Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Nawet znam pomiary robione przez ASR, porównujące 3 rodzaje połączeń

Ja nawet linkowałem takie gdzie Amir udowodnił ze kabel USB ma istotne znaczenie dla jakości 😝

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 hours ago, umka said:

Najpierw jestem Twoim kolegą, a potem mnie personalnie obrażasz? Określ się. Jak sobie bajdurzysz o naszym hobby, nic mi do tego, ale jak robisz wycieczki osobiste, to trochę słabe. 

Słabe to są wasze teksty o "grających" kablach na przykład 😄

Robicie, a przynajmniej usiłujecie robić, bo nie wszyscy są na szczęście naiwni, ludziom wodę z mózgu.

Wprowadzacie ich w błąd swoimi irracjonalnymi tezami, a to już piękne nie jest. 

Dlatego mówię, byście się zapisali do pisu, bo oni robią to samo.

22 minuty temu, bum1234 napisał:

Robicie, a przynajmniej usiłujecie robić, bo nie wszyscy są na szczęście naiwni, ludziom wodę z mózgu.

Wprowadzacie ich w błąd swoimi irracjonalnymi tezami, a to już piękne nie jest. 

Dlatego mówię, byście się zapisali do pisu, bo oni robią to samo.

Czyli nie. Ok. 

59 minut temu, bum1234 napisał:

Słabe to jest skończyć szkołę i żyć jakby się do niej nie chodziło...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, rochu napisał:

Odpowiadając, tak, zgadza się, uważam wytwory kitajskiego audio za nie warte zainteresowania i bezwartościowe. Mało tego, uważam ten fenomen za szkodliwy dla ludzi mających pasję do odtwarzania muzyki w jakości, która wychodzi poza ponad marketowy standard.

W kwestii DAC ze średniej półki Chińczycy nie mają sobie równych. Teraz z sukcesem atakują rynek wzmacniaczy. 

Skoro chińczykami pogardzasz to może zainteresuje Cię, że izolację galwaniczną stosują firmy japońskie i zachodnie:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, Piopio napisał:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon

Przypomina mi się pewna anegdota.

Julian Vereker, założyciel Naima, pod koniec lat 80-tych jadł kolację ze swoimi dystrybutorami.
Ci ostatni zażądali, aby Naim zaczął dostarczać droższe kable ponieważ klienci domagają się aby wyroby Naima łączyć czymś lepiej się kojarzącym, niż tanie kable dodawane za friko wraz ze sprzętem w pudełku.
Vereker był z tego niezadowolony bo uważał, że kable które dostarcza są wystarczająco dobre. Jednak naciskany dalej wskazał widelcem na Sally Gibb, jedyną kobietę dystrybutora obecną na przyjęciu i rzekł - "ona zrobi wam te kable".
I tak powstał Chord Cable.

Jaki z tego morał? Skoro odbiorcy się czegoś domagają, nawet gdy są skołowani i głupi, trzeba im to dać nawet gdy nie ma to żadnego sensu.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 hour ago, Wuelem said:

Ukryta Zawartość

Słabe to jest cytować artykuł w który, nie ma ani jednego konkretu, który potwierdzałby tezę o słyszalnym wpływie kabli na brzmienie. Typowa papka dla niezorientowanych i naiwnych.

Ukryta Zawartość

No i tak mamy Naima bez sensu a kiedyś to fajnie gralo...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

morał z tego jest taki, że typowe inżynierskie podejście jest wystarczająco dobre, żeby robić (jakiś) sprzęt - ale zdecydowanie niewystarczające - żeby umieć go odróżnić od wybitnego.

Kabli też to dotyczy

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

4 minuty temu, rochu napisał:

Skoro odbiorcy się czegoś domagają, nawet gdy są skołowani i głupi, trzeba im to dać nawet gdy nie ma to żadnego sensu.

Brawo ! Jesteś więc mądrzejszy od konstruktorów wymienionych przez mnie firm. Skoro ich wiedza i doświadczenie Cię nie przekonują to tym bardziej ja Cię nie przekonam😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minutes ago, ASURA said:

No i tak mamy Naima bez sensu a kiedyś to fajnie gralo...

Bez sensu to są ramki ze żwirkiem ....

2 minuty temu, Piopio napisał:

Brawo ! Jesteś więc mądrzejszy od konstruktorów wymienionych przez mnie firm. Skoro ich wiedza i doświadczenie Cię nie przekonują to tym bardziej ja Cię nie przekonam😉 

To się nazywa zdrowy rozsądek.

Rzecz deficytowa u osób kierujących się li tylko wiarą.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

34 minuty temu, bum1234 napisał:

artykuł w który, nie ma ani jednego konkretu,

W myśl zasady się wypowiadasz:
/ Ale to głupie, nic z tego nie zrozumiałem. /

A jest tam po prostu wyłożona fizyka. Czy raczej przypomniana. Podstawowa. Wystarczy poskładać literki.

15 minutes ago, Wuelem said:

W myśl zasady się wypowiadasz:
/ Ale to głupie, nic z tego nie zrozumiałem. /

A jest tam po prostu wyłożona fizyka. Czy raczej przypomniana. Podstawowa. Wystarczy poskładać literki.

Nie to nie fizyka. To zbiór opisów jakościowych, które w niezorientowanej główce wywołają tylko zamęt. Laik nie jest w stanie zweryfikować, które z opisywanych zjawisk są istotne dla odbioru muzyki, ponieważ do tego potrzeba analizy ilościowej. Laik oczywiście nie będzie potrafił takowej dokonać. W związku z tym łyknie te wszystkie legendy i uwierzy w geniusz chytrego producenta kabelków, który wykorzystując zupełny brak przygotowania swojej potencjalnej klienteli do rzetelnego przeanalizowania wszystkich tych bajek osiągnie swój cel.

Dowód jest prosty - wystarczy prześledzić wpisy w tej zakładce, by przekonać się, że metoda działa 😄

Jesteś tego znakomitym przykładem.

Edytowane przez bum1234
16 godzin temu, rochu napisał:

Dlatego nie znajdziesz u mnie szacunku dla propagatorów tych wyrobów (nie ważne czy działających z chęci zysku czy też tzw pożytecznych idiotów). Ci ludzie zabili audiofilizm.

Absolutnie nie zgadzam się z Tobą. 

Idąc Twoją ścieżką rozumowania powinienem mieć w pogardzie każdego, który nie ma:

-trzech zestawów  audio - do słuchania koncertów, dla gramofonu i kina domowego,

- trzech różnych pomieszczeń -w tym jednego, 36mkw tylko dla audio.

Bo przecież akustyka obok zestawów głośnikowych jest najważniejsza dla audio - wszak tylko 1/10000 energii emitowanej  przez zestaw trafia bezpośrednio z głośnika do Twojego ucha.

Ja to mam, Ty nie pochwaliłeś się pomieszczeniem do słuchania widocznym z satelity na googlu (jak moją piramidę):

To mam mieć Ciebie za "pożytecznego idiotę"?

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

10 minut temu, piramidon napisał:

Idąc Twoją ścieżką rozumowania powinienem mieć w pogardzie każdego, który nie ma:

-trzech zestawów  audio - do słuchania koncertów, dla gramofonu i kina domowego,

- trzech różnych pomieszczeń -w tym jednego, 36mkw tylko dla audio.

Możesz wskazać gdzie coś takiego napisałem?

Obawiam się,że chyba jednak mijasz się z zaistniałą rzeczywistością.

Bo przecież akustyka obok zestawów głośnikowych jest najważniejsza dla audio - wszak tylko 1/10000 energii emitowanej  przez zestaw trafia bezpośrednio z głośnika do Twojego ucha.

Temat akustyki na tym forum to wytrych.

Domena tych co potrafią robić w gipskartonie i rzeźbić w wełnie mineralnej  by dumnie postawić w tym cudzie akustycznej adaptacji zestaw Technicsa albo Denona.

To mam mieć Ciebie za "pożytecznego idiotę"?

Jeżeli tym sposobem ulżysz sobie i poczujesz się lepiej, śmiało - folguj sobie.

6 minut temu, rochu napisał:

Kolego! Ty nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi!

Wymyśliłeś sobie kryteria oceny "pożytecznych  idiotów" w audio m.in. brak posiadania sprzętu:

16 godzin temu, rochu napisał:

Odpowiadając, tak, zgadza się, uważam wytwory kitajskiego audio za nie warte zainteresowania i bezwartościowe. Mało tego, uważam ten fenomen za szkodliwy dla ludzi mających pasję do odtwarzania muzyki w jakości, która wychodzi poza ponad marketowy standard.

Ja odpowiedziałem, że mógłbym z taką samą pogardą odnosić się do innych według moich kryteriów.

Twój subiektywizm jest nie do przyjęcia!

"Co to znaczy subiektywizm?

Stronniczość, kierowanie się osobistymi względami, upodobaniami, obawami, uprzedzeniami i pragnieniami w ocenie faktów i jako miernik dobra i zła. Subiektywizm to również tendencja do sprowadzania wszelkiego sądu do indywidualnej oceny."

To dla Ciebie, bo prawdopodobnie  nie czytasz ze zrozumieniem.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

13 godzin temu, Wuelem napisał:

Ukryta Zawartość

Ten artykuł zaczyna się od nieprawdziwego stwierdzenia a dalej jest już tylko z górki. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, rochu napisał:

Kolego! Ty nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi!

Wymyśliłeś sobie kryteria oceny "pożytecznych  idiotów" w audio m.in. brak posiadania sprzętu 

31 minut temu, rochu napisał:

Domena tych co potrafią robić w gipskartonie i rzeźbić w wełnie mineralnej  by dumnie postawić w tym cudzie akustycznej adaptacji zestaw Technicsa albo Denona.

Inni mają swoje zdanie:

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Żaden Hegel, NAD czy Cambridge. Nie znasz dnia, kiedy padnie ten badziew.

20 minut temu, piramidon napisał:

Kolego!

Nie wiem jak ty ale ja do ZSMP nie należałem, więc mi nie koleguj.

28 minut temu, rochu napisał:

Nie wiem jak ty ale ja do ZSMP nie należałem, więc mi nie koleguj.

A ja do SZSP należałem. I zwiedziłem z Almaturem Azję środkową (byłem nawet w górach TienSzań na wspinaczce), Gruzję,  Armenię.

Czysty kolaborant.

Bo to był czas mojej młodości i rozsądnej alternatywy nie było... do czasu.

A teraz widać , co ta alternatywa będąca w PIS  na stare lata jest warta.

I nie wypinaj piersi, czy dupy z dumą - bo nie miejsce na to.

"Co to jest kolega?

(³c. collega 'towarzysz') znajomy, wspó³pracownik, towarzysz zabawy." Podkreślenie moje!

"

Jak inaczej można nazwać kolegę?

Synonimy

kamrat.

koleś

koleżka.

kumpel.

kompan.

konfrater.

komiliton."

Jak inaczej zwracać się do Ciebie? ( patrz: z dużej litery, bo szanuję Twój wkład w te Forum)

PS

@bum1234 nie rezonuj koledze- wróć!!!-  komilitonowi (he! he!) @rochu, bo swoje za uszami masz.

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ja nawet linkowałem takie gdzie Amir udowodnił ze kabel USB ma istotne znaczenie dla jakości

Możesz powtórzyć ten link? 

13 godzin temu, rochu napisał:

Jaki z tego morał? Skoro odbiorcy się czegoś domagają, nawet gdy są skołowani i głupi, trzeba im to dać nawet gdy nie ma to żadnego sensu.

Równocześnie można też zasugerować zastanowienie się nad tematem, może choć jeden przestanie być "skołowany" przez działania marketingu. Potem mogą robić to co podpowiada im ich prywatna logika, "każdy kowalem swojego losu" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

30 minutes ago, Lech36 said:

Możesz powtórzyć ten link?

Podejrzewam, że chodzi o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Oczywiście żadnego "istotnego znaczenia" tam nie ma, jedynie bardzo małe mierzalne różnice w przypadku kiepskiego DACa i brak różnic w przypadku innego taniego ale przyzwoitego DACa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam
4 minuty temu, danadam napisał:

Podejrzewam, że chodzi o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Oczywiście żadnego "istotnego znaczenia" tam nie ma, jedynie bardzo małe mierzalne różnice w przypadku kiepskiego DACa i brak różnic w przypadku innego taniego ale przyzwoitego DACa.

Czyli kabel USB może jednak mieć wpływ... potwierdzone przez guru pomiarówcow. 

Nie wiemy ile dac jest poprawnie skonstruowanych i co mamy rozumieć przez poprawność. Mój "poprawny" Rme poległ z tanim interfejsem... 

A po 3 w tym filmie udowodniono mimochodem ze jest wpływ na pomiary, a przypomnę że wiele zjawisk w sferze audio sie nie mierzy, a jednak je słychać niestety... 

Ukryta Zawartość

49 minut temu, piramidon napisał:

Jak inaczej zwracać się do Ciebie? ( patrz: z dużej litery, bo szanuję Twój wkład w te Forum)

Nie musisz się do mnie zwracać. Uznaj, że nie istnieję.

Ps. Na dużą literę trzeba zapracować.

11 minut temu, rochu napisał:

Nie musisz się do mnie zwracać. Uznaj, że nie istnieję.

@rochu:

REPUTACJA CAŁKOWITA

5 305Pięciotysięcznik (7/17)

AUDIOSTEREO

4 500

BOCZNICA

805

PRZYZNANE REAKCJE

4111

14

45

OTRZYMANE REAKCJE

3911

343

69

Nie mogę- jesteś zbyt ważny dla Forum! Bez przekąsu!

11 minut temu, rochu napisał:

Ps. Na dużą literę trzeba zapracować.

Z takim Twoim dorobkiem  zapracowałeś na zmianę @rochu na ksywę @Rochu

Przepraszam Kolegów z Forum za OT, ale pycha idzie przed upadkiem - to z troski o Kolegę  @rochu

48 minut temu, danadam napisał:

Podejrzewam, że chodzi o

Ukryta Zawartość

Dokładnie, też niczego co mógłby usłyszeć człowiek nie zauważyłem, ale możliwe że mam słaby wzrok 😉.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Dokładnie, też niczego co mógłby usłyszeć człowiek nie zauważyłem, ale możliwe że mam słaby wzrok 😉.

Nadużycie, naciąganie faktów do przyjętej przez Ciebie tezy - słuchałem kilka daców które mierzyły się prawie identycznie, każdy grał zupełnie inaczej.

Ale tutaj nie chodzi o to czy różnica w jednej tabelce Amira jest słyszalna czy nie, tylko czy kabel cyfrowy wprowadza zmiany. 

Tak, wprowadza. Amen.

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Czyli kabel USB może jednak mieć wpływ... potwierdzone przez guru pomiarówcow.

Przecież od dawna potwierdzam że kabel nawet nie może, ale ma wpływ na parametry połączenia. Niestety należy odróżnić te które mają wpływ na zakres słyszenia człowieka a ten wpływ wg tych pomiarów leży daleko poza możliwościami nawet najlepszego ludzkiego słuchu. ASR jest jednak naprawdę wyjątkowym portalem, szkoda że tak mało ludzi rozumie co tam robią.

Teraz, marcinmarcin napisał:

każdy grał zupełnie inaczej.

To opinia subiektywna, pytanie nasuwa się samo, jak był przeprowadzony test porównawczy, wg jakiej procedury? Porównania subiektywne należą do grupy porównań marketingowych a nie poważnych porównań technicznych.

7 minut temu, Lech36 napisał:

ASR jest jednak naprawdę wyjątkowym portalem, szkoda że tak mało ludzi rozumie co tam robią.

Za mało słuchają 😉 Oceniają sprzęt na podstawie mierzalnych parametrów. I dlatego każdy tranzystor bije nawet najlepszą lampę 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi