Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, pmcomp napisał:

Mytek stosuje zasilacze wbudowane

Nie wszędzie. Tak, gdzie sa/były zewnętrzne, szybko odkryto gdzie są konfitury 😉

24 minuty temu, ASURA napisał:

skrzypiącą klawiaturę masz ale z Poznania do Kra nawet nietoperze nic nie usłyszą

Dlatego to pytanie też napisałem, ale jak widać z czytaniem też słabo 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, ASURA napisał:

Ogarnij się chłopie zasilanie dotyczy wszystkich sprzętów audio czy Ci się to podoba czy też nie

Skąd ten brak myślenia u Ciebie?

Rozważaliśmy zasilanie switcha a nie ogólnie zasilanie sprzętów zasilaczem liniowym. Switch nie potrzebuje ponadwymiarowego zasilania. Brakiem myślenia to wykazujesz się Ty. Totalnym ignoranctwem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Rozważaliśmy zasilanie switcha a nie ogólnie zasilanie sprzętów zasilaczem liniowym. Switch nie potrzebuje ponadwymiarowego zasilania. Brakiem myślenia to wykazujesz się Ty. Totalnym ignoranctwem.

Może dotrze czemu dobre zasilanie jest tak istotne co by się bardziej cieszyć muzyką

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, ASURA napisał:

Może dotrze czemu dobre zasilanie jest tak istotne co by się bardziej cieszyć muzyką

Ale nie w switchu ! Switch jest odpowiedzialny tylko i wyłącznie za przesył danych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, ASURA napisał:

bardziej cieszyć muzyką

ASURA wiesz co? a ja mam taką listewkę i sobie chwalę w miarę. Nie mów nikomu.

Do etheregen chcę 10A : co prawda jeszcze nie mam, ale chcę

PS

PO CO JA SIĘ W OGÓLE ODEZWAŁEM??? BO WYSZŁO GORZEJ NIŻ NA BOCZNICY W "Polityka"

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

9 minut temu, absinth3 napisał:

ASURA wiesz co? a ja mam taką listewkę i sobie chwalę w miarę. Nie mów nikomu.

Do etheregen chcę 10A : co prawda jeszcze nie mam, ale chcę

PS

PO CO JA SIĘ W OGÓLE ODEZWAŁEM??? BO WYSZŁO GORZEJ NIŻ NA BOCZNICY W "Polityka"

Pytanie z innej beczki. Gdzie kupiłeś ethergen. Sprawdzałem na stronie uptone i chyba wstrzymali produkcję 

1 minutę temu, gzrech napisał:

Gdzie kupiłeś ethergen

Nie- nie kupiłem, ale jest w planach. Gram na Aries G2 po wi-fi zgodnie z zaleceniami producenta, kilku znajomych i WBREW jednemu koledze, u  którego znalazłem dźwięk referencyjny. Czyli względy mieszkaniowe że tak powiem. 

Jutro pociągniemy temat ER - OK?

30 minut temu, absinth3 napisał:

Nie- nie kupiłem, ale jest w planach. Gram na Aries G2 po wi-fi zgodnie z zaleceniami producenta, kilku znajomych i WBREW jednemu koledze, u  którego znalazłem dźwięk referencyjny. Czyli względy mieszkaniowe że tak powiem. 

Jutro pociągniemy temat ER - OK?

I zmiana zasilania w routerze/switchu poprawia Ci jakość przez wi-fi?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ale nie w switchu ! Switch jest odpowiedzialny tylko i wyłącznie za przesył danych.

Tak w switchu nie da rady cieszyć się muzyką ale w pokoju z racji że on jest większy jak najbardziej 😂

44 minutes ago, kontomatiego said:

No bo dobrze zasilony zegar lepiej taktuje. A tematy wielodrogowosci, kierunkowosci anteny, demodulujacych ukladow decyzyjnych? Nie wazne, ma byc zasilane liniowka na dobrym kablu, bo wtedy fale sie rowno ukladaja  😉

3 minuty temu, Biedronek napisał:

No bo dobrze zasilony zegar lepiej taktuje. A tematy wielodrogowosci, kierunkowosci anteny, demodulujacych ukladow decyzyjnych? Nie wazne, ma byc zasilane liniowka na dobrym kablu, bo wtedy fale sie rowno ukladaja  😉

Zapomniałeś o porządnej listwie zasilającej w którą wszystko jest w gwiazdę wpięte

Just now, ASURA said:

Zapomniałeś o porządnej listwie zasilającej w którą wszystko jest w gwiazdę wpięte

Zapewne tak. Ale czy nie lepiej jest, gdy kazde urzadzenie jest na osobnej fazie?

