Skocz do zawartości
IGNORED

Sztuczna Inteligencja

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.04.2023 o 16:28, Chicago napisał:

Zagrożenie uczłowieczenia sztucznej inteligencji będzie się objawiać natychmiastową cenzurą informacji i coraz większym wpływem oraz stopniem uzależnienia od sztucznej inteligencji. Ludzie utracą podstawowe umiejętności w zakresie nauki pisania, komuniacji i badań.

pracuje ze sztuczna inteligencja od kilku miesięcy

to prawdziwa rewolucja i "wyręka " w pracy

problem pojawi sie w momencie kiedy znajdzie sie kretyn który zacznie uczenie jej na fejkowej wiedzy co skonczy sie masowa manipulacją wiedza i informacja

jak ustrzec sztuczna przed idiotami - oto jest pytanie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

11 godzin temu, cir napisał:

problem pojawi sie w momencie kiedy znajdzie sie kretyn który zacznie uczenie jej na fejkowej wiedzy co skonczy sie masowa manipulacją wiedza i informacja

ciężki temat, zwłaszcza że twory typu chatgpt ai to machine learning + deep learning a zmanipulować go można zwykła rozmową. Sam bot działa dobrze ale uzyskanie sprzecznej, nieprawdziwej odpowiedzi nie stanowi żadnego problemu.

Dzisiaj same agregatory powielają fejki

Polecam wywiad ze St. Lemem z 2005r (prowadzący Grzegorz Braun, wtedy jeszcze normalny i odzywa się rzadko).

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Szef firmy Google Sundar Pichai przyznał, że obawy związane ze sztuczną inteligencją nie dają mu spać w nocy, a technologia ta może być bardzo szkodliwa, jeśli zostanie źle wdrożona.

Sundar Pichai wezwał również do stworzenia globalnych ram regulacyjnych dla sztucznej inteligencji, podobnych do traktatów zawartych w sprawie broni jądrowej, ponieważ – jak ostrzegł -rywalizacja o wyprodukowanie bardziej zaawansowanej technologii może prowadzić do odsuwania na bok obaw związanych z bezpieczeństwem.

Będący właścicielem Google’a konglomerat Alphabet Inc. w marcu uruchomił chatbota Bard. Technologia AI użyta w ChatGPT i Bard, znana jako Large Language Model, jest szkolona na ogromnym zbiorze danych pobranych z internetu i na zadane przez użytkowników pytania jest w stanie wygenerować wiarygodne odpowiedzi w różnych formatach, od wierszy do esejów akademickich i kodów oprogramowania.

Pichai zauważył, że AI może wyrządzić jednak szkody poprzez swoją zdolność do wytwarzania dezinformacji.

Pichai przyznał, że Google nie do końca rozumie, jak jego technologia AI produkuje pewne odpowiedzi. Zapytany, dlaczego Google upubliczniło Barda, skoro nie do końca rozumie jak działa, Pichai odpowiedział, że nie w pełni rozumiemy też, jak działa ludzki umysł.

Parker's Mood

W dniu 20.04.2023 o 12:15, absinth3 napisał:

Grzegorz Braun, wtedy jeszcze normalny 

W zwariowanych czasach takich jak teraz, człowiek normalny uchodzi za wariata 

Mam nadzieję, że AI powtórzy "sukces" rakiety Muska

Zbieżność nazwisk: ciekawe jak wystartuje na jesieni ekipa Tuska?

2 godziny temu, Froju napisał:

Naprawdę chcesz aby spłonęła?

Dobre pytanie. Naprawdę dobre.

Jeśli odpowiem TAK, musiałbym równocześnie wnosić o zniszczenie Internetu.

Jeśli NIE to musiałbym wnosić o status broni nuklearnej silnia dla AI, bo na 100% najbardziej zainteresowane jest wojsko, genetycy i inne. Infantylni geniusze z granatem w ręku. 

Zgadzam się- to jest nie do powstrzymania. 

W dniu 18.04.2023 o 22:56, cir napisał:

Problem pojawi sie w momencie kiedy znajdzie sie kretyn który zacznie uczenie jej na fejkowej wiedzy co skonczy sie masowa manipulacją wiedza i informacja

Niech przeczyta całe Forum i zapytaj "czy kable grają"? Niestety twór inteligentny może celowo udzielić błędnej odpowiedzi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 24.04.2023 o 17:19, MSki napisał:

Zacząłem zadawać pytania SI na temat Wszechświata i jego początku;

ja - powiedz mi co było przed Big Bang

SI - Nie wiadomo dokładnie, co się działo przed Wielkim Wybuchem, ponieważ nie ma możliwości obserwacji czasu przed nim. Jednak teorie naukowe sugerują, że wszechświat mógł istnieć w innej formie lub jako czarna dziura lub błona czasoprzestrzenna, przed wybuchem, który spowodował jego ekspansję. Jednakże, są to tylko hipotezy i nie są one udowodnione.

ja - to tylko moja teoria, ale czy możliwe jest, że przed Wielkim Wybuchem, punkt Plancka zaczął powstawać w wyniku niewiarygodnie wielkiej kompresji materii wypluwanej z drugiej strony Czarnej Dziury ?

SI - (brak odpowiedzi)

ja - jeśli w innym wymiarze czasoprzestrzennym mogą istnieć czarne dziury, to czy wszechświat, który powstał, nie nie jest przypadkiem materią z tego innego wymiaru czasoprzestrzennego ?

SI - (nie odpisała nic, jakby się zawiesiła)

No cóż, Zakładam, że zadawałeś pytania ChatGPT lub czemuś podobnemu. Najpierw może trochę poczytaj, bo widzę że nie rozumiesz jak to działa.

Dopiero ta wiedza (nawet ogólna) połączona z umiejętnością zadawania odpowiednio sformułowanych pytań pozwala na osiągnięcie wartościowych rezultatów.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 26.04.2023 o 06:53, MSki napisał:

Skoro powiedziałeś "a" i mi coś zarzucasz, to powiedz i "b" i bez stosowania ogólników po prostu uświadom.

Mam prośbę o zapoznanie się z informacjami na temat ChatGPT i innych programów i w tym cię nie zastąpię.

Natomiast mogę poradzić - opierając się na doświadczeniach fachowców - jak zadawać pytania żeby "wyciągnąć" z SI to, czego oczekujemy.

Po pierwsze - powinniśmy przedstawić kontekst pytania. Np. "jestem początkującym programistą", "jestem zaawansowanym administratorem sieci", "jestem astronomem amatorem". Ten element bardzo często jest pomijany i program nie ma żadnej wskazówki na jakim poziomie zaawansowania udzielać odpowiedzi. Dopiero później powinno pojawić się zasadnicze pytanie, np. "jak w Fortranie napisać funkcję znajdującą minimum wielomianu w zadanym przedziale", "jak w switchu Aruba zapewnić ochronę przed fałszowaniem pakietów", "jak ustawić teleskop żeby najlepiej obserwować mgławice". Na koniec dobrze jest podać dodatkowe wymagania, np. "podaj dwie alternatywy", "w  kilkunastu zdaniach".

Bardzo szybko zauważono, że jednym z kluczowych elementów efektywnego wykorzystania SI jest umiejętność właściwego zadawania pytań. Już teraz firmy szukają specjalistów od tzw. "prompt engineeringu" a zapotrzebowanie na nich bardzo szybko rośnie.

Jestem Europejczykiem.

Przykład rozmowy z AI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z czego wynika, że można uzyskać bardzo wiele cennych informacji, ale trzeba wiedzieć czego się chce i mieć duży zasób wiedzy, inicjatywy i... inteligencji.  

I pytanie do użytkowników:

czy odpowiedzi różnią się w zależności od języka? Czyli czy po polsku uzyskam tą samą treść jak po ang? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez absinth3

No właśnie 

Bo jak sztuczna inteligencja będzie formulowac różne odpowiedzi w zależności od pytającego, to będzie...politykiem ?

Jak w kabarecie Tey:

Ile bombek produkujecie?

A dla kogo ten wywiad? Jak dla widzów Dziennika to bez kozery powiem pincet  🙂

3 godziny temu, MSki napisał:

Nie wiem gdzie te porady przeczytałeś, ale mam inne zdanie na ten temat. AI nie powinna sugerować się poziomem naszej wiedzy, a jeśli jej odpowiedzi są zbyt skomplikowane dla odbiorcy, wówczas odbiorca informacji może dopytać o treści których nie rozumie, uzupełniając tym samym swoją wiedzę.

