Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

No to Sabaja nie przetestujesz  
Kolumny zacne. 
Zwróć szczególnie uwagę na wokale. DAC R2R powinien zabrzmieć bardziej naturalnie. 
Sprawdź na utworze Anne Bisson - "With a little help from my friends". 
Tak, na wokalach słychać różnice. Może skorzystam i posłucham tego utworu. Musiałbym zdobyć cd albo plik bezstratny. W streamingu używam tylko Spotify.
W dniu 25.01.2023 o 23:20, piramidon napisał:

To zapytam wprost:

Czym się różni hi-endowy  przesył  z źródła USB w asynchronicznym przesyle danych  do DAC-a, w odróżnieniu  od przesyłu z innych źródeł USB dostępnych  na rynku ?

Mile widziane konkretne rozwiązania sprzętowe i ich parametry.

Z zażenowaniem przyznaję się , że nie mogę tego znaleźć.

Co ciekawsze, nie ma żadnych norm parametrów technicznych, które by wyróżniały jakikolwiek sprzęt hi-endowy od pozostałych. 🙂

Podobno hi-end musi sporo kosztować, ale to nie jest parametr techniczny. Nawet co do tej ceny nie ma wyznaczonego progu wejściowego do świata hi-end.
Hi-end to subiektywne (zarówno dla sprzedawcy jak i kupca) pojęcie marketingowe i tyle.

W dniu 26.01.2023 o 02:52, Piopio napisał:

Moim zdaniem wzmacniacz cyfrowy idzie jeszcze dalej i dźwięk jest jeszcze bardziej naturalny niż w przypadku R2R.

Mam wzmacniacz cyfrowy (TDAI-2170, PowerDAC), i wzmacniacz jest neutralny, ale raczej nie jest naturalny. To takie dobre HiFi, które cenie za uniwersalność, wygodę itd. Nie mniej przegrywa porównanie z w miarę dobrą klasą AB. Tak przy pracy, filmach, streamowaniu z Tidal, kiedyś Spotify, słucham z Lyngdorfa, ale jak mam ochotę na lepsze doznania, to wtedy CD (też Lyngdorfa, i ten akurat bardzo wysoko oceniam) i analogowo do dobrej klasy piecyka w klasie AB.

Owszem Lyngdorf i EQUIBIT Texasa, to dosyć stara, prawie 20-letnia technologia, więc nowsze rozwiązania mogą być pod tym względem lepsze.

I co ciekawe, mam też DAC'a na TDA-1543 i przegrywa z Lyngdorfem CD-2, z Delta-Sigmą (któryś Cirrus) na pokładzie.

Edytowane przez barmanekm
Info o DAC

System gra dobrze, albo nie....

Nie będę zakładał nowego wątku, pakuje tutaj

EMM Labs DA2 v2

DAC na kilkadziesiąt godzin, ale już śmiało mogę napisać ze to jeden z lepszych DACow jaskie miałem,

Jak widać na zdjęciach poniżej są różne opcje, np. zmiana
GAIN - HIGH : Wnosi podbarwienie szczególnie do-sycenie w dole pasma, dynamika wzrasta, źródła pozorne robią się wyrazistsze ale traci na przestrzenności
GAIN - LOW : Wnosi stonowanie dynamiki, robi się bardziej neutralnie, kierunek analitycy, dochodzi przestrzenność, "powietrze"
POLARiTY : Utrzymana precyzja, dźwięki z dociążeniem, namacalność, tło ciemniejsze
INVERTED : Dociążenie lekko się wycofuje ale nie traci basu a średnica wyodrębnia szczególnie na wyższym zakresie robi się bardziej obecna, minimalnie tez więcej szerokości i przestrzenności, tło "szare"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8811.thumb.jpg.49b4652981efb23ffcdd8e1884163be1.jpg

IMG_8812.thumb.jpg.e715259ce73929cd43caa3e83d9633bd.jpg

IMG_8814.thumb.jpg.3a9e2275acf58d0677c59b23c192083c.jpg

IMG_8815.thumb.jpg.5b7b00cca6bfcf11e66a04f5e9f78fc0.jpg

Tyle w wielkim skrócie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

EMM Labs DA2 v2

Zerkłem w gogle 😉 grubo 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Nie będę zakładał nowego wątku, pakuje tutaj

EMM Labs DA2 v2

DAC na kilkadziesiąt godzin, ale już śmiało mogę napisać ze to jeden z lepszych DACow jaskie miałem,

GAIN - HIGH : Wnosi podbarwienie szczególnie do-sycenie w dole pasma, dynamika wzrasta, źródła pozorne robią się wyrazistsze ale traci na przestrzenności
GAIN - LOW : Wnosi stonowanie dynamiki, robi się bardziej neutralnie, kierunek analitycy, dochodzi przestrzenność, "powietrze"
POLARiTY : Utrzymana precyzja, dźwięki z dociążeniem, namacalność, tło ciemniejsze
INVERTED : Dociążenie lekko się wycofuje ale nie traci basu a średnica wyodrębnia szczególnie na wyższym zakresie robi się bardziej obecna, minimalnie tez więcej szerokości i przestrzenności, tło "szare"

Ukryta Zawartość

IMG_8811.thumb.jpg.49b4652981efb23ffcdd8e1884163be1.jpg

IMG_8812.thumb.jpg.e715259ce73929cd43caa3e83d9633bd.jpg

IMG_8814.thumb.jpg.3a9e2275acf58d0677c59b23c192083c.jpg

IMG_8815.thumb.jpg.5b7b00cca6bfcf11e66a04f5e9f78fc0.jpg

Tyle w wielkim skrócie

Dac za taką kasę ma taki dziadowski wyświetlacz?! Wtf...😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem taki DAC i uważam, że jest bardzo dobry. Fajne granie, choć cena faktycznie bardzo wysoka. 

Tutaj ciekawe info

Ukryta Zawartość

grafik.thumb.png.1a954fd5984be8972059b22ca3cd8e1f.png

Dodam, ze do kompletu dodają Kimber Kabel

IMG_8787.thumb.jpg.c0475a43ea4a0e23a93e6558f5385fdb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To w końcu jaki transport polecacie? Bez regulacji głośności- nie potrzebuje, z duża liczba wyjść cyfrowych w tym USB, ze stabilnym oprogramowaniem albo roon ready, fajnie jakby miał air play. 

Godzinę temu, Sofokles napisał:

To w końcu jaki transport polecacie? Bez regulacji głośności- nie potrzebuje, z duża liczba wyjść cyfrowych w tym USB, ze stabilnym oprogramowaniem albo roon ready, fajnie jakby miał air play. 

Oczywiście Lumin U2 Mini.

Dlaczego ?

Bo ma potężną moc obliczeniową - możliwy upsampling do DSD.

Ma świetną apkę do sterowania.

Ma wszystko to co może się przydać: Tidal Connect, Roon Ready, MQA. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Oczywiście Lumin U2 Mini.

Dlaczego ?

Bo ma potężną moc obliczeniową - możliwy upsampling do DSD.

Ma świetną apkę do sterowania.

Ma wszystko to co może się przydać: Tidal Connect, Roon Ready, MQA. 

To juz nie każdy dowolny z wyjściem USB + "wiesz co"?

Ja polecam dCS Vivaldi Upsampler i do tego Vivaldi DAC.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Studer A807 w tamtych czasach też kosztował baaardzo słuszne pieniądze, jak na tamte czasy. Wtedy za 1 USD mozna było kupic na oko ze 3x więcej niż dzisiaj  .

Gdyby nie ta dyskusja pewnie bym się nie zainteresował. Ciekawy wywiad, o współczesnym wykorzystaniu magnetofonów w studio pod koniec artykułu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pmcomp się trochę zagalopował 🙂

chciałbym dzisiaj kupić 3 półlitry żytniej za 4 zł 🙂 

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.01.2023 o 17:29, .:Gerard:. napisał:

Zmiana poziomów to zmiana poziomów, nie ma nic wspólnego z przestrzennością itp. 

Polaryzacja to polaryzacja, chodzi o zgranie fazowe?  

INVERTED = ODWROTNIE  czyli co jest odwrotnie i w jaki sposób wpływa na "dociążenie", szerokość i przestrzenność? 

Chyba, że producent pod tymi nazwami ukrył jakieś filtry... 

W środku taśmy połączeniowe takie samye jak w TV nawet tych najtańszych... Zwykłe najzwyklejsze złączki...
...i w samym sercu DACka dwie przetwornice. 

Zobacz ile ustawień ma taki np. RME ADI2 - Ale przecież nie jest audiofilski ... 

29 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W środku taśmy połączeniowe takie samye jak w TV nawet tych najtańszych... Zwykłe najzwyklejsze złączki...
...i w samym sercu DACka dwie przetwornice. 

Zobacz ile ustawień ma taki np. RME ADI2 - Ale przecież nie jest audiofilski ... 

Tu wersja pod kryptonimem Maitner MA3 z hiendowym zasilaczem 🙂 :

ma-3_internal_1__large_full.jpg

W EMM Labs DA2 v2 zamkneli w stalowej puszce. Żeby mniej siało czy żeby nie było widać? 😉 :

EMM-DA2-V2-Update-3.jpg

vena pierwszego ok. 55 tys PLN, drugiego ok. 150 tys PLN.

To chyba przez ten zasilacz 😉  bo ... płytka DACa ta sama 🙂 🙂 🙂 ?

Nie, jednak płytki DACa się różnią np. w części wyjścia analogowego. Środkowa puszka to zegar, lewa i prawa to DACki:

Meitner_Audio_MA3_DAC_inside-1.jpg

Tu z MA1:

Meitner_MA1_II_Analog_Board.jpg

W Maitner MA1 tez zapuszkowany:

5459-0708-2015-08.jpg

Edytowane przez pmcomp

Tak przy okazji:

Tu fajnie pokazano części RME ADI-2 Pro:

2016-11-rme-adi-2-function-groups.jpg

Tu płytka ale obrócona o 180 stopni:

M4n2Tlm.jpg

🙂

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zmiana poziomów to zmiana poziomów, nie ma nic wspólnego z przestrzennością itp.

To ja słuchałem wiec nie podważaj bo tobie sie wyobraża

Polaryzacja to polaryzacja, chodzi o zgranie fazowe?  

INVERTED = ODWROTNIE  czyli co jest odwrotnie i w jaki sposób wpływa na "dociążenie", szerokość i przestrzenność? 

Chyba, że producent pod tymi nazwami ukrył jakieś filtry...

Nie wiem co ukrył producent pod tą opcją, domyślam się ze chodzi o dwa różne standardy, to tak jak zmiana polaryzacji w zestawach głośnikowych

Rozchodzi sie o DAC a nie opcje, RME to tłumik przy EMM-lab i żadne opcje mu nie pomogą, ogólnie prezentacja panoramy i źródeł pozornych to nie ma porównania, RME to zabawka do miksowania w domowym studio i z Hi-End nie ma nic wspólnego, dlatego masz racje ze nie jest audiofilski 

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

RME to tłumik przy EMM-lab i żadne opcje mu nie pomogą, ogólnie prezentacja panoramy i źródeł pozornych to nie ma porównania, RME to zabawka do miksowania w domowym studio i z Hi-End nie ma nic wspólnego

U mnie zastąpił go sporo tańszy interfejs... a na pół litra nie potrzebowałem 😁

... RME to tłumik przy EMM-lab i żadne opcje mu nie pomogą, ogólnie prezentacja panoramy i źródeł pozornych to nie ma porównania, RME to zabawka do miksowania w domowym studio ...

Nic bardziej błędnego. Może nie umiałeś go poprawnie wykorzystać.
1 godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Nie wiem co ukrył producent pod tą opcją, domyślam się ze chodzi o dwa różne standardy, to tak jak zmiana polaryzacji w zestawach głośnikowych

Czyli nie wiesz co dana funkcja robi albo co ma robić? Na co konkretnie ma wpływ i w jaki sposób to robi?
Sprzęt RME ma dużo funkcji i rozumiem, że tez nie wiedziałeś do czego służą i jakie maja zadanie.
Ja jak najbardziej szanuję Twoje doświadczenie i osłuchanie.

Jak zmiana głośności wpływa na przestrzenność ?

W RME widze kondensatory THT i żadnych do montażu powierzchniowego ( może przeoczyłem ).

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Tu wersja pod kryptonimem Maitner MA3 z hiendowym zasilaczem 🙂 :

Ukryta Zawartość

Co się czepiasz, bardzo profesjonalny przemysłowy zasilacz 😁.

Zastanawia mnie co tam waży ponad 17kG? Czyżby cytuję "Niestandardowe ceramiczne płytki drukowane klasy lotniczej" ?

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

RME to tłumik przy EMM-lab i żadne opcje mu nie pomogą, ogólnie prezentacja panoramy i źródeł pozornych to nie ma porównania, RME to zabawka do miksowania w domowym studio

Na którym pracują profesjonaliści 😉

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli nie wiesz co dana funkcja robi albo co ma robić? Na co konkretnie ma wpływ i w jaki sposób to robi?
Sprzęt RME ma dużo funkcji i rozumiem, że tez nie wiedziałeś do czego służą i jakie maja zadanie.
Ja jak najbardziej szanuję Twoje doświadczenie i osłuchanie.

Nie wiem co miałbym napisać o funkcji polaryzacji fazy i przeciw-fazy, jaka to różnica to jest wiele materiałów w sieci, nie wiem jaki był zamysł konstruktora ze tą funkcje zastosował, różnice są słyszalne i je opisałem

Gain to nie tylko zmiana głośności, to wzmocnienie sygnału

Dziękuje za poszanowanie
Nie ma sensu wałkowanie ze nie umiałem ustawić RME itd. On na zerowych ustawieniach gra bardzo złe, mnie nie interesuje korekcja.
Jak ktoś się mnie pyta "A może nie umiałeś ustawić RME ?" to odpisywałem "Moze ... "
Tutaj się bawimy w Hi-End, RME to może dobry do amatorskiego nagrywania czy estradę, bogate w ustawienia DSP ale sekcja DAC jest średnia

Proponuje wypożycz parę DACow, przepustnic sygnał przez np. Aurender, Moon, Ayon, Lumin, McIntosh, itd. Uslyszysz jak kazdy wniesie coś innego, Później pogadamy

Proponuje wypożycz parę DACow, przepustnic sygnał przez np. Aurender, Moon, Ayon, Lumin, McIntosh, itd. Uslyszysz jak kazdy wniesie coś innego

Czy to jest zaleta DACa, że wnosi coś innego?
Teraz, msankowski napisał:

Zależy, sama kość DACa nie bardzo.
Zasilanie i układ analogowy wnosi

Nie twierdzę, że RME to Święty Graal w śród DACów bo tak nie jest. Jest krytykowany między innymi za funkcje i ich mnogość, za to ten wpis:

można odebrać jako zaletę...

RME grało u Ciebie na "direct" ale już

EMM Labs DA2 v2

nie.

32 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Gain to nie tylko zmiana głośności, to wzmocnienie sygnału

Wzmacniacze mają przeważnie sztywno ustawione wzmocnienie. Regulację dokonuje się przez tłumienie sygnału ( potencjometr, drabinki, cyfrowe wyspecjalizowane układy, etc. ). Co w wielu sprzętach jest pokazane w dB, szczególnie w cyfrowych rozwiązaniach. To nic innego jak "Gain" a sam producent pisze o tym "Nowa regulacja wzmocnienia o wysokim / niskim poziomie wyjściowym".

Jak miewam, ma służyć dopasowaniu poziomu sygnału do "potrzeb" wzmacniacza. Być może włączając "wysoki" poziom wejście wzmacniacza się przesterowywało(?), stąd wrażenie zmiany.

Godzinę temu, msankowski napisał:

W porównaniu do Focusrite Clarett który w żaden sposób audiofilski nie jest, to Adiemu brakowało konturu, uderzenia, wybrzmień oraz precyzji i zróżnicowania basu. Do tego dodajmy surowy, detaliczny może i studyjny dźwięk Claretta vs lekkie zaokrąglenie Adiego. Moim zdaniem Adi jest gdzies pośrodku,miedzy sprzętem studyjnym a audiofilskim - DSP jest na pewno genialne, musiałem sie sporo namordowac zeby to dobrze zrobić w malinie. Ale Clarett gra u mnie całościowo na znacznie wyższym poziomie... 

I opinie są podzielone - Ci od pomiarów sie zachwycają, niektórzy są jednak sceptyczni... 

28 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wzmacniacze mają przeważnie sztywno ustawione wzmocnienie. Regulację dokonuje się przez tłumienie sygnału ( potencjometr, drabinki, cyfrowe wyspecjalizowane układy, etc. ). Co w wielu sprzętach jest pokazane w dB, szczególnie w cyfrowych rozwiązaniach. To nic innego jak "Gain" a sam producent pisze o tym "Nowa regulacja wzmocnienia o wysokim / niskim poziomie wyjściowym".

Jak miewam, ma służyć dopasowaniu poziomu sygnału do "potrzeb" wzmacniacza. Być może włączając "wysoki" poziom wejście wzmacniacza się przesterowywało(?), stąd wrażenie zmiany.

Testowałeś ?

Ja akurat mam możliwość, w DACu pdbic Gain a w przedwzmacniaczu wyrównać poziomy głośności

Wzmocnienie a głośność - łatwe do zrozumienia!

Cytat

Jeśli naprawdę chcesz wejść na interesujące terytorium, możesz zbadać jak w akustyce, głośność jest naprawdę subiektywna i nasze poczucie głośności różni się w zależności od częstotliwości. Zostało to przedstawione w postaci konturów równej głośności, zwanych krzywą Fletchera-Munsona.

Jeśli chodzi o wzmocnienie i głośność, to powinieneś całkowicie zrozumieć różnicę. Podsumowując, głośność to kontrola głośności na wyjściu systemu dźwiękowego i nie ma wpływu na jakość, podczas gdy wzmocnienie pozwala zwiększyć głośność wewnątrz systemu audio, co absolutnie określa jakość dźwięku lub nagrania.

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Ukryta Zawartość

grafik.thumb.png.846da63faa5056082f7e005d19632d7e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Testowałeś ?

Ja akurat mam możliwość, w DACu pdbic Gain a w przedwzmacniaczu wyrównać poziomy głośności

Ukryta Zawartość

grafik.thumb.png.846da63faa5056082f7e005d19632d7e.png

Czyli im głośniej tym lepiej. To absurd.

Wzmocnienie wzmacniacza mocy to nic innego jak stosunek napięcia wejściowego do napięcia wyjściowego. Czułość to określenie jakie napięcie wejściowe "wystarczy" by osiągnąć max napięcia wyjściowego ( projektowanego/znamionowego/etc ). GAIN służy do tłumienia sygnału wejściowego który powinien być na takim poziomie by bez problemu wysterować nasz wzmacniacz i uzyskać na jego wyjściu znamionowe napięcie, czyli max mocy w praktyce.  Gain-em tłumimy sygnał bo przecież nikt nie gra non-stop ma pełnej mocy.

13 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Też mam taka możliwość. W dwóch DAC-ach.

Tu opis na czym polega w EMM Labs DA2 v2 regulacja GAIN, to nic innego jak właśnie poziom napięcia wyjściowego. Za wysokie może przesterować wejście wzmacniacza.

▪ Poziomy wyjściowe (wysokie / niskie):

▪ Wyjścia XLR: 7,0 / 5,0 V (+ 19,1 / 16,2 dBu)

▪ Wyjścia RCA: 3,5 / 2,5 V (+ 13,1 / 10,2 dBu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi