Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Pytanie gdzie to było mierzone bo na pewno nie w pomieszczeniu w którym zrobiono zdjęcie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

14 minut temu, slawek.xm napisał:

by niskie dźwieki nie były ucinane jak nożem

po chłopskiemu, uciąć tylko ogon, resztę zostawić 😉

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

te?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz.thumb.png.0411ff4b1fd38dd37eaaa69b1012d430.png

Mniam, to jest dla mnie pójść dalej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Seyv napisał:

Pytanie gdzie to było mierzone bo na pewno nie w pomieszczeniu w którym zrobiono zdjęcie.

nie wiem tu jest recka

i stąd zdjęcia

https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/3749-bauta.html

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, .:Gerard:. napisał:

ok , ale Gerard bardzo bardzo poważnie... skoro już masz swój wzorzec to nie ma siły ... każdy system będziesz porównywał do nich i nie ma szans byś znalazł podobne brzmienie

a to nie da Ci spokoju dlatego naprawdę zacznij poważnie myśleć o ich kupnie

bo tylko wtedy będziesz szczęśliwy.... może to i patetyczne ale innego wyjścia nie widzę

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

ok , ale Gerard bardzo bardzo poważnie... skoro już masz swój wzorzec to nie ma siły ... każdy system będziesz porównywał do nich i nie ma szans byś znalazł podobne brzmienie

a to nie da Ci spokoju dlatego naprawdę zacznij poważnie myśleć o ich kupnie

bo tylko wtedy będziesz szczęśliwy.... może to i patetyczne ale innego wyjścia nie widzę

Najpierw parę inwestycji, później będzie Bauta
Mam nadzieje ze niedługo 😉

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

poza tym rynek wszelkiej maści subwooferów nie powinien istnieć

Tragiczny wniosek!

Granicznie nisko schodzące kolumny muszą być WIELKIE. Problem z transportem i ulokowaniem w docelowym pomieszczeniu.

Subwoofer wspomaga przetwarzanie elektronicznie KORYGUJĄC pasmo (dając sub-basowi efektywność - SPL).

Tragiczny brak zrozumienia zależności i tyle o kolumnach piszesz  - slawek.xm.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

każdy system będziesz porównywał do nich i nie ma szans byś znalazł podobne brzmienie

od dawna to robi. To słychać, widać i czuć.

Na moje, nic gorszego, jak porównywać do swojego systemu, nigdy tego nie robię. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Wuelem napisał:

Tragiczny wniosek!

Granicznie nisko schodzące kolumny muszą być WIELKIE. Problem z transportem i ulokowaniem w docelowym pomieszczeniu.

Subwoofer wspomaga przetwarzanie elektronicznie KORYGUJĄC pasmo (dając sub-basowi efektywność - SPL).

Tragiczny brak zrozumienia zależności i tyle o kolumnach piszesz  - slawek.xm.

nie zrozumiałeś mojego wpisu ale się nie dziwię

poza tym dla ciebie to co wiem jest zupełnie nieprzydatne

dlatego cieszy mnie , że potwierdzasz moje wnioski

16 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tam subbas jest tylko aktywny. Będziesz musiał jeszcze mieć potężne końcówki mocy 😉

20 minut temu, piano napisał:

.., i piano jest ;-))

piękne piano 🙂

obiektywnie o audio

Godzinę temu, szpakowski napisał:

większe kolumny

Jeszcze większe? Zlituj się…. 🙂

Najpierw parę inwestycji, później będzie Bauta
Mam nadzieje ze niedługo

Ale to chyba upadło. 

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Miałem kolumny na 15 calach które rzekomo schodzą 22Hz,

A co to było? Z ciekawości powiem Ci, że Grande Utopie schodzą do 16hz, ale u mnie w pokoju zamierały poniżej 30hz…niestety. 

22 minuty temu, S0nic napisał:

Tam subbas jest tylko aktywny. Będziesz musiał jeszcze mieć potężne końcówki mocy 😉

1.25kw albo 1.2kw prawdopodobnie będzie na pokładzie jeszcze w tym roku

17 minut temu, sly30 napisał:

Ale to chyba upadło.

Możliwe, póki nie mam gotówy na te kolumny to nie zaczepiam tematu i nie będę nikomu zawracać zadu, jak zrealizuje plany to nawiąże kontakt z producentem, może będą gdzieś używki ....

17 minut temu, sly30 napisał:

A co to było? Z ciekawości powiem Ci, że Grande Utopie schodzą do 16hz, ale u mnie w pokoju zamierały poniżej 30hz…niestety. 

OB Spatial Europe N°8
Tak tez bylo jak je słuchałem w dużym i przegluszonym pomieszczeniu

Edytowane przez .:Gerard:.
14 minut temu, sly30 napisał:

Jeszcze większe? Zlituj się…. 🙂

Nie ma zmiłuj 😉 ... ale tak jak mówisz ... 

1 godzinę temu, sly30 napisał:

Życie. 

Jak rozumiem tego słuchasz na swoim hiendzie? Dwie skrzynki Paulanera do tego i jest impreza 🙂 . Jak szlagry ze Śląska 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak rozumiem tego słuchasz na swoim hiendzie? Dwie skrzynki Paulanera do tego i jest impreza  . Jak szlagry ze Śląska  .

Najpier przepusc przez tlumacza, to pokapujesz o jakie szlagry tu chodzi
W dniu 14.04.2023 o 20:32, .:Gerard:. napisał:

OB Spatial Europe N°8
Tak tez bylo jak je słuchałem w dużym i przegluszonym pomieszczeniu

Niestety błąd w ocenie i wnioskach. Tak mała odgroda musi mieć duże basowce, żeby w ogóle bas jakiś był. Ale niskiego, dobrego basu z tej konfiguracji nie będzie , bo być nie może. Odgroda musi być dużo większa i driverów też powinno być więcej. To jest to o czym pisałem, że OB rządzi się trochę innymi prawami i wymogami. Jeśli na tej podstawie wyciągnąłeś wnioski, że duże drivery nie dają dobrego basu, to wnioski są kompletnie od czapy.

To jest tak jak byś gdzieś słyszał, że Mercedesy są wypasione, szybkie i wygodne, więc zjawisz się w salonie, a tam na jazdę próbną podstawiają Ci merca ale dostawczaka, jakiegoś Vito albo coś w tym stylu. Po wszystkim stwierdzasz, że Merce to lipa, bo przecież jeździłeś i wiesz jak jest. I mówisz to do 2 gości, gdzie jeden ma SL 65AMG, a drugi S-klasse Brabusa 800 i oni robią wielkie oczy dziwiąc się, o czym Ty mówisz… :-))

9 minut temu, sly30 napisał:

Niestety błąd w ocenie i wnioskach. Tak mała odgroda musi mieć duże basowce, żeby w ogóle bas jakiś był. Ale niskiego, dobrego basu z tej konfiguracji nie będzie , bo być nie może. Odgroda musi być dużo większa i driverów też powinno być więcej. To jest to o czym pisałem, że OB rządzi się trochę innymi prawami i wymogami. Jeśli na tej podstawie wyciągnąłeś wnioski, że duże drivery nie dają dobrego basu, to wnioski są kompletnie od czapy.

To jest tak jak byś gdzieś słyszał, że Mercedesy są wypasione, szybkie i wygodne, więc zjawisz się w salonie, a tam na jazdę próbną podstawiają Ci merca ale dostawczaka, jakiegoś Vito albo coś w tym stylu. Po wszystkim stwierdzasz, że Merce to lipa, bo przecież jeździłeś i wiesz jak jest. I mówisz to do 2 gości, gdzie jeden ma SL 65AMG, a drugi S-klasse Brabusa 800 i oni robią wielkie oczy dziwiąc się, o czym Ty mówisz… :-))

Nie chcesz zrozumieć co ja piałem, lubię duże udane projekty i tam wielkie przetworniki pasują, sam o takim marze.
Ty piszesz ze tylko wielki przetwornik, wiec podaje ci przykłady ze to zależy i ze nie tylko OB jest 8 cudem, nie chodzi tylko o bas ale także spasowanie, proporcjonalności, spójności itd.
Juz przytaczałem, sam zjechałeś, JBL, Tannoy, Klipsch itd.
Twoj cień piano doradza tak samo, tylko duże .....bla bla bla
- "To podaj przykład konkretnej konstrukcji ?"
- "Bla bla bla, trzeba se zbudować"

I tak jak testowałem DACi i wybrałem, tak samo jak bym trafił na ten 8 cud to bym pewnie juz kupi.

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

nie tylko OB jest 8 cudem

Pewnie, że nie, tym bardziej, gdy jest to OB, które nie spełnia podstawowych wymogów. Są kolumny markowe z dużymi driverami np Duże Von Schweikert, Avalon Tesseract, Magico M9, Evolution Acoustics, ale to wielkie skrzynie i ceny od 300 000 $ w górę. Nie ma też gdzie tego posłuchać. Jest jeszcze niemiecki Goebel Audio i jeszcze jedna niemiecka firma. Nie pamietam teraz nazwy. Ich poprzedni top miał symbol 8.2, a teraz nowsze to chyba 9.2. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Pewnie, że nie, tym bardziej, gdy jest to OB, które nie spełnia podstawowych wymogów. Są kolumny markowe z dużymi driverami np Duże Von Schweikert, Avalon Tesseract, Magico M9, Evolution Acoustics, ale to wielkie skrzynie i ceny od 300 000 $ w górę. Nie ma też gdzie tego posłuchać. Jest jeszcze niemiecki Goebel Audio i jeszcze jedna niemiecka firma. Nie pamietam teraz nazwy. Ich poprzedni top miał symbol 8.2, a teraz nowsze to chyba 9.2. 

Właśnie, tyle kasy a Twoj cień, wpakuje starego ALTECa i inne podobne konstrukcje a później wykłóca ze tylko tam nóżka chodzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, piano napisał:

popuściłem 😉

tu na forum wszyscy doceniający przełomową i fantastyczną konstrukcję Sylwestra są traktowani jak potakiwacze i klakierzy

między innymi dlatego moje relacje z Gerardem uległy od pewnego czasu delikatnemu ochłodzeniu .... ubolewam nad tym ale przecież nie zmienię zdania tylko dlatego, że jakieś osobiste animozje nie pozwalają na obiektywną ocenę 🙂

7 minut temu, piano napisał:

popuściłem 😉

Widziałem orła CIEŃ…..i to był CIEŃ wielkiej góry… :-)))

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Właśnie, tyle kasy a Twoj cień, wpakuje starego ALTECa i inne podobne konstrukcje a później wykłóca ze tylko tam nóżka chodzi

Ta druga niemiecka firma to Lansche. 
Poniżej ich wcześniejszy top model 8.2. Teraz mają inny. Chyba 9.2. Później Goebel i Evolution.

Ukryta Zawartość

1B0E317B-551E-4A0D-861C-A1D8B17E28BB.jpeg

1E33C292-0D2C-40B8-8FBC-9923A492FD44.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Gerard są różne etapy w zyciu , czasem lepsze czasem gorsze i w niektórych przypadkach życie czy też los daje możliwość (niekoniecznie jest to wybór a konieczność) poznania konstrukcji budżetowych , których przy szeroko pojętej prospericie nie dane byłoby doświadczyć

Dlatego biorąc pod uwagę całokształt doświadczeń takiego kolegi warto z uwagą czytać recenzje

bo być może jest to dodatkowy argument na tezę ,że cena nie gra

5 minut temu, slawek.xm napisał:

tu na forum wszyscy doceniający przełomową i fantastyczną konstrukcję Sylwestra są traktowani jak potakiwacze i klakierzy

między innymi dlatego moje relacje z Gerardem uległy od pewnego czasu delikatnemu ochłodzeniu .... ubolewam nad tym ale przecież nie zmienię zdania tylko dlatego, że jakieś osobiste animozje nie pozwalają na obiektywną ocenę 🙂

Nic nie poradzę ze ułożyłeś sobie własną historie

Konstrukcja Sylwka nie ma nic wspólnego z tym co ja pisze

10 minut temu, slawek.xm napisał:

Ee tam. Kolejne tuningi pokazują, że ciągle jest pole do poprawy. Z drugiej strony rewelacyjnie sprawdziła się moja koncepcja idei klocków Lego, czyli dowolnych możliwości późniejszych tuningów i zmian w samych kolumnach. Mogę wymieniać wszystko, kiedy tylko chce. Ma być inny tweeter? Ok. Inne średniaki? ok, inne elementy zwrotnic? Ok. Inne okablowanie w środku? Ok. Ma być cała pasywna? Proszę bardzo. A może cała aktywna? Nie ma sprawy. A może półaktywna? Też nie ma problemu. Co tylko zaświta w głowie, może być realizowane na bazie tych kolumn. I kolejne zmiany są relatywnie niezbyt kosztowne jak na high end. 

Edytowane przez sly30

Twoj cień piano doradza tak samo, tylko duże .....bla bla bla

nie czytasz lub nie chcesz dostrzec, że nie tylko, bo w tym wątku wspomniałem o Gryphon Trident II u Umki, a wczoraj w innym doradzałem inne, nie duże

Nie chcesz lub trudno Ci zrozumieć, że - jak to ująłeś - doradzam, bo na tym m.ni. polega to forum, na wymianie poglądów z różnych etapów tej zabawy. Z mojej strony nie ma nakazów, jest doradzanie, dyskusja, a czytelnikowi zawsze staram się argumentować dlaczego tak, a nie inaczej lub plusy/ minusy. Jest jeszcze jeden aspekt, dlaczego tak właśnie doradzam.

Otóż, słucham innych, szczególnie grona elektroników, którzy podpowiadają, bo mają wiedzę lub przerobili temat. Nie wszystko łapię, ale staram się wyciągać wnioski z tego co mówią i co radzą. 

Next próbuje ów rady wykorzystać u siebie i jeśli widzę przyrost, to doradzam innym, zawsze zostawiąjąc rozmówcy komfort wyboru. 

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

starego ALTECa

podaj przykład. Tylko zastanów się dobrze, co byś się przypadkiem nie ośmieszył. 

• Pokaż nowe odpowiedzi