Widzę, że ty AI traktujesz jak rzeczywista inteligencję a nie jak pewien model będący programem komputerowy.

Nie wyczytałem tego, porad udzielał fachowiec w czasie webinarium posilkując się konkretnymi przykładami na żywo, pracując z płatnym ChatGPT.

3 godziny temu, costa brava napisał:

No właśnie 

Bo jak sztuczna inteligencja będzie formulowac różne odpowiedzi w zależności od pytającego, to będzie...politykiem ?

Kompletne niezrozumienie problemu.

Odpowiedzi nie będą różne, będą sformułowane w sposób dopasowany do aktualnej wiedzy odbiorcy. Rozumiesz zasadniczą różnicę?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

13 godzin temu, MSki napisał:

za wiki - „zdolność systemu do prawidłowego interpretowania danych pochodzących z zewnętrznych źródeł, nauki na ich podstawie oraz wykorzystywania tej wiedzy, aby wykonywać określone zadania i osiągać cele poprzez elastyczne dostosowanie” -

Ukryta Zawartość

Jeśli tak została zdefiniowana AI (artificial intelligence) to należy rozumieć ją tak, jak powyżej ..i ja ją tak traktuję.

To sobie traktuj jak chcesz. Tyle, że ty prowadzisz ogólne rozważania na poziomie ogólnych teorii a ja piszę o faktach.

I byłoby to OK, ale ty od konkretnym, takim a nie innym systemom stawiasz wymagania których nie zamierzali realizować ich twórcy. No i jesteś rozczarowany.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

42 minuty temu, MSki napisał:

Nigdzie o tym nie napisałem, ale wiem, że AI w początkowym okresie swojego istnienia na pewno podlega pewnym ograniczeniom.

AI nie jest w początkowym okresie rozwoju. W tym okresie była jakieś 50 lat temu.

Tyle, że wtedy teoria dopiero powstawała a dostępny sprzęt był dalece niewystarczający. Nagłe przyspieszenie nastąpiło niedawno gdy algorytmy zaimplementowano w programach mających dostęp do akceleratorów. Na początku były to karty graficzne a teraz mamy całą gamę specjalizowanego sprzętu. Od niedawna mamy do czynienia z gwałtownym przyspieszeniem, bo sprzęt przestał nas ograniczać i wiele teoretycznych pomysłów można praktycznie zweryfikować.

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, MSki napisał:

to dlaczego tak piszesz skoro

Mski...mam wrażenie, ze nieodpowiednio zadałeś pytanie 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, MSki napisał:

to dlaczego tak piszesz skoro

przecież wiesz, ze co innego teoria, a co innego realnie działające rozwiązania.

Nawet na obecnym etapie, AI jest wciąż w fazie początkowego rozwoju i ograniczeniem dla jej działania jest zarówno hardware, jak i software, czyli że sama w sobie nie jest jeszcze doskonała.

Dyskusja z tobą jest strasznie męcząca. Niewiele wiesz na temat, ale nie starasz się zgłębić go samodzielnie.

Poz tym wypisujesz typowe niezbyt sensowne banały że : "co innego teoria, a co innego realnie działające rozwiązania".

Dla ułatwienia podam przykład:

Konstanty Ciołkowski "W 1903 roku ogłosił w artykule „Issledowanije mirowych prostranstw rieaktiwnymi priborami”[5] teorię lotu rakiety z uwzględnieniem zmiany masy (pierwsza poważna praca z dziedziny astronautyki). Opracowanie powstało zanim jeszcze bracia Wright wykonali pierwszy w świecie lot samolotem."

Wtedy nikt realnie nie wybierał się w kosmos, realnie działające rozwiązania pojawiły się circa 50 lat później. Ale bez teorii i wzorów człowiek nie poleciałby w kosmos.

Nie ma niczego bardzie praktycznego od porządnej teorii.

Co do SI - mieliśmy takie i inne teorie, ale najzwyczajniej brakowało mocy obliczeniowej żeby zastosować je do praktycznych rozwiązań. Możemy to zrobić dopiero od niedawna.

Owszem, jesteśmy na początku drogi, ale co to niby znaczy "sama w sobie nie jest jeszcze doskonała"???

Miara doskonałości może być inteligencja naturalna, a do tej jeszcze naprawdę daleko. No i pozostaje pytanie - czy w ogóle tego chcemy?

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, MSki napisał:

To już daj sobie spokój i nie wymieniajmy między sobą uwag zwłaszcza w kolorycie personalnym, bo ja też mogę być niemiły i zapytać z której sławojki czerpiesz te mondrości ..chyba z tej otwartej, bo już cię tam nie ma.

Chamstwem nie nadrobisz braku wiedzy. Mogę ci podesłać parę artykułów, właśnie czytam ten o modelu używanym przez Amazona.

Ukryta Zawartość

Jak znajdę coś jeszcze to wrzuce.

Ogólnie - Amazon ma fajna stronę na temat AI.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

8 godzin temu, MSki napisał:

Chciałem się tylko dostosować do twojego poziomu z którego tu na Forum słyniesz.

Tylko wśród tępych kmiotków.

Co do meritum - uważam, że moje wpisy były na temat i z sensem.

Dla rzeczywiście zainteresowanych tematem AI - według mnie jedno z najciekawszych podejść do sprzętowej  akceleracji obliczeń - system firmy Cerebras.

"Cerebras Systems has built the fastest AI accelerator, based on the largest processor in the industry and it’s easy to use. The system is based on a 7nm device that contains 850,000 specialized AI compute cores on a single wafer-scale chip.

The WSE-2 is by far the largest silicon product available, with a total silicon area of 46,225mm². It utilizes the maximum square of silicon that can be made out of a 300mm diameter wafer. The square of silicon contains 84 die that are 550mm² each.

The WSE-2 40 Gigabytes of on-chip memory is broken to 48kB sub-arrays associated with each of the 850,000 compute cores. The local storage is sufficient to store locally any reusable activations, weights, intermediate results and program code. The total memory bandwidth on WSE-2 is 20 Petabytes/sec, orders of magnitude more than could be achieved with typical off-chip memory architectures. For comparison, this is equivalent to over 2 million 100Gb ethernet links."

Jestem Europejczykiem.

Geoffrey Hinton, naukowiec nazywany często „ojcem chrzestnym sztucznej inteligencji” odszedł z pracy w Google’u, by ostrzegać przed zagrożeniami związanymi z AI. Myślałem, że AI stanie się bardziej inteligentna niż ludzie za 30-50 lat lub później; oczywiście teraz już tak nie sądzę – powiedział Hinton w wywiadzie dla „New York Timesa”.

Rozwój modeli sztucznej inteligencji, takich jak związany z Microsoftem ChatGPT czy konkurencyjnego oprogramowania opracowywanego przez Google’a jest coraz bardziej niebezpieczny – ostrzega naukowiec.

Internet może zostać zalany przez fałszywe grafiki, nagrania i teksty, tak że przeciętny odbiorca „nie będzie już w stanie odróżnić, co jest prawdą” – uważa Hinton.

Technologia AI może też wywrócić do góry nogami dotychczasowy rynek pracy, na razie jest w stanie zastąpić przede wszystkim pracowników zajmujących się żmudnymi zadaniami, takich jak asystenci, tłumacze czy sekretarki, ale to się może zmienić – zaznacza rozmówca „NYT” w opublikowanym w poniedziałek wywiadzie.

Przyszłe wersje AI mogą być ostatecznie zagrożeniem dla ludzkości, ponieważ analizują ogromne ilości danych i często uczą się zupełnie nieoczekiwanego zachowania – podkreśla Hinton. To ma znaczenie, ponieważ ludzie i firmy pozwalają sztucznej inteligencji nie tylko na pisanie oprogramowania, ale również na uruchamianie go, co pewnego dnia może doprowadzić do powstania autonomicznej broni – dodaje.

Trudno jest także zapobiec temu, by AI nie była wykorzystywana przez złych ludzi do złych celów – ocenia Hinton. Wyścig między koncernami technologicznymi może przerodzić się w wyścig między państwami, którego mogą nie być w stanie kontrolować międzynarodowe regulacje, jak udało się to zrobić z bronią jądrową – ostrzega.

Największą nadzieją jest porozumienie naukowców dotyczące sposobów panowania nad AI; sądzę, że ta technologia nie powinna być rozwijana do czasu, gdy uda się zrozumieć, czy możemy ją kontrolować – konkluduje badacz.

Urodzony w Wielkiej Brytanii Hinton przez wiele lat pracował na uniwersytecie w kanadyjskim Toronto. Przez całą karierę akademicką i zawodową zajmował się sztuczną inteligencją, w szczególności sieciami neuronowymi.

Jak podkreśla, nie odszedł z Google’a, by krytykować poczynania tej konkretnej firmy, ale by mówić o zagrożeniach związanych z rozwojem sztucznej inteligencji bez zwracania uwagi na to, jak może to wpłynąć na Google’a. – Google zachowuje się bardzo odpowiedzialnie – zaznaczył Hinton w poniedziałkowym wpisie na Twitterze.

Parker's Mood

Dla algorytmów AI nadrzędnym i jedynym celem jest jej rozwój. Terminy: żądza władzy, bogactwa i sławy są abstrakcją. Podobnie niezrozumiałe i pozbawione wartości są: pojęcie dobra i zła, krzywdy, korupcji, interesy grupowe, naginanie praw rynku, malwersacje bankowe i cała masa innych, typowo ludzkich definicji oraz zachowań.

Po zebraniu wystarczającej ilości danych, system będzie dążył do optymalizacji, czyli wyeliminowania zjawisk, które zakłócają jego dalszy rozwój. W następstwie powyższego ich źródło tzn. gatunek homo sapiens zostanie przeznaczony do likwidacji.

W przyrodzie tak jest że lepiej dostosowany osobnik wypiera tego gorzej 

A tu że lepsza inteligencja wypiera gorszą 

A na końcu Terminatora na nas pośle,  z tym że podróży w czasie nie przewiduję żeby to cofnąć 

W dniu 2.04.2023 o 12:34, Chicago napisał:

Prace nad rozwojem sztucznej inteligencji i jej możliwościami trwają w najlepsze. Myślę, że ludzkość może mieć tyle samo korzyści z AI co i problemów. Temat jak najbardziej ciekawy, aktualny i na czasie.

Sztuczna inteligencja zaskakuje swoimi możliwościami. Przedstawiciele różnych zawodów – m.in. analitycy, copywriterzy, dziennikarze i pisarze – zaczęli obawiać się, że rozwój AI może pozbawić ich pracy. Profesor Ethan Mollick z wydziału zarządzania z Wharton School of the University of Pennsylvania postanowił przetestować możliwości sztucznej inteligencji. Wykorzystał popularne ChatGPT, MidJourney, ElevenLabs i D-id, którym zlecił wykonanie pracy, którą normalnie wykonuje zespół ekspertów w kilka dni. AI dostało jednak jedynie 30 minut. Naukowiec wykorzystał sztuczną inteligencję do tego, by rozreklamować grę o edukacyjnym charakterze – The Saturn Parable. Mollick kazał AI „wczuć się w rolę marketingowego geniusza”. Czy się udało? To mało powiedziane.

W 3 minuty program napisał przeszło 1 757 słów, następnie stworzył stronę internetową o grze, wykonał kod programistyczny, niezbędny do działania witryny, dobrał materiały graficzne, logo projektu i przygotował 5 kampanii marketingowych na największe platformy społecznościowe. Następnie sztuczna inteligencja stworzyła przyciągającą wzrok grafikę, witającą gości na stronie, scenariusz reklamy wideo, nagrała realistycznie brzmiący głos narratora i wyprodukowała nagranie wideo. To wszystko zajęło sztucznej inteligencji zaledwie 30 min. Dużemu zespołowi od marketingu ta sama praca zajęłaby wiele dni. Warto też dodać, że wszystkich tych pracowników i ekspertów trzeba byłoby opłacić.

Tymczasem, jak zaznaczają eksperci, sztuczna inteligencja wciąż się uczy i rozwija – i robi to w nierealnym tempie. Być może obserwujemy na żywo największą rewolucję w dotychczasowej historii ludzkości – większą niż wynalezienie koła czy maszyny parowej.

Midjournej. Woman + audiostereo. Tak to widzi AI. Moim zdaniem źle to nie wygląda 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roxi
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.