Teraz, Biedronek napisał:

Zapewne tak. Ale czy nie lepiej jest, gdy kazde urzadzenie jest na osobnej fazie?

Są plusy dodatnie np. Monobloki i plusy ujemne np. generowanie przydźwięku mimo wspólnej masy a może właśnie przez nią

2 hours ago, gzrech said:

Pytanie z innej beczki. Gdzie kupiłeś ethergen. Sprawdzałem na stronie uptone i chyba wstrzymali produkcję 

Większość produktów wycofali ze sprzedaży, ale zapowiadają, ze wypuszcza wszystko w nowych wersjach.

Alex wspomniał, żeby nie spodziewać się czegokolwiek wcześniej niż latem.
Ceny, oczywiście pójdą w górę.

….be still and know….

9 godzin temu, Biedronek napisał:

Oczywiście!

Tylko nie każdego stać na wydanie +/- 50 tysięcy na same bezpieczniki.

10 godzin temu, kontomatiego napisał:

Router miał zasilacz liniowy, ZANIM kupiłem streamer (wcześniej  laptop po drucie, wi-fi było w nim wyłączone w BIOS; + optymalizacja domowa). I nie zmieniałem tego zasilacza (produkcja rodzima). Zmieniałem tylko kable zasilające zasilacz: komputerowy na stareńki WW stratus 5.2 a potem na krótki sc. Może i były jakieś zmiany- już nie pamiętam. 

Raz wypiąłem skrętkę bezpośrednio (14m) z routera do Aries G2 i było gorzej, szybki powrót do wi-fi, no i raz od switch-a do streamera (1m) - powrót do wi-fi natychmiastowy. 

Tak, że nie mogę odpowiedzieć na pytanie. Do tego specyfikacja wejścia routera ma 14V więc nawet nie mam od kogo pożyczyć lepszego zasilacza i sprawdzić. Ale powoli dojdziemy i do tego. 

Tak troche chaotycznie to opisales. Jestem ciekaw ale nie chce sie domyslac

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Trzeba słuchać, i próbować i znów słuchać....

Każda konfiguracja jednak w różny sposób osiąga synergię. U mnie nie widzę powrotu do WiFi wszystko idzie w domu kablami Cat8 z zarobionymi bardzo dobrymi wtyczkami a sam komp ma specjalnie zrobiony kabel i też jest poprawa na plus w stosunku do tych Cat8

43 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Tak troche chaotycznie to opisales

Sorki:

audio (w tym streamer) jest w tym samym miejscu co TV, dekoder TV, BD (z smart TV, spotify itp). 

Streamer ma oczywiście spotify connect, ale używam innego serwisu i nie chce mi się przełączać;

Obydwa zestawy są ok 14m od routera (funbox3  Orange, co mi dostarcza internet). Switch siedzi koło sprzętów audio i TV, ale obsługuje tylko TV bo Aries gra po wi-fi. 

Długość kabla od routera do switcha to właśnie ok 14m (po ułożeniu). 

Zagwozdka jest taka- czy EterREGEN poprawi mi dźwięk w sposób istotny? Taki upgrade jest w sumie bardzo drogi: Ether+zasilacz+kabelki itd, możnaby jeszcze wydać na OpticalModule Sonore i pociągnąć światłowód do ER a stąd już kable ethernetowe do urządzeń końcowych. I dyszka styknie jak nic... A to TYLKO do streamera... (TV i BD nie liczę) 

2 godziny temu, absinth3 napisał:

Router miał zasilacz liniowy, ZANIM kupiłem streamer (wcześniej  laptop po drucie, wi-fi było w nim wyłączone w BIOS; + optymalizacja domowa). I nie zmieniałem tego zasilacza (produkcja rodzima). Zmieniałem tylko kable zasilające zasilacz: komputerowy na stareńki WW stratus 5.2 a potem na krótki sc. Może i były jakieś zmiany- już nie pamiętam. 

