Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja nie pisze o przyzwyczajeniu, jeżeli tam był pełny bas to 90% systemów które w życiu słyszałem basu miały dużo za dużo

Bo z basem jak ze zdrowiem….nigdy dość…. :-))

14 minut temu, piano napisał:

nie, no.., dobrze Ci szło 😉

oki , dawaj ! "The XX"  trochę lajtu , klubowej muzyki i delikatnego sfabrykowanego wokalu . Przecież jesteśmy tutaj żeby dobrze się bawić ??

13 minut temu, sly30 napisał:

😜

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Co temat to te same wywody. Już znamy to na pamięć. Mógłbym się z wami podroczyć ale mam pytanie. 😉

Sylwester, czy możesz proszę napisać kilka słów o EMM labs DA2, pamiętam, że kiedyś pisałeś o nim, że warto. Czy Ty przypadkiem nie masz go teraz?

obiektywnie o audio

15 minut temu, sly30 napisał:

kiedyś 370 KM o matko jak to zapier.. teraz et tam za słaby ..  O Boże jak to zatrzymać !

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Przecież bas, to podstawa! Od zawsze mówi się w audio o podstawie basowej, nigdy o podstawie średnicy, czy góry pasma. Zawsze jak podstawa, to tylko basowa, tak że bas….to podstawa… :-)))

1 minutę temu, Tomek1777 napisał:

kiedyś 370 KM o matko jak to zapier.. teraz et tam za słaby ..  O Boże jak to zatrzymać !

Tylko depopulacja 😜!

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 minuty temu, S0nic napisał:

możesz proszę napisać kilka słów o EMM labs DA2,

Miałem kiedyś DA i był bardzo dobry, a później miałem swój DV2, też świetny choć trochę za drogi. Teraz mam Esoteric N-01 XD. EMM Labs to granie barwne, soczyste, z delikatną górą pasma. Bardzo muzykalne. 

Godzinę temu, sly30 napisał:

Miałem kiedyś DA i był bardzo dobry, a później miałem swój DV2, też świetny choć trochę za drogi. Teraz mam Esoteric N-01 XD. EMM Labs to granie barwne, soczyste, z delikatną górą pasma. Bardzo muzykalne. 

Czyli jest szansa żeby zagrało bez lamp 🙂
Na DV grałeś z dodatkowym preampem czy regulowałeś głośność z DAC?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

Czyli jest szansa na brak lamp 🙂
Na DV grałeś z dodatkowym preampem czy regulowałeś głośność z DAC?

Mam swój pre, ale tak z ciekawości sprawdzałem, jak działa ta cyfrowa regulacja i była ok, ale wole analogowy preamp. 

Gerard, możesz coś dla nas zrobić. W Monachium jest dystrybutor na Niemcy firmy Aries Cerat. U nas nie ma dystrybucji. Interesuje mnie DAC. Ich podstawowy, to Helene, wyżej jest Kassandra, potem Kassandra Ref.mk2 itd. Ceny zaczynają się od ok 12 tys.€ a kończą się na grubo ponad 100 tys.€. Może byś się u nich umówił na odsłuchy DAC-ów?

Tu masz namiar…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, sly30 napisał:

Mam swój pre, ale tak z ciekawości sprawdzałem, jak działa ta cyfrowa regulacja i była ok, ale wole analogowy preamp. 

Gerard, możesz coś dla nas zrobić. W Monachium jest dystrybutor na Niemcy firmy Aries Cerat. U nas nie ma dystrybucji. Interesuje mnie DAC. Ich podstawowy, to Helene, wyżej jest Kassandra, potem Kassandra Ref.mk2 itd. Ceny zaczynają się od ok 12 tys.€ a kończą się na grubo ponad 100 tys.€. Może byś się u nich umówił na odsłuchy DAC-ów?

Tu masz namiar…

Ukryta Zawartość

Coś więcej o tej regulacji cyfrowej? Co to znaczy, że wolałeś regulację z preampa? Dźwięk był obiektywnie lepszy czy inny?

16 minut temu, sly30 napisał:

Tu masz namiar…

Ukryta Zawartość

Paweł z Warszawy go ma, porównywał z DCS Vivaldi i Lampizatorem Horizon. Rozmawialiśmy o tym w klubie scan speak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

42 minuty temu, sly30 napisał:

Tu masz namiar…

Ukryta Zawartość

Bylem i słuchałem, porównywałem tez Analog vs Digital

Ciężko mi opisać sygnaturę brzmienia Aries Cerat bo słuchałem z (Polskie) Cube Audio których nie znalem i nie wiem ile kolumny a ile system wniósł
Ogólnie bylo bardzo rozdzielcze granie, neutralne z równowagą tonalną

On ma kontakty w Polsce i z kilkoma producentami współpracuje
Jutro tam zadzwonię i zapytam czy wypożyczy 

C1a.thumb.jpg.f5f96556af66d73b1d8e63bfd020bbc3.jpg

C2.thumb.jpg.6dfc6de75e9fb04b4d3393d8fc25ddb0.jpg

C3.thumb.jpg.82c3c2990d2d884df7f4df3311d0d435.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

Na Cube, to szkoda czasu na testy. Musiałbyś u siebie posłuchać tego jedno częściowego Kassandra Ref.nmk2. Detal 22 tys.€. Ale to 60kg klocek. Wyżej jest wersja 2 częściowa 2x 40kg, jeszcze wyżej 2x 60kg… :-))

• Moderatorzy

Na ostatnim AVS grała ciekawa konstrukcja na Cube i wielkim basowcu (chyba ze 20") i brzmiało to dobrze. Niestety inne połączenia tego głośnika nie przypadły mi do gustu.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ukryta Zawartość

Chyba jednak ważne są kondensatory w hi end, - jeden z czynnie tu uczestniczących rozmówców twierdził że nie, ważne są też transformatory, wysoce specjalistyczne, najlepiej dopasowane do funkcji.

..

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Seyv napisał:

wielkim basowcu (chyba ze 20") i brzmiało to dobrze.

jednak duży moze więcej, o czym trąbi Sly i jego cień 😉

11 minut temu, piano napisał:

przecie, to jazzzzgot. Za stado młodych chinek bym tego nie chciał. 

No tak, dlatego pisałem, że na tym to szkoda czasu i prądu na jakiekolwiek testy innych sprzętów… :-))

15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Wygląda interesująco, jak testowałem u sebie DACi to zapomniałem o tej firmie .....

Ludzie bardzo chwalą, że dużo lepsze od Kondo czy AN. Ale nie miałem okazji słuchać. 

• Moderatorzy
3 minuty temu, piano napisał:

jednak duży moze więcej, o czym trąbi Sly i jego cień

Akurat zejścia jakiegoś niskiego to one nie miały bo to chyba OZ i to nie za duże jak na taki głośnik były ale szybkość basu, jego zróżnicowanie i wrażenie live wyróżniało się spośród buczydeł wystawianych w pokojach obok.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

„Uważamy, że przetwornik cyfrowo-analogowy Kassandra jest obecnie jednym z najlepszych dostępnych obecnie źródeł dźwięku i może mu dorównać tylko najlepsze źródło analogowe pod względem barwy i muzykalności, ale daleko mu do przodu pod względem dynamicznej prezentacji i rozdzielczości. W procesie zakładania i budowania firmy na najwcześniejszych etapach potrzeba prawdziwego źródła SOTA była obowiązkowa. Nie możesz twierdzić, że budujesz głośniki, które mają być absolutnie najlepsze, najlepsze konstrukcje wzmacniaczy i tak dalej, jeśli nie masz prawdziwego źródła odniesienia. Tak narodziła się Kasandra…”

Kassandra-full-digital-board.jpg

Dobra baza do tuningu.

31 minut temu, Seyv napisał:

Akurat zejścia jakiegoś niskiego to one nie miały bo to chyba OZ i to nie za duże jak na taki głośnik były ale szybkość basu, jego zróżnicowanie i wrażenie live wyróżniało się spośród buczydeł wystawianych w pokojach obok.

Bo taki jest bas z OB, ale może też mieć niskie zejście i konkretne pier….cie, ale to już wymaga spełnienia pewnych warunków. 

moja ulubiona od lat... wokalistka obdarzona 6 oktawową skalą. Doskonale spełniająca się w Soul, R&B, Jazzie...

Polecam!

.., a od tego się zaczęło;

krzywi się jakby cytrynę żarła

Dobry komentarz, dobrze sie usmialem

Ale genialny kawalek!

Znam jeszcze jedna taka cytrynowa kandydatke z rownie gnielanym, dramatycznym kawalkiem.

Moj absolutny niedoscigniony nr.1 z wszystkich damskich youtube Oleta Adams

Albo razem z Tears for Fears

moja ulubiona od lat... wokalistka obdarzona 6 oktawową skalą. Doskonale spełniająca się w Soul, R&B, Jazzie...
Polecam!
.., a od tego się zaczęło;

U mnie od tego.

Od 30 lat jedna z moich referencyjnych plyt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, sly30 napisał:
12 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ja nie pisze o przyzwyczajeniu, jeżeli tam był pełny bas to 90% systemów które w życiu słyszałem basu miały dużo za dużo

11 godzin temu, sly30 napisał:

Przecież bas, to podstawa! Od zawsze mówi się w audio o podstawie basowej, nigdy o podstawie średnicy, czy góry pasma. Zawsze jak podstawa, to tylko basowa, tak że bas….to podstawa… :-)))

12 godzin temu, Tomek1777 napisał:

stopkę 😉

12 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Stopka tez mi sie podoba

Nie stopka, a Stopa Basowa! / bęben basowy. Się liczy. Jak świetnie brzmi stopa basowa, to świetny bas i jakość. Jak słabo, to słaby bas.

Jeszcze organy piszczałkowe, też się liczą.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
11 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ogólnie bylo bardzo rozdzielcze granie, neutralne z równowagą tonalną

moja w to wątpi.

rzuciłby tu jakieś ścierwo na podłogę, bo golizna i zbytnią jasność dostrzegam. Gdy dołożyć do tego DNA Cube, to moja szukać drzwi. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi