml>300ml, po 30-40s preinfuzji lejesz powolutku do pełnego zalania, bardzo dobrze do tego nadaje się dripper V60-02 na filtrach 03.

Czyli robisz kawe na dwa zalania.

Jak się dobrze strzelisz, powinno być bardziej owocowo i słodko,   chociaż nie wiem jak to wyjdzie na Rwandzje.

Bardziej klarowniejsza w smaku będzie też w metodzie z Gabi B (deszczownica).

Spróbuj chociaż raz przesiać kawę w sitku kuchennym.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak sitko. Porównując pod lupą z cukrem trzcinowym większość ziarenek jest podobnych, że 25 ℅ drobniejszych a z 10℅ b. drobnych. 

Chyba żarna do wymiany. 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, pierote napisał:

A tak sitko. Porównując pod lupą z cukrem trzcinowym większość ziarenek jest podobnych, że 25 ℅ drobniejszych a z 10℅ b. drobnych. 

Chyba żarna do wymiany. 

 

Nigdy nie oceniałem pod lupą, ale gołym okiem widać, że np. Comandante mieli równiej niż niektóre młynki do 1500zl i więcej. 

A i tak sitka  Kruve pokazują, że w przemiale jest trochę gruzu(za grubo) i trochę miału (za drobno), nie ma idealnego młynka. 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest lepiej.

Przemiał  -3 kliki na żarnach. 92st. 30g/300. Filtr 03 obcięty do ~01. 60ml pre przez 10s. - 30s. i - polewam owalnie przez minutę do 300ml. 1,40min koniec polewania, 2,05min koniec przelewu (troche za szybko wyszło).

Dalej jest body z lekką goryczką 🙂  no ale pojawiła się taka winna owocowość, śladowe cytruski. Jak doczytałem to te cytrusy to pomarańcze - może i tak 😄

40 minut temu, sir.jax napisał:

Nigdy nie oceniałem pod lupą, ale gołym okiem widać...

U mnie to już średnio widać. Już używam okularów ale tylko do czytania drobnego tekstu 🙄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Dziś zrobiłem Yrge od Lani metodą Andrzeja lane na środek, powolutku, niziutko nad kawą 6,5g / 100ml, krótka pre i spontanicznie do końca tempa 96st (97 zlanie filtra).

I drugie takie samo zalanie tylko 92st.

Przy gorącym płynie wybieram tą 96st. Jest więcej czerwonych owoców a ostre, jasne są schowane.

Jednak jak płyn stygnie to szala pierwszeństwa przechyla się na stronę 92st. Jest czyściej, okrąglej. Cytruski bardziej zaakcentowane, czystsze, b. wyraziste i cięższe czerwone też są. Jest lepszy balans i nie pojawia się goryczka jak przy 96st.

I bądź ty mądry, jedna i druga smakuje wyśmienicie. Bardzo delikatna kawa ale wiele się w niej dzieje 🤪

Zaparzacz V60-01 plastikowy (jeszcze ;)) 13g / 200ml / 2minuty+10-15s.

Ps, Idą 2 naturalne Kolumbie od Andrzeja - będzie się działo 🍵😜

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@pierote

Dawno nie miałem kawy od Andrzeja, może za jakiś czas coś łyknę.

Tymczasem dziś zanabyłem Etiopie Odaco z Hayb  

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają w coffedesku promocje na kawy z polskich palarnii.

Jeszcze cały czas z tyłu głowy siedzi mi, aby kliknąć zamówienie na próbki Geishy od Figa Coffee.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem kiedyś tę odmianę Arabici, ale nie pamiętam regionu, niby szału nie było, ale jak się skończyła to każda następna była jakaś taka nijaka po Geishy.

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Blucaffe otworzyłem. Puszka tylko 250g, cena - oczy z głowy. 🙂

Ale faktycznie: najdroższa mieszanka Lucaffe zawierająca Blue Mountain robi robotę! Nawet lepsza od Murzynka! 🙂 Niestety - jak to mówili na Krollu: cyfra hamuje 😉 i ze względu na cenę potraktuję ją tylko jako przyjemną ciekawostkę.

