Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Amator napisał wyraźnie " co sądzi o polskim ładzie pomysłodawca pan Szwab " . Tak więc nie jest tak jak myślisz . 

Autor cytatu sugeruje ,że za polskim ładem stoją jacyś Niemcy .

Tylko nie"jacyś".

On nie jest "jakimś" Niemcem.

Ważne, że wszystko o czym mówi "ruszyło".

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

10 minut temu, endriuw napisał:

Jaro_747 - podejrzewasz, że prezes ma w zanadrzu jakąś Wandę, która chciałaby Niemca 😉

Podrzuci im uchodźców incognito 🙂... 

Ein Fisch namens Wanda

a do rybki Schnaps namens Żubrówka i pozamiatane 😉

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Dlatego pojęcie wydajności zarezerwowałbym dla ilości wyprodukowanego towaru czy usługi.

Było już przytaczane

"Wydajność pracy lub produktywność pracy – wartość produkcji wytworzonej w danym okresie przez jednego pracującego."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc wartość a nie ilość.  Jeśli wyprodukuje się nawet nieskończoną ilość bezwartościowych produktów to wydajnośc pracy będzie zero.

Ukryta Zawartość

W naszym pięknym kraju sztab kryzysowy doradziłby, żeby w te pędy bieżyć do kościoła, dać na mszę i modlić się do Najświętszej Panienki, żeby zmotywowała energetyków do intensywniejszej pracy, bo suwerenowi zadki marzną 🙂

Nie ten dział... ☺️... Miał być w polityce ☺️

Edytowane przez endriuw
12 minut temu, jar1 napisał:

Było już przytaczane

"Wydajność pracy lub produktywność pracy – wartość produkcji wytworzonej w danym okresie przez jednego pracującego."

Ukryta Zawartość

Więc wartość a nie ilość.  Jeśli wyprodukuje się nawet nieskończoną ilość bezwartościowych produktów to wydajnośc pracy będzie zero.

Spokojnie Kolego.

Ekonomistą nie jestem, ale coś tam liznąłem.

W wiki masz typowe podejście makroekonomiczne, ja mówiłem o obydwu, czuli makro i mikroekonomicznym.

Wydajności na poziomie pracownika, gniazda czy taśmy manager w fabryce na pewno nie będzie tak liczył. Czasem zresztą ciężko to policzyć. Chodzi mi o to, że obydwa podejścia są uprawnione, co zresztą wyraźnie pisałem. Problem w tym, żeby ich nie mylić i zdawać sobie sprawę z różnic. Właśnie na poziomie mikro robotnik może nagwintować tysiąc śrub na zmianę a po postawieniu nowszej maszyny dwa tysiące. I wydajność pracy wzrośnie. To, że te śruby nie pasują do niczego i efektywność tej pracy jest zerowa to nie jest ani jego problem, ani jego wina.

W Polsce mamy często ten problem, że na poziomie mikro ludzie pracują ciężko. Ale na wzrost gospodarki to się nie przekłada. Tyle, że nie dlatego, że robotnik jest głupi czy leniwy, co czasem się wmawia. Problem leży w zarządzaniu, w organizacji pracy, w różnych innych rzeczach na wyższym poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

będzie ulga na robotyzacje

Chińczycy przejęli największego niemieckiego producenta robotów przemysłowych.

xlarge

xlarge

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

31 minut temu, endriuw napisał:

Jaro_747 - podejrzewasz, że prezes ma w zanadrzu jakąś Wandę, która chciałaby Niemca 😉

Prędzej Beatę, ale takiego paszteta to nawet Niemiec by nie chciał.

x14k9kuTURBXy9mNTY5YmY5OC1mZDI2LTQ4NjAtO

jedyne co można zrobić to się pomodlić ;-).

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Zabawne,  jeden się oburzył że się śmieje z nieszczęścia Niemców,  i sam bym płakał gdyby mnie dotknęło 

Drugi że  przecież nic sie nie stało,  spokojnie, to tylko awaria, a ja to idiota 😆

Panowie,  wincej koksu do pieca,  zielony ład 😆

Edytowane przez costa brava
7 minut temu, Jaro_747 napisał:

Spokojnie Kolego.

Ja się nie denerwuję.

Wydajność pracy nierozerwalnie wiąże się z ekonomią, inaczej jesteśmy na etapie bicia rekordów Pstrowskiego z układania ilości cegieł w jednostce czasu. 

Będziesz się Costa śmiał, jak ci tyłek zmarznie 😄 chyba, że masz w domu koksownik, to co innego. 

Jesteś gotowy na kryzys energetyczny 😄

Edytowane przez endriuw
3 minuty temu, jar1 napisał:

Ja się nie denerwuję.

Wydajność pracy nierozerwalnie wiąże się z ekonomią, inaczej jesteśmy na etapie bicia rekordów Pstrowskiego z układania ilości cegieł w jednostce czasu.

Staram się tylko jakoś uporządkować dyskusję która poszła w maliny. A temat jest niewątpliwie interesujący.

Aż ruszę dupsko i poszukam książki Webbera. Ciekawe co on pisze na ten temat.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Teraz, Jaro_747 napisał:

Staram się tylko jakoś uporządkować dyskusję która poszła w maliny. A temat jest niewątpliwie interesujący.

Poszła w maliny, bo każdy sobie interpretuje, jak chce.

Inaczej sytuacja wygląda, jak sie porównuje i ocenia pracowników w ramach pzrzedsiębiorstwa czy oddziału a inaczej, gdy porównuje wydajności pracy pomiędzy krajami. 

Jak sie uwzględni w ocenie wartości produkcji (usług), to już wiadomo dlaczego w Polsce jest ona niższa niż np. w Niemczech. Mimo, że ludzie mogą pracować na takim samym poziomie intensywności. 

Akurat ta definicja z wikipedii mi się podoba, bo wyjaśnia dlaczego często tak jest, mimo, że ludzie zapierdzielają tak samo. 

29 minut temu, Jaro_747 napisał:

Problem leży w zarządzaniu, w organizacji pracy, w różnych innych rzeczach na wyższym poziomie.

Przede wszystkim w tych "różnych innych rzeczach na wyższym poziomie", np. w braku innowacyjności. W Niemczech rocznie składa się 50 razy więcej wniosków patentowych niż w Polsce.

Niestety Webber nie podaje jakiejś definicji wydajności, ale pojawia się u niego pojęcie efektywności.

Można by powiedzieć, że praca wydajna może być kompletnie nieefektywna, co często zresztą widać. Chłopy kopią rów przez dwa dni, przyjedzie koparka i skończy robotę w godzinę.

Po czym okaże się że rów miał być w innym miejscu.

Jestem Europejczykiem.

Można intensynie i wydajnie też produkować buble, które okazują się nic nie warte. Co zresztą nasze pisiulki robią non stop począwszy od stadniny koni w Janowie. 

Edytowane przez jar1
22 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Niestety Webber nie podaje jakiejś definicji wydajności, ale pojawia się u niego pojęcie efektywności.

Można by powiedzieć, że praca wydajna może być kompletnie nieefektywna, co często zresztą widać. Chłopy kopią rów przez dwa dni, przyjedzie koparka i skończy robotę w godzinę.

Po czym okaże się że rów miał być w innym miejscu.

Dlatego swego czasu, aby odróżnić czystą wydajność od tej całkowitej, wprowadzono pojęcie produktywności.

42 minuty temu, Zbig napisał:

Przede wszystkim w tych "różnych innych rzeczach na wyższym poziomie", np. w braku innowacyjności. W Niemczech rocznie składa się 50 razy więcej wniosków patentowych niż w Polsce.

Kurcze! Jak pisałem o ekspose Morawieckiego to jeszcze jakieś hasło chodziło mi po głowie, ale nie mogłem sobie przypomnieć.

Innowacyjność! Odmieniał to na różne sposoby i opowiadał, jaką to innowacyjną gospodarkę zbudujemy. I co? Jak na razie szału nie ma, trudno np. przekop Mierzei uznać za coś innowacyjnego. Jeżeli słyszałem o czymś innowacyjnym to dzieje się to w prywatnych firmach, co powinno dać do myślenia zwolennikom upaństwawiania i centralnie sterowanej gospodarki.

Jestem Europejczykiem.

Nie rozumiem tych narzekań na Polski Ład. Przecież wszystko jest proste:

xlarge

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Nie rozumiem tych narzekań na Polski Ład. Przecież wszystko jest proste:

Ukryta Zawartość

Polski Ład dobrze ocenia 48,5 procent badanych, a źle niemal 41 procent Ponad połowa respondentów nie wie, jak zmienią się ich dochody w związku ze zmianami podatkowymi w Polskim Ładzie – wynika z sondażu United Surveys na zlecenie Wirtualnej Polski.

Czyli jak zawsze nasłuchać się w TV a płakać i wyć po fakcie, czyli jak poleci po kieszeni 🙂

Ukryta Zawartość

Nowy Ład juz po wsze czasy będzie się kojarzył z drożyzna i obniżka dochodów,  niekompetencja i bałaganem 

Obiekt memow i żartów 

Kolejny genialny plan wielkiego stratega spalił na panewce 

Właśnie minister finansów ogłosił że  jesteśmy gotowi na kolejny lockdown,  bo kasy mamy w bród  na rekompensaty 

Uszy przecieram ze zdumienia 

16 godzin temu, Amator 2b napisał:

Ale bez demokracji to autorytaryzm nie mógłby zaistnieć.

Na Białorusi, wzorcu dla PiS-u, raczej  nigdy nie było demokracji a autorytaryzm tam istnieje. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

I jeszcze z czasem nie trafili

Wprowadzać nowy ład akurat w momencie gdy wiadomo było że  nośniki  energii idą do góry w kosmos i inflacja przyspiesyla?

To tylko Tusk mógł  im podpowiedzieć 😆

Edytowane przez costa brava
15 godzin temu, notoryczny napisał:

No i wyobraź sobie, że PiSowski rząd kupuje Solarisa, toż to zamach na sektor prywatny. A tak naprawdę to gwóźdź do trumny rzeczonej firmy, he he.

Gwoździem do trumny takiej firmy byłoby nawet tylko postawienie jakiegoś namiestnika PiS-owskiego na czele tej firmy. Jakiś czas grabież firma by wytrzymywała a potem by upadła lub została sprzedana jakiemuś naiwniakowi. Jak w stadninie koni w Janowie. PiS świetnie "rozdupca", gorzej jest z budowaniem.

3 minuty temu, costa brava napisał:

To tylko Tusk mógł  im podpowiedzieć

Myślisz że Tusk jest taki głupi żeby doradzać taką głęboką rozpierduchę generującą problemy z którymi rządzący teraz muszą bohatersko walczyć? Przecież reform nie trzeba robić za pomocą "siekierki", ale oczywiście żeby zastępy nierobów mogły się dorwać do "koryta" to siekierka może być przydatna.

10 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Jak na razie szału nie ma, trudno np. przekop Mierzei uznać za coś innowacyjnego.

Zdecydowanie nie ma w tym nic innowacyjnego, jest to tylko i wyłącznie obiekt czysto propagandowy.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

15 minut temu, Lech36 napisał:

jest to tylko i wyłącznie obiekt czysto propagandowy

Plus okazja do zarobienia milionów przez swoich, tak samo jak Lotnisko dla Baranów.

Teraz, toptwenty napisał:

Plus okazja do zarobienia milionów przez swoich, tak samo jak Lotnisko dla Baranów.

Dokładnie. I jest jeszcze jeden czynnik korzystny, w momencie gdyby opozycja przejęła władzę i doszła do logicznego wniosku że np. "Baranów" tak jak w mniejszej skali Radom jest bez sensu i zatrzyma wydawanie kasy na idiotyczne inwestycje to wrzask propagandowy PiS słyszalny będzie pewnie nawet w Australii a "ciemny lud" uwielbia takie propagandowe uniesienia. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

ciemny lud

Natomiast oświecony lud, ten z lewej, bez pomysłów, bez programów, tylko nieustanne brandzlowanie się wpadkami PiS . Taki mamy klimat( polityczny) he he.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.