Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Na GDM18/80 jako średni i reszcie ale już zachodniej tak. Ten GDM jest wyjatkowy z produktów Tonsilu. Wiem sluchałem takiego zestawu DIY i naprawde nie musi sie wstydzić

To glosnik o ile dobrze pamiętam,  produkowany na licencji. 

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Wystarczy, że słyszałem BMNy i czytałem twoje achy i ochy nad tym gniotem konstrukcyjnym żeby wyrobić sobie opinię na temat jak "nieopomiarowana" konstrukcja może zagrać.

😉 

Z tego co pamiętam to gdy kupiłeś BMN jasno napisałeś że poprzednie Kef R300 to była porażka (co ci trochę zajęło, bo przez rok kłóciłeś się ze mną o to). Wiem też że sam majstrowałeś kolumny i gdy kupiłeś BMN stwierdziłeś że Twoje konstrukcje grają bardzo przeciętnie w porównaniu do BMN (pewnie były tak poprawnie zaprojektowane). Wymieniliśmy na ten temat PW.

Teraz natomiast masz czelność pisać takie bzdety? Napisze ci krótko, bo szkoda czasu żeby prowadzić rozmowę z takim człowiekiem jak ty. Nie masz szacunku do ludzi i również nie zasługujesz na niego. W słowniku polskim są same niecenzuralne słowa opisujące twoja sfrustrowana osobę więc oszczędzę sobie tego i innym czytającym. Sam sobie zadaj pytanie co sobą reprezentujesz i tą żenującą postawą. 

Domyślam się że to ta cięta riposta za ten usunięty post z klubu gdzie rozbebeszyles kolumny i prostacko pouczales konstruktora co i jak ma robić, pamiętając również o tym że sam nie osiągnęles niczego. Obraziłeś się jak dziecko, a teraz wylewasz szambo dookoła. Na prawdę jak nisko trzeba upaść? 

?👈

10 minut temu, rafal735r napisał:

Domyślam się że to ta cięta riposta za ten usunięty post z klubu gdzie rozbebeszyles kolumny i prostacko pouczales konstruktora co i jak ma robić, pamiętając również o tym że sam nie osiągnęles niczego. Obraziłeś się jak dziecko, a teraz wylewasz szambo dookoła. Na prawdę jak nisko trzeba upaść? 

O czym ty do mnie piszesz? Ten klub BMN to towarzystwo wzajemnej adoracji jest. Jeżeli chodzi o kolumny BMN to nie brzmią źle ale to projektowa klapa, którą można porównać do tej wilczej jeżeli prawda jest to co koledzy w postach powyżej napisali. Moja krytyka zaś była uzasadniona. Nie będę zdjęć wklajał co zastałem w środku kolumn żeby znowu larum nie było, że ujawniam tajemnice producenta. Niemniej jednak można było to lepiej poskładać i polutować. Zdzieranie zaś wartości C, R czy L z elementów zwrotki papierem ściernym to już kuriozum. 

Twoja postawa w klubie BMN zaś i pośrednie zachęcanie użytkowników do upgradow polegających na wymianie przetworników na dużo droższe wiedząc, że Bogdan nie robi pomiarów strojąc kolumny na słuch pozwala sądzić, że jesteś naganiaczem marki. Może nieświadomym ale twoje psioczenie w moim kierunku tylko mnie w tym utwierdza. 

Nie masz bladego pojęcia o konstruowaniu kolumn i to trochę Cię usprawiedliwia ale nie upoważnia do obrażania kogokolwiek, kto krytykuje produkt i ma do tego prawo. 

BMNy brzmią ciekawie i prawdą jest że grają wg moich oczekiwań lepiej od klonów STXa M140, które dawno temu poskładałem. Może nawet lepiej od R300 ale tu można by długo dyskutować. R300 mają głębszy bas, średnicę na podobnym poziomie i słabszą górę porównując do nie grzebanych S2 w moich warunkach odsłuchowych co wynika z wielu zmiennych ale nie zmienia to faktu, że z technicznego punktu widzenia BMNy to konstrukcyjne gnioty są. 

Jeżeli uzyskasz odpowiedź od konstruktora na proste pytania to wróć do dyskusji bo na razie sączysz jad tylko w moją stronę. Moje szambo przy twoim to pikuś. 

Zapytaj Pana Bogdana na jaką częstotliwość stroił te otwory będące namiastką BR i dlaczego nie powalczył z rezonansami. 

Dopytaj jak zgrał w czasie przetworniki na częstotliwości podziału lub chociaż niech zdradzi ile cm cofnięty jest tweeter względem woofera w obliczeniach tej zwrotki I-go rzędu. 

Bogatszy w tajemną wiedzę od Bogdana wróć do dyskusji to może pogadamy bardziej merytorycznie. 

Jak znajdę czas to może wklepię moje przemyślenia dotyczące BMN w klubie. Ludzie powinni wiedzieć na czym grają oraz że ta słynna już amerykańska elektronika stosowana przez Bogdana w ostatnich upgrade dającą podobno tyle zysku SQ to marketingowa ściema. Możliwości upgrade w zakresie przetworników się skończyły? Pewnie kolejnym etapem upgrade będzie wymiana przewodów połączeniowych na taśmy lub srebrne linki. Gdybam oczywiście. Jak ktoś nie napiszę prawdy tam o technicznych aspektach konstrukcji pomijając brzmienie (każdy ma swój gust) to dalej będziecie się klepali plecach w klubie, a naiwni hobbyści zaczynający przygodę z audio będą wpadać w marketingową pułapkę jak śliwki w kompot. 

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Był sobie gość i poszedł do Banku. Poproszę 300 milionów, chce se zrobić firmę i nazwę ja Harberth. Oczywiście, proszę. Tutaj są pieniądze. Powodzenia. Dziękuję. 

Zawsze miałeś barwną wyobraźnię.

A tak na serio, założyciel Harbetha H.D. Harwood pracował kilkanaście lat w BBC’s Research Department. I to w najważniejszym okresie działalności tej jednostki. To czym się zajmował w BBC, można zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokaż mi kogokolwiek w krajowej branży o takim doświadczaniu.

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Adasza napisał:

Tak samo są "zajebiste" te kolumny jak wzmaki reduktora 🙂 

Jak zwykle opinia podparta własnymi doświadczeniami z kolumnami od WAP jak i wzmakiem od Reduktora .

Śmiech na sali , jak zwykle .🤣

4 minuty temu, rochu napisał:

Pokaż mi kogokolwiek w krajowej branży o takim doświadczaniu.

Zakłady radiowe RADMOR - wzmacniacze to działalność uboczna była a inżynierowie wywodzili się z techniki łączności dla wojska. Można powiedzieć militarne doświadczenie w produktach na rynek cywilny. Ha, świetne hasło reklamowe wymyśliłem 😉 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 minutę temu, yayacek napisał:

Zakłady radiowe RADMOR - wzmacniacze to działalność uboczna była a inżynierowie wywodzili się z techniki łączności dla wojska. Można powiedzieć militarne doświadczenie w produktach na rynek cywilny. Ha, świetne hasło reklamowe wymyśliłem 😉 

Radmor, ten paździerz. Paradne! 🤣😄

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 minuty temu, rochu napisał:

Radmor, ten paździerz. Paradne! 🤣😄

Paździerz srażdziesz. Ciekawe jakie recenzje zbierałby jakiś brytyjski wzmacniacz gdyby stały za nim zakłady zbrojeniowe czy zakłady łączności wojskowej. Cóż to byłby za och i ach w recenzjach - oczywiście w brytyjskich recenzjach bo oni zawsze swoje oceniają "naj" a te inne choćby francuskie zawsze mają noty niższe.
Miałem kilka Radmorów - na tle brytyjskiej klepanki dla przeciętnego Smitha prezentowały się dźwiękowo zacnie.
Sorry za te kilka słów nie na temat - już milczę.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

28 minut temu, yayacek napisał:

Miałem kilka Radmorów - na tle brytyjskiej klepanki dla przeciętnego Smitha prezentowały się dźwiękowo zacnie.
Sorry za te kilka słów nie na temat - już milczę.

