Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Stoję przed wyborem kolumn na Scan Speak'ach. To co biorę pod uwagę od YB to Huracan RS, od Studio 16hz Arcada 2.5, od Akustyka RR3. Jak wygląda ze sprawa z strojeniem tych kolumn ? Który producent robi to najbardziej profesjonalnie (jak na manufakturę) i warto za dany model takie pieniądze wyłożyć? Pytanie kieruję do osób, które słuchały owych modeli i mogłyby pomóc mi w wyborze. 
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
W sumie to chyba nikt nie zapytał, dlaczego muszą być na SS ?
Bo najlepsze ?
  • Moderatorzy
2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Oczywiście zgadzam się z Tobą. Natomiast czy rzeczywiście były takie praktyki stosowane przez  S16hz? 

Tak, były i są.  Spośród wielu patologicznych zachowań handlowych, jest między innymi taka, że przed zakupem G. proponuje rabat, ale warunkiem przyznania rabatu jest przymus pisania na forach/fb, że kolumny są świetne (zresztą dwóch takich userów pisze w tym wątku już).

Oczywiście nie ma w tym nic złego, jeśli ktoś jest faktycznie zadowolony, jednak znam kilka przypadków gdzie na forum ktoś się produkował i wypisywał w co drugim poście "super kolumny, zadzwoń do Grzegorza", a samemu się bujał z dźwiękiem nie dającym satysfakcji. Remedium G. jest proste 1. zmiana wzmacniacza na Cayina, jak dalej nie gra, krok 2. zmiana lamp w Cayin, na NOSy droższe od wzmaniacza, jak ktoś nie wymiękł i to zrobił to krok 3a. akustyka od Szymka, albo 3b. zmiana na droższy wzmacniacz Cayin i zabawa od nowa... 

Kolejne problemy, to policja nasyłana przez Grześka na klienta, jak uzna, że ktoś z ustaleń do rabatu się nie wywiązał i wtedy Grzegorz uważa, że kolumny są "kradzione". Następne problemy są z dowodem zakupu, który pomimo wcześniejszych ustaleń nie jest dostarczany, a kolumny sprzedawane na "lewo". Później problemy z gwarancją, bo nie było dowodu zakupu, i/lub nie produkowało się po forach internetowych i zachwalało kolumn - bo bez tego gwarancja  często nie jest uznana (było opisane przygody jednego z takich użytkowników na forum). Naprawy gwarancyjne, które po 2-3 latach konstruktor żąda jednak zapłaty "bo za dużo dołożył do tego" i wiele, wiele innych sytuacji, które raczej nie skłaniają do kontaktów z tą "instytucją"... 

Co do dźwięku kolumn Arcada 2.5 - sam się swego czasu do niej przymierzałem, jak jeszcze była sprzedawana po 10tys złotych. Dla mnie dużą zaletą tej kolumny było to, że teoretycznie daje się ją wysterować słabą lampą po 30-40W i rzeczywiście tak jest. Fajny bas w pomieszczeniach do 20m, dobrej klasy wysokotonówka.  Z wad to chimeryczne strojenie, słaba średnica, bardzo dziwne efekty dźwiękowe po podłączeniu wyższej klasy urządzeń tranzystorowych. Z perspektywy czasu i po zmianie wzmacniacza na mocniejszy cieszę się, że tej kolumny nie kupiłem, bo patrząc na doświadczenia niektórych użytkowników, to same kłopoty z zestrojeniem systemu. 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

3 minuty temu, maciek36 napisał:

W sumie to chyba nikt nie zapytał, dlaczego muszą być na SS ?
Bo najlepsze ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma powodu pytać o to.

Audiofilizm to stan umysłu a w naszym grajdole przez 20 lat tłuczono o SS jako bezapelacyjnym topie wszechświata. No to trudno się dziwić, że tresura odniosła skutek.

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Wydawało mi się, że w dobrą stronę się skierowałem patrząc na SS. W sumie z czego innego mógłbym wybierać? Przecież dobrze wiemy co teraz jest w ówczesnych konstrukcjach gdzie księgowi dyktują warunki. Dlatego też wydaje mi się optymalnym wyborem będzie projekt kolumny na  SS polskiego producenta bo przynajmniej wiem co tam jest w środku. 

