Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2023 - relacje

Rekomendowane odpowiedzi

22 minutes ago, Piotr_1 said:

Niesamowity marketing

Te wyrazy są tak różne, że umieszczanie ich obok siebie nie jest zbyt mądre, łagodnie mówiąc.

Chyba, że ktoś lubuje się. w oszustwach.

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Te wyrazy są tak różne, że umieszczanie ich obok siebie nie jest zbyt mądre, łagodnie mówiąc.

Chyba, że ktoś lubuje się. w oszustwach.

Opowiedziałbym szczerze, ale musisz się domyślać jaki "niesamowity" był ten wykład Pana z Kondo 🙂

22 minuty temu, bluesboss napisał:

Nie chce mi się polemizować z takimi opiniami, że AN albo Kondo, czy Wilson albo jeszcze coś innego to są źle grające sprzęty audio.

Do brzmienia Kondo trzeba dorosnąć. Niektórym nigdy się to nie uda.

33 minuty temu, Audroc napisał:

No tak tylko że inna szkoła mówi, że muzyk gra na instrumencie, a my audiofile na naszych sprzętach.

On wymienia gitary, a my kolumny i tyle.

Dodatkowo nigdy nie widziałem na koncercie kolumn. Stoją, czy przeważnie siedzą muzycy  i grają, gdzie tu jakieś wzmacniacze czy kolumny ?

Kompletnie nie rozumiem o czym Ty mówisz............

Gitarzyści mają fioła na punkcie wzmacniaczy gitarowych i przewalają tego tyle co audiofile. 

Systemów aktywnych kolumn nagłośnieniowych też jest sporo. 

No nie mam pojęcia jak to sobie wymyśliłeś sama gitara to połowa sukcesu 😁

51 minut temu, Piotr_1 napisał:
Godzinę temu, bluesboss napisał:

No wiesz, Dynaudio jak to Dynaudio - trzeba elektrownię do zasilenia ale przy odpowiednim wzmacniaczu i pomieszczeniu...

Te polskie wzmacniacze podpięte do Dynaudio miały 900W mocy każdy.

Uczciwe 200W wystarczy do takiej odległości odsłuchu jak tam, 87dB z min. impedancji 2,7om, nie jest źle

Dobrze też nie! ja C60 pedziłem po odpięciu Accuphase 650 Watowymi monoblokami i dopiero stare Topowe Evidence fajnie zagrały; zupełnie nie rozumiem polityki Dynaudio zastępowania lepszych produktów gorszymi... w dwa razy wyższej cenie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, jurek napisał:

Jak grały te kolumny?

To nie jest konstrukcja AN. To  patent z lat sześćdziesiątych  wskrzeszony przez polską manufakturkę.

I skąd 93 dB z 12centymetrowego Seasa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy głośnik jest modykowany względem oryginału…widziałem przebieg z komory bezechowej….stad tez bajki o jakiejś dziurze w średnim Basie. W danym pokoju cos moze sie wzmacniać lub tłumić….pokoj mial ponad 30m KW ale najlepiej grają w pokojach typu 50m KW.

Ukryta Zawartość

Teraz, ASURA napisał:

zupełnie nie rozumiem polityki Dynaudio zastępowania lepszych produktów gorszymi... w dwa razy wyższej cenie

Ale przecież to jest prawie, że ogólna polityka większości producentów audio. To się zaczęło mocno nasilać po koronce. Dynaudio idzie tylko "z duchem czasów". A, że frajerów przybywa, a nie ubywa. I są bardziej dziani niż kiedyś to dlaczego nie korzystać, co?

2 minuty temu, MaciekP napisał:

Każdy głośnik jest modykowany względem oryginału…widziałem przebieg z komory bezechowej….stad tez bajki o jakiejś dziurze w średnim Basie. W danym pokoju cos moze sie wzmacniać lub tłumić….pokoj mial ponad 30m KW ale najlepiej grają w pokojach typu 50m KW.

Fajne kolumny wzorowane na Snellach trzeba im tylko dać trochę więcej przestrzeni wokół i nie wpychać do ściany

10 minut temu, Meloman napisał:

Do brzmienia Kondo trzeba dorosnąć. Niektórym nigdy się to nie uda.

Brzmienie Kondo to jedno a brzmienie na wystawie to drugie. Głośniki do Kondo są kluczowa sprawa i jak widać nawet Kondo nie dało rady ich wymyślić. Kiedyś był prototyp ale nie wdrożony do produkcji masowej. W. Szemis wskrzesił stare Snelle A, żeby Ongaku miało partnera ale musiał wykrzesać więcej  skuteczności bo 27W Ongaku było na granicy dla Snella A. Kilka lat zabiegów, specjalne modyfikacje głośników, zwrotnicy, Całej konstrukcji centralnej przedniej ściany głośnika itp….

Teraz, MaciekP napisał:

Brzmienie Kondo to jedno a brzmienie na wystawie to drugie. Głośniki do Kondo są kluczowa sprawa i jak widać nawet Kondo nie dało rady ich wymyślić. Kiedyś był prototyp ale nie wdrożony do produkcji masowej. W. Szemis wskrzesił stare Snelle A, żeby Ongaku miało partnera ale musiał wykrzesać więcej  skuteczności bo 27W Ongaku było na granicy dla Snella A. Kilka lat zabiegów, specjalne modyfikacje głośników, zwrotnicy, Całej konstrukcji centralnej przedniej ściany głośnika itp….

No przeca są dla nich głośniki z cewką o regulowanym prądzie zamiast magnesów tylko trzeba wyłożyć trochę kasy...

1 minutę temu, ASURA napisał:

No przeca są dla nich głośniki z cewką o regulowanym prądzie zamiast magnesów tylko trzeba wyłożyć trochę kasy...

Takie głośniki za chwilę będą ze stajni Audio Note ale to jednak stary snell E wiec do pokoju do 25-30m KW a powyżej tego trzeba snella A i tak historycznie było….

3 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Mówiłem na serio. Nie dla idiotów, czyli pozytywnie, mi się podobało w Nautilusie. Nautilus, tak?

A ja mam nadzieję, że Dynaudio wypuści jeszcze kiedyś odświeżonego Focusa 110. Niech to nawet będzie jakiś limitowany, drogi, rocznicowy wypust ale niech będzie ... 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Moderatorzy
6 godzin temu, MaciekP napisał:

HMM….znam Kondo kod  kilkudziesięciu lat. Potrafi grac doskonale, choć raczej eterycznie, miękko, z 1000 niuansów. Zmienił się dystrybutor w tym roku i zamiast składać kondo z glkosnikami AN-E czy Snell-A (obydwa właściwe to Snelle) skolejono z tubami  Avanagarde chyba. Tak złego dźwięku nie słyszałem NIGDY na kondo. Chodziłem i wkładałem ucho w głośnik  badając co jest nie tak. Dziwk był głuchy, martwy, bez wysokich tonów, bez dynamiki i bez legendarnej srebrnej mgiełki kondo. to byka kompleta masakra moim zdaniem. Puszczali Dire Straits…Wchodziłem dwukrotnie i cięgle masakra. 

Co do zestawu Audio Note z pokoju 716 a nie ten tańszy z szóstego pietra…..nie słyszałem w żadnym pokloju tak wypełnionego muzyka. Granie w pełnej skali. Żadne HI-FI tylko MUZYKA.  CD lepsze niż gramofon. Niesamowicie nasycony dźwięk. Nieporadopodbnnie otwarte i bezpośrednie średnie tony (brak zwrotnicy na głośniku). Kiedy nagranie było dobre i otwarcie to góra pasma była niesamowicie dobitna. Kiedy nagranie nie miało góry to jej nie było. Bas sejsmiczny i nie wyprodukowany przez bass refleks tylko dedykowany głośnik 15 calowy. Muzyka klasyczna absolutnie naturalna. Jestem na koncertach klasycznych kilka razy w miesiącu i nawet na żywo czasem nie gra tak dobrze (jak kiepska akustyka sali). Domyślam sie, ze dobrym tonie jest skrytykować najdroższy zestaw na wystawie…..wracałem do pokoju  5 czy 6 razy siedząc w nim za każdym razem kilkanaście minut….

Bo ja wiem czy w dobrym tonie, krytykować, że najdroższy...? Chyba, aż tak dużego znaczenia to nie ma dla mnie, krytykuję bo grało to MZ bardzo źle. Jakby to był system za 20 tys to bym nie zwrócił na to uwagi, ale chyba w kwocie 8mln zł, można już coś oczekiwać. Chociaż entry level...?  Sam wystawca próbował się popisywać tą absurdalną ceną, stawiając ją jako jakiś argument gwarantujący super dźwięk, bo jest super drogo - tak ja to odebrałem.

Twoja opinia o super dźwięku z AN UK jest w zdecydowanej mniejszości. Ja z wieloma prezentacjami z tego AVS mógłbym polemizować czy były tak dobre jak mi się zdaje lub tak złe, ale akurat w przypadku AN UK to jestem w pełni przekonany, że to był dramat dźwiękowy i zbyt dużego pola do innej interpretacji, osobiście nie widzę. Widocznie całkiem innaczej odbieramy dźwięk i inne mamy oczekiwania od sprzętu.  

-----------------

Chciałem nieśmiało zauważyć, że AS to jest wystawa sprzętu audio (i video też zresztą). Wystawa, czyli wystawianie się, pokazywanie, demonstracja: swojej oferty, możliwości technicznych, dizajnu, nowości, czasem staroci, największych głośników, najdroższych wzmacniaczy, najgrubszych przewodów, najdziwaczniejszych kształtów, najbardziej krzykliwych kolorów, itp., itd.

Brzmienie tych urządzeń to jest aspekt poboczny, wszak nie chodzi tutaj o osiągnięcie jak najlepszego dźwięku - to niemożliwe w tych warunkach. I choćby niektórzy z wystawców przykładali nieco większą wagę do brzmienia swych produktów, to i tak nadrzędnym celem wystawy pozostanie wystawianie, a nie wyśmienite granie. Zatem krytyczna ocena urządzeń tylko na podstawie kilku(nastu, dziesięciu) minut słuchania w hotelowej klitce lub stadionowej loży może być zwyczajnie niesłuszna, niesprawiedliwa i krzywdząca. Dobrze przecież wiemy, że te same urządzenia w innych, dedykowanych do odsłuchów pomieszczeniach, czy w naszych wypieszczonych salonach audio - pokazują zgoła odmienne oblicza i potrafią zagrać tak, że buty spadają 😊

Były miejsca gdzie ogarnęli akustykę, myślałem że jest korekcja DSP zrobiona, a jednak nie.

AudioSolutions Virtuoso B Martino Copper

397325401_742910804545964_93597856680835

Zdjęcie z FB, Premium Sound

4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Były miejsca gdzie ogarnęli akustykę, myślałem że jest korekcja DSP zrobiona, a jednak nie.

AudioSolutions Virtuoso B Martino Copper

Ukryta Zawartość

Zdjęcie z FB, Premium Sound

I bardzo przyzwoicie to grało,  biorąc pod uwagę że kolumny to dwudrożne monitory. 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, plastik1989 napisał:

Widocznie całkiem innaczej odbieramy dźwięk i inne mamy oczekiwania od sprzętu.

Ale ja o tym piszę tutaj od początku. Słuch jest subiektywnym zmysłem, jak smak. Każdy ma inny, bo taka jest nasza natura.

Więc pewne parametry brzmienia jak właśnie barwa zawsze pozostają subiektywne, choćby nie wiem jak audiofile próbowali zaklinać rzeczywistość. I proszę mi nie wyjeżdżać tutaj od razu z neutralnością, bo właśnie przez ten subiektywizm - każdy ocenia ją inaczej.

A poza tym wielu audiofilów próbuje ze słuchania muzyki zrobić niemal dziedzinę nauki wymagającą nie wiadomo jakich dyplomów, a to tylko zwykłe hobby jest. Doświadczenie oczywiście jak najbardziej jest wskazane, ale na pewno nie zdobywa się go uczestnicząc jako gość w imprezach typu AVS.

Oczywiście bardzo istotna jest również różnica wieku słuchaczy 😉

Dla mnie krzykliwy system może być nieznośny, a dla starszego audiofila wręcz idealny 🙂

A za parę latek i mi może się przytrafić, że będę szukał systemu, który tnie po uszach 😋

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 1.11.2023 o 21:57, xajas napisał:

Ja mysle, ze te ponizej kosztowaly mniej niz 300 zl

IMG_0127.thumb.jpg.4296d80881c8c0d4a1b6c8a3f1698950.jpg

Interesujące, że znowu wiesz wszystko. Ja zaś znalazłem info, że sonus faber w swoich flagowych kolumnach stosuje vdh the widn. Obecna cena u nas 300 zł za metr., a w tych na obrazu więcej jak metr na pewno, raczej kilka...i różnych kabli.

6 minut temu, pantagruel napisał:

Interesujące, że znowu wiesz wszystko. Ja zaś znalazłem info, że sonus faber w swoich flagowych kolumnach stosuje vdh the widn. Obecna cena u nas 300 zł za metr., a w tych na obrazu więcej jak metr na pewno, raczej kilka...i różnych kabli.

A tak to wyglada w Magico

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez meloV8
16 godzin temu, bluesboss napisał:

Ludzie chodzą po wystawie od pokoju do pokoju są zmęczeni i ogłuszeni. Później niektórzy chcą zabłysnąć i albo Audio Note im nie pasuje albo Dan D'Agostino albo Kondo San. A zachwycają się ordynarnym chińskim Jajonem, sorry Ajfonem, nie źle wróć Ayonem;)

Dla mnie nie ma możliwości ani kompetencji oceny systemu Kondo w ogóle.

To jest tak jakby ktoś pisał, że dźwięk skrzypiec Stradivariusa mu się nie podoba.

Nie bądźmy śmieszni 😉 近藤先生最高です。

Widząc takie wpisy ludzie w działach marketingu wznoszą toasty. To znaczy, że marketing działa. Produkcja wzmacniaczy to nie jest religia, tylko biznes. Potencjalny klient ma prawo ocenić produkt wg takich kryteriów, jakie sam uzna za właściwe. Elon Musk kupił 5 szt. Sonusów Faberów Aida do grania na konsoli i nikt nie powiedział mu, że nie jest godzien 🙂 

Wątek schodzi lub już zszedł na inne tory… apeluję piszcie w temacie 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość

(Konto usunięte)
15 godzin temu, jurek napisał:

Ma ktoś namiary (telefon) na polskiego przedstawiciela firmy GIK Acoustisc? (firma od adapatacji akustycznej).  Wystawiali się na SN.

https://gikacoustics.net/

Obejrzałe krótko ich ofertę. Nie wygląda na coś specjalnego, wiele naszych firm robi dokładnie to samo.

jakoś (chyba) nikt nie napisał słowa o lampizowanym dac’u Fezz - to wklejam z netu. ciekawe dla mnie  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

21 godzin temu, MaciekP napisał:

Znalazłem właśnie….zastanawia mnie opinia kolegi Plastika…na temat Kondo na wystawie….

Ukryta Zawartość

No dobrze ale dlaczego nie ma słowa o prezentacji systemu za 8 baniek będącym naturalnym sparing partnerem dla systemu Kondo / Avantgarde?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, dekoracja napisał:

jakoś (chyba) nikt nie napisał słowa o lampizowanym dac’u Fezz - to wklejam z netu. ciekawe dla mnie  https://www.soundstageglobal.com/index.php/shows-events/audio-video-show-2023-warsaw-poland/1115-avs-2023-fezz-audio-lampizator-pylon-lampa-for-the-masses

Ciekawa sprawa, na stronie fezz ani mrumru. Ktoś coś słuchał?

2 godziny temu, jello napisał:

No dobrze ale dlaczego nie ma słowa o prezentacji systemu za 8 baniek będącym naturalnym sparing partnerem dla systemu Kondo / Avantgarde?

Może będzie jesżcze. Stopniowo dodają teksty…

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.