Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

oczywiście że tak

16hz -32khz to potrzeba a nie fanaberia

widać nie znasz dźwięków poniżej 20hz 🙂

może odwiedź jakiś lokal w ktorym posluchasz koncertu organowego 🙂

Dla czestotliwości próbkowania 44,1 kHz (płyty CD, FLAC) częstotliwości (pasmo górne kolumny) powyżej 22,05 kHz jest bez sensu. Nie ma się jednak czym przejmować bo i tak nikt nie słyszy tych wyższych częstotliwości.

9 godzin temu, irimi napisał:

Nieśmiało wrócę do zasadniczego tematu, jakim są prezentacje na AVS2022. Wrócę głośniczkami, które startują z poziomu 40Hz +/-3dB. Pokój Falcon Acoustic i najnowsze monitorki M10 w cenie około 2500£. Ktoś był i słuchał? 🙂
PS. Osobiście jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem LS3/5a, które startują z 70Hz+/-3dB 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byłem, słuchałem. Bardzo dobre głośniki do małego pomieszczenia. Oczywiście, napędzający je BAT też swoje wnosił do końcowego efektu.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, meloV8 napisał:

Jacku, trudno mi odpowiedziec na to pytanie, szczegolnie, ze praktycznie wszystkie tuby, ktore sluchalem na tegorocznym AVS dla mnie graly hmmm, po prostu slabo. Kiedys takie systemy robily na mnie znacznie wieksze wrazenie, a dzis slysze w nich coraz wiecej wad niz zalet.

Generalnie nie przepadam za brzmieniem tub, z nielicznymi wyjątkami (JBL HDI, Avantgarde). W tym roku jednak pozytywnie zaskoczyło mnie, jak dobrze zagrały polskie Horn Acoustic.

Horns.pl Symphony? Mają już 10 lat doświadczenia.

Edytowane przez jacek_zagaja
51 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Horns.pl Symphony? Mają już 10 lat doświadczenia.

Miałem na myśli Horn Acoustic Ferria.

1 godzinę temu, Garfield napisał:

Oczywiście, napędzający je BAT też swoje wnosił do końcowego efektu.

Oraz Mofi jako źródło 😉

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

oczywiście że tak

16hz -32khz to potrzeba a nie fanaberia

16Hz - tak, masz rację

32kHz - niekoniecznie 

Jeżeli byłaby to potrzeba, wszystkie projekty na aluminiowych kopułkach należałoby wyrzucić do kosza, ponieważ 90% metalowych kopułek powyżej 20Khz ma niemiłosierne dzwony charakterystyczne dla metalowych membran a wskaż mi projekt czy to komercyjny czy to DIY gdzie te dzwony są kompensowane pułapkami 🙂  Zapewne jakiś się znajdzie ale raczej mało kto zaprząta sobie tym głowę, ponieważ takie dzwony jak na załączonych poniżej obrazkach - jeżeli byłbyby słyszalne - rżnęłyby niemiłosiernie po uszach i to w takim stopniu, że nadawałyby się jako niehumanitarny element tortur na jeńcach wojennych. 

Ukryta Zawartość

SB.JPG

seas22.JPG

Vifa.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, robert19091990 napisał:

eżeli byłaby to potrzeba, wszystkie projekty na aluminiowych kopułkach należałoby wyrzucić do kosza, ponieważ 90% metalowych kopułek powyżej 20Khz ma niemiłosierne dzwony charakterystyczne dla metalowych membran a wskaż mi projekt czy to komercyjny czy to DIY gdzie te dzwony są kompensowane pułapkami

np  u mnie głośnik magnezowy Audax , podobnie jeden z projektów na diyaudio

i jeszcze kilka...

na berylu też warto taką pulapkę robić

wodospady przed i po zastosowaniu pułapki dostępne w moim wątku o odgrodach

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

ciekawe ile jeszcze będziesz jęczał a potem znów błagał mnie o opinię na PW 🙂

Nie mogę tego zostawić bez reakcji. Jesteś wstrętnym manipulantem. Wklej całą korespondencję i forumowicze dowiedzą się, jaki był początkowy kontekst i jak "oberwałeś" ode mnie za lanie wody.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

np  u mnie głośnik magnezowy Audax , podobnie jeden z projektów na diyaudio

i jeszcze kilka... na berylu też warto taką pulapkę robić

Powyżej dowód - człowiekowi pomyliło się uczestnictwo w forum z chorą misją. Wszędzie nawiązania do DIY. Jest od tego OSOBNA zakładka. Nawet niektórzy są za zamieszczaniem wpisów dotyczących Audio Show z danej tematyki w danej zakładce - a w niej JEST ZAŁOŻONY temat o pokoju DIY. 

Zrób sobie wolne 2-3 dni od forum, przemyśl co nieco i wróć z wpisami, które są interesujące dla większości i co ważniejsze - są w temacie.

1 godzinę temu, robert19091990 napisał:

16Hz - tak, masz rację

32kHz - niekoniecznie 

Jeżeli byłaby to potrzeba, wszystkie projekty na aluminiowych kopułkach należałoby wyrzucić do kosza, ponieważ 90% metalowych kopułek powyżej 20Khz ma niemiłosierne dzwony charakterystyczne dla metalowych membran a wskaż mi projekt czy to komercyjny czy to DIY gdzie te dzwony są kompensowane pułapkami 🙂  Zapewne jakiś się znajdzie ale raczej mało kto zaprząta sobie tym głowę, ponieważ takie dzwony jak na załączonych poniżej obrazkach - jeżeli byłbyby słyszalne - rżnęłyby niemiłosiernie po uszach i to w takim stopniu, że nadawałyby się jako niehumanitarny element tortur na jeńcach wojennych. 

Ukryta Zawartość

SB.JPG

seas22.JPG

Vifa.JPG

Wynika z tego, że metalowe kopułki są szkodliwe dla piesków 😪🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Wuelem napisał:

Powyżej dowód - człowiekowi pomyliło się uczestnictwo w forum z chorą misją. Wszędzie nawiązania do DIY. Jest od tego OSOBNA zakładka. Nawet niektórzy są za zamieszczaniem wpisów dotyczących Audio Show z danej tematyki w danej zakładce - a w niej JEST ZAŁOŻONY temat o pokoju DIY.

Ciekawe, co roku przy okazji audioszoł objawia się jakiś zakompleksiony dłubacz, zapewne późny potomek senicza, dowodzący, jaki to on jest geniusz a jego DIY jest hiper-duper-lux a metkowce (zwłaszcza te droższe i co bardziej popularne) są do d...

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

W dniu 5.11.2022 o 21:17, tadeo napisał:

Dzieki za zdjecie ,wygladaja na Klipsch RP-8000F II

Nawet w porównaniu do moich słuchawek Ultrasone precyzja tych głośników była wręcz przerażająca. Im dalej od wystawy tym bardziej mi się podobają. Chyba kupię coś z tej serii. A był moment, że już kupowałem Heresy 3, ale jednak to mi się bardziej podoba.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Nawet w porównaniu do moich słuchawek Ultrasone precyzja tych głośników była wręcz przerażająca. Im dalej od wystawy tym bardziej mi się podobają. Chyba kupię coś z tej serii. A był moment, że już kupowałem Heresy 3, ale jednak to mi się bardziej podoba.

Kupiłem Klipsch Reference Premiere RP-600M II
i RP-500M II do kina domowego i jestem więcej niż zadowolony. Monitory podłączałem również w głównym systemie (stereo) i nie ma wstydu. W nowej wersji wysokie są mniej dominujące niż dawniej (co jest dużą zaletą). Jak dla mnie jest troszkę za dużo wysokiej średnicy i to może męczyć przy dłuższych odsłuchach. Basu zupełnie nie brakuje, nawet w piećsetkach.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

To może żeby odejść od tych wszystkich Hertzów, decybeli i krzywych kilka innych fot z AVS2022:

Ukryta Zawartość

DSC_4605-exp.jpg

DSC_4615-exp.jpg

DSC_4623-exp.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, irimi napisał:

To może żeby odejść od tych wszystkich Hertzów, decybeli i krzywych kilka innych fot z AVS2022:

Ukryta Zawartość

DSC_4605-exp.jpg

DSC_4615-exp.jpg

DSC_4623-exp.jpg

Widzę, ze mamy podobne gusta 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Bardzo ciekawe głośniki na zdjęciach. Jakie wrażenia?

Jak dla mnie najlepsze w rozsądnych pieniądzach. Szczególnie Diptyque mają świetny stosunek cena/jakość.

Granie bardzo realistyczne i z odpowiednią podstawą basową. 

Dla mnie "end game" 😉 Tylko pomieszczenie odpowiednie trzeba mieć. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Anthony od dekad takie robił: 

Ukryta Zawartość

cenę stanowią tylko mangensy neodymowe (4-5tyś zł)

Ja akurat używam Capaciti e2.5 więc nie ma problemu z wysokim (stator drutowy segmentowy). Ciekawe jak bas izo kontra elektrostaty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jacek_zagaja
W dniu 7.11.2022 o 08:45, Jaro969 napisał:

To po co w ogóle wielcy producenci wydają miliony na komory bezechowe, sprzęt, akustyków itd? Żeby stwierdzić, że te pomiary są nic niewarte? Czy cała akustyka (jako nauka) jest bez sensu bo pomiary nie są miarodajne?

Z całym szacunkiem, ale jakoś bardziej wierze akustykom, inżynierom itd niż subiektywnym odczuciom. 

I bardzo dobrze tak trzymaj

Narodowy zamknięty... Miejmy nadzieję, że za rok będzie już OK.

"– Zostałem dzisiaj poinformowany o tym, że w trakcie przeglądu konstrukcji stalowej Stadionu Narodowego wykryto wadę jednego z elementów, która zdaniem wykonawcy i projektanta uniemożliwia korzystanie w jakiejkolwiek formie ze Stadionu Narodowego do czasu jej głębszego zdiagnozowania i ewentualnie zastosowania jakichś rozwiązań zabezpieczających" - poinformował podczas konferencji prasowej Kamil Bortniczuk. "W związku z tym podjęliśmy jedyną słuszną w tej sytuacji decyzję o natychmiastowym zamknięciu Stadionu Narodowego - podkreślił."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
4 minuty temu, slawek.xm napisał:

podobno nie lubisz grubych warg [...]

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

podobno nie lubisz grubych warg a kolumnom Arka poświęciłeś aż trzy ujęcia 🙂

Skupiałem się na polskich producentach a kolumny Arkowe jedne z ciekawszych, jest co nagrywać. Poza tym tam miałem najwięcej czasu po targach.

obiektywnie o audio

Świetną muzykę dobrałeś do filmu.
Podrzuć ten kawałek dla SVEDA AUDIO - myślę, że będą NAJLEPIEJ potrafili zrobić z niego użytek.

Tyle było o JBL-ach, to ich sztandarowy basowy kawałek:
Infected Mushroom - End of the road
I doskonale trafili - dla wielu ta jakość (nastawiamy głoooośno!), to "koniec drogi".

Średnie wargi najlepsze i duże cycki
Jak dla mnie najlepsze w rozsądnych pieniądzach. Szczególnie Diptyque mają świetny stosunek cena/jakość.
Granie bardzo realistyczne i z odpowiednią podstawą basową. 
Dla mnie "end game"  Tylko pomieszczenie odpowiednie trzeba mieć. 
... Ale bez izolacji galwanicznej ujowo
15 godzin temu, Stream napisał:

Narodowy zamknięty... Miejmy nadzieję, że za rok będzie już OK.

"– Zostałem dzisiaj poinformowany o tym, że w trakcie przeglądu konstrukcji stalowej Stadionu Narodowego wykryto wadę jednego z elementów, która zdaniem wykonawcy i projektanta uniemożliwia korzystanie w jakiejkolwiek formie ze Stadionu Narodowego do czasu jej głębszego zdiagnozowania i ewentualnie zastosowania jakichś rozwiązań zabezpieczających" - poinformował podczas konferencji prasowej Kamil Bortniczuk. "W związku z tym podjęliśmy jedyną słuszną w tej sytuacji decyzję o natychmiastowym zamknięciu Stadionu Narodowego - podkreślił."

Ukryta Zawartość

Jak  w niektórych pokojach będzie tak głośno jak ostatnio, to konstrukcja znowu nie wytrzymie.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Jak by się okazało, że to wina jakiegoś systemu sprzedaż by wzrosła.

Nie systemu,tylko Tuska.

• Pokaż nowe odpowiedzi