Skocz do zawartości
IGNORED

"oczyszczacze" zasilania

Rekomendowane odpowiedzi

taki sam jak "podkładki pod przedłużacz"

?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

A może pokusisz się o wyjaśnienie zarejestrowanego na filmie efektu? 

Albo inaczej. Dlaczego buczy a potem przestaje?

Proste pytanie

Edytowane przez piotrek7

miernik EMI pokazuje wzrost zaklocen po wpieciu tego. Tak to dziala widac, dodaje zaklocenia na czest. ponad kilkadziesiat khz zapewne, zeby zniosly sie z tymi w sieci. Na jakies klocki audio z fatalnym PSRR moze i miec to wplyw, jak na pierwszym filmiku, ale jedynie na szum typu brzeczenie od GSM.

17 minut temu, haile napisał:

dodaje zaklocenia na czest. ponad kilkadziesiat khz zapewne, zeby zniosly sie z tymi w sieci.

No właśnie. Tylko czy to dotyczy tylko 

18 minut temu, haile napisał:

klocki audio z fatalnym PSRR

czy ogólnie sprzętu audio, który fatalnie lub  nie do końca dobrze radzi sobie z syfem w sieci. Atoll, Roksan, Primare i wiele innych. 

Autor filmu chwali się najpierw, że nie stosuje kondycjonerów bo są podejrzane. Ale ponieważ jest wyznawcą audio, wykorzystuje sieć zasilającą do ethernet- over-powerline, wrzucając do niej dodatkowy sygnał zmodulowany przebiegiem cyfrowym.
Nagle okazuje się, że jego audiofilskie klocki nie mają filtrów EMC.
Kupuje magiczną wtyczkę, zawiarającą zapewne głównie kondensator, który z oporem linii zasilającej tworzy filtr dolnoprzepustowy RC. Wetknięty w listwę, do której podłączony jest sprzęt grający, lokalnie tłumi sygnał na częstotliwościach nośnej rzędu dziesiątek czy setek kHz.

Ciekawe, jak taki tłumik wpływa na stopę błędów transmisji cyfrowej. To już przekracza wyobraźnię autora. Albo to po prostu film marketingowy.

ten filmik to faktycznie jakis ekstremalny przypadek. Atolle i inne audiofilskie gowna nie sa wrazliwe na zasilanie, to mit, i w zaden sposob takiego filtru nie uslyszysz. Co do mierzenia zaklocen to zwykla starta czasu, wystarczy przylozyc ucho do glosnika. Pomiary samej sieci tylko zryja Ci psychike, skonczysz jak ten koles w zakladce hi-end co wymienial kable w scianach :)

Źródło jest ustawione na gramofon/pre, a to chyba nic dziwnego że jest czułe na zakłócenia, zwłaszcza jeśli np. brakuje uziemienia.

Do tego nie wiadomo co to urządzenie wpuszcza do sieci: jaka moc, pasmo.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Co sądzicie o zaprezentowanym teście? Jaki jest mechanizm działania tego urządzenia i jemu podobnych (PS Audio, Nordost)? Czy ktoś testował u siebie? 

Wypożycz, podłącz, sprawdź czy działa. Jeżeli działa to oceń czy we właściwym kierunku oraz czy dla Ciebie różnica zmian jest warta zakupu. 

Na filmie widać ewidentną sprzeczność- jak gość chce mieć dobrą jakość dźwięku, to po cholerę go sobie zakłóca transmisją danych po sieci energetycznej? A jak już to zrobił, szuka sposobu na eliminację zakłóceń, przez zwarcie wysokich częstotliwości do masy, bo tak to coś działa, psując jednocześnie transmisję danych.

Sytuacja jak za komuny, gdzie dzielnie walczono z problemami nie występującymi w innych ustrojach. ?

55 minut temu, fan64 napisał:

fajny sweterek,takie nośiło śię w latach 80-ch.

Zwolennik vinitage audio. Wstrzelił się kompleksowo w nurt 

2 godziny temu, porlick napisał:

Sytuacja jak za komuny, gdzie dzielnie walczono z problemami nie występującymi w innych ustrojach

Mam wrażenie że po 1989r nic śię nie zmieniło.

3 godziny temu, porlick napisał:

Na filmie widać ewidentną sprzeczność- jak gość chce mieć dobrą jakość dźwięku, to po cholerę go sobie zakłóca transmisją danych po sieci energetycznej?

Czasami jest tak, że psuje nam zasilanie sąsiad z klatki obok. To urządzenie ma sens. Wystarczy dorobić kabelek z wtykiem żeńskim na drogim końcu i mamy wypasioną sieciówkę ?

9 godzin temu, porlick napisał:

Na filmie widać ewidentną sprzeczność- jak gość chce mieć dobrą jakość dźwięku, to po cholerę go sobie zakłóca transmisją danych po sieci energetycznej?

Koleżka wyraźnie mówi (choć trudnym dla mnie "ciągłym" angielskim), że sprzęt ma w garażu, poza zasięgiem wifi. Wygląda na takiego co wie o istnieniu ethernetu.

8 minut temu, Froju napisał:

sprzęt ma w garażu, poza zasięgiem wifi.

Dlatego ma transmisję po sieci zasilającej, co mu zakłóca dźwięk, więc walczy z zakłóceniami, tłumiąc je za pomocą tego pierdzielnika, zamiast po prostu wyciągnąć transmiter z gniazdka na czas słuchania muzyki z płyty.

Chore to. 

13 minut temu, porlick napisał:

zamiast po prostu wyciągnąć transmiter z gniazdka na czas słuchania muzyki z płyty.

Pamiętam, że mi też się kiedyś zdarzyło poczuć potrzebę dostępu do sieci podczas słuchania.
Nieważne:-)

Chciałem powiedzieć, że wreszcie zrozumiałem o co chodzi z tą zmianą brzmienia u słyszących inaczej.

Gratuluję jakości sprzętu!

Jakby u mnie coś takiego było słychać to Żona wywaliłaby mnie z tym całym majdanem. I to nie z kuchni... tylko przez balkon...

Jeszcze raz gratulacje jakości. 

Godzinę temu, Froju napisał:

Pamiętam, że mi też się kiedyś zdarzyło poczuć potrzebę dostępu do sieci podczas słuchania.
Nieważne:-)

Jeden otwór w ścianie i kabelek lan przeciągnięty. A jak nie, to smartfon w garść i po problemie. Mój sprzęt nie reaguje na fale zakresu GSM, nawet gdy słucham z LP.

A ruter mam za szafką RTV, pół metra od wzmacniacza i też nie zakłóca.

Ma się gó...ny sprzęt, ma się problemy. Albo się nie myśli, to się ma problemy- jak gościu z filmu.

47 minut temu, porlick napisał:

A ruter mam za szafką RTV, pół metra od wzmacniacza i też nie zakłóca.

hi hi hi

zakłóca, zakłóca...tylko, że Ty (oprócz oczywiście głuchoty ?), masz zbyt ...dobry sprzęt, by to usłyszeć ?

21 godzin temu, Ivan Nikitin napisał:

Dołączę się do zapytania. Jak zmierzyć jakość zasilania u siebie w domu?

Oscyloskop ze specjalną wysokoprądową sondą różnicową, ewentualnie pomiar poprzez obniżone uzwojenie wtórne transformatora.

4 godziny temu, porlick napisał:

Dlatego ma transmisję po sieci zasilającej, co mu zakłóca dźwięk, więc walczy z zakłóceniami, tłumiąc je za pomocą tego pierdzielnika, zamiast po prostu wyciągnąć transmiter z gniazdka na czas słuchania muzyki z płyty.

Chore to. 

Audiofil najpierw musi sam sobie stworzyć problem, żeby mógł go sobie po audiofilsku rozwiązać. Tyle dobrze, że tym przypadku problem rzeczywiście istnieje, a nie tylko w audiofilskiej głowie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Oscyloskop ze specjalną wysokoprądową sondą różnicową, ewentualnie pomiar poprzez obniżone uzwojenie wtórne transformatora.
I co będziemy odczytywać na oscyloskopie? Jakie wielkości posłużą do oceny "jakości"?

Jutro spróbuję zrobić FFT sieci. Ale jestem sceptyczny. Oscyloskop to nie analizator widma. Ale zobaczymy, jakiś śmieć będzie z całą pewnością bo czasami bawiłem się tym.

Kiedyś skleciłem taki pomiar ale na występowanie fluktuacji. Ustawione dyskryminatory na różne wartości impulsów zakłócających. Rejestrowanie ilości wystąpień...

I jest tego trochę. Np. każde włączenie, wyłączenie lodówki czy innego urządzenia. Tu FFT niczego nie pokaże. Iskrzące silniki już tak. 

• Pokaż nowe odpowiedzi