Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lech36 napisał:

"Powietrze" może być efektem mikrofonowania lamp. Zjawisko dodane aczkolwiek często przyjemne. To zjawisko też zaburza neutralność toru w którym występują lampy. 

Czy miał/ma wejście S/PDIF i czy można je wykorzystać w 100%? 

Ale to nie jest efektem mikrofonowania ? . Różnica na plus dla zwrotnicy lampowej jest kolosalna i to słychać. Tak samo jak słychać różnicę pomiędzy master tape, a cyfrową kopią. 

480 nie miał wejść i wyjść cyfrowych. Takowe ma 4800.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

27 minut temu, pmcomp napisał:

Różnica na plus dla zwrotnicy lampowej jest kolosalna i to słychać.

No to może to być kwestia złego zazębiania się gałęzi zwrotnicy, oraz brak zgrania fazy na podziałach. W prostych zwrotnicach to częste zjawisko, trzeba stosować modułowy układ kolumny z możliwością przesuwania głośników między sobą. W DSP załatwione jest to w domenie cyfrowej.

27 minut temu, pmcomp napisał:

480 nie miał wejść i wyjść cyfrowych. Takowe ma 4800.

Wyjścia cyfrowe bez możliwości regulacji głośności nic nie dają, chyba że podłączymy je do wielokanałowego DAC-a który ma możliwość synchronicznej regulacji głośności na wszystkich kanałach wyjściowych, najlepiej już w domenie analogowej czyli na jego wyjściach. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.01.2021 o 04:53, .:Gerard:. napisał:

a ta nowa k**wa tylko czekała i mi 3 punkty doj**ała

opisują was jako przygłupy

albo jesteście głuche ćwoki z kompleksami z JBLami

jeżeli RME i dCS jest dla ciebie bez różnicy, to sam trollujesz, wypierdol kolumny

W dupę wsadź sobie ten twój watek

Na ta chwile mam inne zajęcia, ale przyjdzie czas ze wypożyczę RME i przetestuje akustycznie na pohybel trollom takim jak ty,
to moje zdanie i sobie zgłaszaj do tej k**wy

No tak... właściwie możemy być pewni bezstronnego podejścia tego "artysty" do odsłuchu obydwu DACów ?

• 4 miesiące później...
W dniu 12.12.2020 o 16:15, pmcomp napisał:

porównanie DACów: dCS vs. RME. 

Musze przyznać, że @S0nic wykrakał. Nie stwierdziliśmy żadnych różnic dźwiękowcyh pomiędzy oboma DACami. Jestem w szoku. Jak takie małe pudełeczko nie klękło z uniżeniem przed tuzem dCSem? Zero respektu. Nie wiem jak by to porównanie wypadło z wykorzystaniem tego malutkiego impulsowego zasilacza ale starałem się obu zawodnikom dać równe warunki gry. Testowaliśmy rózne próbki częstotliwościowe PCM i DSD. Na kolumnach i na słuchawkach ale intensywniej na słuchawkach. Ponieważ ja już słuchałem wcześniej sam więc potrzebowałem Mirka raczej do sprawdzenia moich uszu i moich spostrzeżeń. A uszy Mirek ma dobre. Wychwycił różnicę 0,5 dB pomiędzy oboma DACami, która to została natychmiast skorygowana. On miał słuchawki na uszach, a ja robiłem za DJa i pstrykałem przełącznikami zmieniając wejścia w przedwzmacniaczu. Test całkowicie w ciemno. Na jednym nagraniu przełączanie pomiędzy DACkami gdzie przy róznych nagraniach nie było wiadomo, który DAC zagra jako pierwszy. Mirek odpowiadał na pytanie czy na danych nagraniu zagrał lepiej DAc1 czy DAC2. Oczywiście do końca zabawy nie znając co to jest 1, a co to jest 2. Jak napisałem raz 1 grał pierwszy, raz 2 grał pierwszy. Mirek nie wiedział który kiedy. Jedynie na tym samym nagraniu DACki grały naprzemienie czyli nagranie 1 i 2, ponownie 1 i 2, i 1 i 2. Nie było żadnej prawidłowości. Raz lepszy był DAC1 raz DAC2. Na jednych nagraniach "wygrywał" DAc1 na innych DAC2. A żeby było trudniej mieszałem PCM z DSD.

I tyle.

pmcomp

Rozumiem teraz dlaczego wątek się utrzymał w zakładce Hi-END.   Naprawdę nie stwierdziliście żadnych różnic dźwiękowych między RME a DCSem.  Naprawdę ŻADNYCH ???

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Musze przyznać, że @S0nic wykrakał. Nie stwierdziliśmy żadnych różnic dźwiękowcyh pomiędzy oboma DACami.

No jak to nie rozumiem ?

Kto to powyżej  napisał ?

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Pmcomp

Widocznie piszesz i nie rozumiesz co piszesz.

"Musze przyznać, że @S0nic wykrakał. Nie stwierdziliśmy żadnych różnic dźwiękowcyh pomiędzy oboma DACami."

No właśnie. Podwójne zaprzeczenie w powyższym zdaniu świadczy o tym, że różnice stwierdzono. Gdyby nie stwierdzili to było by: Nie stwierdziliśmy różnic dźwiękowych pomiędzy oboma DAC'ami. lub Różnice między DAC'ami były żadne. 😉

Lekcje z języka polskiego miałem dośc dawno ale nie stwierdzam żadnych błędów gramatycznych w tym zdaniu.

Zastosowanie słowa żadnych w tym zdaniu nie powoduje podwójnego zaprzeczenia, a jedynie potwierdza stwierdzenie o braku różnic. Proponuję wysłać z prośbą o komentarz do prof. Miodka.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

"Musze przyznać, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wykrakał. Nie stwierdziliśmy żadnych różnic dźwiękowcyh pomiędzy oboma DACami."

No właśnie. Podwójne zaprzeczenie w powyższym zdaniu świadczy o tym, że różnice stwierdzono. Gdyby nie stwierdzili to było by: Nie stwierdziliśmy różnic dźwiękowych pomiędzy oboma DAC'ami. lub Różnice między DAC'ami były żadne. 

W jezyku Polskim stosuje sie podwojne zaprzeczenia
a ty nic nie wiesz
a ja nic nie zrobilem
Nie zrobilem nic zlego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

żadnych

Czy takie pojęcie jak emfaza znasz ? Mowa to nie prawa logiki, tzw. klasycznej.

"Różnice były żadne" oraz "Nie było żadnych różnic" mają tę samą treść, tylko inną formę.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, xajas napisał:

W jezyku Polskim stosuje sie podwojne zaprzeczenia
a ty nic nie wiesz
a ja nic nie zrobilem
Nie zrobilem nic zlego

Ukryta Zawartość

- W odróżnieniu od podwójnego potwierdzenia, które nie jest zaprzeczeniem.
- Dobra dobra 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

14 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

"Musze przyznać, że @S0nic wykrakał. Nie stwierdziliśmy żadnych różnic dźwiękowcyh pomiędzy oboma DACami."

No właśnie. Podwójne zaprzeczenie w powyższym zdaniu świadczy o tym, że różnice stwierdzono. Gdyby nie stwierdzili to było by: Nie stwierdziliśmy różnic dźwiękowych pomiędzy oboma DAC'ami. lub Różnice między DAC'ami były żadne. 😉

To jest zdanie po polsku. W polskim (i innych słowiańskich językach) podwójne zaprzeczenie występuje często i nie jest potwierdzeniem, tylko wzmocnieniem zaprzeczenia. Widać, że nic na ten temat nie wiesz 😉

nagrywamy.com

Pmcomp napisał że żadnych różnic dźwiękowych nie uslyszał miedzy DCSem a RME.

I tyle w temacie.

Pmcomp napisał że żadnych różnic dźwiękowych nie uslyszał miedzy DCSem a RME.
I tyle w temacie.

Uff na reszcie . Każdy wie o co chodzi a tu bez sensowne przepychanki. Inne fora są od tego. A RME trzeba posłuchać ja przynajmniej tak planuje .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na reszcie = nareszcie

15 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Uff na reszcie . Każdy wie o co chodzi a tu bez sensowne przepychanki. Inne fora są od tego. A RME trzeba posłuchać ja przynajmniej tak planuje .

Na reszcie = nareszcie

Ukryta Zawartość

Tyle tylko że Pmcomp napisał, że nie usłyszał ŻADNYCH różnic dźwiekowych między DCSem a RME. Ale twierdzi, że jednak tak nie napisał.

Ukryta Zawartość

Tyle tylko że Pmcomp napisał, że nie usłyszał ŻADNYCH różnic dźwiekowych między DCSem a RME. Ale twierdzi, że jednak tak nie napisał.

Nie prowokuj
Nie było różnić wg kolegi.
A teraz sami słuchamy sami w swoich systemach

18 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie było różnić wg kolegi.

Wg. dwóch Kolegów. Ten drugi jak wynikało z relacji z lepszym słuchem niż założyciel wątku. Oczywiście dwóch to też za mało 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pmcomp porównał DCS Debussego z RME ADI-2 Pro. Łeb w Łeb. Stwierdził, że nie ma  żadnych różnic dźwiękowych między tymi DACami. Denerwuje się jak mu przytoczyłem jego własne słowa. 

Nie ma takiej opcji żeby nie było żadnej różnicy w dźwięku miedzy tymi DACami. Jakby napisał, że graja na tym samym poziomie jakościowym i słyszalne różnice w brzmieniu były dla niego i dla kolegi pomijalne - wtedy ok. 

Szkoda że nie poszedł za ciosem i nie porównał DACa za 1tys zł z RME - może dla niego i kolegi nadal nie byłoby żadnych różnic dźwiękowych. I okazałoby się wówczas, że DAC za 1tys zł brzmi jak pioruńsko drogi DSC.

Nie ma takiej opcji żeby nie było żadnej różnicy w dźwięku miedzy tymi DACami.

Czy ty chcesz mu wmawiac co powinien slyszec.
Mowisz za swoje czy za jego uszy?
Teraz, xajas napisał:

Czy ty chcesz mu wmawiac co powinien slyszec.
Mowisz za swoje czy za jego uszy?

Ale on sam nie jest pewny tego co słyszy. Raz pisze że nie ma żadnych różnic, a raz że nie o to mu chodziło i nie potrafię czytać ze zrozumieniem tego co on pisze.

13 minut temu, babatular napisał:

że nie o to mu chodziło

Gdzie? Bo ja widzę, że raczej stara się być równie upierdliwy jak Ty, ale gdzie mu do miszcza 😉

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Gdzie? Bo ja widzę, że raczej stara się być równie upierdliwy jak Ty, ale gdzie mu do miszcza 😉

Bardzo dobrze że jest upierdliwy. Porównał dwa DACi - i super. Ale niech będzie konsekwentny - było różnice w brzmieniu czy nie było Żadnych różnic w brzmieniu ?

9 minut temu, babatular napisał:

Żadnych różnic w brzmieniu ?

Buuuuu

To dołożę do pieca 😁

@Adam 38 dac w Cyrus 8.2 bardziej się podobał od Qutesta. Mi się od 8.2 bardziej podoba Topping E30....

W sumie można by wyciagnąć z tego wniosek że E30  za pińset gra lepiej od obu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

i od ......DCSa

20 minut temu, babatular napisał:

Bardzo dobrze że jest upierdliwy. Porównał dwa DACi - i super. Ale niech będzie konsekwentny - było różnice w brzmieniu czy nie było Żadnych różnic w brzmieniu ?

On jest konsekwentny i nigdzie nie napisał inaczej jak to, że nie było żadnych różnic. Wszystko inne to czepianie się, Ty zacząłeś to masz zwrot. 

nagrywamy.com

Musze przyznać, że @S0nic wykrakał. Nie stwierdziliśmy żadnych różnic dźwiękowcyh pomiędzy oboma DACami.

Naprawdę Przemak - ty się tez nie kompromituj. Wróc sie ze zerówki skoro nie potrafisz ze zrozumieniem przeczytać jednego zdania. 

I dźwięk wyszedł "ten sam" albo zabezpieczając się "na tym samym poziomie".

i koniec tematu

Co tu jest niekonsekwentne?
Moja zardzewiala znajomosc jezyka Polskiego interpretuje to konsekwentnie i jednoznacznie: „nie stwierdzili zadnych toznic dzwiekowych“, czego ty nie chcesz zaakceptowac

Ja tam wierze tym którzy nie słyszą różnic u siebie miedzy DACami, kablami, transportami itd.
Problem mam tylko gdy próbują mi wmówić ze ja nie słyszę, ze psychoakustyka itp.

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi