Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Just now, przemak said:

To by zasadniczo była antyreklama, bo dobrze zrobione pasywne dwudrożne monitory powinny kosztować 1k euro a nie 10 😉

Ale nawet buty we Wloszczech drozsze, a trzeba jeszcze napitku i jesc i mieszkac. No nawet niech bedzie  1,5k, dam rade ale widocznie wloski piasek z plazy jako wypenienie tyle musi kosztowac zeby sie oplacilo :)

39 minut temu, audiostyk napisał:

wzmacniacz klasy D podbijajacy nienaturalnie gore i dol.

Jeszcze tylko @Lech36 tu brakuje... 🙂

Te "plastikowe" pierdziawki Geneleca, to jest w pelni prawilne 3-way, z ukrytymi membranami w srodku w ukladzie coaxial. Bardzo zaawansowana konstrukcja, ktora tez ma perfekcyjne pomiary (warto ASR forum): Genelec 8361A Review (Powered Monitor) | Audio Science Review (ASR) Forum

Jeszcze nie slyszalem glosnikow aktywnych co mi wypinaja wrotki i przysiadam. Ta cha-ka to raczej z podlaczonym wzmazniaczem klasy D. Papier i ekran wytrzymaja wszystko. Znam czlowieka co basowy glosnik wmontowal w plastikowe wiadro i jego zdaniem jest super :)

edit

dla jasnosci tak malych glosnikow.

Edytowane przez audiostyk
4 minuty temu, audiostyk napisał:

Jeszcze nie slyszalem glosnikow aktywnych co mi wypinaja wrotki i przysiadam. Ta cha-ka to raczej z podlaczonym wzmazniaczem klasy D. Papier i ekran wytrzymaja wszystko. Znam czlowieka co basowy glosnik wmontowal w plastikowe wiadro i jego zdaniem jest super 🙂

Jasne. W tym geneleku to jakieś debile pracują, nawet AS nie czytają i bezmyślnie robią. 

nagrywamy.com

48 minut temu, msankowski napisał:

Wyglądają na plastikowe pierdziawki a to trójdrożne Genelec 8351

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pod 20 tys zł za sztukę.

A revolution in three-way monitor design, the 8351B...

Taką rewolucje to Philips robił już pół wieku temu (Philips MFB...)... 

Ukryta Zawartość

Ta cena uwzglednia juz wojenna cene benzyny i w zwiazku z tym nieco przystosowane juz uszy. Wezme ale za tysiaka. A my i tak wygralismy pod Grunwaldem!

Wycena jak w "szlachetnych" swa nowoscia cenach czesci rowerowych (czasem w okolicach ceny metali szlachetnych).

Reklama reklama, ale na Audio Science Review je wyjatkowo docenili ("We are done folks. Near perfect execution.") 🙂 Chcialbym tych genelecow posluchac kiedys... moze sie nawroce na PRO sprzet z home audio 🙂

Gra to spektakularnie, tym bardziej jak opadnie zasłona i zobaczymy co gra.

Natomiast ja bardziej jestem zwolennikiem 15 calowej celulozy na basie. 

Stary jestem i w zasadzie górę słabo słyszę ale na basie nikt mnie nie oszuka tym bardziej, że w kapeli na nim grałem... 

😉

Niech bedzie chociaz te 10 cali na basie. Przyoszczedziliby na wzmacniaczu. Mniej wiecej wiadomo ile trzeba papieru w glosniku na 32Hz. Ziemia jest plaska.

No proszę... Mini recenzja M30 na AS ukazała się w 2016 r.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po upływie 6 lat produkt się nie zestarzał, a dodatkwo widać też, że od tamtego czasu inżynierowie nie próżnowali. Udoskonalili produkt, o czym świadczy zmiana zasilania (do czegoś widocznie potrzebna), kiedyś było 5V, teraz 5,5v. I rzecz niesamowita wg mnie - nie zmieniła się przez te 6 lat cena, jest taka sama jak wtedy, a nawet niższa, bo niektóre źródła podają wyższą ówczesną cenę

Ukryta Zawartość

iEAST-0012.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

9 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jeszcze tylko @Lech36 tu brakuje... 🙂

Jestem, w czym rzecz? Wszystkiego o klasie D można dowiedzieć się z testów na ASR i opisów testów odsłuchowych z sieci. Trzeba tylko umieć oddzielić rzetelną wiedzę od audio propagandy 😉.

9 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Taką rewolucje to Philips robił już pół wieku temu (Philips MFB...)... 

Szkoda że tego nie ciągnęli dalej, może byliby teraz na poziomie firmy Genelec a może nawet wyżej bo Philips jest zapewne bardziej innowacyjny od Geneleca. 

9 godzin temu, GT napisał:

Te "plastikowe" pierdziawki Geneleca, to jest w pelni prawilne 3-way, z ukrytymi membranami w srodku w ukladzie coaxial.

Wysokie Genelec-i mają obudowy ciśnieniowo odlewane z aluminium. Nie ma w przyrodzie lepszej obudowy, wynika to z jej kształtu i integralnych usztywnień wewnętrznych.
Ukryte w środku głośniki to obudowa z filtrem akustycznym, dosyć popularna w ubiegłym wieku, np. stosowana przez firmę Isophon.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Natomiast ja bardziej jestem zwolennikiem 15 calowej celulozy na basie. 

Membrana głośnika powinna zachowywać się możliwie blisko modelu sztywnego tłoka, celuloza nie jest najlepszym rozwiązanie tematu. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie ma idealnie sztywnego tłoka aby się nie "łamał" powierzchniowo. 

A jak już się zacznie łamać to te sztywne membrany grają podle. 

Stąd celuloza subtelnie wygaszając wszystkie wewnętrzne rezonanse daje najbardziej naturalny dźwięk. 

Dlatego też taka moda na odgrody i wsadzenie w nie starych głośników. 

Pod pojęciem celuloza rozumiem również szmatę...

W dniu 28.03.2022 o 19:04, (nie)przecietniak napisał:

Zapytał mnie jeden z Kolegów na priv czy można sterować tym odtwarzaczem z komputera, a i mnie zastanawiało czy mogę odtwarzać po sieci do tego streamera muzykę, którą mam na HDD w komputerze. Poszukałem... i da się.

U mnie streamer podłączony jest do modemu/routera (który ma też oczywiście wi-fi) za pomocą kabla, a mój komputer łączy się się z tym routerem przez kartę sieciową wi-fi na USB.

Zainstalowałem w Foobar2000 wtyczkę UPnP Mediarenderer output i foobar zaczął widzieć mój streamer jako urządzenie wyjściowe. Od teraz mogę z drugiego pokoju strumieniować muzykę z HDD mojego komputera do głównego zestawu stereo, (w tym przypadku) przez wi-fi. Jakość przesyłanego dźwięku...taka jak w pliku 🙂 Piękna sprawa.

Ukryta Zawartość

Zgłaszam śię...czyli przez Foo. da śię, widzę że Fooo widzi? IE ast M30

Ukryta Zawartość

dawno nie spotkałem wątku który tak "odjechał" (off topic!!!) od głównej tezy założyciela wątku, ale dyskusja jest tak interesująca, i co najważniejsze kulturalna, że czytam z przyjemnością, pozdrawiam wszystkich🙂

22 minuty temu, fan64 napisał:

Zgłaszam śię...czyli przez Foo. da śię, widzę że Fooo widzi? IE ast M30

Da się, tylko pytanie co się da? Mi udało się przez sieć z foobara z wtyczką UPnP:

1. odtwarzać muzykę z HDD

2. z dodatkową wtyczką do Spotify - odtwarzać albumy z tego serwisu (paruje się foobara z kontem Spotify, a następnie kopiuje się adres czy to utworu, albumu, playlisty - do foobara poprzez "Add location..." i wszystko elegancko leci przez sieć do iEast i dalej do zestawu jaki się posiada.

Nie sprawdzałem jeszcze odtwarzania innych konkretnych stacji radiowych (jeśli się posiada adres konkretnej stacji do ich streamu) - też poprzez "Add location...", ale myślę, że to działa. Tak samo dotyczy to wtyczki Youtube.

Nie jest jednak możliwa integracja foobara (z tego co mi wiadomo)  z Tidalem, Deezerem itp.

No i nie ma firmowej aplikacji producenta IEast dla PC, jest tylko na Androida.

Być może istnieją też inne sposoby wykorzystania UPnP z komputerem PC, ja niestety nie siedzę w tym temacie głęboko - może kktoś z Kolegów podpowie jakieś fajne rozwiązania.

17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Nie ma idealnie sztywnego tłoka aby się nie "łamał" powierzchniowo. 

Jednak są konstrukcje membran i materiały na nie które ten schemat mogą przybliżać, celuloza nie jest sama w sobie najlepszym materiałem bo należy mieć jeszcze na uwadze masę układu drgającego i oczywiście też wiele innych czynników, które są mocno współzależne. Sztywna membrana z celulozy będzie zawsze bardzo ciężka. Jak ktoś słyszał lekkie membrany kompozytowe (przekładki) w akcji to będzie wiedział co jest na rzeczy. Już nawet dobra membrana polipropylenowa jest moim zdaniem lepsza od celulozy, ale to oczywiście tylko moje zdanie, ale podparte obserwacjami praktycznymi. "Sztywny tłok" to oczywiście teoria, ale zawsze powinno się starać jak najbardziej do tej teorii przybliżyć.

17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Stąd celuloza subtelnie wygaszając wszystkie wewnętrzne rezonanse daje najbardziej naturalny dźwięk.

Najbardziej naturalny/neutralny dźwięk słyszałem najczęściej z polykevlarów firmy Focal, ale możliwe że to po prostu były dobre konstrukcje i "celuloza" też by się w nich sprawdziła. W zasadzie w warunkach domowego grania, najczęściej nie bez szaleństw z SPL-em to każdy rodzaj membrany będzie poprawny, ale skalujemy jakość techniczną a ta dla celulozy nie jest imponująca. Jeżeli w założeniach masz granie z głośnością spotykaną na koncertach to lepiej pomyśleć o innych materiałach na membrany.  

Edytowane przez Lech36

16 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Mi udało się przez sieć z foobara z wtyczką UPnP:

Zapomniałem jeszcze o jednej funcjonalności, a mianowicie o odtwarzaniu w ten sposób (przez foobara omijającego mixer windowsa, sieć i streamer) płyt CD z napędu komputera z pełną oryginalną jakością 44.1Khz 1411,2 kbit/s.

Zamierzam to potestować pod kątem jakości dźwięku z CD, a to w porównaniu do transportu CD Audiolaba: z obecną konfiguracją tj. kartą sieciową Wi-fi (na szybko samo działanie już dzisiaj rano sprawdziłem - działa bez problemu), oraz z wbudowaną w płytę główną kartą sieciową podłączoną do routera przez kabel.

Ciekawi mnie jak duże różnice w jakości dźwięku będą (i czy będą) pomiędzy dźwiękiem CD z transportu dedykowanego połączonego bezpośrednio z daciem, a z napędu CD z komputera z wykorzystaniem do przesyłu sygnału cyfrowego sieci: komputera z napędem CD->karty sieciowej->routera->streamera->daca->....

Jak sprawdzi się i wpłynie ta "długa" trasa sygnału cyfrowego na końcowy efekt soniczny z płyty CD? Teoretycznie nie powinno to mieć znaczenia, jak rozumiem, gdyż cyfra to cyfra 🙂 - sygnał do daca wchodzi ten sam - czy to z transportu czy po sieci?  Taka jest chyba teoria. Odłuchy to pokażą. Może macie jakieś typy co się wydarzy? Dziś i jutro potestuję przez Wi-fi, pojutrze przez kabel sieciowy (dopiero zamówiłem 10m).

Ale "zabawa" 😉 .........

Edytowane przez (nie)przecietniak

Jak sprawdzi się i wpłynie ta "długa" trasa sygnału cyfrowego na końcowy efekt soniczny z płyty CD? Teoretycznie nie powinno to mieć znaczenia, jak rozumiem, gdyż cyfra to cyfra  - sygnał do daca wchodzi ten sam - czy to z transportu czy po sieci?

W sensie sygnału audio do DAC nie wchodzi sygnał tylko dane - wartości próbek. Sygnał audio zrobi z tych danych DAC, nadając próbkom energię i ustawiając je w konkretnych chwilach zgodnie z sygnałem zegara.

I tutaj jest "pies pogrzebany". DAC ze stabilnym zegarem zrobi to poprawnie i w takim przypadku różnic nie powinno być. Ponieważ ze swojego DAC usłyszałeś wyraźną różnicę brzmienia po zmianie kabla TOSLINK i biorąc pod uwagę wspomniane wcześniej spostrzeżenia dotyczące budowy Twojego DAC, zgaduję, że jednak usłyszysz różnicę. I nie byłby to skutek "długiej trasy" którą mają pokonać próbki.

Ciekaw jestem wyniku eksperymentu;)
Zaczynamy zmierzać do zagadnień dotyczących kabli...?
Raczej do nich wracamy, tylko teraz będziemy dane cyfrowe przesyłać Ethernetem. Jak rozumiem Cat 8 :)
43 minuty temu, msankowski napisał:
48 minut temu, Grzegorz7 napisał:
Zaczynamy zmierzać do zagadnień dotyczących kabli...?

Raczej do nich wracamy, tylko teraz będziemy dane cyfrowe przesyłać Ethernetem. Jak rozumiem Cat 8 🙂

Cat. 8 pomiędzy modemem/routerem a steamerem, a do połączenia karty sieciowej z płyty głównej komputera do modemu/routera zamówiłem cat. 7 😉 🙂 A to tylko dlatego, że miedziana skrętka wydaje mi się jakaś taka bardziej audiofilska niż aluminiowa trzykrotnie tańsza, ale jak ktoś chce to może używać w swoim sprzęcie audio do połączeń cyfrowych wyrobów z aluminium, ja podziękowałem 😉 Na razie pierwsze testy przeprowadzam na wi-fi i aluminiowym kabelku pomiedzy modemem/routerem (cat. 8 ma dotrzeć jutro, cat. 7 pojutrze). Mam już swoje pierwsze spostrzeżenia, na razie się nimi nie podzielę, ale podpowiem, że gdyby były dołujące, to nie używałbym  w tym poście kilku emotek z uśmiechami.

Póki co interesuje mnie teoretycznie (z ciekawości) rzecz następująca: sygnał cyfrowy z transportu Audiolaba taktuje zegar (kwarc?), który jest na podkładzie tegoż. A co (skąd, jaki zegar, zegary po drodze?) taktuje ostatecznie sygnał cyfrowy z komputera po sieci, tak jak w moim przypadku, jak to działa?

Pozdrawiam czytających

Edytowane przez (nie)przecietniak

Widzisz, rzecz w tym że zegary które taktują transfer po Ethernecie nie mają nic wspólnego z zegarem taktującym próbki w streamerze. Transmisja każdych danych w sieci lokalnej jest pakietowa i wykorzystuje protokoły TCP albo UDP. Transfery w sieci mają się nijak do przepływności próbek audio. W sieci kablowej to typowo 100M/1Gbit, w WiFi zupełnie inne. Transmisja jest asynchroniczna.

Te pakiety danych są po odebraniu zapisywane w pamięci komputera w streamerze a transfer próbek ze streamera taktuje jego wewnętrzny zegar, odpowiednio zaprogramowany.

O ile przy transmisji SPDIF można jeszcze kombinować coś z jitterem i jego wpływem, to przy Ethernecie nie ma to już żadnego zastosowania. Ethernet, jeśli przesyła dane poprawnie, nie może mieć absolutnie żadnego wpływu na brzmienie sygnału na wyjściu DAC.

15 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Póki co interesuje mnie teoretycznie (z ciekawości) rzecz następująca: sygnał cyfrowy z transportu Audiolaba taktuje zegar (kwarc?), który jest na podkładzie tegoż. A co (skąd, jaki zegar, zegary po drodze?) taktuje ostatecznie sygnał cyfrowy z komputera po sieci, tak jak w moim przypadku, jak to działa?

Korelację czasów ustawienia próbek musimy zapewnić w miejscu gdzie przekształcamy sygnał analogowy np. w studio nagraniowym (kość adc w jakimś urządzeniu studyjnym digitalizujący sygnał) oraz po drugiej stronie w naszym domu w kości przetwornika dac.

Po drodze mogą dziać się cuda.

W szczególności przesyłane dane pomiędzy jakimiś serwerami i przełącznikami w infrastrukturze urządzeń sieciowych to jakieś zegary o prędkościach GHz... Do tego w kablach (miedź, szkło) niekoniecznie dane przebiegają w całości; np. streaming może być porwany a nasza "aktywność" przepłynąć w ciągu ułamków sekundy... a my w domu cieszymy się filmem czy inną muzyką godzinami...

Do tego w serwerowniach te wszystkie dane latają po jakichś tandetnych kablach Ethernetowych. W tzw. krosownicach jest bajzel, że nie idzie wyjąć wtyczki... Serwisant wyrywa ją albo dopycha jakiś wkrętakiem...  

I jakoś to działa. Mało tego. Po drodze rozmaite węzły sieci Internet zwane ruterami (nie mylić z routerem WiFi) mają w dupie co przesyłają i same ustalają zasady współpracy. Dogadują się na jak mówią specjaliści 3 warstwie OSI...

Jeszcze dodam, że po drodze dane bywają kompresowane nawet kilkukrotnie. Dodawane zaś jest pełno badziewia (ramki, ...) często jest to zaszyfrowane. W efekcie w kablach przepływają niemal przypadkowe chmary pomieszanych danych. 

33 minuty temu, msankowski napisał:

Te pakiety danych są po odebraniu zapisywane w pamięci komputera w streamerze a transfer próbek ze streamera taktuje jego wewnętrzny zegar, odpowiednio zaprogramowany.

Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że to raczej któryś z tych zagarów, które zaznaczylem na zielono, odpowiada za jakość sygnału spdif wysyłanego ze streamera do daca?

Do aluminium nie odnosisz się, więc i ja już nie będe dopytywał o to 😉 bo choć jestem przekonany, że bity przesyła prawidłowo, to Wykonawcom muzycznym zapodam miedź 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Mam w domu dużo skrętki Cat 5 i 6 i wszystko to prawilna miedź. 

53 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Mam już swoje pierwsze spostrzeżenia, na razie się nimi nie podzielę

Jak usłyszałeś różnice w skretkach ethernet to dla mnie to już było miło ale czas opuścić opary absurdu. To jest logicznie niemożliwe. 

BTW jeśli kabel nie spania wymagań interfejsy negocjują obniżenie prędkości. 

25 minutes ago, Grzegorz7 said:

niekoniecznie dane przebiegają w całości

One mogą nawet biec równolegle różnymi ścieżkami po świecie i jasne że nie biegną w całości. Każdy z 7 poziomów TCP pakuje swoje ramki. 

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mam w domu dużo skrętki Cat 5 i 6 i wszystko to prawilna miedź. 

A ja będe miał Cat 7 i 8 - też miedziane 😉

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jak usłyszałeś różnice w skretkach ethernet to dla mnie to już było miło ale czas opuścić opary absurdu. To jest logicznie niemożliwe. 

Ja się na tym nie znam, ale ponoć są tacy co się znają:

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jak usłyszałeś różnice w skretkach ethernet

Jeszcze nie usłyszałem, bo jeszcze nie porównywałem, ale porównam, wtedy napiszę czy usłyszałem, Danielu.

Ukryta Zawartość

Proponuję taki eksperyment. W trakcie słuchania Tidala, czy też jakiegoś innego streamingu, proszę wyciągnąć kabelek ethernetowy z urządzenia i zobaczyć co się stanie i potem trochę pomyśleć. Okaże się wtedy, że wykonywanie jakichś porównań skrętek jest bez sensu ....

Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że to raczej któryś z tych zagarów, które zaznaczylem na zielono, odpowiada za jakość sygnału spdif wysyłanego ze streamera do daca?

Zdjęcie nie jest dość ostre. Zaznaczyłeś jedyny na płycie głównej oscylator kwarcowy. Jeśli dobrze odczytuję to SCTF 11.2896 MHz - do zastosowań audio.

One mogą nawet biec równolegle różnymi ścieżkami po świecie i jasne że nie biegną w całości. Każdy z 7 poziomów TCP pakuje swoje ramki. 

Ja bym się tutaj raczej skupiał niż rozpraszał. Rozmawiamy przecież o transferze w sieci lokalnej: komputer, switch, streamer. Nic po świecie, jedna trasa, żadnego routingu, warstwa 3 modelu ISO/OSI.

:)
  • Pokaż nowe odpowiedzi