Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty, producenci audio

Rekomendowane odpowiedzi

A może rzeczywiście wymieniony wyżej zestaw dzielony gra nie gorzej, niż markowe i uznane produkty?

A może gra  lepiej i jest zbudowany z lepszych podzespołów w podobnej do markowych cenie?

Tyle, że jest coś co nazywa sie "uznaniem i postrzeganiem marki" i produkt nieznany, mało znany ma sporo "pod górkę " w oczach klientów, ktorzy zaufaja prędzej szeroko znanemu i uznanemu, niz nawet wybitnemu, ale bez tej podstawy zaufania.I dlatego trzeba być albo bardzo odważnym, by zakupic taki porownywalny cenowo produkt malo znanego producenta albo też taki produkt musi mieć "lep" w postaci nizszej ceny, ktora przełamie obawy i brak zaufania.Ja lata temu chcciałem kupić swietne auto Hyundaia Sonatę, fajnie wycenione, z fajnym silnikiem ale....zrezygnowalem z obawy, że będę miał straszne problemy z odsprzedażą i to sie sprawdziło {znajomy je mimo wszystko kupil a potem sprzedał z wielkimi klopotami za male pieniadze, marka byla wowczas w Polsce malo rozpoznawalna i niezbyt popularna}.Dlatego za markę sie płaci, choć często ta cena nie odzwierciedla  jakości, ale jak to sie kiedyś powszechnie mowiło "Panie, Mercedes to Mercedes" itp.itd.

2 godziny temu, Tal napisał:

ło matko przecia to już cenowe progi Gryphona, McIntosha, Accuphase czy Mark Levinsona i aż takim optymistą naiwniakiem nie jestem by płacić taki hajs polskim geniuszom mając w zasięgu wymienioną konkurencje 

ps. i te ochydne śrubki na froncie brrr to jest sprzęt audio do salonu czy zestaw militarny do schronu 😜 

pps. daj pan spokój 40 patoli za takie brzydactwo 

To tak patrząc na reakcję? Wielu z Was raczej nie słuchając? A patrzą i kierując się opiniami wyraża swoje zdanie .?? 

A ja i wielu z prawdziwych miłośników audio kieruje się swoim uchem i tym co gra A nie koniecznie wszystkim się podoba ( gust to sprawa względna)

Widzę że nie możesz przeżyć mojego zdania w którym w ciemno przypisuję pierwszeństwo (pod każdym względem) czołówce audio high endu a nie jakiejś regionalnej pracowni która życzy sobie 40 patyków za ociosaną radiostacje sorry ale dla mnie klocek za 40 koła powinien wyglądać jak milion dolców.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A jeszcze bardziej na serio : to co niby jak krajowe to gorsze? 

Bo jak cena zbliża się  do zagranicy to jakość nie ?

Najpierw posłuchamy 🙂

Potem opisujemy swoje zdanie i niech każdy z nas kupuję co mu pasuje. 

Teraz, Tal napisał:

ale dla mnie klocek za 40 koła powinien wyglądać jak milion dolców.

I tu się z Torbą  zgodzę!  

Pod warunkiem ? 

Niech kosztuje milion dolców 😉

• Moderatorzy

Zna ktoś polską firmę audio, która: 

- działa ponad 10 lat, więc można wyciągnąć już o niej rzetelne wnioski,

- produkuje urządzenia powtarzalne, czyli każde oparte jest na tych samych częściach, a nie takich jakie akurat były pod rękę w szufladzie,

- ma realną linię produkcyjną, a nie produkuje pod klienta, który akurat się nawinął,

- urządzania spełniają normy elektryczne i nie grożą ewentualnym cofnięciem wypłaty odszkodowania w przypadku pożaru,

- uznaje ustawowo narzuconą, dwuletnią gwarancję i rzeczywiście naprawia sprzęt gdy ten jest w okresie objętym gwarancją,

- nie oszukał żadnego klienta, przykładowo: (przywłaszczenie zaliczki, przywłaszczenie całej kwoty, absurdalnie wydłużony czas realizacji, wzięcie urządzenia na naprawę gwarancyjną i „zniknięcie” ze sprzętem, umawianie się na kwotę X przed rozpoczęciem zlecenia, a po zleceniu kwota wynosiła 2 razy X itd.). 

—————

Zna ktoś takie firmy? Nie muszą prezentować jakiejś super jakości dźwiękowej, tylko żeby te podstawy uczciwego handlu i etyki posiadały. 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

7 godzin temu, plastik1989 napisał:

Zna ktoś takie firmy? Nie muszą prezentować jakiejś super jakości dźwiękowej, tylko żeby te podstawy uczciwego handlu i etyki posiadały. 

Miałem napisać dokładnie to samo co kolega powyżej: Pylon Audio. Trzeba przyznać, że firma ma podejście do klienta na bardzo wysokim poziomie. Od nastu lat współpracuję z różnymi firmami i w tym przypadku Pylon wyróżnia się (pozytywnie) na tle innych.

9 godzin temu, Tal napisał:

Widzę że nie możesz przeżyć mojego zdania w którym w ciemno przypisuję pierwszeństwo (pod każdym względem) czołówce audio high endu a nie jakiejś regionalnej pracowni która życzy sobie 40 patyków za ociosaną radiostacje sorry ale dla mnie klocek za 40 koła powinien wyglądać jak milion dolców.

No tak, zapomniałem byłem już to, że większość ocenia i kupuje produkt "oczami" { i ceną} i liczy sie przede wszystkim wygląd, czy to w branży samochodowej, czy to AGD i jak widać także w audio ..

A parametry.....? Najpierw ma się podobać, a inne dopiero na dalszym miejscu.

C est la vie.

8 godzin temu, plastik1989 napisał:

- uznaje ustawowo narzuconą, dwuletnią gwarancję i rzeczywiście naprawia sprzęt gdy ten jest w okresie objętym gwarancją

No ba!Nawet po gwarancji.Mam przewód do gramofonu z firmy Audiomica,w którym kilka lat temu urwał się krokodylek od masy.Zadzwoniłem do nich i powiedzieli że bez problemów zakują go gratis,tylko kwestia wysyłki która była po mojej stronie.Przy okazji miło się pogadało o sprzęcie audio.

• Moderatorzy
57 minut temu, GhostR1 napisał:

Miałem napisać dokładnie to samo co kolega powyżej: Pylon Audio. Trzeba przyznać, że firma ma podejście do klienta na bardzo wysokim poziomie. Od nastu lat współpracuję z różnymi firmami i w tym przypadku Pylon wyróżnia się (pozytywnie) na tle innych.

Co prawda nie jestem posiadaczem Pylonów, ale potwierdzam. I mają fajną salę odsłuchową 🙂 

9 godzin temu, plastik1989 napisał:

Zna ktoś polską firmę audio, która: 

- działa ponad 10 lat, więc można wyciągnąć już o niej rzetelne wnioski,

- produkuje urządzenia powtarzalne, czyli każde oparte jest na tych samych częściach, a nie takich jakie akurat były pod rękę w szufladzie,

- ma realną linię produkcyjną, a nie produkuje pod klienta, który akurat się nawinął,

- urządzania spełniają normy elektryczne i nie grożą ewentualnym cofnięciem wypłaty odszkodowania w przypadku pożaru,

- uznaje ustawowo narzuconą, dwuletnią gwarancję i rzeczywiście naprawia sprzęt gdy ten jest w okresie objętym gwarancją,

- nie oszukał żadnego klienta, przykładowo: (przywłaszczenie zaliczki, przywłaszczenie całej kwoty, absurdalnie wydłużony czas realizacji, wzięcie urządzenia na naprawę gwarancyjną i „zniknięcie” ze sprzętem, umawianie się na kwotę X przed rozpoczęciem zlecenia, a po zleceniu kwota wynosiła 2 razy X itd.). 

—————

Postawiłeś trudne warunki. Myślę że jedynie producenci kabli mają szansę je spełnić.😄

Edytowane przez dlmtb
14 godzin temu, Tal napisał:

ło matko przecia to już cenowe progi Gryphona, McIntosha, Accuphase czy Mark Levinsona i aż takim optymistą naiwniakiem nie jestem by płacić taki hajs polskim geniuszom mając w zasięgu wymienioną konkurencje 

ps. i te ochydne śrubki na froncie brrr to jest sprzęt audio do salonu czy zestaw militarny do schronu 😜 

pps. daj pan spokój 40 patoli za takie brzydactwo 

Trzeba by najpierw porównać do jakiegoś accuphase czy innego żeby stwierdzić co lepsze. A śruby na froncie to miałem nawet w Burmesterze. 

11 godzin temu, Tal napisał:

Dla kogoś innego 40 tys to mogą być "drobne". 

?👈

• Moderatorzy
12 godzin temu, szpotek73 napisał:

tak ,pylon audio

No właśnie, też o nich myślałem. Oni chyba jedyni spełniają tak postawione warunki. Ale to tylko jedna firma. Ciekawe czy ktoś znajdzie jeszcze inny przyklad. 

-----------------

Jak na taką ilość polskich firm wymiana tylko pylon audio trochę słabo o nas świadczy. 

Chwała pylonowi ale reszta ma masę do poprawy. 

Piotr 

Taga Harmony. Te ich produkty takie chińskie w sumie, ale firma polska. Można znaleść w ofercie coś wartego uwagi poza najtańszymi kolumnami. Np listwy sieciowe itd. 

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak na taką ilość polskich firm wymiana tylko pylon audio trochę słabo o nas świadczy. 

Zawsze możesz założyć druga odrazu po Pylon i spróbować tego chleba. 

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Taga Harmony. Te ich produkty takie chińskie w sumie, ale firma polska. Można znaleść w ofercie coś wartego uwagi poza najtańszymi kolumnami. Np listwy sieciowe itd. 

Zawsze możesz założyć druga odrazu po Pylon i spróbować tego chleba. 

Ale czy jeśli ktoś nie bity, nie przymuszany, z własnej dobrej woli zaczyna dzialać na tym rynku i produkuje "zakalce" zamiast chleba, to czy go należy z tego rozgrzeszać i chwalić jakie te zakalce dobre, czy stwierdzić, że jeśli ten chleb będzie nadal niestrawny, to wkrotce klienteli zabraknie?

Pylon do duża Firma i kupuje "hurtowe " ilości komponentów do swoich kolumn .Między innymi spełniając jeden z warunków postawionych przez Ciebie. 

Od razu zaznaczam Pylon ma ciekawe kolumny i każdy znajdzie coś dla siebie .

Świetne wzmacniacze robi wymieniona już Firma Fezz Audio i znowu warunek  10letni staż i nie i tak Toroidy długo na rynku to stąd Firma córka Fezz Audio .

Albedo kable staż, powtarzalność, długie serie i super jakość . 

Wiele naszych rodzimych firm robi krótkie lub dłuższe serie i komponenty dobiera  z dużą  dokładnością.

I to słychać i to gra .

To tak żeby nie było .

Pylon super ale są też inni producenci choć dużo mniejsi to robiący takie rzeczy że  "czapki z głów " jest dobry kontakt ,potrafią doracić można wypożyczyć i sprawdzić  u siebie .

Jeśli komuś nasze wyroby nie podobają się  ma alternatywę  . Kupić  zagraniczne . Jego wybór. 

Ja zawsze najpierw sprawdzam u siebie .

Pozdrawiam i polecam tak robić prawdziwym Polakom .

Edytowane przez bogus18
41 minutes ago, bogus18 said:

Pylon super ale są też inni producenci choć dużo mniejsi to robiący takie rzeczy że  "czapki z głów " jest dobry kontakt ,potrafią doracić można wypożyczyć i sprawdzić  u siebie .

Kogo, oprócz Pylona, poleciłbyś w branży zestawów głośnikowych?

17 minut temu, Gabaryton napisał:

Mam Aida Acoustics Thaisis i polecam 

Audio Academy 

Audio Phase

Bodnar Audio

Charles &Martin 

Studio 16Hz

YB Audio

Te Firmy mogę spokojnie podpowiedzieć. 

Edytowane przez bogus18
53 minuty temu, Gabaryton napisał:

Najbardziej zaawansowana firma w Polsce to Audiothlon, czyli kolumny i kable Equiaudio, oraz Enerr. Zamawiałem u nich swoje odgrody. Teraz robią mi kolejną pare w OZ i później zamówię jeszcze głośnik centralny. Mają własną pracownie projektową CAD/CAM, lakiernie i obrabiarkę CNC. 

W dniu 17.07.2022 o 19:51, Tal napisał:

ło matko przecia to już cenowe progi Gryphona

Najmniejszy model dzielony Gryphona, czyli Essence, to ok 200tys.pln. 

Edytowane przez sly30
10 minut temu, sly30 napisał:

Najbardziej zaawansowana firma w Polsce to Audiothlon

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "najbardziej". Bo może się okazać, że "najbardziejszy" jest J. Sikora. Albo HEM (ta firma od marki Ferrum)

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "najbardziej". Bo może się okazać, że "najbardziejszy" jest J. Sikora. Albo HEM (ta firma od marki Ferrum)

Miałem tu na myśli kolumny. Pytanie dotyczyło kolumn. 

Edytowane przez sly30
8 godzin temu, sly30 napisał:

Najbardziej zaawansowana firma w Polsce to Audiothlon, czyli kolumny i kable Equiaudio, oraz Enerr. Zamawiałem u nich swoje odgrody. Teraz robią mi kolejną pare w OZ i później zamówię jeszcze głośnik centralny. Mają własną pracownie projektową CAD/CAM, lakiernie i obrabiarkę CNC.

co masz na myśli pisząc "najbardziej zaawansowana"? co jest tego wyznacznikiem?

Ja ze swojej strony mogę, z pełną świadomością, polecić Albedo i Gigawatt. Poza przewodami i listwami niczego polskiego nie testowałem. 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

11 minut temu, GhostR1 napisał:

co masz na myśli pisząc "najbardziej zaawansowana"? co jest tego wyznacznikiem?

Koncepcje budowy kolumn, klasa projektów, jakość obudów, elastyczność rozwiązań, indywidualne subprojekty np falowód dedykowany do serii tweeterów Satori od SB, ciągle eksperymenty, by uzyskać lepszy dźwięk itd.  Inni na moje pomysły i oczekiwania rozkładali ręce i mówili….Panie a tego to stolarz nie zrobi, a lakiernik też nie będzie chciał, a to za trudne, a po co to itd. A oni nie bali się i zrealizowali moje oczekiwania. To zupełnie inny poziom, ale oni nie korzystają ze stolarzy meblowych. Prawda jest taka, że stolarze meblowi zupełnie nie czują i nie rozumieją tematu budowy kolumn. 

Edytowane przez sly30
8 hours ago, sly30 said:

Najbardziej zaawansowana firma w Polsce to Audiothlon, czyli kolumny i kable Equiaudio

Znam, kojarzę, moje miasto rodzinne 😉.

1 minutę temu, sly30 napisał:

Koncepcje budowy kolumn, klasa projektów, jakość obudów, elastyczność rozwiązań, indywidualne subprojekty np falowód dedykowany do serii tweeterów Satori od SB, ciągle eksperymenty, by uzyskać lepszy dźwięk itd.  Inni na moje pomysły i oczekiwania rozkładali ręce i mówili….Panie a tego to stolarz nie zrobi, a lakiernik też nie będzie chciał, a to za trudne, a po co to itd. A oni nie bali się i zrealizowali moje oczekiwania. To zupełnie inny poziom.

to, że się podjęli nie znaczy, że są najbardziej zaawansowani, ale fakt, masz po części rację.

Ja mam inne doświadczenia w dziedzinie audio. Kiedyś nasz projekt ukazał się w sprzedaży i można rzec, że 2 firmy dostarczające do nas przetworniki, obudowy i akcesoria (które zresztą produkują u siebie) to są zaawansowane firmy w Polsce. Czy najbardziej? To, że jakaś firma czy osoba ma na wyposażeniu super mega nowoczesne narzędzia nie znaczy, że umie się nimi posługiwać. W ten sposób bym tego nie oceniał bo można się pomylić. Zdarza się, że duża, zaawansowana technologicznie firma się nie podejmie wyzwania a mniejsza, z większym doświadczeniem wykona dla na projekt.

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

To, że jakaś firma czy osoba ma na wyposażeniu super mega nowoczesne narzędzia nie znaczy, że umie się nimi posługiwać. W ten sposób bym tego nie oceniał bo można się pomylić. Zdarza się, że duża, zaawansowana technologicznie firma się nie podejmie wyzwania a mniejsza, z większym doświadczeniem wykona dla na projekt.

I to właśnie jest taka firma. Mają sprzęt i potrafią z niego korzystać. Są w Polsce duże, nowoczesne stolarnie, z dobrym parkiem maszynowym. W ogóle nie podejmują nawet tematu obudów kolumn. No chyba, że zamówisz 1000 sztuk. Wiem, bo też szukałem różnych opcji. A obudowy do kolumn, te dobre, godne uwagi, to dość trudny temat. Dlatego duże stolarnie nie wchodzą w takie tematy. Łatwiej jest im produkować szafki czy stoły. 

2 minuty temu, sly30 napisał:

No chyba, że zamówisz 1000 sztuk. Wiem, bo też szukałem różnych opcji. A obudowy do kolumn, te dobre, godne uwagi, to dość trudny temat. Dlatego duże stolarnie nie wchodzą w takie tematy. Łatwiej jest im produkować szafki czy stoły. 

wiąże się to zapewne z wysoką ceną za wykonanie (przezbrojenie maszyn, wklepanie programu, etc) i dla mnie to jest zrozumiałe.

3 minuty temu, sly30 napisał:

Są w Polsce duże, nowoczesne stolarnie, z dobrym parkiem maszynowym.

Zgadzam się z Tobą, chodziło mi bardziej o trudność w ocenieniu, która firma jest najbardziej zaawansowana. Bez stawianego kryterium jest to praktycznie niemożliwe. Tutaj raczej wchodzi w grę subiektywna ocena (ta firma się podjęła a tamta nie chciała) tylko tyle 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi