Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2023 - relacje

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Sovereign napisał:

@meloV8, czyżbyś lubował się w galaretowatych puszystych basach jak z subwooferów car audio.

Zamiast rozmemłanego ''mięska z galaretką'' na basie, lepiej bas wyrzeźbiony jak kość i mocny/twardy jak skała, z dużych papierówek, po takim wysterowaniu.

Spokojnie posłuchasz akustycznych i różnych innych dźwięków i muzyki. Możesz ciut ''mięska'' sobie dorzucić gdy w dole będzie za twardo przy mocnych i dużych składach rockowych i metalowych.

I podaj jakie masz różne ulubione 3-way monitory z 30 cm wooferem.

A dla mnie w droższym zestawie, monitory L100 Classic, przy bardzo podobnym zestawie (gdzie nie tylko wzmacniacz był droższy), bardzo podobnie jak dla pana Andrzeja Kisiela.

Brzmienie L100 Classic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pełnokrwiste, spójne, bezpośrednie, tonalnie zrównoważone, bez wyraźnych podbarwień. Fantastyczny bas – mięcho, kop, kontury, dynamika. Potężna dawka energii, ale bez przesady z własnym "klimatem". Poważny rywal dla najlepszych kolumn w tej klasie cenowej. - Andrzej Kisiel, Audio 9/2019

Nie od dzisiaj wiadomo, że dyskusja z Tobą na temat JBL nie ma sensu. Szanuje Twoje zdanie na temat L100, ale moje jest odmienne. Kilka godzin łażenia i słuchania JBL  w dwóch miejscach na stadionie tylko utwierdziło moje przekonania.

Nie mam żadnych, ulubionych 3 way monitorów z 30 cm basem, ani nawet jednego. Dla mnie zdecydowanie lepsze brzmienie od L100 miały monitory, które sam zbudowałem, ale to porównanie nie jest zbyt sprawiedliwe, bo w moim projekcie użyłem przetworników znaczniej wyższej jakości.

Natomiast, co do cytatów z recenzji, to tak naprawdę niewiele mnie to interesuje, bo przestałem czytać recenzje gratów kilka lat temu. Zdecydowanie wole osobiście zapoznać się z danym produktem niż o nim czytać, lub słuchać (o zgrozo) nagrań głośników z YT.

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 godzin temu, dekoracja napisał:

zasadniczo nie da się nic zrozumieć z tej wypowiedzi. możesz jakoś jaśniej pisać? podawanie mnóstwa kawałków faktów bez kontekstu…

na razie z relacji jedyne pewne to to, że jbl l100 to są najlepsze oraz najgorsze głośniki wystawy!  aż bym ich normalnie posłuchał!wizualnie ładne z tymi kolorowymi gąbczakami

Zagrały dobrze, Harbeth'y też mnie zaskoczyły. 

Już szukam czegoś podobnego w okolicy, żeby Żonie prezent zrobić na święta 😉

6 godzin temu, dekoracja napisał:

zasadniczo nie da się nic zrozumieć z tej wypowiedzi. możesz jakoś jaśniej pisać? podawanie mnóstwa kawałków faktów bez kontekstu…

na razie z relacji jedyne pewne to to, że jbl l100 to są najlepsze oraz najgorsze głośniki wystawy!  aż bym ich normalnie posłuchał!wizualnie ładne z tymi kolorowymi gąbczakami

Fajne są, mają swój urok, zwyczajnie przyjemnie się ich słucha tak samo jak Harbethy.

To nie są natomiast najlepsze, ani najgorsze zestawy AVS 😁

Co nie zmienia faktu, że oba bym chciał mieć 🤣

42 minuty temu, irimi napisał:

Dlatego goszczą u mnie i nie szukam alternatywy 🙂

Ukryta Zawartość

Powiem krótko, ten zestaw jest po prostu z klasą!

Ukryta Zawartość

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Trochę mnie Panowie osłabiacie. Boressen, Wilsony, Focale Utopia, McIntoshe z Rockportami...każdy system grał inaczej, ale każdy z tych topów grał świetnie. 

Niech ci będzie. Ale choćby Pylon grał tak samo świetnie. Choć tak naprawdę ani Wilson, ani Focal nie grały świetnie. Nie powiem, że źle, ale... Po prostu grały.

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Miałem też na myśli, że porównywanie większości systemów do pokoju Tagi to lekka przesada 😋

Dlaczego? Poziom skomplikowania urządzeń jest podobny. Różnią się designem, ceną i mitologią.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Moderatorzy
3 godziny temu, Ajothe napisał:

Niektórzy nawet wszystko krytykują jak leci mimo, że większość gra bardzo dobrze. 