Nie podzielam twojego entuzjazmu w tym temacie. Ja też miałem Radmora w latach 80tych. Szybciutko zmieniłem tego muła na jakiegoś Technicsa z Pewexu.

A brytyjskie audio to widziałeś tylko na zdjęciach w necie. Taka jest prawda. Od lat dajesz dowody na tym forum, że sprzęt audio prócz najtańszych używek jest dla ciebie tematem zupełnie obcym.

Edytowane przez rochu

Ale pierdolenie ...to wszystko .

A gdzie tu sama muzyka ...przyjemność jej słuchania.

Po co szambo i frustracje ...cza samemu coś zaprojektować i światu pokazać na co "mnie stać i jaki wiracha jestem"

Sprzętu przewaliłem przez całe obecne życie od...uja.

Były samoróby, były altusy, były Sonusy , Herbatniki, Tannoye ...Pylony tanie , drogie...i w cholere innych. Teraz Audio Nociaki ,Focale...i co ?..ano gówno ...słucham na słuchawkach i szczęśliwy jestem.

Nie macie innych problemów ...naprawdę?

Wesołych Świąt ..Dziki jedne 💪😁

• Moderatorzy

Mam wrażenie, że polski model biznesu wciąż pozostaje taki sam, różnica polega na tym, że jeśli ktoś jednak zapyta to można usunąć niewygodne komentarze czy posty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Zawsze sądziłem, że ten cały Reduktor to handlarz szrotem, klepiące te swoje pseudo testy, tylko po to żeby wrzucić na minę swoich wyznawców.  Ale po ostatnim głośnym już filmiku, zaczynam się zastanawiać czy to nie jest jednak kompletny kretyn.

Zresztą Reduktor do tych swoich testów chyba ciągle używa najtańszej karty Creative po USB.  Przynajmniej ma już głośniki 🙂

Edytowane przez aster_

SimpleAmp od ReduktorSzumu się wzbudza na paśmie ponad akustycznym (obecnie wycofany że sprzedaży po cichu)

Słabo że taki spec wypuścił takiego gniota na rynek.

To temat iście podstawowy do testu przy "produkcji" przed publikacją wzmacniacza audio - żeby tego nie sprawdzić, dramat.

Co do komentarzy RS i WAP - to jeden i drugi wstawia ignory, usuwa komentarze tak więc może się zdarzyć że widzicie tylko u siebie po zalogowaniu te komentarze.

Można by powiedzieć że ich kanał, ich zasady - ale hola hola, to nie zapraszajcie nas do komentowania jeśli macie zamiar zostawiać same wazelinki, a resztę usuwać.

Chyba tak internety nie funkcjonują.

Edytowane przez TobiDIY

Dlatego ja patriotyzm zostawiam na inne dziedziny życia niż audio.

Forma z czasem skończy jak harpia.

No chyba że producent weźmie sobie uwagi do serca i zmieni nastawienie. 

Bo wszystko się da naprawić 

Trzeba chcieć.

Piotr 

Tego sie nie wyleczy chęciami ,jak ktoś tak zaczyna to dalej  może być tylko gorzej ,jak ktoś ma honor i jest ambitny to by sie wstydził w ogóle ruszać temat ,znam człowieka producenta kolumn Roberta Figurę Audio art technology " co robi kolumny całe życie i pozostaje nadal w niszy a robi dzieła sztuki z dbałością o każdy detal i każdą parę robi jak by robił dla siebie ,choc to drogie zestawy ale duelundy accutony obudowy z własnej wymyslonej przez lata kompozytu podobnego do kamienia ,no musi to kosztować ,po zamówieniu czekałem dwa dni bo nie chciał mi ich dać bez polerki ,siedział ze mna całą noc i ustawiał dopieszczał stroił podemnie  u mnie domu , to jest oddanie pasja i szczerość pod każdym względem pełne info co do podzespołów i nawet wiem ile na mnie zarobił ,tak tak sa jescze tacy ludzie w PL , Raz był na audio show wystawiał sie i niejaki Keny Ishywata z marantza nie chciał wyjść od niego z pokoju ;))

A no właśnie to jest cały Robert nie umie się chwalić ,jest wspomniane na facebooku i kilka informacji w necie ale niewiele tego jest wpisz"  audio art technology

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freju
9 minut temu, freju napisał:

(...)siedział ze mna całą noc i ustawiał dopieszczał stroił podemnie  u mnie domu(...)

S16Hz robił to samo. Strojenie pod klienta, w domu. Na ucho i na "wydaje mi się, że jest świetnie".

A skończyło się tak jak skończyło.

Bespoke to tylko u krawca i szewca.

Edytowane przez rochu

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 23.12.2022 o 13:50, MariuszZ. napisał:

Jakieś pomiarowe niedociągnięcia projektu AW -RS

to nie są niedociągnięcia tylko brak podstawowej elementarnej wiedzy na temat konstruowania zespołów głośnikowych od samego początku

to nie są poprawnie skonstruowane głośniki tylko "radosna twórczość" dyletanta i ignoranta

technicznego

17 minut temu, freju napisał:

A no właśnie to jest cały Robert nie umie się chwalić ,jest wspomniane na facebooku i kilka informacji w necie ale niewiele tego jest wpisz"  audio art technology

Ukryta Zawartość

Fajne kosmiczaki 😄

Ukryta Zawartość

26 minut temu, freju napisał:

Tego sie nie wyleczy chęciami ,jak ktoś tak zaczyna to dalej  może być tylko gorzej ,jak ktoś ma honor i jest ambitny to by sie wstydził w ogóle ruszać temat ,znam człowieka producenta kolumn Roberta Figurę Audio art technology " co robi kolumny całe życie i pozostaje nadal w niszy a robi dzieła sztuki z dbałością o każdy detal i każdą parę robi jak by robił dla siebie ,choc to drogie zestawy ale duelundy accutony obudowy z własnej wymyslonej przez lata kompozytu podobnego do kamienia ,no musi to kosztować ,po zamówieniu czekałem dwa dni bo nie chciał mi ich dać bez polerki ,siedział ze mna całą noc i ustawiał dopieszczał stroił podemnie  u mnie domu , to jest oddanie pasja i szczerość pod każdym względem pełne info co do podzespołów i nawet wiem ile na mnie zarobił ,tak tak sa jescze tacy ludzie w PL , Raz był na audio show wystawiał sie i niejaki Keny Ishywata z marantza nie chciał wyjść od niego z pokoju ;))

Miałem okazję zamienic z nim parę słów, posłuchać jego sprzętu. Nie można mu odmówić ciekawych pomysłów i niezwykłego podejścia do obudów i ich materiałów. Mimo to uważam, że więcej tam sztuki niż inżynierskiego podejścia, zestawy które prezentował miały grały, że tak powiem bardzo specyficzne. Myślę, że przy tych cenach i brzmieniu ciężko mu będzie zwojować rynek, ale bez wątpienia jest trochę klientów na różne "dziwactwa" audio. 

Nie wiem kiedy słuchałeś Logosów ale ten nowy model jest już zupełnie na innym poziomie ,jescze 5lat temu jak byłem u niego też mnie nie przekonały ale w końcu sie przełamał i poszedł grubo w wysokiej klasy podzespoły ,same zwrotki jest wsadzone około 12tys ,masz racje to zupełnie inne granie ale nie jest to na pewno teatr jednego widza jak to często bywa w standardowych konstrukcjach .

Edytowane przez freju

Nawet 20 tysiecy w zwrotnice nic nie zmieni jak filtry beda kiepsko zaprojektowane (co np widac na zwrotnicach Wilka). Nie zrozum mnie zle, ja sobie bardzo cenie Roberta za jego upor i konsekwencje w rozwijaniu swoich pomyslow, ale jak kontruktor mowi, ze nie uzywa zadnych programow do projektowania np subwoofera i to z linia transmisyjna, bo robi to na sluch, to ja przepraszam, ale albo jest absolutnym geniuszem, lub...

• Pokaż nowe odpowiedzi