Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, sebasbox napisał:

Chodzi mi o to ze pojemnosc sprzegajacych

Pisałem wyżej 0.47uf wystarcza. Sprawdź sam

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

to jaka pojemność konda jest wystarczająca zależy od impedancji wejściowej następnego klocka

np wzmacniacza

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, sebasbox napisał:

a jak następnym klockiem jest oscyloskop?

to trzeba obciążyć kondensator impedancją (rezystorem) wyliczoną

rezystor do masy za kondem z pre x impedancja wejściowa wzmaka , który będzie następnym klockiem za pre

dzielone przez sumę tego rezystora i impedancji wzmaka

Edytowane przez slawek.xm

Slawek, ale dlaczego nie mozna przetestować sygnału przechodzącego po prostu przez przedwzmacniacz bez obciazenia? 

Gość

(Konto usunięte)

bo ma ono wplyw na pasmo przenoszenia szczególnie basu

kondensator wyjściowy tworzy z impedancją filtr górnoprzepestowy

o f3 =1/ 2piCR

gdzie c jest pojemnością kondensatora a R impedancją właśnie

dobrą praktyką jest ustalanie f3 na poziomie dekady poza pasmo słyszalne czyli np 2hz

ale 3hz też jeszcze dla wielu może być wystarczające

przykładowo

impedancja wychodzi 50kom

to kond wyjściowy pre dla f3=3hz musi być 1uF

3 godziny temu, sebasbox napisał:

a jak następnym klockiem jest oscyloskop?

Oscyloskop ma 1Meg, dla niego to 47n da sensowne pasmo.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Muzg napisał:

Oscyloskop ma 1Meg, dla niego to 47n da sensowne pasmo.

tylko czy to ma sens jeśli później pre będzie pracować w innym układzie?

17 minut temu, slawek.xm napisał:

tylko czy to ma sens jeśli później pre będzie pracować w innym układzie?

Nie ma, dlatego obciążenie docelowe trzeba sobie zasymulować choćby rezystorem (a lepiej równolegle z kondensatorem), a oscyloskop po prostu ma możliwie nie obciążać obserwowanego sygnału.

23 godziny temu, slawek.xm napisał:

bo ma ono wplyw na pasmo przenoszenia szczególnie basu

kondensator wyjściowy tworzy z impedancją filtr górnoprzepestowy

o f3 =1/ 2piCR

gdzie c jest pojemnością kondensatora a R impedancją właśnie

dobrą praktyką jest ustalanie f3 na poziomie dekady poza pasmo słyszalne czyli np 2hz

ale 3hz też jeszcze dla wielu może być wystarczające

przykładowo

impedancja wychodzi 50kom

to kond wyjściowy pre dla f3=3hz musi być 1uF

Dobra, juz rozumiem dlaczego sie nie rozumiemy. Ja mówię o układzie z potencjometrem/ drabinką rezystorową na wyjściu a nie na wejściu. Taki mam i siebie. Ty mowisz o ukladzie gdzie tłumik jest na wejsciu. 

W dniu 3.09.2022 o 09:04, Mariusz03 napisał:

w którym miejscu wystarczy? 

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, sebasbox napisał:

Dobra, juz rozumiem dlaczego sie nie rozumiemy. Ja mówię o układzie z potencjometrem/ drabinką rezystorową na wyjściu a nie na wejściu. Taki mam i siebie. Ty mowisz o ukladzie gdzie tłumik jest na wejsciu. 

jeśli obciążeniem konda jest potencjometr to do obliczeń przyjmuje się 1/4 jego rezystancji calowitej

22 godziny temu, sebasbox napisał:

Jeżeli drabinka jest na wyjściu to rezystancja wyjściowa, a zarazem pasmo, zależy od położenia drabinki.

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

jeśli obciążeniem konda jest potencjometr to do obliczeń przyjmuje się 1/4 jego rezystancji calowitej

Godzinę temu, Muzg napisał:

Jeżeli drabinka jest na wyjściu to rezystancja wyjściowa, a zarazem pasmo, zależy od położenia drabinki.

o to mi właśnie chodzi...

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ale jako impedancji wyjściowej a nie wejściowej...

nagrywamy.com

Zamówiłem (syn zamówił) PCB musztardową od chinola 07 września i dzisiaj w paczkomacie.
Bardzo mnie to mile zaskoczyło.

To teraz już z góry, tylko wszystko elementy bierz z pelnych źródeł i nie załuj na cześć. Zwłaszcza kondy i  rezystory oraz diody. Kondy sprzegajace daj najlepiej miedziaki.   Zapoznaj się też na początku wątku z małymi przeróbkami vel mqgiver 😉.

• 4 tygodnie później...

Wreszcie przenoszę się do docelowej obudowy 🙂 . Podpowiedzcie czy transformator montujecie bezpośrednio do obudowy czy dajecie jakieś podkładki izolacyjne?

Zazwyczaj transformator maja izolacje, ja mam podkladke gumowa pod, ale głównie ze względu na drobne wibracje. Oczywiście że do obudowy. 

Ja jeżeli montuje trafo do metalowej budy to korzystam z podkładek gumowych robionych z przelotek kablowych. Świetnie się sprawdzają.

Ja jeżeli montuje trafo do metalowej budy to korzystam z podkładek gumowych robionych z przelotek kablowych. Świetnie się sprawdzają.

8 minutes ago, Mufcore said:

Można prosić o namiar na ofertę? Kiedyś tego szukałem i nie znalazłem nic sensownego. 

4 hours ago, Mufcore said:

Proszę

dziękuję - "przepust" ! słowo klucz...

jeszcze mam problem jak się nazywa ta listwa z punktami lutowniczymi do wzmacniaczy lampowych do montażu przestrzennego, może ktoś zna?

11 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Można prosić o namiar na ofertę? Kiedyś tego szukałem i nie znalazłem nic sensownego. 

Idż do sklepu typu budowlanego i tam masz uszczelki do głowic o 1/2" i 3/4" powinny spełnić oczekiwania.

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z Was miał oryginał pre Conrad Johnson PV 10?

Proszę o odpowiedź. To dla mnie ważne.

Dziękuję i pozdrawiam 

• Pokaż nowe odpowiedzi