Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to wygląda, że udało się za jednym razem trafić Zaolzie i Kaliningrad 😉

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, fetek napisał:

problem w tym że im się zachciała zabawa w politykę

Po pierwsze, w demokracji to nie problem a oczywistość. I nie ma za to kar jakie spotykają u nas, właśnie, nauczycieli.

Zakładam, że nie masz też na myśli jako przykładu strajku nauczycieli bo strajk był legalny. W demokracji strajki są dopuszczalne i mają miejsce w znacznie bardziej błachych sprawach niż gdy pi...ski rząd jawnie i bez wstydu tępi tą grupę zawodową.

No i mają Czarnka, który podpisuje się pod zmianami w edukacji jako jedną z kar.

Edytowane przez Mickey6
Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

No i mamy w końcu jasne wytłumaczenie.

PiSowski reżim stosuje wobec nauczycieli odpowiedzialność zbiorową i finansowo karze ich za to, że nie chcą paść plackiem przed Faraonem Polski i jego urzędnikami.

Tylko że nauczyciele już nic nie mogą, podpisali cyrograf więc są nieszkodliwi. chwilowo.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Nauczyciele to nie armia, wolno im się bawić w politykę.  I im bardziej państwo będzie im się wpier*** w to co robią, tym bardziej będą się w nią bawili.

Nie kosztem swoich podopiecznych.

2 godziny temu, Mickey6 napisał:

Takie tam:

jakieś inne źródło po za anonimowym wpisem ? przydałoby mi się w innej dyskusji.

12 godzin temu, przemak napisał:

Czyli premier i minister kłamali, przepraszając za to, że nauczyciele dostali mniej a nie wiecej?

Teraz wiesz, co nauczyciele mają w pitach, a jeszcze niedawno twierdziłeś, że "ustawowo" nie mogli dostac wypłaty za styczeń? BTW - mój pit też znasz? 😉

Gość jest niczym obuch siekiery.

Jestem Europejczykiem.

7 minut temu, fetek napisał:

ale siedzi drugą kadencje i robi z Tobą co chce ignorancie jeden.

Ty jesteś fetek niczym obuch siekiery.

Właściwie dwa obuchy skoro nie zrozumiałeś.

Jestem Europejczykiem.

13 godzin temu, Mickey6 napisał:

Zakładam, że nie masz też na myśli jako przykładu strajku nauczycieli bo strajk był legalny. W demokracji strajki są dopuszczalne i mają miejsce w znacznie bardziej błachych sprawach niż gdy pi...ski rząd jawnie i bez wstydu tępi tą grupę zawodową.

Stryjk był legalny ale wykorzystywanie do osiągnięcia własnych celi młodzieży już nie, przebieranie się za krowy, wycie, układanie durnych wierszyków itd.. zero godności.  

10 minut temu, fetek napisał:

Stryjk był legalny ale wykorzystywanie do osiągnięcia własnych celi młodzieży już nie, przebieranie się za krowy, wycie, układanie durnych wierszyków itd.. zero godności.  

Dokładnie, nie kosztem dzieci i młodzieży! Ale wszycy (myślący) widzieli jak pis niszczy edukację kosztem, właśnie, dzieci i młodzieży na swoje i katolickie potrzeby. Oczywiście, że ty tego nie widzisz dalej.

Forma protestu, widzę, godzi w twój gust. To dobrze 🙂

Ja też byłem za tym, żeby wzorem innych grup zawodowych wzięli widły, kilofy, opony i pokazali prawdziwą wściekłość na tych, którzy podobnie jak Ty, piszą i uważają tylko jak najgorzej o nauczycielach.

Ps. Załóż kabaret, masz potencjał Pieprzaka z dawnej Egidy:

"zero godności"  pisze pisowiec (!) o ludziach, którzy mieli czelność legalnie strajkować przeciwko władzy, która niszczy oświatę kosztem dzieci i młodzieży.

33 minuty temu, toptwenty napisał:

Ukryta Zawartość

Ruszyło?

" Tu, w Solarisie, ludzie robią autobusy, którymi jeździ cała Europa. Dostają 2900 zł. Polscy pracownicy nie są gorsi niż hiszpańscy! Mają prawo do porządnych płac — mówił Zandberg w zakładach w Bolechowie.:

Myślę, że powinno się ich odesłać na forum AS, żeby sobie poczytali o wydajności pracy. Wtedy pewnie się uspokoją i dalej będą robić za miskę ryżu, hiszpańskiego.

