Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, slawek.xm napisał:

a w to nie wątpię , widziałem pomiary i chwaliłem

ale skoro moją propozycję traktujesz jako obniżenie standardu to sorry

Nie ma za co, wcześniej pisałem jakie mam oczekiwania, trochę już konstrukcji przesłuchałem, mnie jakieś tam opisy ze przetwornik najlepszy na świecie itp nie przekonują, włączam i wszystko jasne, jak w większość, dużo bla bla bla i tyle.

40 minut temu, TUX napisał:

Fizyka mówi też , że jeżeli takie pełnozakresowe kolumny umieści się w pokoju mieszkalnym np. 50m2, to pojawi się całe spektrum rezonansów pomiędzy ścianami i mamy qpę, a nie hi end. Dlatego w żadnym pokoju mieszkalnym niskie częstotliwości nie zabrzmią tak jak na dużej sali koncertowej - kto słuchał symfoniki na przykład w nowej sali koncertowej w Katowicach wie o czym piszę. W praktyce w audio mamy 3 opcje do wyboru - pełnopasmowy bas zanieczyszczony rezonansami pomieszczenia, używanie kolumn które mają ograniczenia w basie przez co mniej wzbudzają rezonanse pomieszczenia, próba wyeliminowania rezonansów na drodze elektrycznej lub akustycznej. Żadna z tych dróg nie zbliża znacząco do jakości reprodukcji niskich częstotliwości w dobrej sali koncertowej.

TUX

Masz racje. To kolejny przeciwnik do pokonania. Ciężka jest droga audiofila. Pozostają słuchawki i święty spokój. Albo….można spróbować Harley-a. Też fajne hobby… 🙂

Edytowane przez sly30
Teraz, slawek.xm napisał:

akurat 🙂

No ma racje. Wiem jaką batalię stoczyłem z akustyką u siebie. Walka na 7-8 rund i spore koszty. Taka prawda. 

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie ma za co, wcześniej pisałem jakie mam oczekiwania, trochę już konstrukcji przesłuchałem, mnie jakieś tam opisy ze przetwornik najlepszy na świecie itp nie przekonują, włączam i wszystko jasne, jak w większość, dużo bla bla bla i tyle.

dużo słuchasz i szukasz i przez ostatnie dwa lata jakoś żadnych kolumn do domu nie zabrałeś

dlatego zaczynam się zastanawiać czy Ty chcesz w ogóle zmieniać kolumny

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

dużo słuchasz i szukasz i przez ostatnie dwa lata jakoś żadnych kolumn do domu nie zabrałeś

Moze kiedyś u mnie posłuchasz, będziesz wiedział czego oczekuje, później chętnie przyjmę propozycje
Na razie doradzasz cos czego nie mogę posłuchać, w dodatku pisałem ze chciałbym bazę średnio wysokotonowa wyzej, Sylwka pytam to tez poleca cos co trzeba zamówić w ciemno

11 minut temu, slawek.xm napisał:

Pewnie nie chce, ale też wcale nie musi. Nasz wspólny znajomy mówił mi, że ten system gra bardzo dobrze, to po co? A że można lepiej….zawsze można. Myśle że Gerard szuka powodu by uspokoić swoje myśli o zmianie kolumn, czyli żeby nie musieć ich zmieniać. Stąd te różne teorie….antytezy, wszystko jest niespójne, a duże membrany to są bee, bo rezonanse, bo takie siakie i owakie i do tego czarne! A gdzie membrany dla białych katolików ? To nie przejdzie… :-)))

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

No ma racje. Wiem jaką batalię stoczyłem z akustyką u siebie. Walka na 7-8 rund i spore koszty. Taka prawda. 

ale to nie znaczy chyba , że przegrałeś?

poza tym zawsze się zastanawiam w której sali koncertowej można na żywo posłuchać np Sinatry?

odniesienia mogą być udane pod warunkiem , że są logiczne

im większe pomieszczenie tym główny rezonans pomieszczenia jest niżej i jego harmoniczne

i chyba zrozumiałe jest , że by słuchać muzy na poziomie trzeba akustykę ogarnąc

podejście takie , że nie warto mieć pełnopasmowych kolumn bo warunki lokalowe nie pozwalają na normalne słuchanie to stawianie sprawy na głowie

poza tym rynek wszelkiej maści subwooferów nie powinien istnieć

a jeśli średnio rozgarnięty jeden z użytkowników pisze , że po dodaniu suba do monitorów jest znacznie lepiej to znaczy , że rozciągnięcie odtwarzanego pasma doceniają nawet mniej doświadczeni użytkownicy .... dlatego wg mnie ograniczanie pasma jest dorabianiem ideologii bo braku wiedzy lub kasy

Ja tez lubie wielkie przetworniki, ale jak widze Wootena albo Millera, zastanawiam sie, dlaczego basisci wybiera 4 male zamiast jednego wielkiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5258.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

ale to nie znaczy chyba , że przegrałeś?