W miarę jedzenia apetyt rośnie. Przez lata po wysłuchaniu setek systemów nie tylko na wystawie oczekuje się, że system chociaż w pewnych aspektach zaskoczy. Np. odnośnie wspomnianych Wilsonów, mniejszy model prezentował się lepiej niż duży po co więc pokazywać ten duży? By zrobić antyreklamę? Tam gdzie grał Spendor czy Harbeth grał model, który zapewne wpisywał się najlepiej w akustykę. Większe i droższe stały pod ścianą ale dzięki temu chciało się posiedzieć i posłuchać.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

27 minut temu, Thoron napisał:

O matko, jak Pylon gral tak samo jak topowe zestawy no to ja nie mam pytan 🙂

Spokojnie. Kiedyś przeminie podnietka cenami sprzętu.

Edytowane przez Misio38

2 minuty temu, Misio38 napisał:

Spokojnie. Kiedyś przeminie podnietka cenami sprzętu.

nigdy tak nie będzie i zawsze wiadomości typu system Living Voice za 7 baniek czy system Audio Note za 8 baniek będą pobudzać wyobraźnię i przyciągać publikę ... choćby po to by w recenzjach nie zostawić suchej nitki ... obwieścić tryumfalnie , że pieniądze nie grają i cieszyć się tym co ma się w domu 🙂

35 minut temu, Seyv napisał:

W miarę jedzenia apetyt rośnie. Przez lata po wysłuchaniu setek systemów nie tylko na wystawie oczekuje się, że system chociaż w pewnych aspektach zaskoczy. Np. odnośnie wspomnianych Wilsonów, mniejszy model prezentował się lepiej niż duży po co więc pokazywać ten duży? By zrobić antyreklamę? Tam gdzie grał Spendor czy Harbeth grał model, który zapewne wpisywał się najlepiej w akustykę. Większe i droższe stały pod ścianą ale dzięki temu chciało się posiedzieć i posłuchać.

Zazdroszczę tyłu przesłuchanych systemów i lat doświadczeń, trochę to smutne wnioski. Z drugiej strony też się trochę dziwie, że skoro się pokazuje sprzęt za chorą kasę to warto dzień wcześniej ustawić pomieszczenie. 

Coraz więcej wystawców moim zdaniem się spisuje, a w tym roku wzorowo zrobił pokój Borresen, ściany boczne jak z filharmonii 🙂

Edytowane przez Ajothe

Co do cen sprzętu.  Wiadomo na takich wystawach każdy chce pokazać co ma najlepszego - a więc najdroższe.  A może trzeba zorganizować BAS ( Bieda Audio Show). Górna granica ceny powiedzmy 15 tys za klocem i 30 tys za paczki?

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Dlaczego? Poziom skomplikowania urządzeń jest podobny. Różnią się designem, ceną i mitologią.

Tak się składa, że słuchałem w pokoju Tagi ich zestawu i to co piszesz się bardzo rozmija z rzeczywistością odbieraną przez moje uszy. 

Nie mam zamiaru opisywać kwieciście, ale tylko podsumuje, że do swietnego hi-fi to jeszcze daleko. 

14 godzin temu, meloV8 napisał:

Reszta dźwięku nie była zła, ale 20 tysięcy za coś takiego, to myślę, że tak z 15 tysięcy trzeba zapłacić za sam znaczek JBL.

@meloV8 zamawiam u Ciebie kolumny o takiej konstrukcji obudowy i wykonaniu jak JBL100 MKII na równoważnych konstrukcyjnie i wielkościowo głośnikach o podobnej konstrukcji znanej firmy i podobnej w klasie zwrotnicy za deklarowane przez Ciebie 5.000,- zł za parę.

Rozumiem, że z "gęby cholewy nie robisz", jesteś człowiekiem honorowym i pisałeś to wszystko na trzeźwo i szmata nie jesteś?

Skoro przy JBL L100 MKii

11 godzin temu, meloV8 napisał:

Ale jak nie idzie za tym żadne mięsko, to trochę lipa, bo granie przypomina Altusa, a nie porządne kolumny za kilkadziesiąt tysięcy.

to Twoje będą zdecydowanie lepsze. Przecież umiesz. Zatem umowa stoi, rozumiem?

To będzie takie rozjechanie JBL przez @meloV8 za oferowane przez  Niego 5.000,- zł za parę.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Sporo emocji wywołują JBL L100. Wygląda na to, że zostaną największą gwiazdą tegorocznego AVS. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

25 minut temu, bluesboss napisał:

@meloV8 zamawiam u Ciebie kolumny o takiej konstrukcji obudowy i wykonaniu jak JBL100 MKII na równoważnych konstrukcyjnie i wielkościowo głośnikach o podobnej konstrukcji znanej firmy i podobnej w klasie zwrotnicy za deklarowane przez Ciebie 5.000,- zł za parę.

Rozumiem, że z "gęby cholewy nie robisz", jesteś człowiekiem honorowym i pisałeś to wszystko na trzeźwo i szmata nie jesteś?

Skoro przy JBL L100 MKii

To będzie takie rozjechanie JBL przez @meloV8 za oferowane przez  Niego 5.000,- zł za parę.

Za 5000zł to z 2 pary zrobi 😄

obiektywnie o audio

Godzinę temu, S0nic napisał:

Za 5000zł to z 2 pary zrobi 😄

To ja moge druga odkupić

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Moim zdaniem spokojnie do 10000 zł, a już na pewno do 15 mozna znaleźć kolumny grające bardzo dobrze, a tylko od wybierającego zależeć będzie czy woli ciemne brzmienie, jasne, bas twardy i konturowy, czy miękki i buczący. Oczywiście jak ktoś mysli, że drewniana skrzynka z dwoma, trzema głośnikami i garścią elementów elektronicznych ma kosztować 300 koła to mu nie bronię. Choć to psuje rynek, bo rozzuchwala producentów, którzy podnoszą ceny bez opamiętania, a każdy jeden co umie skleić kilka deseczek w skrzynkę, wyciąć otwory i wsadzić w to głośniki uważa się za mesjasza branży audio. Dobry wzmacniacz, streamer itp. spokojnie jeszcze taniej. Największym kuriozum jest moim zdaniem z tego co było na AVS był zestaw słuchawki Abyss 1266 z jakieś 45 koła i wzmacniacz Woo za 52000 zł. Wykonanie słuchawek jakby z części znalezionych na złomowisku, granie jak Takstary HD2000 za 99 zł. A audiofile słuchawkowi ślinią się do tego sprzętu.

W dniu 28.10.2023 o 20:39, rixus napisał:

Swoją drogą czemu jedni podają cenę za jedna kolumnę?

Bo Ceneo itp.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Moim zdaniem spokojnie do 10000 zł, a już na pewno do 15 mozna znaleźć kolumny grające bardzo dobrze, a tylko od wybierającego zależeć będzie czy woli ciemne brzmienie, jasne, bas twardy i konturowy, czy miękki i buczący. Oczywiście jak ktoś mysli, że drewniana skrzynka z dwoma, trzema głośnikami i garścią elementów elektronicznych ma kosztować 300 koła to mu nie bronię. Choć to psuje rynek, bo rozzuchwala producentów, którzy podnoszą ceny bez opamiętania, a każdy jeden co umie skleić kilka deseczek w skrzynkę, wyciąć otwory i wsadzić w to głośniki uważa się za mesjasza branży audio. Dobry wzmacniacz, streamer itp. spokojnie jeszcze taniej. Największym kuriozum jest moim zdaniem z tego co było na AVS był zestaw słuchawki Abyss 1266 z jakieś 45 koła i wzmacniacz Woo za 52000 zł. Wykonanie słuchawek jakby z części znalezionych na złomowisku, granie jak Takstary HD2000 za 99 zł. A audiofile słuchawkowi ślinią się do tego sprzętu.

Taki jest swiat i nic na to nie poradzisz, ale wątpię byś za 25k złożył system, który zagra na poziomie np Borresenów.

Sluchawki to wogle dziwniejszy świat, mi Sennheisery HD600 bardziej się podobały od sluchawek za 18k. 

8 godzin temu, bluesboss napisał:

Skoro przy JBL L100 MKii

Jeśli naprawde sądzisz, że wkład materiałowy jest tam większy niż te powiedzmy 5 tysięcy, to się bardzo mylisz. Zdecydowana większość z metki, którą widzisz, to marża producenta, podatki, koszty dystrybucji, reklamy i tak dalej. Takie są normalne realia. Wilsonach za 250 tysięcy siedzą głośniki za 15 tysięcy. 

Gdybym robił kolumny dla siebie, licząc wyłącznie wkład materialowy w cenach detaliczny (Jbl robi swoje głośniki, co znacznie obniża koszty), to mając te kilka tysięcy mozna wykonać co najmniej tak dobre kolumny jak L100. 

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Oczywiście jak ktoś mysli, że drewniana skrzynka z dwoma, trzema głośnikami i garścią elementów elektronicznych ma kosztować 300 koła to mu nie bronię. Choć to psuje rynek, bo rozzuchwala producentów, którzy podnoszą ceny bez opamiętania, a każdy jeden co umie skleić kilka deseczek w skrzynkę, wyciąć otwory i wsadzić w to głośniki uważa się za mesjasza branży audio.

Są ludzie, którzy np. za bieganie po trawie czy parkiecie za piłką dostają miliony rocznie. Skoro za tak bezużyteczne zajęcie dostają taka kasę nie widzę powodu dla którego nie mieliby płacić 300 tyś za głośniki. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Sztuką jest zrobienie samemu oryginalnej konstrukcji, która wyróżni się czymś pięknym. Potem nikt nie zabroni odcinania kuponów, albo kopiowania....

Tak jest w każdej branży przecież.

21 minut temu, Sovereign napisał:

To będzie takie rozjechanie monitorów meloV8, przez wiele innych monitorów.

Co najwyżej zrobisz urobiony pod własny strój, monitor bardziej w swoich angielskich klimatach 3-way z 30 cm wooferem, albo nawet gorsze od nich.

A lepszych L100 Classic MkII i Yamahy NS-5000, nie podrobisz.

Klimaty meloV8 w wydaniu Huracan-a RS 

Ukryta Zawartość

Słupeczki popierdółeczki z ''soczystym basem'', takie do brzdąkania plumkania jak dla meloV8.

Później takie i im podobne wiszą długimi miesiącami/latami za ok. 5k zł z drugiej ręki. W okolicach 1/4 ceny nowych.

Nieraz podobne amatorskie słupeczki były do posłuchania, choćby w Sobieskim. To takie mulaszcze, przekolorowane, zduszone, senne denne brzdąkanie.

L100 Classic 75, L100 Classic Black Edition i Yamahy NS-5000 także nie podrobisz. 

Takich jak tu z Esoteric, Electrocompaniet, i dla odmiany z 845 w Hi-Fi Clubie.

Tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze dyskusja z Tobą nie bardzo ma sens.

W zeszłym roku prezentowałem monitory z 30 cm basem i moim zdaniem były one znacznie lepsze brzmieniowo od L100. Nie jest to dziwne, ponieważ zastosowałem głośniki Volt, ATC i Bliesma o znacznie wyższej jakości niż te w L100.

Nie jestem w stanie zrobić kolumn jakości Magico, Wilson czy topowych JBL, ale proste skrzynki pokroju L100 nie są trudne w wykonaniu. Można też skopiować podobne i gotowe rozwiązania, choćby z projektów Troelsa.

monitor.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli naprawde sądzisz, że wkład materiałowy jest tam większy niż te powiedzmy 5 tysięcy, to się bardzo mylisz. Zdecydowana większość z metki, którą widzisz, to marża producenta, podatki, koszty dystrybucji, reklamy i tak dalej. Takie są normalne realia. Wilsonach za 250 tysięcy siedzą głośniki za 15 tysięcy. 
Gdybym robił kolumny dla siebie, licząc wyłącznie wkład materialowy w cenach detaliczny (Jbl robi swoje głośniki, co znacznie obniża koszty), to mając te kilka tysięcy mozna wykonać co najmniej tak dobre kolumny jak L100. 

Uzupelnie przykladami

Trenner & Friedel 69.900€, 18“ Bas (topowy 18Sound) kosztuje 499€

Ukryta Zawartość

IMG_4952.thumb.jpg.4f6edf1f07f01a5af06aa3b24c783c59.jpg

IMG_0342.thumb.png.bac441f2e9b6607183ade49a8617140b.png

Pozostaleprzetworniki podobnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

czy system Audio Note za 8 baniek będą pobudzać wyobraźnię i przyciągać publikę ... choćby po to by w recenzjach nie zostawić suchej nitki ... obwieścić tryumfalnie , że pieniądze nie grają i cieszyć się tym co ma się w domu

Jak zwykle nic nie rozumiesz. Gdyby nawet to grało najlepiej, to ten system nie jest realnie tyle wart.

Ale rozumiem - jakie to k...a jest męskie. Jak łaskocze ego. Elitarne, snobistyczne.

Ale chyba raczej żałosne, przypominające konkurs kto ma większego. Od lat nie ma żadnego progresu w brzmieniu audio poza cenami. Oczywiście czasami się uda wyskoczyć z dobrym produktem za rozsądną cenę.

Poza tym jak takie dobre to idź i se kup.

Edytowane przez Meloman

Daniel Hertz (Mark Levinson).

Wersja pasywna 100.000$

Przetworniki Beyma

Ukryta Zawartość

Topowe Beymy 18“ i 12“

IMG_0341.thumb.png.4de21290ff09a1be591d7bbf8a6f57de.png

IMG_0345.thumb.png.13c9b4393c4fa8f789f78b53906a3eb7.png

Wersja aktywna 199.999$

IMG_4960.thumb.jpg.8478a527d01607c702b3792489b7dff3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie to nie powinno się oceniać głośników w nie swoim systemie. Jednak jest tak że to głośniki albo zbierają laury albo baty za cały system. System natomiast jest już bardziej skomplikowany, wnikanie w to wymagałoby więcej czasu, rozmów... stąd większość osób odpuszcza bo tak jest łatwiej i szybciej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.