Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, xetras napisał:

W pokoju 607 w Sobieskim pan z WK Audio robił spektakularny pokaz.

Zestaw:

Kolumny Gauder Akustik

Wzmacniacz Vitus

Odtwarzacz C.E.C. TL-2N/DA-SL

Listwa Furutech.

Widowisko polegało na promowaniu kabli WK Audio (sugestywnie) bez względu na ich długość (wracając do żartobliwej formy pierwszego posta i tematu).

Tak to był pokaz. Byłeś i słyszałeś różnicę ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Piopio napisał:

Tak to był pokaz. Byłeś i słyszałeś różnicę ?

Byłem, słyszałem.

W tamtym zestawie (niebotycznym cenowo) udany efekt mu wyszedł.

Coś Kultu puszczał z "Ostatecznego krachu...", czyli raczej "paździerz" nieaudiofilski. (Był otwarty na dowolny CD słuchacza). Potem coś nagranego starannie,... No ale ceny poza zasięgiem dla mnie.

Tym niemniej ciekawe i dla mnie, bo byłem niedowiarkiem. 

Różnicę odczulem tak, że na "zwykłym" przewodzie było "płasko". Więcej nie pamiętam.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 minut temu, xetras napisał:

Różnicę odczulem tak, że na "zwykłym" przewodzie było "płasko". Więcej nie pamiętam.

Ja trafiłem na nagranie orkiestry. Na tym jego przewodzie była niesamowita dynamika i otwartość brzmienia. Coś niesamowitego. 

Faktycznie system nie dla przeciętnego audiofila. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 17.12.2022 o 14:20, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to ja napiszę od siebie, jak na przestrzeni lat miałem okazję porównywać różne przewody, w różnych systemach itd.

Tak, przewód dłuższy wprowadza więcej swoich cech charakterystycznych i w związku z tym może grać lepiej, albo gorzej 😜 Kwestia spasowania. Porównując na odpowiednej klasy systemie przewody te same w wersji 1m i 2m np Audioquesta słychać różnice (i tak samo jest na sygnałowych). 

Potwierdzam.

W dniu 17.12.2022 o 22:17, Piopio napisał:

Gdybym nie słyszał na własne uszy zmian to bym też tak myślał. 

Wierz mi nie trzeba wydawać 20tys. zł, żeby usłyszeć różnicę.

W dniu 17.12.2022 o 22:53, Bukaj napisał:

A zamiast kupować kable zasilające za miliony, najpierw skupiłbym się na listwie filtrującej do audio/video.

To jest podstawa. 

A ja bym z tym polemizował.

Edytowane przez RobG1974
W dniu 17.12.2022 o 21:30, yayacek napisał:

Toż to musi być totalny szmelc! Aż sobie nie mogę wyobrazić co by się działo, gdyby porównywano 1 m kontra 12 metrów. Jeżeli kabel na tak małej odległości nie trzyma parametrów i "brzmi" (tfu) zupełnie odmiennie na dwóch czy jednym metrze to jak kolosalna zmiana byłaby na dwunastu czy siedmiu metrach. Taki kabel nadaje się jedynie do zastosowania jako sznur na pranie. 

no tak Audioquest to szmelc, od tylu już lat...ehhh

W dniu 17.12.2022 o 19:57, Coroner69 napisał:

Jak duza w procentach jest ta roznica? Czy lepiej dolozyc do przewodu 1m aby miec 2 metrowy, czy do 1m z wyzszej polki? A konkretnie 2m AQ Tornado czy 1m  Hurricane ?

trzeba pożyczyć oba i samemu się przekonać. Subiektywnie, nie da się tego policzyć, niby jak?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

39 minut temu, RobG1974 napisał:

Wierz mi nie trzeba wydawać 20tys. zł, żeby usłyszeć różnicę.

A ja bym z tym polemizował.

Kable zasilające wymieniłbym dopiero na samym końcu. 

To jest ta tzw " kropka nad i "

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

trzeba pożyczyć oba i samemu się przekonać. Subiektywnie, nie da się tego policzyć, niby jak?

Nie da się też tego potwierdzić tak precyzyjnym sprzętem jaki jest używany przez portal amerykański ASR 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 17.12.2022 o 22:36, Bukaj napisał:

Kup porządny kabel HDMI 2.1 i listwe filtrującą np: marki TAGA. 

Wepnij TV do gniazda Filtred.

Zmiana gwarantowana!

Kabel hdmi potrafi zrobić różnicę. To prawda. Przy czym różnica pomiędzy takim za 15 zł. i 300 zł. nie jest jakąś "przepaścią". Bardziej kosmetyką. Da się zauważyć różnicę, jak wiem, że kable zostały zmienione. Inaczej nie zwróciłbym na to uwagi. Zresztą wystarczy przełączyć się z tunera wbudowanego na zewnętrzny, żeby porównać wpływ kabla hdmi. Moim zdaniem jest marginalny.

Natomiast zmiana kabla zasilającego, nie zmienia nic. Próbowałem z listwami, w tym z listwą taga, bez listwy, z kablami lepszymi, gorszymi a nawet wykorzystałem dedykowaną linię zasilającą do audio. Bez różnic. TV ma obraz zawsze taki sam. Super nasycenie, kontrast, czerń i kolory. Po kalibracji zresztą jest.

Pacjent to plazma Panasonic z ostatniej serii 60. Źródła to bluray i różne dekodery FHD cyfry.

54 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

...nie da się tego policzyć, niby jak?

Jak to jak!? Uczciwie i obiektywnie. Proszę bardzo:

Kable glośnikowe coś wnoszą, ale tak mało, że połowa pasjonatów muzyki nie słyszy kabli głośnikowych - wpływ kabli głośnikowych oceniam na 0,1%.

2. Interconect coś wnosi, ale połowa słyszących kable głośnikowe nie słyszy interkonektu - wpływ interkonektu oceniam na 0,01%

3. Listwa coś wnosi, ale połowa słyszących interkonekt nie słyszy listwy - wpływ listwy oceniam na 0,001%

4. Sieciówka coś wnosi, ale połowa słyszacych listwę nie słyszy sieciówki - wplyw sieciówki oceniam na 0,0001%

Wniosek? Sigeruję na sieciówke nie wydawać więcej niż 0,0001% wartosci systemu, inaczej przepłacimy.

-----

4 godziny temu, muda44 napisał:

Potwierdzam.

Sugerujesz, że 2x dłuższa sieciówka 2x bardziej wpłynie na brzmienie? Policzmy przykład:

Kabel od elektrowni do wzmacniacza ma 100.001m, wudłużamy go sieciówką do 100.002m.

100.002/100.001=1,00001

Wniosek? Dwa razy dłuższa sieciówka wpłynie na dźwięk 1,00001x bardziej.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak to jak!? Uczciwie i obiektywnie. Proszę bardzo:

Kable glośnikowe coś wnoszą, ale tak mało, że połowa pasjonatów muzyki nie słyszy kabli głośnikowych - wpływ kabli głośnikowych oceniam na 0,1%.

2. Interconect coś wnosi, ale połowa słyszących kable głośnikowe nie słyszy interkonektu - wpływ interkonektu oceniam na 0,01%

3. Listwa coś wnosi, ale połowa słyszących interkonekt nie słyszy listwy - wpływ listwy oceniam na 0,001%

4. Sieciówka coś wnosi, ale połowa słyszacych listwę nie słyszy sieciówki - wplyw sieciówki oceniam na 0,0001%

Wniosek? Sigeruję na sieciówke nie wydawać więcej niż 0,0001% wartosci systemu, inaczej przepłacimy.

-----

Sugerujesz, że 2x dłuższa sieciówka 2x bardziej wpłynie na brzmienie? Policzmy przykład:

Kabel od elektrowni do wzmacniacza ma 100.001m, wudłużamy go sieciówką do 100.002m.

100.002/100.001=1,00001

Wniosek? Dwa razy dłuższa sieciówka wpłynie na dźwięk 1,00001x bardziej.

Nie obraź się ale na tym Twoim Onkyo to nawet jak jedna kolumna się przewróci to tego nie usłyszysz więc o czym my tu...  😉

A tak poważnie to im lepszy sprzęt tym takie coś bardziej słychać. Nawet gniazdko w ścianie a to dopiero są czary  🙂

Ps.

Mój amplituner w zestawie  kina domowego najlepiej gra na fabrycznym kablu zasilającym ( próbowałem dwóch do 4000 ) ale już kolumnowe robią różnicę. 

Ważne to samemu podłączyć, porównać, ocenić i wyciągnąć wnioski. 

Podziwiam tych co słyszą różnicę między 1-2m długości kabla zasilającego. Naprawdę szacunek Panowie jesteście szczęściarzami mi to nie było dane
Raczej współczuć należy...
W dniu 17.12.2022 o 21:17, Piopio napisał:

Gdybym nie słyszał na własne uszy zmian to bym też tak myślał. 

A wiec jest dla ciebie nadzieja umysl sie otwiera 😃

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

41 minut temu, muda44 napisał:

Ważne to samemu podłączyć, porównać, ocenić i wyciągnąć wnioski. 

Zrobiłem to dawno temu: zmieniałem interkonekt aż wychwyciłem różnicę. Na drugi dzień zapomniałem, którym jest podłączone, a rozpoznać nie byłem w stanie. Szczerze, to nie robiło mi to żadnej różnicy. Sens i inwestycji oceniłem na 0% i na tym moja wiara w audio-legendy się zakończyła.

41 minut temu, muda44 napisał:

Nie obraź się ale na tym Twoim Onkyo to nawet jak jedna kolumna się przewróci to tego nie usłyszysz więc o czym my tu...  😉

Zanim przyczepułeś się do mijego małego O, wypadałoby poczytać na czym w dziale Start albo PC Audio słychać kable. Ja sam miedyś lomiędzy flac a mp3 słyszałem na plastikowym 2.1 z targu za 50zł.

Sugerujesz, że słyszenie mam przed sobą - sory kolego, ja słyszenie kabli mam już ZA SOBĄ

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Szczerze, to nie robiło mi to żadnej różnicy.

To wiele mowi jak sluchasz..

1 minutę temu, rafa napisał:

To wiele mowi jak sluchasz..

Dokładnie tak, emocje wiażę z muzyką a nie sprzętem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zrobiłem to dawno temu: zmieniałem interkonekt aż wychwyciłem różnicę. Na drugi dzień zapomniałem, którym jest podłączone, a rozpoznać nie byłem w stanie. Szczerze, to nie robiło mi to żadnej różnicy. Sens i inwestycji oceniłem na 0% i na tym moja wiara w audio-legendy się zakończyła.

Zanim przyczepułeś się do mijego małego O, wypadałoby poczytać na czym w dziale Start albo PC Audio słychać kable.

Nie napisałeś jakie kable i jaki sprzęt. To jest ważne. 

Ważny jest też słuch. Nie wszyscy mają dobry słuch.

2 minuty temu, muda44 napisał:

Ważny jest też słuch. Nie wszyscy mają dobry słuch.

Ja uwazam ze to bardziej kwestia umiejetnosci sluchania detali. Zwracania uwage na wiele szczegolow niz kwestia ucha jako aparatu sluchowego.

Czy jesli wplyw dlugosci kabla ma znaczenie (dluzszy = wiekszy wplyw / ale czy lepiej?) to czy znaczy to, ze powinienem sie przeprowadzic dalej (lub blizej ;)) od elektrowni? 🙂

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Kable zasilające wymieniłbym dopiero na samym końcu. 

To jest ta tzw " kropka nad i "

W niektórych systemach mogą ci wnieść równie dobrze tyle co kable głośnikowe więc nie wiem po co je segregować jeszcze dokładniej.

Po raz kolejny robi się znowu syf w wądkach bo jest temat kabli.

Nie rozumiem w ogóle po co przeprowadzać dyskusję na ten temat skoro sceptycy nigdy w to nie uwierzą większość z nich nie będzie chciała tego przetestować A z kolei ci co słyszą powinni mieć gdzieś zdanie tamtych i słuchać tych co wybrali i temat zakończony

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Nie da się też tego potwierdzić tak precyzyjnym sprzętem jaki jest używany przez portal amerykański ASR 😉.  

Zartownis jak zawsze 

1 minutę temu, GT napisał:

Czy jesli wplyw dlugosci kabla ma znaczenie (dluzszy = wiekszy wplyw / ale czy lepiej?) to czy znaczy to, ze powinienem sie przeprowadzic dalej (lub blizej ;)) od elektrowni? 🙂

Odleglosc od urzadzenia ma znaczenie a nie od elektrowni...

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A z kolei ci co słyszą powinni mieć gdzieś zdanie tamtych i słuchać tych co wybrali i temat zakończony

Bo tak jest.

Ale skoro znalazlo sie kilku odwaznych co nie bali sie dopuscic do glowy, ze swiat jest fizycznie inny niz im sie wydawalo to warto temu poswiecic kilka zdan.

17 minut temu, muda44 napisał:

Nie napisałeś jakie kable i jaki sprzęt. To jest ważne

Nie jest ważne, wszak napisałem...

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

...wypadałoby poczytać na czym w dziale Start albo PC Audio słychać kable.

18 minut temu, muda44 napisał:

Ważny jest też słuch.

Jestem szczęściarzem.

-----

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Po raz kolejny robi się znowu syf w wądkach bo jest temat kabli.

Nie rozumiem w ogóle po co przeprowadzać dyskusję na ten temat...

Zadajecie pytania, to nie marudźcie, że udzielono odpowiedzi.

42 minuty temu, rafa napisał:

Ja uwazam ze to bardziej kwestia umiejetnosci sluchania detali. Zwracania uwage na wiele szczegolow niz kwestia ucha jako aparatu sluchowego.

Tylko czy ta "umiejętność" słuchania detali ma coś wspólnego z techniką sprzętu? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czy jesli wplyw dlugosci kabla ma znaczenie (dluzszy = wiekszy wplyw / ale czy lepiej?) to czy znaczy to, ze powinienem sie przeprowadzic dalej (lub blizej ;)) od elektrowni?
Myślę, że nie. Pętle masy tworzą się bliżej.
49 minut temu, rafa napisał:

Zartownis jak zawsze 

Żartownisiów szukaj wśród hobbystów wsłuchujących się w kable sieciowe 😉.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Żartownisiów szukaj wśród hobbystów wsłuchujących się w kable sieciowe 😉.

Raczej wśród producentów, testerów i sprzedawców. 2x dłuższy kabel 2x więcej wnosi? 2x0 to nadal 0

i znowu się kończy jak każdy wątek. Jeden słyszy, a drugi nie. Amen

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

23 godziny temu, rafa napisał:

Bo tak jest.

Ale skoro znalazlo sie kilku odwaznych co nie bali sie dopuscic do glowy, ze swiat jest fizycznie inny niz im sie wydawalo to warto temu poswiecic kilka zdan.

Kilka zdań tak ale jakby ktoś to zebrał w kupę to jest to kilka tomów encyklopedii przy tym pewnie parę na prawdę przydatnych wymian zdań. A reszta. 

"No przestań", "głuchy jesteś" i w drugą stronę "głupi że wydajesz" , " a do kompa też masz taki kabel"

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zadajecie pytania, to nie marudźcie, że udzielono odpowiedzi.

Ja nie zadaje pytan o kable. Gdzie je widzisz? Mam doświadczenie w tej tematyce.

45 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

i znowu się kończy jak każdy wątek. Jeden słyszy, a drugi nie. Amen

A trzeci nie sprawdził a się udziela 🙂

bo jak to możliwe....

Piotr 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.