Jest teraz bardzo ok, ale walka była trudna i kosztowna. 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

poza tym zawsze się zastanawiam w której sali koncertowej można na żywo posłuchać np Sinatry?

Wiele razy o tym pisałem. Gdzie mogę na żywo posłuchać Barry White-a, Johnny Lee Hookera, BB.Kinga, Milesa, Monka, czy choćby Pink Floyd? Mogę tak wymieniać bez końca! 

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

co by było gdyby? 🙂

Oczywistym jest, że wolałbym mieć kolumny niżej schodzące ... to nie ulega najmniejszej wątpliwości ... ale ... każdy "orze jak może" ... nie można mieć wszystkiego ...

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

oprócz tego żaden układ schodzący tylko do 40 hz nie jest ani hi-endem ani systemem dobrze grającym ...

W tym punkcie widzę zasadniczą rozbieżność w moim rozumieniu hiendu a rozumieniem hiendu przez wszystkich innych piszących w tym wątku. Osobiście wolę mieć system który może nie zejdzie aż tak nisko ale z cechami nie osiągalnymi przez inne hiendowe systemy, niż system nisko schodzący ale bez tych cech ...

5 minut temu, slawek.xm napisał:

dlatego wg mnie ograniczanie pasma jest dorabianiem ideologii bo braku wiedzy lub kasy

To wiadomo od dawna. 

2 minuty temu, xajas napisał:

dlaczego basisci wybiera 4 male zamiast jednego wielkiego

Po 1- tam nie widzę małych. To albo 15 calówki albo 12 calówki. Jeśli nawet 4 x 12 cali, to jest to potęga.

Po 2- 12 cali będzie szybszy niż 21 cali, a gitara basowa gra bardziej w midbasie, a nie w subbasie. Stąd preferencje na duże ale nie największe. 

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Oczywistym jest, że wolałbym mieć kolumny niżej schodzące ... to nie ulega najmniejszej wątpliwości ... ale ... każdy "orze jak może" ... nie można mieć wszystkiego ...

I zupełnie się tym nie przejmuj. Ja też wolałbym mieć większy pokój, a mieć nie będę. Życie. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szpakowski napisał:

Osobiście wolę mieć system który może nie zejdzie aż tak nisko ale z cechami nie osiągalnymi przez inne hiendowe systemy, niż system nisko schodzący ale bez tych cech ...

ok

to już są osobiste wybory

ale ciszy mnie , że wyrażasz też taką opinię

5 minut temu, szpakowski napisał:

wolałbym mieć kolumny niżej schodzące ... to nie ulega najmniejszej wątpliwości ..

6 minut temu, sly30 napisał:

Pewnie nie chce, ale też wcale nie musi. Nasz wspólny znajomy mówił mi, że ten system gra bardzo dobrze, to po co? A że można lepiej….zawsze można. Myśle że Gerard szuka powodu by uspokoić swoje myśli o zmianie kolumn, czyli żeby nie musieć ich zmieniać. Stąd te różne teorie….antytezy, wszystko jest niespójne, a duże membrany to są bee, bo rezonanse, bo takie siakie i owakie i do tego czarne! A gdzie membrany dla białych katolików ? To nie przejdzie… :-)))

Mylisz sie, można lepiej dlatego dokupiłem DACa, czekam na listwy i okablowanie,
chce ruszyć z monoblokami tylko nie chce zrobi gorzej, to może się stać efekt domina, będę testował
Zakochany jestem w Bauta, to moje brzmienie, tylko dla mnie za drogo i nie mam miejsca na tak wielkie kolumny

1 minutę temu, xajas napisał:

To sa 4x10“

Możliwe. To i tak dużo na midbas. Poza tym estrada korzysta z gotowych, niezbyt drogich opcji. 

1 godzinę temu, sly30 napisał:

A to nie Ty pisałeś nie tak dawno, że nigdy nie słyszałeś dobrze grających kolumn z aktywnym basem?… :-))

No bo co tam Sławek słyszał niby aktywnego 😄

obiektywnie o audio

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale ciszy mnie , że wyrażasz też taką opinię

Wbrew pozorom wiem o czym piszę ...

Miałem przez parę miesięcy kolumny na 2x8 cali na linii transmisyjnej schodzące do 20hz ... w pokoju 22m efekt był niesamowity. Długo musiałem się przyzwyczajać do nowych kolumn, "czegoś" brakowało ... w sumie nadal brakuje ...

16 minut temu, sly30 napisał:

I zupełnie się tym nie przejmuj. Ja też wolałbym mieć większy pokój, a mieć nie będę. Życie. 

i większy pokój i większe kolumny ...

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Wbrew pozorom wiem o czym piszę ...

Miałem przez parę miesięcy kolumny na 2x8 cali na linii transmisyjnej schodzące do 20hz ... w pokoju 22m efekt był niesamowity. Długo musiałem się przyzwyczajać do nowych kolumn, "czegoś" brakowało ... w sumie nadal brakuje ...

Miałem kolumny na 15 calach które rzekomo schodzą 22Hz, i basu nie bylo a przedstawiciele powiedzieli ze mam za bardzo ustrojony w absorbery pokój

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Miałem kolumny na 15 calach które rzekomo schodzą 22Hz, i basu nie bylo a przedstawiciele powiedzieli ze mam za bardzo ustrojony w absorbery pokój

Samo zejście to nie wszystko, przy takich kolumnach swoboda basu jest wprost urzekająca ...

W dniu 10.04.2023 o 18:04, Meloman napisał:

TAK - zgadzam się z tezą

NIE - nie zgadzam się z tezą

" - " - nie mam zdania, nie rozumiem tezy albo uważam ją za bezsensowną ;-)

Więc od razu zaczynajmy, czyli moje subiektywne spojrzenie na audio:

1. TAK
2. TAK
3. TAK
4. NIE
5. TAK
6. NIE
7. TAK
8. NIE
9. TAK
10. TAK
11. TAK
12. TAK
13. TAK
14. -
15. TAK
16. TAK
17. NIE
18. TAK
19. NIE
20. TAK
21. TAK
22. -
23. TAK
24. NIE
25. -
26. NIE
27. TAK
28. -
29. -
30. TAK
31. TAK
32. TAK
33. TAK
34. TAK
35. -

Smuga cienia spowija..;-)

• Moderatorzy
9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Chyba za mało absorberów 🙂

Nie wiem ile ich musiało by być aby działały skutecznie na pasmo 22-50 Hz. 

Poniżej 100 Hz bas już w mniejszym stopniu zależy od kolumn a w większym od pomieszczenia. 

Przy braku wystarczającej adaptacji i nieprawidłowym ustawieniu bas wolniejszy jaki np. dają układy o większej dobroci jest lepiej słyszalny niż z szybkich układów.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Jest jeszcze opcja Gryphon Trident II 4x'8, które słuchałem u Umki.

Kawał dobrego grania, żem się wygodnie rozsiadł. Gdyby tam były '12, to rozbiłbym namiot 😉 

15 minut temu, xajas napisał:

To sa 4x10“

Dave Holland gra na 4x10" 410 RBH G&K. Wszystko jest względne i jest jakąś koncepcją - świadomy i dobry muzyk ogarnia i wspólpracuje z 'każdym' akustycznym środowiskiem. Jak ma możliwości doboru pieca, eq i setupu głośników, to dobiera i korzysta z tego świadomie i w zależności od wymagań i potrzeb projektu. Inaczej zabrzmi kontrabas w małym klubie, inaczej zabrzmi w filharmonii, a inaczej u mnie w pokoju - temat rzeka. Prawdziwych niuansów brzmienia instrumentu akustycznego nie można odtworzyć za pomocą głośników - tych dżwięków nie można posiadać. Można je wytworzyć, zagrać... i koniec! Znikają bezpowrotnie.

A co do tych zejść, to zapytam, czy słyszeliście brzmienie kontrabasu i grę oczywiście, bez żadnego wzmocnienia - kontrabas pure-akustycznie...??? Jest płyta Jacky Terrasson, którą tak zrealizował Mark Levinson przy pomocy swoich ówczesnych wynalazków Cello. Ciekawe doświadczenie. Płytka wyszła nakładem Blue Note. Ponoć ingerencja w sygnał była minimalna. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Teraz, Seyv napisał:

Chyba za mało absorberów 🙂

Nie wiem ile ich musiało by być aby działały skutecznie na pasmo 22-50 Hz. 

Poniżej 100 Hz bas już w mniejszym stopniu zależy od kolumn a w większym od pomieszczenia. 

Przy braku wystarczającej adaptacji i nieprawidłowym ustawieniu bas wolniejszy jaki np. dają układy o większej dobroci jest lepiej słyszalny niż z szybkich układów.

Według nich za dużo i wyciszają bas, ale jak ich nie było to wyciągnąłem mikrofon i zmierzyłem z bliska, teraz nie pamiętam dokładnie, mam gdzieś na drugim kompie, ale było kiepsko i nie wiem skąd wzięli 22Hz, chyba ze przy -20dB sie liczy

Gość

(Konto usunięte)

i to co misiomor często podkreślał ,że niski bas musi mieć czas by wybrzmieć

.... to jest właśnie trudne by nie przesadzić z akustyką by niskie dźwieki nie były ucinane jak nożem

to nie jest prosty temat bo odpowiedni czas pogłosu dla całego pasma jest bardzo istotny

6 minut temu, Chicago napisał:

A co do tych zejść, to zapytam, czy słyszeliście brzmienie kontrabasu i grę oczywiście, bez żadnego wzmocnienia - kontrabas pure-akustycznie...???

zatłuścić!

o to samo pytałem wcześniej. 

• Pokaż nowe odpowiedzi