Ukryta Zawartość

Rządy pisu nad oświatą trwają już całe długie lata! Całe długie lata niszczone są procesy dydaktyczne i wychowawcze przez okrutne i bezmyślne pomysły kolejnych ministrów edukacji z obecnym, który bije absolutne rekordy w tym niszczeniu.

Ale to kilkadziesiąt dni strajku zaszkodziło naszym dzieciom i młodzieży.

Więc nauczyciele są jeszcze bardziej źli. A kolejni ministrowie edukacji, niekoniecznie.

Wkład PiSu w unijne "krajowe plany odbudowy" to kreatywna księgowość 🙂

Zobaczy się co to da - czy tylko galimatias czy jego nasilenie.

Nie warto czegokolwiek planować.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, Mickey6 napisał:

Rządy pisu nad oświatą trwają już całe długie lata! Całe długie lata niszczone są procesy dydaktyczne i wychowawcze przez okrutne i bezmyślne pomysły kolejnych ministrów edukacji z obecnym, który bije absolutne rekordy w tym niszczeniu.

Prawda jest taka, że to nie nauczyciele biorą się za politykę, to polityka wzięła się za nauczycieli.

Urrra ! Będzie wiencyj Zenka, wiencyj Zenka i jeszcze wiencyj Zenka ! 

"To ustawa, która zmienia ilość polskiej muzyki w polskich mediach – powiedział w czwartek Suski. – I tutaj jest jeszcze jeden element, taki bonus dla debiutantów – czas antenowy zespołów czy utworów muzycznych, które byłyby zespołami bądź utworami debiutanckimi, będą liczone jako 300 proc. czasu antenowego"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Mickey6 napisał:

Dokładnie, nie kosztem dzieci i młodzieży! Ale wszycy (myślący) widzieli jak pis niszczy edukację kosztem, właśnie, dzieci i młodzieży na swoje i katolickie potrzeby. Oczywiście, że ty tego nie widzisz dalej.

Forma protestu, widzę, godzi w twój gust. To dobrze 🙂

Ja też byłem za tym, żeby wzorem innych grup zawodowych wzięli widły, kilofy, opony i pokazali prawdziwą wściekłość na tych, którzy podobnie jak Ty, piszą i uważają tylko jak najgorzej o nauczycielach.

Ps. Załóż kabaret, masz potencjał Pieprzaka z dawnej Egidy:

"zero godności"  pisze pisowiec (!) o ludziach, którzy mieli czelność legalnie strajkować przeciwko władzy, która niszczy oświatę kosztem dzieci i młodzieży.

Przebieranie się za krowy, chodzie na czworakach, wycie, szczekanie itd można robić po pijaku na imprezach (choć i tu jest to dziwne) a nie PUBLICZNIE PRZEZ LUDZI MAJĄCYCH REALNY WPŁYW NA DZIECI.

Zero godności i legalny strajk... powiedź to pedagogom, którzy nie chcieli brać udziału w tej paradzie z tego tytułu przez swoich kolegów byli szykanowani, nie wpuszczano ich do pokoju nauczycielskiego, zamykano w kiblu... To jest normalnego zachowanie DOROSŁEGO człowieczka ?

Nauczyciel ma dawać WZÓR a nie ANTYWZÓR. To nauczyciele ORGANIZOWALI MŁODZIEŻ by oni organizowali spotkania i wiece plując na rząd i powtarzając puste nic nie warte hasła.

Odróżniaj niszczenie systemu oświaty od niszczenia  dzieci, choć to też ciekawe bo oni chcieli PIENIĘDZY, dla siebie, nie dla systemu.

To co piszesz jest idealnym przykładem ciasnego myślenia albo jego totalnego zaniku, nie podpieraj się ludźmi myślącymi bo sam nie wiesz co to znaczy. To że ktoś ma swoje zdanie i jest akurat innego od Twojego nie znaczy że jest pisowcem,

Legalność tego strajku również jest dyskusyjna, dyrektorzy nie wywiązali się z ustawowych obowiązków a w całość została zaangażowana młodzież.

32 minuty temu, jezz napisał:

Prawda jest taka, że to nie nauczyciele biorą się za politykę, to polityka wzięła się za nauczycieli.

Akurat ZNP zawsze się bawił w politykę

Ale to kilkadziesiąt dni strajku zaszkodziło naszym dzieciom i młodzieży.

To nie był strajk tylko jeden wielki cyrk zakrapiany pośmiewiskiem, sami zmieszali się z błotem i szybko godności nie odzyskają.

oj tak a powiedź mi kiedy było lepiej ?

takie samo stękanie było jak likwidowali gimnazja, tylu bezrobotnych miało być, takie problemy i co ? a jaka wrzawa gdy zaczęto od nich wymagać efektów, dokształcania się... obraza majestatu.

Idziemy dalej, rok temu mogliśmy bardzo dobrze zweryfikować PRACĘ NAUCZYCIELI. Mieliśmy zajęcia zdalne w których mogliśmy brać udział lub je po prostu nagrać. Kto brał udział choć w kilku zajęciach doskonale wie ile są warci nauczyciele i ich zdolności edukacyjne. Nawet znajoma dyrektorka mogąca podsłuchiwać zajęcia łapała się za głowę.

Edytowane przez fetek

Pomijam już akcje typu nauczycielka publicznie na forum / fesjcie czy innym syfie wywala cała korespondencje z rodzicami bo INACZEJ NIE JEST NAUMIANA. Polonistka przy omawianiu lektury bidnych ludzi nazywa PIJAKAMI, na lekcji języka angielskiego nauczycielka nie zna poprawniej wymowy i ma potężne problemy z dobraniem poprawnych określeń, semantyka lezy i kwiczy.

No chyba że klapka od telefonu to cover... może ja sie nie zna,

Oczywiście tego już nikt nie widzi, bo liczą się PIENIĄDZE a gównianą edukację gatunkuje PIS !

Żeby nie było, są nauczyciele których doceniam, ale oni w większości już nie pracują. Ci ludzi w dużo gorszych czasach potrafili UCZYĆ!

Edytowane przez fetek

Ja bym jednak docenił nauczycieli...niech młodzież się uczy postawy roszczeniowej i jak te roszczenia skutecznie...argumentować?

33 minuty temu, fetek napisał:

Nauczyciel ma dawać WZÓR a nie ANTYWZÓR.

Za moich czasów szkolnych nie było czegoś takiego....nauczycieli trzeba było słuchać i tyle.

4 godziny temu, fetek napisał:

Stryjk był legalny

42 minuty temu, fetek napisał:

To nie był strajk tylko jeden wielki cyrk

43 minuty temu, fetek napisał:

Legalność tego strajku również jest dyskusyjna

Nie mam więcej pytań 🙂

Godzinę temu, jezz napisał:

Prawda.

Ta grupa zawodowa zawsze była w kręgach zainteresowania władz. Przyczyny w miarę oczywiste.

Ale (w dużym uproszczeniu): źle czy dobrze, uczciwie czy absolutnie nieuczciwie, taka komuna dała nauczycielom wszelkie te przywileje, o które do dziś trwają spory po forach i domach.

Potem było pod górkę.

Natomiast dziś mamy niszczenie oświaty. 

Nauka, obojętnie czy wąsko czy szeroko pojmowana, w ogóle nie jest tym co dziś narzuca pis szkołom. Ciekawe, że niektórzy nie widzą lub nie chcą widzieć dowodów na piśmie, które powstają codziennie, produkowane przez Czarnka i jego kuratorów, które temu świadczą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się że nauczyciele znaleźli sposób zarobienia większej forsy chociaż wszyscy mogą o tym nie wiedzieć.

Ukryta Zawartość

Wystarczy o parę godzin zwiększyć pensum i można przejąć forsę po 44 tyś zlikwidowanych wtedy etatów?

Ukryta Zawartość

11 minut temu, J.Jerry napisał:

Zdaje się że nauczyciele znaleźli sposób zarobienia większej forsy chociaż wszyscy mogą o tym nie wiedzieć.

Ukryta Zawartość

Wystarczy o parę godzin zwiększyć pensum i można przejąć forsę po 44 tyś zlikwidowanych wtedy etatów?

Ale to nie nauczyciele wymyślili.

Ukryta Zawartość

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Ukryta Zawartość

Nie, nie można. Wystarczy doczytać artykuł do końca.

"Jeśli wzrośnie pensum, to w przypadku nauczycieli dyplomowanych (a ci stanowią 2/3 grupy zawodowej) będzie to tyle, co opłata za dodatkowe godziny. Tylko dla stażystów i kontraktowych realnie podwyżka wyniosłaby 500 zł brutto."

Co de facto dla stażystów może oznaczać podwyżke groszową. W tej chwili ponieważ stawka jest niższa od płacy minimalnej to dostają wyrównanie. Jak dostaną podwyżkę to wyrównania nie będzie, czyli za dodatkowe godziny pracy dostaną te 500zł  minus wyrównanie.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Mogłem jednak doczytać  - jednak dostrzegają koncepcje zwolnienia żeby było więcej do podziału, czyli jednak nie jest tak źle. Pytanie co ze zwolnionymi, ale skoro 49% widzi się przy innych zajęciach, to znów nie ma tragedii. Ja tam nie mam nic przeciwko podwyżkom, ale niech nauczyciele coś powiedzą, jaki będzie zysk i dla kogo oprócz tego, że nie odejdą z zawodu. Może jakiś głos absolwentów by się przydał jako byłych klientów szkół...o ile ktoś ich w ogóle o coś pyta?

Trudno za podwyżkę uznać sytuację gdy pracuje się więcej za taką samą stawkę godzinową i z tego powodu zarabia się więcej.

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Za moich czasów szkolnych nie było czegoś takiego....nauczycieli trzeba było słuchać i tyle.

Za moich też, ale były tez podstawowe zasady których trzymali się wszyscy, dzisiaj tego nie ma.

1 godzinę temu, Mickey6 napisał:

Natomiast dziś mamy niszczenie oświaty. 

Nauka, obojętnie czy wąsko czy szeroko pojmowana, w ogóle nie jest tym co dziś narzuca pis szkołom. Ciekawe, że niektórzy nie widzą lub nie chcą widzieć dowodów na piśmie, które powstają codziennie, produkowane przez Czarnka i jego kuratorów, które temu świadczą.

facet konkrety, co się z czego się zmieniło i dlaczego na gorsze, skoro to takie oczywiste to czemu masz taki problem by wymienić chociaż 2-3 rzeczy ?

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Ja bym jednak docenił nauczycieli...niech młodzież się uczy postawy roszczeniowej i jak te roszczenia skutecznie...argumentować?

oni już dawno są roszczeniowi, popatrz na rynek pracy i wymagania odnośnie pierwszej pracy, porozmawiaj z pracodawcami niech Ci powiedzą jak wygląda ich zaangażowanie i jakość pracy.

29 minut temu, J.Jerry napisał:

Przecież nie ma chętnych do roboty...tysiące wolnych etatów, rozwiązanie samo przychodzi

dokładnie, wolny kraj niech robią co chcą, wiele osób w tym przedsiębiorący niejednokrotnie muszą dokonywać radykalnych zmian i nikt się nad nimi nie rozczula.

Mimo wszystko jest jeden problem, tracą przywileje, zaczną pracować pełen etat czyli ponad dwa razy dłużej niż obecnie za nie koniecznie większe pieniądze, stracą bardzo duże nieopodatkowane źródło dochodu w postaci korepetycji ....

naprawdę w to wierzysz ? prosta matematyka, 4h korepetycji dziennie, weźmy 100zł/1h (co nie jest wysoką stawką), miesięcznie masz 2000 zł BEZ PODATKU, źle ?

Po za tym przypominam że my ciągle rozmawiamy o stawce bazowej, wystarczy się uczyć, zdobywać kolejne świstki, brać udział w wyjazdach i rożnych aktywnościach, to wszystko podnosi pensję. Do tego premie, wyrównywania, 13 itd.

Edytowane przez fetek
2 minuty temu, fetek napisał:

co się z czego się zmieniło i dlaczego na gorsze, skoro to takie oczywiste to czemu masz taki problem by wymienić chociaż 2-3 rzeczy ?

Po pierwsze, nie pisałem, że mam jakikolwiek problem.

Po drugie, parę osób wraz ze mną już, właśnie TOBIE, wymieniło kilka.

Po trzecie, pobudka facet! Na prawdę nie widzisz co się dzieje w oświacie????

Choćby Lex Czarnek, tylko z teraz!! Nie widzisz??? Udajesz, że nie mieszkasz w tym kraju albo od kilku lat nie czytasz i nie oglądasz mediów??? 

3 minuty temu, Mickey6 napisał:

Po drugie, parę osób wraz ze mną już, właśnie TOBIE, wymieniło kilka.

Ciągle gadanie o niskich zarobach to nie jest KILKA. Pytam o KONKRETY, nie insertuje mnie głupie gadanie.

3 minuty temu, Mickey6 napisał:

Po trzecie, pobudka facet! Na prawdę nie widzisz co się dzieje w oświacie????

może wiem ale mam inne zdanie ?

5 minut temu, Mickey6 napisał:

Choćby Lex Czarnek, tylko z teraz!! Nie widzisz??? Udajesz, że nie mieszkasz w tym kraju albo od kilku lat nie czytasz i nie oglądasz mediów??? 

aa no tak czyli znowu pensje 🙂

powód nr 1: pensja, 2 pensja, 3 pensja

6 minut temu, Mickey6 napisał:

Po pierwsze, nie pisałem, że mam jakikolwiek problem.

Edukacja jest problemem każdego z nas.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.