Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny/Monitory za ok. 25k++ pln

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, slawek.xm napisał:

w przypadku próby stworzenia jak najmniej kompromisowych kolumn i kiedy głośnik kosztuje 1500zł do 3000zł jak np tweetery Ellipticor warto pokusić się o przynajmniej kilka aspektów w których kolumny będą wybitne i wtedy dopasowanie elementów filtra np dla tweetera może dać efekt WoW

mnie nie musisz (zrobiłem to 13 lat temu)

spróbuj przekonać innych - oni ciągle chcą mieć nieotwierany sprzęt na sprzedaż  🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, audiograde napisał:

oni ciągle chcą mieć nieotwierany sprzęt na sprzedaż  🙂

trzeba szanować też i rozumieć takie postawy

poza tym aby "zajrzeć do środka" trzeba mieć trochę wiedzy lub zlecać komuś zaufanemu upgrade

a to czasem jest trudne

np gościu opisuje problem z kolumnami a ja proponuję rozwiązanie .... wlutowanie rezystora który kosztuje maks 100 zł i usługa też w podobnej cenie  ale odpowiedź jest "nie będę sobie psuł markowych kolumn" a potem tygodnie kupowania i dobierania kabli z których najtańsze to 15 tysi po to by poprawić brzmienie które można było ogarnąć w 15 min

z drugiej strony cała zabawa w udoskonalanie systemu odsłuchy i nowe gadżety też ma swój urok

dlatego trzeba z dużą delikatnością i zrozumieniem  podchodzić do takich problemów i zawsze zaznaczać , że przecież w każdej chwili jest możliwość powrotu do oryginalnego rozwiązania

Niektórzy po zakupie kolumn robią dobrą minę do złej gry i godzą się na słabsze brzmienie wychodząc z założenia , że "za tę kasę" nic lepszego się nie osiągnie

np system za bańkę ochy achy i rzucanie opinii tonem nieznoszącym sprzeciwu a za chwilę

"słucham tylko z pokrętłem na 9 bo zaczyna buczeć" 🙂

nikt nie osiąga szczytów patrząc ciągle tylko pod nogi

trzeba przełamywać własne bariery i ograniczenia - strachu, niepewności.

podejmować ryzyko - ale świadomie i rozważnie

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Przejrzałem ofertę p. Kisiela, wcześniej nie znałem tej firmy. Materiały użyte, możliwość indywidualnego doboru komponentów oraz cena do jakości prezentują się bardo dobrze. Tylko czy to wystarczy żeby zrobić dobre kolumny wsadzić najlepsze głośniki, okablowanie i kondensatory? Pytam bez cienia ironii, bo firmowe kolumny z takimi komponentami kosztowały by znacznie drożej ale z drugiej strony może byłyby znacznie lepiej zrobione

16 minut temu, Sofokles napisał:

Przejrzałem ofertę p. Kisiela, wcześniej nie znałem tej firmy. Materiały użyte, możliwość indywidualnego doboru komponentów oraz cena do jakości prezentują się bardo dobrze. Tylko czy to wystarczy żeby zrobić dobre kolumny wsadzić najlepsze głośniki, okablowanie i kondensatory? Pytam bez cienia ironii, bo firmowe kolumny z takimi komponentami kosztowały by znacznie drożej ale z drugiej strony może byłyby znacznie lepiej zrobione

Ale przecież p.Kisiel to spec od konfiguracji kolumn i pomiarów. To nie jest sprzedawca ogórków czy serwisant rowerów. Tu nie dzieje się nic z przypadku. Jak na razie z tego co widziałem, to właśnie kolumny firmowe oferują niską jakość użytych elementów. Ewidentne oszczędności. Owszem to co widać jak obudowa, często jest super, ale już tego czego nie widać jak zwrotnica, to wołanie o pomstę do nieba. 

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

"słucham tylko z pokrętłem na 9 bo zaczyna buczeć" 

Znajomemu kiedyś pomierzyłem i zrobiłem DSP w Roonie (korekta - 15dB na niskim basie) zaczęło dać się tego słuchać, ale koledzy darli z niego łacha że DSP to Zuo. To ograniczył repertuar do takiego co mu nie dudni i twierdzi że dobry system nie może być uniwersalny 🙃 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

twierdzi że dobry system nie może być uniwersalny 🙃 

I to jest nieprawdę. Jest wręcz odwrotnie. Dobry system zagra dobrze każdą muzykę.

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, Sofokles napisał:

Pod kątem technicznym na pewno kolumny sa zrobione dobrze, sprawdzałem jego projekty u siebie tak sonicznie jak i pomiarowo

natomiast czy konkretny model będzie odpowiedni pod kątem brzmienia to jest ten sam problem jak z kazdymi innymi kolumnami, Kisiel ma swój sposób strojenia swoją szkołę

podobnie jak B@W czy Fokal , czy choćby Gravesen ale i tak ostateczny wynik zalezy od calego systemu i na dobra sprawę jest zbyt wiele zmiennych by mozna było wydać obiektywną opinię o jakichkolwiek kolumnach, poza tym jest tez tak, iz z racji własnego doświadczenia i tego co nas w dźwieku wkurza zwracamy uwagę na czasem rózne aspekty brzmienia

Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi i zawsze jest ryzyko które trzeba podjąć

1 minutę temu, sly30 napisał:

I to jest nieprawdę. Jest wręcz odwrotnie. Dobry system zagra dobrze każdą muzykę.

Ale ja się w pełni z tym zgadzam 👍 tu było tylko dorabianie teorii

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Znajomemu kiedyś pomierzyłem i zrobiłem DSP w Roonie (korekta - 15dB na niskim basie) zaczęło dać się tego słuchać, ale koledzy darli z niego łacha że DSP to Zuo. To ograniczył repertuar do takiego co mu nie dudni i twierdzi że dobry system nie może być uniwersalny 🙃 

i musisz być tolerancyjny na takie opinie nawet jesli się z nimi nie zgadzasz

nie naprawimy świata mozna tylko sugerować a ostateczna decyzja zależy od docelowego audiofila jego wybór i jego kasa wielokrotnie nie mała

mnie jak dotąd nikt nie powiedział ,że przeze mnie wyrzucił kasę w błoto ... być może dlatego czasem osmielam sie wciskac swoje 5 groszy 🙂

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Zależy od realizacji, miedzy realizacjami może być ogromna różnica, w podbitym, wysterowanym systemie różnice będą mniejsze
System uniwersalny a neutralny to różnica

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

System uniwersalny a neutralny to różnica

ja się już dawno wyleczyłem z neutralności

system ma grać tak by sprawiało mi to frajdę bym podczas słuchania czuł się jak w raju aż do szaleństwa , neutralność to dla mnie sztuczna cecha z racji różnorodności nagrań nie do zdefiniowania

każdy system gra inaczej i w tej perspektywie neutralność jest tylko subiektywnym odczuciem słuchacza

19 minut temu, slawek.xm napisał:

ja się już dawno wyleczyłem z neutralności

system ma grać tak by sprawiało mi to frajdę bym podczas słuchania czuł się jak w raju aż do szaleństwa , neutralność to dla mnie sztuczna cecha z racji różnorodności nagrań nie do zdefiniowania

każdy system gra inaczej i w tej perspektywie neutralność jest tylko subiektywnym odczuciem słuchacza

Ja sie raczej nie wyleczę, wypychanie średnicy, podbijanie skrajów, podbijanie dynamiki, zagęszczanie itd. Nie akceptuje takich rzeczy, wiadomo ze każdy system gra inaczej, mamy różne gusta ale staram się stroić aby nie czuć narzucenia cech, niedawno odkryłem ze mogę mieć transparentne tło i pełniejsze dźwięki, a żeby było śmiesznie to z DACa lampowego, w porównaniu to z DACow tranzystorowych jest tło jakby "zaszumione", niektóre mogą mieć nawet czarne tło ale ono jest z efektu tłumienia .......

Edytowane przez .:Gerard:.
6 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

podbijanie dynamiki, zagęszczanie itd.

System sam z siebie nie podbija dynamiki ani nie zagęszcza ...

Albo jest dobra dynamika albo jest słaba, albo system gra rozdzielczo albo nie. Jeżeli czujesz dyskomfort znaczy to, że coś w systemie jest skopane ... 

Edytowane przez szpakowski
System sam z siebie nie podbija dynamiki ani nie zagęszcza ...
Albo jest dobra dynamika albo jest słaba, albo system gra rozdzielczo albo nie. Jeżeli czujesz dyskomfort znaczy to, że coś w systemie jest skopane ... 

Podbijac nie podbija, ale „zageszcza“, czyli komprymuje.

Posluchaj malych monitorow przy wyzszych poziomach glosnosci, czy sa w stanie odtworzyc caly zakres dynamiki bez „zageszczenia“ i bez dyskomfortu.

Nie, nie sa.

A co jest w systemie „skopane“?

Nic, poza kupnem malych pierdziawek do glosnego sluchania
43 minuty temu, xajas napisał:

Nie, nie sa.

A co jest w systemie „skopane“?

Nic, poza kupnem malych pierdziawek do glosnego sluchania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj uczony mężu ... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ja sie raczej nie wyleczę, wypychanie średnicy, podbijanie skrajów, podbijanie dynamiki, zagęszczanie itd. Nie akceptuje takich rzeczy, wiadomo ze każdy system gra inaczej, mamy różne gusta ale staram się stroić aby nie czuć narzucenia cech, niedawno odkryłem ze mogę mieć transparentne tło i pełniejsze dźwięki, a żeby było śmiesznie to z DACa lampowego, w porównaniu to z DACow tranzystorowych jest tło jakby "zaszumione", niektóre mogą mieć nawet czarne tło ale ono jest z efektu tłumienia .......

jaki to DAC, ten lampowy?

obiektywnie o audio

2 godziny temu, S0nic napisał:

jaki to DAC, ten lampowy?

Westend Audio Systems Servus, może już w tym tygodniu będzie do odbioru to więcej napisze w odpowiednim wątku, w skrócie, on jest prosto zbudowany i "niskonapięciowa lampizacja", to chyba klucz do tak dobrego efektu

Serwus ;), jaka jest konfiguracja lamp w tym dacu?  Z jakimi wykonaniami lamp tak Cię złapał za serducho, a z jakimi było nieoptymalnie dla Ciebie?

W dniu 28.01.2023 o 23:19, GT napisał:

kolejnosc randomowa:

1. kef reference 1 meta?

2. Focal Diablo Utopia?

3. Jmlab mini utopia / micro utopia be?

4. JBL 4429 ? 

5. JBL 4349?

6. Sonus Faber Extrema?

7. Dynaudio C1 Platinium?

8 Wilson Audio Duette?

9.vivid audio oval b1

10. Sonus Faber Guarnieri Momento.

...

Nie, prosze nie pytać czy wszystkich sluchalem/polecam (bo sam nie szukam kolumn z basem mniejszym niz 30cm ;)), ale zastanawia w watku ogolnie mala liczba propozycji... i pewnie majac 16m2 i szukajac "docelowych" monitorow poszukalbym cos najpierw z tej listy albo przestudiowal uwaznie klub / watek "hi-end" owych monitorow na tym forum.

Coś mało tych propozycji w tym wątku, a sporo o kondensatorach w zwrotnicach 🙂 Można chyba jeszcze dodać do tego co powyżej:

1. Fyne audio f1-8
  2. ProAc K1
  3. B&W 805
  4. Dynaudio Heritage Special

W dniu 28.01.2023 o 10:56, slawek.xm napisał:

musisz zadzwonić w tej sprawie do Kisiela

"jeszcze lepiej - zadzwonić (601 34 18 73, 22 409 97 97)."

W opisie tych Akustyków jest podkreślone, że mają wysoką skuteczność i świetnie nadają się do lampy. Zastanawiam się czy to jest dobry kierunek dla mocnego tranzystora. 

17 minut temu, Airmike napisał:

Serwus ;), jaka jest konfiguracja lamp w tym dacu?  Z jakimi wykonaniami lamp tak Cię złapał za serducho, a z jakimi było nieoptymalnie dla Ciebie?

Jak juz będę miał to opisze w innym wątku, będę miał jeszcze jedna parę lamp to opisze wrażenia, tutaj nie chce śmiecić 😉

Gość

(Konto usunięte)

im lepszy (mocniejszy w sensie wydajności prądowej) wzmacniacz tym łatwiej będzie sterował kolumnami , nawet jeśli impedancja nie jest zbyt trudna

np Mephisto Gryphona z dość spokojnymi kolumnami Fidelia Albeckiego robił naprawdę co chciał

czułem , że system gra jakby kolumny były o klasę lepsze niż wynikałoby to z zastosowanych głośników , to jest typowa wartość dodana wynikająca bezpośrednio z zastosowanego wzmacniacza

poza tym charakter kolumn był oddany perfekcyjnie dość chłodne analityczne brzmienie wynikające z alu na basie , ceramiki na środku i berylu BlisMa na górze

obraz.thumb.png.22905c9e78d1a175b33736c033bfba88.png

• 2 tygodnie później...

Wracając do głównego wątku kolumn za 25k ciekawiło by mnie czy ktoś z Was ma doświadczenie z kolumnami Pylon z serii Jasper. Zastanawiam się nad nimi do mojego pokoju 16m kw. 

Przeczytałem ten wątek, ale nie ma tam ciekawych informacji dla mnie. Dotyczy on większej kolumny Jasper 25mkII i perypetii doboru wzmaka tak by brzmiał dobrze rap. Kosztowny sposób jak nadłożyć drogi przy budowaniu systemu pod taką muzykę myślę. Mnie ciekawi porównanie mniejszych podłogowych Jasperów 23 i monitorów Jasper 18 we względnie małych pokojach. Mój ma 16m i jest całkiem dobrze zaadoptowany akustycznie.

• 2 tygodnie później...

@georgixWitam podlinkowany temat należy do mnie , mój obecny pokój to ok. 35m2 , lecz w przyszłości będę się przenosił do dokładnie takiej samej powierzchni jaka została podkreślona powyżej i nie wyobrażam sobie zamiany 25 na 23 lub 18, odsłuchiwałem wersje MK I w salce odsłuchowej średnio zaadoptowanej o powierzchni 16m2 i Jaspery 25 brzmiały tam najlepiej, dodatkowo testowałem duże Polki audio Reserve R700 i w żaden sposób nie odczułem tego, że ta powierzchnia była dla nich za mała. Są dwie fajne recenzje dotyczące Monitor Jasper 18 raz 23 warto się zaznajomić z lekturą, lecz co tutaj wrzucę link to jakiemuś Adminkowi to nie pasuje (choć nie wiem czemu) i mi je usuwa.

Edytowane przez SlaveNoise

Jeśli niekoniecznie trzeba aż tyle wydawać, to myślę, że Harbeth M30.2 XD świetnie się sprawdzi w tym metrażu.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

• Pokaż nowe odpowiedzi