Pytanie,czy wiedza co jest w środku gwarantuje dobry dźwięk.
Sam jak kupowałem kolumny rozważałem różne drogi, również polskie konstrukcje.
Po prostu wybrałem to co zagrało mi najlepiej.

2 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Dlatego też wydaje mi się optymalnym wyborem będzie projekt kolumny na  SS polskiego producenta bo przynajmniej wiem co tam jest w środku. 

Jak dla mnie bardzo pokrętny powód dla wyboru kolumn.

Jak się boisz wtopić i uważasz branżę za siedlisko oszustów to znajdź sobie inne hobby.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

3 minuty temu, maciek36 napisał:

Pytanie,czy wiedza co jest w środku gwarantuje dobry dźwięk.

W przypadku YB jestem pewien, że tak.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Moderatorzy
14 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Wydawało mi się, że w dobrą stronę się skierowałem patrząc na SS. W sumie z czego innego mógłbym wybierać? Przecież dobrze wiemy co teraz jest w ówczesnych konstrukcjach gdzie księgowi dyktują warunki. Dlatego też wydaje mi się optymalnym wyborem będzie projekt kolumny na  SS polskiego producenta bo przynajmniej wiem co tam jest w środku. 

A nie lepiej posłuchać, niż zastanawiać co jest w środku…? Same głośniki (przetworniki) to może 10% sukcesu, podobnie jak audiofilskie elementy w zwrotnicy, które zazwyczaj służą do maskowania błędów popełnionych w zwrotnicy… W najdroższych kolumnach s16 (te których cena co dwa dni się zmienia z urojonych 200tys zł na urojone 250tys zł) siedzi głośnik wysokotonowy scan speak d2905-9900. Ostanio widziałem na OLX starsze kolumny Chario za 3tys zł, z tym samym głośnikiem wysokotonowym. Do tego piękna obudowa z drewna naturalnego i kolumny zestroje przez ludzi mających zarówno wiedzę jak i zaplecze do tego… Może to byłby kierunek dla Ciebie? Jakieś kolumny SH, na przetwornikach SS, jeśli już na nie jesteś zdecydowany.  

7 minut temu, sir.jax napisał:

Pewna jest smierć i podatki…

Edytowane przez plastik1989

-----------------

21 minut temu, sir.jax napisał:

No niestety nie, w recenzji AUDIO dostali szkołę, jak powinni dobrać przetworniki.

Może i na przyzwoitą firmę od głośników postawili, ale katalog przeglądali co drugą stronę :-))

36 minut temu, plastik1989 napisał:

Pewna jest smierć i podatki…

Też 😁

15 minut temu, Wuelem napisał:

No niestety nie, w recenzji AUDIO dostali szkołę, jak powinni dobrać przetworniki.

Jak mowa o Huracanach RS, to chyba czytaliśmy różne recenzje.

😁😁😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, plastik1989 napisał:

które raczej nie skłaniają do kontaktów z tą "instytucją"... 

Pozamiatane 👌😂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

47 minut temu, DJ LUCAS napisał:

W sumie z czego innego mógłbym wybierać?

Spendor A7, AP Tempo, Gradient Evidence, Xavian Stella? Jest tego trochę 😁 

a tak z ciekawości

coś takiego ??

Ukryta Zawartość

albo proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maciek36
20 minut temu, sir.jax napisał:

Jak mowa o Huracanach RS, to chyba czytaliśmy różne recenzje.

Recenzję to dostały inne firmy. Tu była lekcja. I jak widać przyda się powtórka.

Odrób lekcję i przeczytaj jeszcze raz. Już wiesz, na co masz zwrócić uwagę.

*

Zmarnowany potencjał nie jest błędem, ale równanie do średniej można już wytknąć.

Niestety, żeby dowiedzieć się jak mogą zagrać w optimum kolumny, trzeba kupić inne. Choćby te wyżej wymienione (post #42).

Edytowane przez Wuelem
.
28 minut temu, piotrek7 napisał:

Spendor A7, AP Tempo, Gradient Evidence, Xavian Stella? Jest tego trochę 😁 

Miałem już Dynaudio Contour 30 i szukam czegoś lepszego. Yb audio wydaje mi się, że będzie odpowiednie chyba, że się mylę. Może jeszcze jakieś propozycje może konstrukcji używanych? 

1 minutę temu, DJ LUCAS napisał:

Miałem już Dynaudio Contour 30 i szukam czegoś lepszego. Yb audio wydaje mi się, że będzie odpowiednie chyba, że się mylę. Może jeszcze jakieś propozycje może konstrukcji używanych? 

A z czym te kolumny mają grać w zestawie ? Z czym grały te Dynki C30 i co Tobie się w nich nie podobało ?

Grały z lampą Cayin A 70 mk2 i nie było to dobre połączenie. Sprzedałem jedno o drugie i powrócilem do Denona 2020ae. Teraz szukam kolumn naprawdę dobrych. 

Tzn,wielkim fanem tych kolumn nie jestem, ale też słuchałem ten wzmacniacz i z Dynek na pewno da się wyciągnąć dużo, dużo więcej.
A źródło ?

42 minuty temu, Wuelem napisał:

Recenzję to dostały inne firmy. Tu była lekcja. I jak widać przyda się powtórka.

Odrób lekcję i przeczytaj jeszcze raz. Już wiesz, na co masz zwrócić uwagę.

*

Zmarnowany potencjał nie jest błędem, ale równanie do średniej można już wytknąć.

Niestety, żeby dowiedzieć się jak mogą zagrać w optimum kolumny, trzeba kupić inne. Choćby te wyżej wymienione (post #42).

Trochę przesadzasz, w tej recenzji nikt nikomu lekcji nie robił. Pan Kisiel zmienilby Lpada i zastosowal z 18w mniejszego średniaka, ale to konstrukcja i pomysł na brzmienie yb audio.

36 minut temu, DJ LUCAS napisał:

powrócilem do Denona 2020ae. Teraz szukam kolumn naprawdę dobrych. 

W zaprzyjaźnionym salonie przez jakiś czas grał Denon 2050 z Focal Electra 1028 i grało to naprawdę nieźle. Choć ja chyba wolałbym do tego wzmacniaca coś w rodzaju JBL 4429E. Używane bywają w granicach 15 tys. Warto poszukać 

3 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Jakiś czas temu też tak myślałem, ss , Polski producent co może pójść nie tak,a po rozmowie z konstruktorem to już w ogóle top głośniki=top dźwięk, brałem w ciemno, niestety to był błąd ponieważ nie zagrało tak jak bym oczekiwał, ciężko to było później sprzedać, więc dobra rada, dużo i namiętnie słuchaj przed zakupem aby nie wtopić i później bujać się z sprzedażą 

7 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Miałem już Dynaudio Contour 30

A to przypadkiem nie Twoje Dynki zostały podstępem "wypożyczone" przez dobroczynnego prezesa s16hz, pod przykrywką chęci pomocy sprzedaży, a póżniej zrecenzowane przez niezależnych recenzentów audio z portalu szymon farmer com...? 

Edytowane przez jbmar
15 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Możesz poszukać jeszcze kolumn od poznańskiej manufaktury Impuls Audio. 
Miałem u siebie Alize oraz wypożyczyłem Norte.  Na pierwszy rzut ucha mogą wydawać się nudne, bo grają bardzo równo i nie faworyzują żadnej części pasma ale grają na prawdę bardzo dobrze i są fajnie wykonane.
Niestety z używkami na bakier, rzadko się pojawiają ale nie ma problemu z wypożyczeniem za kaucją (ja płaciłem, chyba że coś się zmieniło). 
Kaucja zawsze ryzykowna sprawa ale ja problemów nie miałem ze zwrotem. 
Widzę na ich stronie, że mają w outlecie już dłuższy czas model Lagune więc może napisz i podpytaj co i jak ? 
Wypożyczyć i posłuchać nie zaszkodzi.  

nie rezygnuj z kolumn z małych manufaktur,ja słyszałem yb audio i mogę szczerze polecić,jeśli lubisz równe granie bez łał z początku,projektant jest bardzo znany w światku diy,ma wiedzę i umie zrobić dobry produkt,natomiast głosy krytyczne to po prostu koledzy dystrybutorów sprzętu audio,albo zwyczajne trolle,którzy przepłacili za chiński ..hmm...wyrób obrandowany znaną metką,gdzie już została tylko metka...prowizje dystrybutorów to jest co najmniej 40% albo i więcej,co jest zrozumiałe,no bo koszty magazynowania,utrzymania sklepu ,wypłaty dla pracowników,dlatego zawsze będą krytykowane manufaktury sprzedające bezpośrednio i z niewielkim zarobkiem,mające kolumny na markowych ,porządnych przetwornikach-cudowne aplikacje grające hi-endowo na tanich głośnikach zdarzają się niezwykle rzadko😉

wiadomo,że najlepiej jest posłuchać przed zakupem,ale to nie problem,ja słuchałem yb audio u znajomego

p.s.nie jestem wzmacniaczem żadnej manufaktury,sam robię diy,napisałem po prostu jak jest

Jest tak wg Ciebie.
Ja też nie jestem z branży itd i mimo,że kiedyś wydawało mi się,że jest jak piszesz i może nadal tak jest w kolumnach za kilka tysięcy, to za 20 i więcej jiz byłbym mega ostrożny.
Zapominasz,że takie YB,inni mega przepłaca za koszty części, w tym samych driverów vs producenci wielcy.

Kolega zrobi jak chce. Oby na spokojnie, bo już raz sobie sam krzywdę zrobił z tym Cayinem i Dynkami, a że słów tonvhyba głównie kolumny zostały winowajcą.
To nie takie proste

24 minuty temu, maciek36 napisał:

Zapominasz,że takie YB,inni mega przepłaca za koszty części, w tym samych driverów vs producenci wielcy

masz rację ,duży może kupować taniej,tylko pokaż mi kolumny znanych producentów na takich przetwornikach z ceną jak z małej firemki🙂

27 minut temu, maciek36 napisał:

To nie takie proste

no wiem,dlatego poszedłem w diy,mogę zrobić brzmienie,które mi się podoba

W dniu 21.11.2021 o 23:34, DJ LUCAS napisał:

Grały z lampą Cayin A 70 mk2 i nie było to dobre połączenie. Sprzedałem jedno o drugie i powrócilem do Denona 2020ae. Teraz szukam kolumn naprawdę dobrych. 

Znaczy, że JBL HDI 3600 też poległy?

Dużo dobrych opinii jest o nowych ELAC-ach z serii Vela, czyli 407,408,409. Nie słuchałem osobiście ale można łatwo to zrobić w jednej ze znanych sieci salonów.

Edytowane przez audiofan01
W dniu 21.11.2021 o 21:17, plastik1989 napisał:

Kolejne problemy, to policja nasyłana przez Grześka na klienta, jak uzna, że ktoś z ustaleń do rabatu się nie wywiązał i wtedy Grzegorz uważa, że kolumny są "kradzione". Następne problemy są z dowodem zakupu, który pomimo wcześniejszych ustaleń nie jest dostarczany, a kolumny sprzedawane na "lewo". Później problemy z gwarancją, bo nie było dowodu zakupu

Czy Ty aby nie fantazjujesz trochę? I co koleś tej policji mówi,że sprzedał na lewo kolumny?😆

2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Dziękuję za podpowiedzi. Poszukałem wczoraj i znalazłem do kupienia używane Dali Epicon 6. Czy warto się nimi interesować? 

Warto. Pozostaje kwestia ceny i stanu kolumn. Masz możliwość posłuchania ich? Niczego nie kupuj w ciemno.

Co do YB Audio,to spokojnie możesz się z nimi umówić na prezentację.

Warto też zwrócić uwagę na kolumny Avcon.

28 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Czy Ty aby nie fantazjujesz trochę? I co koleś tej policji mówi,że sprzedał na lewo kolumny?😆

Nie musi ów koleś mówić, że sprzedał na lewo. Wystarczy, że użyczył w dobrej woli.

Nie wiem jak to jest na prawdę w przypadku tym tutaj konkretnym ale takie wajchy dzieją się. Klient dostaje zapłacony towar ale bez żadnego kwitu, tylko na gębę a tu nagle... Pogróżki, wyzwiska jeśli kwota "licha", nasyłanie "kumpli", policji jeśli kwoty są odpowiednio motywujące do takich działań. Pretekst może być każdy jaki tylko przyjdzie do głowy "sprzedawcy"/"usługodawcy". 

Życie.

Edytowane przez Mickey6
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.