Raz wypiąłem skrętkę bezpośrednio (14m) z routera do Aries G2 i było gorzej, szybki powrót do wi-fi, no i raz od switch-a do streamera (1m) - powrót do wi-fi natychmiastowy. 

Tak, że nie mogę odpowiedzieć na pytanie. Do tego specyfikacja wejścia routera ma 14V więc nawet nie mam od kogo pożyczyć lepszego zasilacza i sprawdzić. Ale powoli dojdziemy i do tego. 

Tzn lepiej gra po wifi niż po kablu ?!

Godzinę temu, absinth3 napisał:

Sorki:

audio (w tym streamer) jest w tym samym miejscu co TV, dekoder TV, BD (z smart TV, spotify itp). 

Streamer ma oczywiście spotify connect, ale używam innego serwisu i nie chce mi się przełączać;

Obydwa zestawy są ok 14m od routera (funbox3  Orange, co mi dostarcza internet). Switch siedzi koło sprzętów audio i TV, ale obsługuje tylko TV bo Aries gra po wi-fi. 

Długość kabla od routera do switcha to właśnie ok 14m (po ułożeniu). 

Zagwozdka jest taka- czy EterREGEN poprawi mi dźwięk w sposób istotny? Taki upgrade jest w sumie bardzo drogi: Ether+zasilacz+kabelki itd, możnaby jeszcze wydać na OpticalModule Sonore i pociągnąć światłowód do ER a stąd już kable ethernetowe do urządzeń końcowych. I dyszka styknie jak nic... A to TYLKO do streamera... (TV i BD nie liczę) 

Miałem bardzo podobną sytuację, tylko słabszy streamer bo Auralic Aries Femto + zasilacz Booster. Zrobiłem jeden błąd przy zmianie dostawcy neta na światłowód, zdecydowałem się przenieść router bliżej sprzętu audio. Myślałem o lepszym kablu ethernet do EtherRegen, ale ten kabel jest mniej istotny, ważny jest kabel z etherregen do streamera. 

Przy starej konfiguracji czyli router ok 12m od routera wpięcie ER+zasilacz liniowy, zrobiło sporo dobrego(odszumiło), zewn. zegar + liniowy zasilacz to kolejny krok do przodu(rozdzielczość, czarne tło). kabel ethernet do stremera też ma znaczenie. Prawda to nie jest tanie i miałem dylemat lepszy streamer, czy etherregen z całym oprzyrządowaniem. Wybrałem to drugie i jest mega, nie tylko moim zdaniem. 

A dodam jeszcze że, podobny skok jakości a dużo mniejszy koszt dała mi wymiana wkładki i bezpiecznika w domowej skrzynce elektrycznej.

Edytowane przez Piotr_61036

U mnie wszystkie - niegdyś Auralic, później Naim, obecnie Rose - grały po wifi lepiej lub identycznie z ethernet. 
Oczywiście, podłączając poprzez ethernet, zyskujemy dodatkową możliwość modyfikowania brzmienia - zasilacz, kabel.
To jednak odrębna kwestia oceny, dopasowania brzmienia tymi modyfikacjami. Niemodyfikowany router nie zagrał lepiej poprzez ethernet w urządzeniach z dobrze zaimplementowanym wifi.

Natomiast, nie odnotowałem nigdy różnicy w brzmieniu po dołączeniu zasilania liniowego, gdy router był połączony ze streamerem poprzez wifi.

4 minuty temu, kontomatiego napisał:

U mnie wszystkie - niegdyś Auralic, później Naim, obecnie Rose - grały po wifi lepiej lub identycznie z ethernet. 
Oczywiście, podłączając poprzez ethernet, zyskujemy dodatkową możliwość modyfikowania brzmienia - zasilacz, kabel.
To jednak odrębna kwestia oceny, dopasowania brzmienia tymi modyfikacjami. Niemodyfikowany router nie zagrał lepiej poprzez ethernet w urządzeniach z dobrze zaimplementowanym wifi.

