Skocz do zawartości
IGNORED

Czy przetworniki C/A mają znaczący wpływ na jakość dźwięku i charakter brzmienia?

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, billy idol napisał:

nawet jeśli występują minimalne zmienne - efekt końcowy musi być taki sam

tak nie jest

Nie masz zielonego pojęcia 

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Sprawę utrudniają audiofile, co nad zrozumienie tematu stawiają własne subiektywne odczucia, i DAC (o inne elementy toru) traktują jako substytut korektora graficznego.

W zasadzie biorąc pod uwagę, że każdy element systemu stereo nie jest idealny technicznie nie ma innego wyboru. Nieidealne źródła, nieidealne wzmacniacze, nieidealne ZG ... grają w nieidealnych pomieszczeniach. Dlatego system trzeba tak dobrać żeby zniwelować ułomności poszczególnych elementów a przy tym wyeksponować ich najlepsze cechy ... taka w pewnym sensie korekcja ...

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście daleki jestem od stwierdzenia, że doskonałość techniczna musi się bardziej podobać.

Teoretycznie doskonałość techniczna powinna nam się bardziej podobać, chyba, że realizator dał ciała i spierniczył robotę.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Koniec końców wybierając kolumny kierujemy się subiektywnym gustem.

Kompletując cały system kierujemy się zasadniczo subiektywnym gustem. Dokonując swoistej korekcji dźwięku.

27 minut temu, billy idol napisał:

doskonałeś w niektórych gatunkach, bedzie na dłuższą mete , wręcz nie do zniesienia

No co ty? Nie do zniesienia może być tylko wtedy gdy nie lubimy danego gatunku albo gdy realizator spierniczył robotę.

13 minut temu, szpakowski napisał:

Dlatego system trzeba tak dobrać żeby zniwelować ułomności poszczególnych elementów a przy tym wyeksponować ich najlepsze cechy ... taka w pewnym sensie korekcja ...

W pewnym sensie tak. Tylko skoro pewien element (teoretycznie) możemy mieć doskonały, to nonsensem jest wprowadzać w nim zniekształcenia, skoro swojego brzmienia możemy szukać w niedoskonałości duetu kolumny-akustyka.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szpakowski napisał:

W zasadzie biorąc pod uwagę, że każdy element systemu stereo nie jest idealny technicznie nie ma innego wyboru. Nieidealne źródła, nieidealne wzmacniacze, nieidealne ZG ... grają w nieidealnych pomieszczeniach. Dlatego system trzeba tak dobrać żeby zniwelować ułomności poszczególnych elementów a przy tym wyeksponować ich najlepsze cechy ... taka w pewnym sensie korekcja ...

Teoretycznie doskonałość techniczna powinna nam się bardziej podobać, chyba, że realizator dał ciała i spierniczył robotę.

Kompletując cały system kierujemy się zasadniczo subiektywnym gustem. Dokonując swoistej korekcji dźwięku.

No co ty? Nie do zniesienia może być tylko wtedy gdy nie lubimy danego gatunku albo gdy realizator spierniczył robotę. 

Zgadza się, po poczytaniu wątku o Deq2496 Behringer zrobiłem mały eksperyment. Spectrum na Androida sprawdziłem pobieżnie odpowiedź sprzętu na fale 16-20k. Equalizerem APO wyciąłem rezonanse i dudnienia. I pomimo że dźwięk z PC nie jest w trybie exclusive i przechodzi przez EQ odczuwalna jakość dramatycznie wzrosła, na pewno jest to kierunek warty rozważenia ? BTW nawet Accuphase ma w swoje ofercie Digital EQ ?

I nie są to subtelne zmiany jak przy zmianie Dac

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

25 minut temu, szymon1977 napisał:

W pewnym sensie tak. Tylko skoro pewien element (teoretycznie) możemy mieć doskonały, to nonsensem jest wprowadzać w nim zniekształcenia, skoro swojego brzmienia możemy szukać w niedoskonałości duetu kolumny-akustyka.

Teoretycznie ... to słowo klucz. Praktyka pokazuje co innego, nie ma sprzętów doskonałych, do doskonałości możemy jedynie dążyć.

Rozumiem, że w dacach z przedziału 2-3tys może nie być istotnych różnic i w pomiarach i w jakości dźwięku ... ale chyba nie twierdzisz, że nie będzie różnicy w dźwięku pomiędzy dacem za 2tys a dacem za 10tys ... nawet jeżeli będą prawidłowo zaprojektowane.

Godzinę temu, M-K napisał:

Nie masz zielonego pojęcia 

Ty masz

chłopie

logo Forda ma zerejestrowany nie tylko kształt ale  i kolor w kodzie HEX i jakiekolwiek , odstępstwa powoduja że druk wywalasz w całości do kosza i nikogo nie interesuje Twoje "każda drukarka drukuje inaczej" czy te "sa inne tusze"

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

2 minuty temu, billy idol napisał:

Ty masz

chłopie

logo Forda ma zerejestrowany kształt i kolor w kodzie HEX i jakiekolwiek , odstępstwa powoduja że druk wywalasz w całości do kosza i nikogo nie interesuje Twoje "każda drukarka drukuje inaczej" czy te "sa inne tusze"

Chodzi Ci o Lab, Lch czy o Pantone? ?

Godzinę temu, szpakowski napisał:

miałem juz nie zwracać uwagi na Twoje wynurzenia, ale tak bredzisz ze nie da sie

własnie daltego da sie słuchac róznych gatunków , bo ralizator zaburzył proporcje głośności poszczególnych instrumantów miedzy sobą

po drodze jeszcze zrobiły to samo kolumny i pomieszczeniie

nigdy nie słuchałeś rocka  w którym to każdy instrument dociera do ciebie z taką samą glośnościa - bo to własnie byłoby nie do zniesienie na dłuższa mete

ale w sumie to nie dziwi mnie twoja wypowiedz. nie wazne jaka głupote napiszesz - ważne żeby być innego zdania niz ci co nie słyszą kabli

bo ty to jestś taki Bobby X - piosenka OZ jak cos

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Chodzi Ci o Lab, Lch czy o Pantone?

obojętne

kolor obok kształtu , to jedna z rzeczy która jest scisle okreslona przy rejestracji loga

jesli druk jest taki jak go ustawisz to jest ok

jesli drukarka żyje swoim życiem i drukuje co innego niż w ustawieniach - czyli "każda drukuje co innego" - to jest uszkodzona i tyle i wtedy taka drukarke ... sprzedajesz do firmy Franka spod Przemyśla. Ale to sie nadaje wtedy tylko do drukowania plakatów wyborczych

koniec o drukarkach vol2

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

5 minut temu, billy idol napisał:

własnie daltego da sie słuchac róznych gatunków , bo ralizator zaburzył proporcje głośności poszczególnych instrumantów miedzy sobą

Czy ty w ogóle czytasz to co sam napiszesz ... bo o czytaniu ze zrozumieniem to nie ma mowy ...

To realizator odpowiada za jakość nagrania, musi w nie ingerować taka jego robota ... jeżeli nie da się słuchać danej realizacji to znaczy, że coś spierniczył ...

21 minut temu, billy idol napisał:

bo ty to jestś taki Bobby X - piosenka OZ jak cos

Piosenka z przekazem ...

Trzeba być naprawde ultra Bobby X-em żeby połączyć lampe z Chario i twierdzić że ma sie pojęcie o tym jak brzmi neutralnie jakakolwiek płyta

: ]

2 minuty temu, billy idol napisał:

Trzeba być naprawde ultra Bobby X-em żeby połączyć lampe z Chario i twierdzić że ma sie pojęcie o tym jak brzmi neutralnie jakakolwiek płyta

Sądzę, że nie słuchałeś Cielo. Tym bardziej mojej lampy. Skąd więc taka pewność ... ?

Czy tylko ot tak zmieniłeś temat? ... żeby odwrócić uwagę, że znowu głupot nawypisywałeś ...

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Rozumiem, że w dacach z przedziału 2-3tys może nie być istotnych różnic i w pomiarach i w jakości dźwięku ... ale chyba nie twierdzisz, że nie będzie różnicy w dźwięku pomiędzy dacem za 2tys a dacem za 10tys ... nawet jeżeli będą prawidłowo zaprojektowane.

Pomiędzy takim za 100, a takim za 10000 będzie na pewno, a czy będzie pomiędzy takimi za 2000 i 10000? Nie wiem, ale nie wykluczam, że może nie być.

Tu dochodzi kwestia, czy producent dąży do doskonałości technicznej, czy jej kosztem nadaje charakter. Sama kasa nie sprawi, że coś stanie się doskonałe. A nawet jeśli, to niekoniecznie doskonałość techniczna musi się podobać, a najlepszy przykład to lampa, która z technicznego punktu widzenia swój charakter zawdzięcza zniekształceniom sygnału.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Pomiędzy takim za 100, a takim za 10000 będzie na pewno, aczy będzie pomiędzy takimi za 2000 i 10000? Nie wiem, ale nie wykluczam, że może nie być.

Myślę, że są istotne różnice ... inaczej ludzie nie wydawali by 8tys więcej ... kupili by raczej lepsze kolumny

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Myślę, że są istotne różnice ...

Radzę to dokładnie sprawdzać, po co przepłacać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Radzę to dokładnie sprawdzać, po co przepłacać.

Oczywiście przed ewentualnym zakupem zrobię poprawne technicznie testy porównawcze ... 

13 minut temu, szpakowski napisał:

Oczywiście przed ewentualnym zakupem zrobię poprawne technicznie testy porównawcze ... 

To bardzo rozsądne. Tylko nie zapomnij precyzyjnie wyrównać głośności.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Czy ty w ogóle czytasz to co sam napiszesz ... bo o czytaniu ze zrozumieniem to nie ma mowy ...

To realizator odpowiada za jakość nagrania, musi w nie ingerować taka jego robota ... jeżeli nie da się słuchać danej realizacji to znaczy, że coś spierniczył ...

Piosenka z przekazem ...

Sory ale realizator odpowiada za jakość nagrania ale w studio nagraniowym. Natomiast w pewnym momencie tzw. w uproszczeniu taśma matka opuszcza studio i trafia do tzw. w uproszczeniu tłoczni.

pamiętam kilka lat temu jak grupa QUEEN chciała wydać swój box The Best w dobrej jakości, rozsyłając te właśnie taśmy matki do wielu tłoczni na swiecie. Wybrana została jedna i w niej wytłoczono płyty.

Mało tego, z powodu kiepskiej jakości płyt CD JVC założyło swoją własną tłocznię gdzie do dzisiaj wydają płyty XRCD, żeby to co na płycie zabrzmiało chociaż podobnie do tego co nagrał realizator w studio.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Myślę, że są istotne różnice ... inaczej ludzie nie wydawali by 8tys więcej ... kupili by raczej lepsze kolumny
Czyli jednak nasi hajendowi audiofile to idioci z namiarem kasy?
Otoz to! Okresl prosze, w stosunku do czego odnosisz tę dyskwalifikującą zmianę???
BTW, na czym grasz?
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Prosta rzecz: z jakiegoś powodu niedoskonałe lampy są bardzo cenione przez miłośników audio

Edytowane przez yacool1975
30 minut temu, andaudion napisał:

Sory ale realizator odpowiada za jakość nagrania ale w studio nagraniowym. Natomiast w pewnym momencie tzw. w uproszczeniu taśma matka opuszcza studio i trafia do tzw. w uproszczeniu tłoczni.

... jeżeli robota w studio będzie skiepszczona to potem już niczym się tego za bardzo nie da naprawić ... z drugiej strony ... wszystko można spierniczyć nawet przygotowując materiał do tłoczenia.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Prosta rzecz: z jakiegoś powodu niedoskonałe lampy są bardzo cenione przez miłośników audio
Są też miłośnicy tłustych bab
12 minut temu, Sine Metu napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobnie jak i tłustego brzmienia ?

Ukryta Zawartość

O czym właściwie wątek traktuje ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Teraz, xetras napisał:

Ostatnio o tłustych zjawiskach, chyba idą święta ?.

DAC   (Scroll do góry i już wiem).

Dzięki za rozrywkę.

No dobra - precz z wbudowanym do wzmacniacza DAC !

33 minuty temu, xetras napisał:

To zależy ?

Jedni twierdzą, że dace grają tak samo a drudzy wręcz przeciwnie ...

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Ja różne rzeczy kupuję, niektóre są stosunkowo drogie, ale gdybym powiedział, że jest to zakup racjonalny to bym po prostu skłamał.

-----

1 godzinę temu, Sine Metu napisał:

Czyli jednak nasi hajendowi audiofile to idioci z namiarem kasy?

Kwestia punktu odniesienia. Niektórzy pukają się w czoło gdy słyszą ile na mój low-end wydałem - wszak boombox ma "lepszy" bas.

-----

1 godzinę temu, yacool1975 napisał:

Największy audiononsens, to traktowanie swojego subiektywnego widzimisię jako obiektywnego wyznacznika jakości. A młodzież czyta te bzdury, a później traci pieniądze na bzdety.

To, że się komuś subiektywnie bardziej podoba nie znaczy, że jest obiektywnie lepsze. Mi dla przykładu podoba się brzmienie moich B&W606, ale jak wygląda ich pasmo przenoszenia lepiej nie wiedzieć... chociaż nie, warto wiedzieć zanim się je kupi. Ja podjąłem ryzyko zakupu właśnie po spojrzeniu na wykres i nie żałuję.

-----

Godzinę temu, Sine Metu napisał:

Ukryta Zawartość

Są wśród nas?

-----

52 minuty temu, xetras napisał:

...precz z wbudowanym do wzmacniacza DAC !

Wprost przeciwnie! W czasach popularności streamingu DAC wbudowany we wzmacniacz to krok milowy do przodu. DAC wbudowany jest na zbliżonym jakościowo poziomie do wzmacniacza i oszczędza problemów typu pętla masy. 

19 minut temu, szpakowski napisał:

Tak, jeden twierdzi "baba jest gruba", a drugi "laska ma kobiece kształty".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

6 minutes ago, szpakowski said:

To zależy ?

A prawda jest taka, że sam dac nie ma wielkiego znaczenia, właściwie to spokojnie można stwierdzić, że nie wpływa na sygnał.

Ale jest male ale. Jeśli zaczniemy wydziwiać z częścią analogową (np. jakieś lampy - wiadomo o co chodzi), albo zaczniemy wydziwiać z jakąś filtracją na fpga, oversamplingiem, konwersją na dsd (!) itd., no to wtedy sytuacja się zmienia.

Możemy w ten sposób, świadomie lub nie włączyć korektor ?, który jakoś w tym wypadku nikogo nie razi (oczywiście mam na myśli przeciętnego audiofila).

Ale tego trzeba chcieć i  o to się celowo postarać. Co też niektórzy producenci skwapliwie czynią, a audiofilska gawiedź, nie bardzo rozumiejąc o co tu chodzi tłumaczy to sobie w najprostszy, zrozumiały dla siebie sposób:

przetworniki c/a grają różnie ?

4 minuty temu, dudek1 napisał:

zaczniemy wydziwiać z jakąś filtracją na fpga, oversamplingiem, konwersją na dsd (!) itd.

Dlatego DAC albo osobno albo w stopniu wyjściowym. Inaczej przed wzmacniaczem mocy będzie trudno z equalizacją  w części analogowej.

Czasami brak innego sposobu aby przyjemnie słuchać.

PS.

DAC czasem w obudowie z oddzielonym zasilaczem wewnętrznie taką konwersję robi. Np. RME ADI 2 (trochę to kombajn do różnych zastosowań).

7 minut temu, dudek1 napisał:

A prawda jest taka, że sam dac nie ma wielkiego znaczenia, właściwie to spokojnie można stwierdzić, że nie wpływa na sygnał.

Ale jest male ale. Jeśli zaczniemy wydziwiać z częścią analogową (np. jakieś lampy - wiadomo o co chodzi), albo zaczniemy wydziwiać z jakąś filtracją na fpga, oversamplingiem, konwersją na dsd (!) itd., no to wtedy sytuacja się zmienia.

Możemy w ten sposób, świadomie lub nie włączyć korektor ?, który jakoś w tym wypadku nikogo nie razi (oczywiście mam na myśli przeciętnego audiofila).

Ale tego trzeba chcieć i  o to się celowo postarać. Co też niektórzy producenci skwapliwie czynią, a audiofilska gawiedź, nie bardzo rozumiejąc o co tu chodzi tłumaczy to sobie w najprostszy, zrozumiały dla siebie sposób:

przetworniki c/a grają różnie ?

Przeceniasz Audiofilow

Zrezygnowałem z każdego urządzenia które konwertowało sygnał do DSD czy przepuszczało przez filtry, są uparciuchy którzy modelują u siebie takim sposobem dźwięk, ale to ich sprawa

• Pokaż nowe odpowiedzi