Ale warto kupić choćby 250g i spróbować. Opakowanie bardzo ładne i fajna puszka zostaje np. na skarbonkę, żeby sobie zbierać np. na Blucaffe. 😉

61jHuxo0vsL._SX425_.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

No żłopie się...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, slaaawek napisał:

Koledzy express Jura kawa Pellini Top... Jest pysznie:) polecam!

Pellini Top, a co to?

😁

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, sir.jax napisał:

Pellini Top, a co to?

😁

Kupiłem zachęcony pozytywnymi ocenami.

No jakoś mi d*** nie urwało. 🙂 IMO nie stała nawet koło Murzynka.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, il Dottore napisał:

Kupiłem zachęcony pozytywnymi ocenami.

No jakoś mi d*** nie urwało. 🙂 IMO nie stała nawet koło Murzynka.

Murzynka? A co to?

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, slaaawek napisał:

Murzynka? A co to?

 

Lucaffe Mr Exclusive. 🙂 Moja ulubiona. 🙂

550

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 29.07.2021 o 20:47, slaaawek napisał:

Koledzy express Jura kawa Pellini Top... Jest pysznie:) polecam!

Topem nie jest ale na co dzień w biurze do siorbania to czemu nie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, ASURA napisał:

Topem nie jest ale na co dzień w biurze do siorbania to czemu nie

Nie udawaj ... Siorbiesz to pewnie Inkę;)

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, slaaawek napisał:

Nie udawaj ... Siorbiesz to pewnie Inkę;)

 

To jak z samochodami jak się kupuje full wypas furę typu ekspres kolbowy Rocketa czy młyn Mazera to nie leje się do niego byle czego bo to wtedy jakiś polski oksymoron…

 

No ale czasem stajemy się naiwni i kupiłem kawę w atrakcyjnej cenie z Ugandy na paczce napis niska kwasowość a po wypiciu aż się w żołądku przewracało nie mówiąc o kubkach smakowych

Kawa po miesiącu leżakowania dopiero pijalna ale nie dobiła jakością ani do Dominikańskiej czy z Kamerunu a ostatnio nawet "mojej" Rafaella z Kostaryki

 

Tak że o Pelini poza ładnym opakowaniem to raczej zapomnijmy

 

To nie jest średnio wyższa półka do której pretenduje

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście każdy ma swój gust i smak. I wszystko jest subiektywne... Natomiast trochę irytujący był styl Twojej wypowiedzi o siorbaniu ukazujący jakąś "wyższość" czego nie cierpię. I tylko tyle. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.07.2020 o 13:33, il Dottore napisał:

O, widzę ECM. To jak Mercedes wśród ekspresów. ?

Ja mielę przed zaparzeniem. Niestety - nie mam zaufanej palarni za rogiem i muszę sprowadzać kawę z północnych Włoch. I nie piję single origin tylko blenda.

Moja absolutnie ukochana mieszanka to Lucaffe Mister Exclusive. W życiu nie piłem nic lepszego. Poza tym lubię Pellini Top i (o zgrozo!) fenomenalną Starbucks Anniversary Blend (miała to być edycja limitowana na jubileusz firmy ale ludzie ubłagali Starbunia, by wprowadził ją do oferty i czasem się pokazuje w sprzedaży - wtedy jest święto lasu). Jeśli włoska kawa mi się kończy a nowy transport nie dojechał, to ratunkowo posiłkuję się bardzo dobrą Starbucks Espresso Roast (niestety - potwornie tłuste ziarna i zatyka mi młynek, ale zamierzam rozwiązać problem i kupić Baratzę Sette - wtedy zmielę wszystko ? ). Koncernianki typu Lavazza, Illy itp w ogóle mi nie leżą. To dokładnie tak samo jak z piwem - po co pić koncerniaki jak są krafty? Chyba że Starbunia uznać za koncern, ale ja wiem??? Kawę mają naprawdę na poziomie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pellini-TOP-Espresso-1kg

1ab463c68eb5e5cdcc6baee9c690d218.jpg

7613036932172_3.JPG

 

Nie z panelu. Trzeba zdjąć pokrywę i jest śruba regulacyjna. Niby czynność serwisowa, ale... ?

Kolego il Dottore zapomniałes co piłeś??? Co wymieniłeś? Przecież tutaj sam pierwszy daleś info o Pellini Top. Że Ci smakuje. Jakieś rozdwojenie jaźni???

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.