Natomiast, nie odnotowałem nigdy różnicy w brzmieniu po dołączeniu zasilania liniowego, gdy router był połączony ze streamerem poprzez wifi.

Więc, wychodzi na to, że w moim Auralic jest słabe wifi, gdyż po kablu jest klase lepiej, a po dodaniu switcha itd. to już jest jak "dzień do nocy".

2 godziny temu, kacpero_1 napisał:

Tzn lepiej gra po wifi niż po kablu ?!

U mnie (sic!) lepiej, a jak niektórzy Koledzy piszą u nich- też. Producent Auralic wyraźnie podkreśla, że po wi-fi ma być lepiej i ja się zgadzam. Podobnie zresztą rekomenduje AES/EBU jako wyjście najlepsze, potem USB a potem inne (RCA i światłowód)- i właśnie tak jest. 

Ale uwaga- moja instalacja kablowa- jest taka, jaką Orange dało. Może uda mi się wypożyczyć od jednego kolegi ER z zasilaczem od MuzgAudio i jeśli TO przeważy nad wi-fi, no to ścieżka będzie otwarta. Ale sprawa trudna, bo ten Kolega gra wyłącznie streaming i jest to dźwięk referencyjny (zrezygnował całkowicie z CD i innych źródeł)- muszę więc poczekać na jakiś dłuższy jego wyjazd.  

I tak sobie piszę do Was a na kompie gra sobie Spotify i jest super. Pokój ze sprzętem mam zamieniony na szpital covidowy, więc sprzęt główny odpoczywa. A więc muzyka broni się sama.

2 godziny temu, absinth3 napisał:

U mnie (sic!) lepiej, a jak niektórzy Koledzy piszą u nich- też. Producent Auralic wyraźnie podkreśla, że po wi-fi ma być lepiej i ja się zgadzam. Podobnie zresztą rekomenduje AES/EBU jako wyjście najlepsze, potem USB a potem inne (RCA i światłowód)- i właśnie tak jest. 

Ale uwaga- moja instalacja kablowa- jest taka, jaką Orange dało. Może uda mi się wypożyczyć od jednego kolegi ER z zasilaczem od MuzgAudio i jeśli TO przeważy nad wi-fi, no to ścieżka będzie otwarta. Ale sprawa trudna, bo ten Kolega gra wyłącznie streaming i jest to dźwięk referencyjny (zrezygnował całkowicie z CD i innych źródeł)- muszę więc poczekać na jakiś dłuższy jego wyjazd.  

I tak sobie piszę do Was a na kompie gra sobie Spotify i jest super. Pokój ze sprzętem mam zamieniony na szpital covidowy, więc sprzęt główny odpoczywa. A więc muzyka broni się sama.

Jurek, może bym Cię odwiedził z moim switch, przy okazji znów bym załapał na wspaniałą kawę od Ciebie. 🙂

3 minuty temu, Mircysko napisał:

przy okazji znów bym załapał na wspaniałą kawę od Ciebie

Rzeczywiście wypaliłem lepiej niż ostatnio- wychodzi taka śmietana. W tej chwili mam kobitę z covid, zresztą z całej rodziny zostałem ostatni, co nie chorował mimo największego narażenia. Myślę, że jak teraz nie zachoruję to już mnie nie ruszy i spotkamy się za 2-3 tyg. Mam resztki tajemniczego płynu, to zachowam na spotkanie hahahah

1 minutę temu, absinth3 napisał:

Rzeczywiście wypaliłem lepiej niż ostatnio- wychodzi taka śmietana. W tej chwili mam kobitę z covid, zresztą z całej rodziny zostałem ostatni, co nie chorował mimo największego narażenia. Myślę, że jak teraz nie zachoruję to już mnie nie ruszy i spotkamy się za 2-3 tyg. Mam resztki tajemniczego płynu, to zachowam na spotkanie hahahah

Daj znać jak co, i jadę do Ciebie. 

Ten tajemniczy płyn trzymaj, też się uzbroje w coś tajemniczego. 😁 

9 minut temu, absinth3 napisał:

Mam resztki tajemniczego płynu, to zachowam na spotkanie hahahah

Wow, a gdzie pomieszkujesz? Moze ja tez wpadne posluchac i na plyn? 🤣🤣🤣

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi