Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Cybermike1 napisał:

Super, ze sluchales, gratuluje gustu ! 

Żadnego bym nie kupił 😉 Nawet gdybym miał górę pieniędzy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

A więc sugerujesz, że Pylon ma genialnych inżynierów i płacimy głównie za zestrojenie kolumn ... Też tak może być 😉 

Tak Pylon zatrudnil jakis czas temu inzyniera dzwieku. Nie wypowiadam sie na temat starszych projektow Pylona bo ich nie sluchalem. Placimy za: zaloz w Pl firme, oplac 20 ludzi, zaplac ZUSY, zaplac kilkadziesiat tysiecy za hale produkcyjna, zrob duzy wolumen projektow, plac podatki Vat, dochodowy, projektoj obudowy, skrecaj obudowy, lakieruj. Kup najlepsze kolumny kolumny jakie mozesz w salonie, sklepie nowe, nie DIY i mozemy posluchac na moich gratach, nie ma zadnego problemu. Lub wez swoje - mozemy porownac jak starzy audiofile i wtedy sie wypowiadajmy

13 minut temu, Cybermike1 napisał:

Tak Pylon zatrudnil jakis czas temu inzyniera dzwieku. Nie wypowiadam sie na temat starszych projektow Pylona bo ich nie sluchalem. Placimy za: zaloz w Pl firme, oplac 20 ludzi, zaplac ZUSY, zaplac kilkadziesiat tysiecy za hale produkcyjna, zrob duzy wolumen projektow, plac podatki Vat, dochodowy, projektoj obudowy, skrecaj obudowy, lakieruj. Kup najlepsze kolumny kolumny jakie mozesz w salonie, sklepie nowe, nie DIY i mozemy posluchac na moich gratach, nie ma zadnego problemu. Lub wez swoje - mozemy porownac jak starzy audiofile i wtedy sie wypowiadajmy

A skąd jesteś ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Żadnego bym nie kupił 😉 Nawet gdybym miał górę pieniędzy 😉 

Jak bys mial gore pieniedzy to pewnie bys kupil cos drogiego...ja gdybym mial duzo pieniedzy to tez bym pewnie kupil....to choroba, audiofilizm to choroba

Teraz, Piopio napisał:

A skąd jesteś ?

Z Kobylki pod Wwa

@Cybermike1Chciałbym tylko zaznaczyć , że Jasper 25 mkII gra ciut inaczej niż 18 oraz 23, mk1 była bardziej zbliżona  - szkoda , że Pan z takiego daleka chętnie bym posłuchał jakiegoś takiego kosmicznego setu. Jeśli można podpytać z jakim wzmacniaczem najbardziej podobało się Panu brzmienie testowanych Jasperów ?

14 minut temu, SlaveNoise napisał:

@Cybermike1Chciałbym tylko zaznaczyć , że Jasper 25 mkII gra ciut inaczej niż 18 oraz 23, mk1 była bardziej zbliżona  - szkoda , że Pan z takiego daleka chętnie bym posłuchał jakiegoś takiego kosmicznego setu. Jeśli można podpytać z jakim wzmacniaczem najbardziej podobało się Panu brzmienie testowanych Jasperów ?

Miedzy jasper 18 a jasper 23 sa roznice, J23 potrzebuje wiecej pradu zeby zagrac z ta swobodą przestrzenną co J18 i wedlug mnie sa do innych pokojow odsluchowych, w mniejszych pomieszczeniach do 20m wolalbym J18 niz J23. Powyzej 25 metrow J23. Jest tak jak Pan pisze 25mk2 zagra inaczej - z wiekszym dociarzeniem, masą, atakiem srednicy, inna wirtualną sceną - zagra jak duza kolumna. Nie moge sie wypowiadac z czym najlepiej zagra 25mk2, bo takie paczki trzeba miec w domu, w swojej akustyce, swoich kablach, zrodle. Jasper 18 najlepiej mi zagral z Luxman l-590ax2. Jasper 23 z Luxman M-7i, Sasnui 907MR. Po prostu potrzebowal wiecej pradu. 

Edytowane przez Cybermike1

Moim zdaniem pylą się trochę porwał z tymi kolumnami na księżyc bo do tej pory nie robił takich konstrukcji.

Jest spora różnica w głównej mierze w cenie pomiędzy tymi kolumnami a serią niżej.

Ale ale kończąc już dyskusję to przecież nic tylko się cieszyć że te kolumny są wybierane. To świetnie że polski producent robiąc tego typu produkt nie zrobił wtopy.

Nie może mi do końca nie odpowiadają to ja jestem za na Plus

Czy jest ktoś jeszce kto słuchał shanlinga a3.2 z jasperami 25mk2? Co do Audio analogue pucinni to trzeba dobrać DAC-a. Jakaś podpowiedź? 

@Cybermike1 a do jasper 25mk2 ten Sasnui 907MR to bedzie dobre połączenie? Ktos słuchał?

17 minut temu, Marc2022 napisał:

Co do Audio analogue pucinni to trzeba dobrać DAC-a. Jakaś podpowiedź? 

Gustard R26

Godzinę temu, Marc2022 napisał:

Czy jest ktoś jeszce kto słuchał shanlinga a3.2 z jasperami 25mk2? Co do Audio analogue pucinni to trzeba dobrać DAC-a. Jakaś podpowiedź? 

@Cybermike1 a do jasper 25mk2 ten Sasnui 907MR to bedzie dobre połączenie? Ktos słuchał?

Gustard r26 - swietny dac, Holo spring3 - mam oba obok siebie, roznia sie dzwiekiem troche i cechami, oba swietne. 907mr poradzi sobie spokojnie z j25mk2, gigantyczne trafo, 8 tranzystorow na kanal, ale jest to amp z lat 90, trzeba znac historie i najlepiej odsluchac czy to "nasz" dzwiek. 907mr gra realistycznym dzwiekiem, nasyconym, zroznicowanym z takim jakby "miekkim" lampowym sznytem...ale to trzeba posluchac swoimi uszami i czy nie boimy sie ampu 30 letniego, bo gra tez jak ampy z lat 90(rozni sie ten dzwiek od wspolczesnych - jest bardzej vintage) audio analogue puccini bedzie bardziej wspolczesnie brzmiacym ampem - lepsza rozdzielczosc, separacja.

Edytowane przez Cybermike1

Myślę że te jaspery mogły by dobrze zagrać z wyższymi moon, dzielona caspiana Platinum choć to jest horrendalnie trudne do dostania, accu 470, AVM, bladelius czy karan 180. 

Każdy z nich wyciągnąłby nieco inny potencjał z tych kolumn.

Czy są warte swojej ceny czy nie To może faktycznie zostawmy.

Jeśli sprzedają się za granicą to super bo kapitału idzie do Polski:)

Ktoś miał na testach Emotiva XPA DR2 Gen 3 z powyższego filmu ?W sieci znalazłem same pozytywy, przede wszystkim na temat dynamiki.

Edytowane przez SlaveNoise

W zeszłym tygodniu odbyłem kilka rozmów telefonicznych z popularnymi salonami audio na temat Jasper 25mkll. Pytałem o kolumny, z czym je łączyć, do jakiego metrażu można wstawić oraz jakie głośniki konkurencji w podobnej cenie opcjonalnie warto wziąść pod uwagę. Konkluzja z tych rozmów, Jasper-y to nie jest jakiś super dźwięk za ułamek ceny. Poprostu są to dobre kolumny za cenę za jaką są oferowane a jeżeli weźmiemy pod uwagę spore upusty jakie oferują salony to jest to dobry deal, ale nic ponad to. Często oferowano mi kolumny konkurencji w cenie niższej niż wyjściowa cena Pylonów jako opcja, która nie będzie gorsza dźwiękowo. Nawet doczekałem się szczerość w wypowiedzi gdzie sprzedawca otwarcie mówił, że ta cała opowieść o hig-endowm dźwięku to głównie dobrze zaplanowany marketing. Poprostu są to dobre kolumny w cenie za jaką się je sprzedaje i nic poza tym a konkurencja w podobnej cenie ma do zaoferowania porównywalny produkt. Pozytywne jest to, że nikt nie wciskał mi Jasperów na siłę, co burzy obraz kreowany przez niektórych o tym, że salony zachwalają i sprzedają to na czym generują największą marżę. Tu plus dla salonów za uczciwe podejście do klienta. 

Edytowane przez dlmtb

Zamierzasz zmienić swoje PMC? Czy to było tylko badanie rynku?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

1 minutę temu, cortes napisał:

Zamierzasz zmienić swoje PMC? Czy to było tylko badanie rynku?

Cały czas o tym myślę, ale nie dlatego że coś mi w nich nie pasuje, ale dla tego że chcę przeskoczyć na kolejny poziom.

@dlmtbZależy też czego oczekujemy od dźwięku i jakiej słuchamy muzyki, jak byłem na odsłuchach Jasperów to nikt mi ich nie wpychał na siłę i również polecano różnorodne konstrukcje, nawet tańsze  i to co dla salonu było fajne mi się kompletnie nie podobało lub brakowało tego czegoś, jak odpaliłem pylona to tak naprawdę każda kolumna stawiana obok nie potrafiła zagrać z taką przyjemnością i lekkością dla moich potrzeb, nie zauważyłem tendencji wciskania jakiegoś produktu na siłę(no oprócz q21 bo tam vincent to był idealny do wszystkiego,ale dla mnie grał lipę) - mimo wszystko i tak nie jest to taki dźwięk jaki bym chciał uzyskać z kolumn. Ze wszystkiego co słuchałem to zdecydowana większość prezentowała zbyt jasny dźwięk, zbyt duży wokal, najgorzej jak był wypchany przed kolumny , zbyt twardy bas lub prawie go w ogóle nie było lub zbyt mało średniego na potrzebę tego dolnego lub jak to często się zdarzało było zbyt męczące granie itp. Przy Jasperze jest jakoś w miarę zjadliwie dla mnie, ale żeby zaobrazować to np. w numerze poniżej od 0:41 do 0:59 zaczynają się uderzenia, puknięcia, które są zbyt za słabe na jasperach, no brakuję tutaj tego średniego uderzenia takiej mocniejszej stopy( wybijającej się) i jak pojawia się główny temat z linią melodyczną oraz basową od 1:00 właśnie dolne uderzenia takie subwooferowa są większe niż te górne i zaburza mi to obraz .

a jakie Ci polecano kolumny dla konkurencji Jasperów bo może akurat takowych nie słuchałem?

Edytowane przez SlaveNoise
2 godziny temu, SlaveNoise napisał:

a jakie Ci polecano kolumny dla konkurencji Jasperów bo może akurat takowych nie słuchałem?

Było tego sporo w zależności od upodobań sprzedawcy i tak np. Monitor Audio Gold 300, Klipsch RF-7 III, KEF R7 Meta czy ATC SCM40. 

W dniu 17.07.2022 o 20:12, SlaveNoise napisał:

Witam po około niecałych dwóch tygodniach dotarły do mnie Jaspery 25 w wersji MKII, wyglądają obłędnie, ten nowoczesny designe z wygięciem prezentuje się powalająco i tak jak obiecałem zakładam temat dotyczący tej konstrukcji. Po pierwszym podłączeniu fascynacja, pojawiła się spora podstawa basowa bez denerwujących ostrości na górze z pięknymi  wokalami - obecnie przegrały ok 20h i mam wrażenie, że przybyło wysokich i trochę basik stracił na mocy albo zrobił się bardziej kontrolowany albo już mi się tylko wydaje (co mnie trochę zmartwiło) w diamondach był bardziej miększy, brak jeszcze takiej głębi, nie wiem jak finalnie zagrają te kolumny po wygrzaniu, ale mam nadzieję, że będę zadowolony z przeskoku z D28, boję się jedynie tego,aby nie było przesytu i zbyt dużej otwartości oraz zadziarności w górnych rejestrach (w czasie odsłuchów czasami zdarzyło się, że bardziej podchodziły mi kolumny w formie niewygrzanej)

Do rzeczy, ciekawi mnie z czym użytkownicy łączą te przepiękne kolumny lub jaki wzmacniacz polecają, aby poprawnie wysterować dwa revelatory w przedziale od 5 do 10 tys. Obecnie używam denonka 600 ale chciałbym poczuć większą moc nawet przy cichym słuchaniu przy Diamondach radził sobie lepiej tutaj trzeba podkręcić volume  - moje preferencje to przede wszystkim sprężysta podstawa basowa, zmiękczona, gdzie stanowi trzon i może nawet wychodzić przez szereg bez agresywnej i natarczywej góry oraz bez takiej suchej analityczności i przede wszystkim bez wysuniętego wokalu, nienawidzę jak średnica wypełza przed szereg, zapraszam do dyskusji wszystkich obecnych oraz byłych użytkowników Jasperów oraz nie tylko.

W dniu 17.07.2022 o 20:12, SlaveNoise napisał:

Witam po około niecałych dwóch tygodniach dotarły do mnie Jaspery 25 w wersji MKII, wyglądają obłędnie, ten nowoczesny designe z wygięciem prezentuje się powalająco i tak jak obiecałem zakładam temat dotyczący tej konstrukcji. Po pierwszym podłączeniu fascynacja, pojawiła się spora podstawa basowa bez denerwujących ostrości na górze z pięknymi  wokalami - obecnie przegrały ok 20h i mam wrażenie, że przybyło wysokich i trochę basik stracił na mocy albo zrobił się bardziej kontrolowany albo już mi się tylko wydaje (co mnie trochę zmartwiło) w diamondach był bardziej miększy, brak jeszcze takiej głębi, nie wiem jak finalnie zagrają te kolumny po wygrzaniu, ale mam nadzieję, że będę zadowolony z przeskoku z D28, boję się jedynie tego,aby nie było przesytu i zbyt dużej otwartości oraz zadziarności w górnych rejestrach (w czasie odsłuchów czasami zdarzyło się, że bardziej podchodziły mi kolumny w formie niewygrzanej)

Do rzeczy, ciekawi mnie z czym użytkownicy łączą te przepiękne kolumny lub jaki wzmacniacz polecają, aby poprawnie wysterować dwa revelatory w przedziale od 5 do 10 tys. Obecnie używam denonka 600 ale chciałbym poczuć większą moc nawet przy cichym słuchaniu przy Diamondach radził sobie lepiej tutaj trzeba podkręcić volume  - moje preferencje to przede wszystkim sprężysta podstawa basowa, zmiękczona, gdzie stanowi trzon i może nawet wychodzić przez szereg bez agresywnej i natarczywej góry oraz bez takiej suchej analityczności i przede wszystkim bez wysuniętego wokalu, nienawidzę jak średnica wypełza przed szereg, zapraszam do dyskusji wszystkich obecnych oraz byłych użytkowników Jasperów oraz nie tylko.

Witam. Poszukuję kolumn do Cayina cs-55A, póki co słuchałem go z Pylon Diamond 28 oraz Sonus Faber Sonetto V i nic...W mojej opinii dopiero Jasper 25 pokazały na co stać ten wzmacniacz. Pojawiło się mnóstwo soczystego dźwięku w każdym paśmie, dźwięk jest przyjemny, kontrolowany i detaliczny, bas sięga nisko i jak potrzeba potrafi się sprężyście odbić, ładna równa średnica i nie męcząca góra. Przy tym scena duża, bardzo wyraźna i  poukładana. Prawdopodobnie to jest to czego szukam ale może Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co ewentualnie można by wziąć pod uwagę..? Rozważam odsłuch Phonarów veritas P 8  lub polskich 16 hertz minas anor IV. 

Jeden z userów @mdavis ma tego Cayina spiętego z Usherami chyba V601 i jest bardzo zadowolony. Z pewnością warto posłuchać piecyka z Minasami.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

W dniu 18.03.2023 o 20:54, dlmtb napisał:

W zeszłym tygodniu odbyłem kilka rozmów telefonicznych z popularnymi salonami audio na temat Jasper 25mkll. Pytałem o kolumny, z czym je łączyć, do jakiego metrażu można wstawić oraz jakie głośniki konkurencji w podobnej cenie opcjonalnie warto wziąść pod uwagę. Konkluzja z tych rozmów, Jasper-y to nie jest jakiś super dźwięk za ułamek ceny. Poprostu są to dobre kolumny za cenę za jaką są oferowane a jeżeli weźmiemy pod uwagę spore upusty jakie oferują salony to jest to dobry deal, ale nic ponad to. Często oferowano mi kolumny konkurencji w cenie niższej niż wyjściowa cena Pylonów jako opcja, która nie będzie gorsza dźwiękowo. Nawet doczekałem się szczerość w wypowiedzi gdzie sprzedawca otwarcie mówił, że ta cała opowieść o hig-endowm dźwięku to głównie dobrze zaplanowany marketing. Poprostu są to dobre kolumny w cenie za jaką się je sprzedaje i nic poza tym a konkurencja w podobnej cenie ma do zaoferowania porównywalny produkt. Pozytywne jest to, że nikt nie wciskał mi Jasperów na siłę, co burzy obraz kreowany przez niektórych o tym, że salony zachwalają i sprzedają to na czym generują największą marżę. Tu plus dla salonów za uczciwe podejście do klienta. 

Weźmy dodajmy jeszcze do tego wartość że salony lubią handlować pylonem. 

Mają spoko marże, robią dobry marketing i akcje promocyjne. Jak na przykład obecnie z jade.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Absolutnie nie twierdzę że jest to zły produkt. W swojej cenie może i nawet dobry. Osobiście bym ich jednak w cenie katalogowej nie kupił .

W dniu 18.03.2023 o 21:03, dlmtb napisał:

Cały czas o tym myślę, ale nie dlatego że coś mi w nich nie pasuje, ale dla tego że chcę przeskoczyć na kolejny poziom.

Które masz?

Mi PMC znacznie lepiej grają.

3 godziny temu, Wiktor123 napisał:

Witam. Poszukuję kolumn do Cayina cs-55A, póki co słuchałem go z Pylon Diamond 28 oraz Sonus Faber Sonetto V i nic...W mojej opinii dopiero Jasper 25 pokazały na co stać ten wzmacniacz. Pojawiło się mnóstwo soczystego dźwięku w każdym paśmie, dźwięk jest przyjemny, kontrolowany i detaliczny, bas sięga nisko i jak potrzeba potrafi się sprężyście odbić, ładna równa średnica i nie męcząca góra. Przy tym scena duża, bardzo wyraźna i  poukładana. Prawdopodobnie to jest to czego szukam ale może Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co ewentualnie można by wziąć pod uwagę..? Rozważam odsłuch Phonarów veritas P 8  lub polskich 16 hertz minas anor IV. 

Minasy sprzedawaliśmy za 6k. 

Z całym szacunkiem rozumiem inflację wzrost ceny i czas który upłynął ale to nie produkt który nawet po takim okresie może kosztować trzy razy tyle.

Sprawdź pmc twenty 26, amphiony, kefy serii R

Rozumiem ekscytacje lampiakami i garażowymi wyrobami ale to wciąż chińska jakość i rozpasane ambicje polskich majstrów. Jakiś czas miałem ten wzmacniacz i szczerze to z lampą nie ma on za wiele wspólnego i niejeden tańszy tranzystor nokautuje tego Cayina a informacje o nie męczącej górze to można włożyć między bajki i więcej nie fantazjować bo czasami można wyjść na niemotę który myśli że Pana Boga za nogi złapał i tak miałem lampy Psvane, Electro-Harmonix i Tung-Sole.

Niewątpliwie 15,900zł to odklejona cena jak za garażowe wydumki które nierzadko są indywidualnie strojone pod naiwne uszy. Zastanawiająca a raczej wątpliwa jest powtarzalność produktu w tego typu wydumkach że o poszczególnych wersjach tuningowanych na kolanie (historie na tym forum opisywane) nie wspomnę. Jednym słowem w życiu nie zdecydowałbym się na manufakturową chałturę i chińskie lampy które nawet nie stały koło prawdziwych lamp.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Tal napisał:

Rozumiem ekscytacje lampiakami i garażowymi wyrobami ale to wciąż chińska jakość i rozpasane ambicje polskich majstrów. Jakiś czas miałem ten wzmacniacz i szczerze to z lampą nie ma on za wiele wspólnego i niejeden tańszy tranzystor nokautuje tego Cayina a informacje o nie męczącej górze to można włożyć między bajki i więcej nie fantazjować bo czasami można wyjść na niemotę który myśli że Pana Boga za nogi złapał i tak miałem lampy Psvane, Electro-Harmonix i Tung-Sole.

Niewątpliwie 15,900zł to odklejona cena jak za garażowe wydumki które nierzadko są indywidualnie strojone pod naiwne uszy. Zastanawiająca a raczej wątpliwa jest powtarzalność produktu w tego typu wydumkach że o poszczególnych wersjach tuningowanych na kolanie (historie na tym forum opisywane) nie wspomnę. Jednym słowem w życiu nie zdecydowałbym się na manufakturową chałturę i chińskie lampy które nawet nie stały koło prawdziwych lamp.

Większych głupot nie słyszałem. Brawo kolego 😀

PS. Mój obecny Cayin A55TP, zmiótł pod względem brzmienia m.in. zachwalany Atoll IN 200 Signature, Naim Nait XS2 i XS3

5 godzin temu, Wiktor123 napisał:

Akurat co tego cs-a 55A Minasy (podobnie jak pmc) mogą nie pasować. Odsłuchać nie zaszkodzi. Bardziej z oferty S16Hz by pasowały Arcady lub Canto. Nie wiem jak duże masz pomieszczenie ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi