Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie zaczepne - czemu nie Tonsil??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądając forum nie znalazłem wątku, w którym ktoś przychylnie wypowiadał by się na temat głośników, kolumn, ogólnie sprzętu rodzimego producenta - marki TONSIL... W zasadzie w ogóle nie znalazłem wątku, w którym ta marka byłaby choćby wspomniana.

Ktoś wie dlaczego??

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/151993-pytanie-zaczepne-czemu-nie-tonsil/

Bo jest dużo lepszych rodzimych. Tonsil się skończył w latach 90. Może i mają kilka ciekawych przetworników w swojej ofercie i może ze dwie pary kolumn dla Kowalskiego, ale nic więcej. 

?👈

Mają?  Przecież od kilku lat to chińczyk! Do tego nie polecany przez nikogo ze sklepów i tutaj na forum i w ogóle. Ja swoje UX40 Unitry wspominam lepiej niż dobrze - braki wysokich kompensowała Diora WS323 - a bas w małym pokoju był jak petarda - GDN 20/80/2 to dobry głośnik.... w tamtym okresie dobre też było Wino z słonecznego Milejowa -- nie to co teraz :)... 

Edytowane przez AndrzejPiaseczno
19 minut temu, Sebastian_54741 napisał:

Witam.

Przeglądając forum nie znalazłem wątku, w którym ktoś przychylnie wypowiadał by się na temat głośników, kolumn, ogólnie sprzętu rodzimego producenta - marki TONSIL... W zasadzie w ogóle nie znalazłem wątku, w którym ta marka byłaby choćby wspomniana.

Ktoś wie dlaczego??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no cos ty.przeciez tonsil zeus ...rewelacja.

Ukryta Zawartość

Heh... To, że chińczyk to dla mnie żaden argument. Pracowałem przez rok w Chinach i wiem co oni potrafią. Europa i USA dostają to co chcą po cenie jaką chcą. Te zaawansowane technologicznie urządzenia ze średniej i wyższej półki nie wejdą do EU z uwagi na cła...

Jakieś argumenty poza tym.

Choćby dlatego, że nawet niezły GDN 20/100/3  musi być użyty w systemie

trzech dróg, bo w tweeterach Tonsil jest nadal w latach 70' - od 4,5 kHz ...

Dlatego w DIY mało ludzi wykorzystuje ich wynalazki, a głównie biorą je pewnie ci,

którzy w zasadzie tylko wymieniają zużyte głośniki. Szczególnie zawieszenia ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

28 minut temu, Sebastian_54741 napisał:

Jakieś argumenty poza tym

Eeeee... bo dawno temu zbankrutował i praktycznie już nie istnieje?

Wszystkie budynki albo zmieniły wlasciciela, albo wyburzone, pozostał mały baraczek. Fachowcy- konstruktorzy znaleźli sobie inne zajęcia lub na emeryturze, pozostała garstka najemników i wlasciciel ZNAKU TOWAROWEGO. To girma- zombie jadąca na zamierającej fali wspomnień i nostalgii tych, co jeszcze pamietają komunę...

45 minut temu, Sebastian_54741 napisał:

Heh... To, że chińczyk to dla mnie żaden argument. Pracowałem przez rok w Chinach i wiem co oni potrafią. Europa i USA dostają to co chcą po cenie jaką chcą. Te zaawansowane technologicznie urządzenia ze średniej i wyższej półki nie wejdą do EU z uwagi na cła...

Jakieś argumenty poza tym.

Takie że to nie chce grać niestety. 

?👈

30 minut temu, porlick napisał:

Eeeee... bo dawno temu zbankrutował i praktycznie już nie istnieje?

Wszystkie budynki albo zmieniły wlasciciela, albo wyburzone, pozostał mały baraczek. Fachowcy- konstruktorzy znaleźli sobie inne zajęcia lub na emeryturze, pozostała garstka najemników i wlasciciel ZNAKU TOWAROWEGO. To girma- zombie jadąca na zamierającej fali wspomnień i nostalgii tych, co jeszcze pamietają komunę...

Na stronie www chwalą się, że testują głośniki w komorze bezpogłosowej na Politechnice Poznańskiej, maszyny pokazują. Może nie jest tak źle?? Hę?? Na YouTube jest filmik z targów, gdzie chwalą się, że kupili inną polską markę...

28 minut temu, rafal735r napisał:

Takie że to nie chce grać niestety. 

No to chyba słoń nadepnął mi na ucho, bo kupiłem Maestro III jakiś czas temu i w sumie to zadowolony jestem... ?

1 minutę temu, Sebastian_54741 napisał:

kupiłem Maestro III jakiś czas temu i w sumie to zadowolony jestem... 

I o to chodzi ?. Słuchaj ulubionej muzyki i się nie przejmuj.

Chyba, że szukasz potwierdzenia swojego, słusznego wyboru.

I tak najważniejsze jest źródło.

Reszta ma nie przeszkadzać.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

10 minut temu, rochu napisał:

I tak najważniejsze jest źródło.

Reszta ma nie przeszkadzać.

Źródło kłopotów. Trzeba je wyeliminować ?

2 godziny temu, Sebastian_54741 napisał:

Witam.

Ktoś wie dlaczego??

Ukryta Zawartość

Dajcie im odpowiednią elektronikę, podepnijcie kablami Tary ustawcie do zera koherencję czasową ( te książki to nie przypadek) i zagra muzyka.

1945688202_ASURATM.thumb.jpg.cd5c9679b0ad114505d09b55409c6042.jpg

Dla upierdliwych kolumny są w zastępstwie ale fajnie jak na 42latki grają

Oczywiście książka pod kolumną ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Dajcie im odpowiednią elektronikę, podepnijcie kablami Tary ustawcie do zera koherencję czasową ( te książki to nie przypadek) i zagra muzyka.

Ukryta Zawartość

Dla upierdliwych kolumny są w zastępstwie ale fajnie jak na 42latki grają

Oczywiście książka pod kolumną ? 

Opowiedz coś o kolumnach.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Sebastian_54741 napisał:

Na stronie www chwalą się, że testują głośniki w komorze bezpogłosowej na Politechnice Poznańskiej, maszyny pokazują. Może nie jest tak źle?? Hę?? Na YouTube jest filmik z targów, gdzie chwalą się, że kupili inną polską markę...

No to chyba słoń nadepnął mi na ucho, bo kupiłem Maestro III jakiś czas temu i w sumie to zadowolony jestem... ?

Owszem. Konkurencja dla niższej średniej klasy jest OK. Niestety nic ponadto. W tej cenie nie wyróżniają się niczym pośród innych firm. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

1 minutę temu, hudykot napisał:

Opowiedz coś o kolumnach.

No cóż później jak je 42 lata temu kupiłem Tonsil zaczął je "udoskanalać" a dalej to już z górki zawieszenia które nie wytrzymywały roku, membrana z biocelulozy której wejście w postaci produktu ktoś celowo blokował? i takie tzw. "pierdoły” jak kolumny nieobecne na rynku a świetnie się sprzedające w ilości 4000sztuk  pod obcą nazwą w...Australii

16 minut temu, ASURA napisał:

Dajcie im odpowiednią elektronikę, podepnijcie kablami Tary ustawcie do zera koherencję czasową ( te książki to nie przypadek) i zagra 

? 

Tak mogą zagrać prawie każde kolumy. Pytanie jaki to ma sens? Wydać na elektronikę, kable i resztę kilka razy więcej od wartości kolumn? Chyba sam o tym dobrze wiesz, tylko się zgrywasz. Nie wiem po co? 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Tak mogą zagrać prawie każde kolumy. Pytanie jaki to ma sens? Wydać na elektronikę, kable i resztę kilka razy więcej od wartości kolumn? Chyba sam o tym dobrze wiesz, tylko się zgrywasz. Nie wiem po co? 

Otóż te kolumny grały bardzo dobrze z elektroniką z przed 42 lat za tym po co ten atak?

3 minuty temu, ASURA napisał:

No cóż później jak je 42 lata temu kupiłem Tonsil zaczął je "udoskanalać" a dalej to już z górki zawieszenia które nie wytrzymywały roku, membrana z biocelulozy której wejście w postaci produktu ktoś celowo blokował? i takie tzw. "pierdoły” jak kolumny nieobecne na rynku a świetnie się sprzedające w ilości 4000sztuk  pod obcą nazwą w...Australii

Grzebałeś w nich? Pewnie tak ?

10 minut temu, rafal735r napisał:

Wydać na elektronikę, kable i resztę kilka razy więcej od wartości kolumn?

sam kabel Tary przekroczył to o czym piszesz ale to nie ze snobizmu, po prostu kocham bardzo dobry dżwięk

7 minut temu, hudykot napisał:

Grzebałeś w nich? Pewnie tak ?

Dziewice, nie było sensu raz mi jedna upadła i poszły do Tonsila, przylutowali kabel w zwrotce a przy okazji na moją prośbę pomierzyli B&K w największej komorze bezechowej w Polsce I liniowo jak w pysk 40Hz-18KHz

Edytowane przez ASURA

10 minut temu, ASURA napisał:

Otóż te kolumny grały bardzo dobrze z elektroniką z przed 42 lat za tym po co ten atak

A gdzie pkt odniesienia? Do tego dobrego grania? 

To nie żaden atak, tylko fakt. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

A gdzie pkt odniesienia? Do tego dobrego grania? 

Do tego i wielu innych to tylko w filharmonii ale tam to sacrum a tu profanum

Dodam tylko że gra cały system, na zdjęciu mało widać jest bardzo dużo patentów tweaków i z tych Tonsili wycisnęły samo dobro w nich drzemiące.

13 minut temu, ASURA napisał:

Dodam tylko że gra cały system, na zdjęciu mało widać jest bardzo dużo patentów tweaków i z tych Tonsili wycisnęły samo dobro w nich drzemiące.

Jak z każdych innych. Pytam jaki sens pchać wiele droższa elektronikę do takich paczek? 

Odpowiedziałeś sam "kolumny są w zastępstwie". Więc po co wprowadzać w błąd nie świadomych?

Zaraz wszyscy popędza po Altony i inne. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Jak z każdych innych. Pytam jaki sens pchać wiele droższa elektronikę do takich paczek? 

Odpowiedziałeś sam "kolumny są w zastępstwie". Więc po co wprowadzać w błąd nie świadomych?

Zaraz wszyscy popędza po Altony i inne. 

Niech latają nawet po Wilsony Audio aleprzed każdym kupnem polecam ich posłuchać w swoim systemie.

Nikt ich z myślenia nie zwalnia ale jak nie myślą to kara musi być...

7 godzin temu, Sebastian_54741 napisał:

kupili inną polską markę

Piszmy wprost :

Sounddeco, Witowa (kto kogo kupił to już nie wiem). Stolarkę robią powtarzalnie.

8 godzin temu, audioburak napisał:

w tweeterach Tonsil jest nadal w latach 70' - od 4,5 kHz

Czy taki podział również w seriach pochodzących od Sounddeco, czyli Alpha lub Sigma ?

Nie wiem, jakie tam są gwizdki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi