Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety :(

Cierpliwości :) Jest plan aby odwiedzić z MUSĄ mojego znajomego który ma cały stack Scarlattiego, łącznie z transportem. Myślę, że to tego 'starcia gigantów' dojdzie w przeciągu 3-4 tygodni.

Dzięki Elb, czekam z niecierpliwoscią bo właśnie mam Scarlattiego na celowniku...

Bardzo watpie w to dokopywanie.

To niewątpliwie jest wygodniejsze i sam też używam Linna DS ale jeśli jest ten sam materiał muzyczny zgrany w tej samej jakości to różnic nie ma.

Czesto są robione nie adekwatne porównania stąd mylne wyobrażenia.

Niestety nie zgodzę się z tym, przy czym konieczne jest rozdzielenie tematu, na przetworniki DAC i system (tu nazwa serwer) dostarczający dane do przetwornika. To co potrafi zagrać DAC zależy nie tylko od tego jakie dane dostanie ale również od tego w jaki sposób je dostanie, no i tu jest właśnie to co jeszcze można poprawić. Samo bitperfect nie wystarczy, konieczne jest jeszcze precyzyjne dostarczanie tych danych bez dodatkowych zakłóceń. Różnice potrafią być b.duże nawet w zależności od tego czy słowa są wysyłane w formie 16 czy 24 bit - a przecież rzeczywiste dane są dokładnie te same.

Edytowane przez W_Waw

Niestety nie zgodzę się z tym, przy czym konieczne jest rozdzielenie tematu, na przetworniki DAC i system (tu nazwa serwer) dostarczający dane do przetwornika. To co potrafi zagrać DAC zależy nie tylko od tego jakie dane dostanie ale również od tego w jaki sposób je dostanie, no i tu jest właśnie to co jeszcze można poprawić. Samo bitperfect nie wystarczy, konieczne jest jeszcze precyzyjne dostarczanie tych danych bez dodatkowych zakłóceń. Różnice potrafią być b.duże nawet w zależności od tego czy słowa są wysyłane w formie 16 czy 24 bit - a przecież rzeczywiste dane są dokładnie te same.

Założenie jest takie, że DAC jest osobnym urządzeniem. To bardzo ważne pytanie, w jaki sposób najlepiej dostarczyć sygnał do Daca? Jakie połączenia polecacie?

No i tu się zgadzamy. Dlatego ważne jest jak dobry kabel cyfrowy będzie użyty.

Sam się przekonałem że bardzo dobry i niestety drogi kabel dostarcza chyba jakoś inaczej te dane skoro gra system z nim gra dużo lepiej.

Moźe ten kabel lepiej filtruje i wtedy dostarcza czystrzy sygnał.

Podzielam twój pogląd że samo bitperfect to za mało.

Kabel cyfrowy oprócz przesyłania bitów określa też charakterystykę impedancji pętli masy, jeżeli ją wywołuje, a to się zdarza. Ponadto jest on kanałem rozpływu zakłóceń - wpływa na ich charakter i natężenie w systemie. Te drogą intermodulacji w elementach wzmacniających wpływają na odbierany dźwięk.

Elberoth odnośnie Ref150 to czy miałeś do testów ta sztukę co grała na AS2011? Jeśli tak to moge napisac ze końcówka sie wygrzała i teraz gra jeszcze lepiej - tak wiec różnica pomiedzy 110 a 150 to nie 10% ale wiecej - w sumie nie ważne % bo to trudno wyliczyć. Śledząc granie Ref150 pomiędzy 300h a obecymi słysze DUŻĄ różnice w basie, lekkości muzyki. Przesiadając sie z VT100 na początku różnica była ale nie aż taka jak 250h później

Elberoth odnośnie Ref150 to czy miałeś do testów ta sztukę co grała na AS2011?

Miałem sztukę która miał u siebie Filip Kulpa z AV. Wzmacniacz miał jak go dostałem 278h.

Rzeczywiście jest tak, że pełne wygrzanie kondensatorów w sprzęcie ARC następuje po ok 600h. Pisało o tym wiele osób, sam tego doświadczyłem w swoich klockach. Więc może faktycznie, trochę przedwcześnie na wyciąganie ostatecznych konkluzji, no ale faktów zmienić nie mogłem, wzmacniacz został mi udostępniony tylko na 3 dni, z takim a nie innym przebiegiem.

Jeżeli już, można się tylko dziwić, że dystrybutor wysyła do recenzji (AV) urządzenia nie w pełni wygrzane.

No i najważniejsze - napisałem że różnica in plus to dla mnie jakieś 20%, nie 10% :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miałem sztukę która miał u siebie Filip Kulpa z AV. Wzmacniacz miał jak go dostałem 278h.

......

No i najważniejsze - napisałem że różnica in plus to dla mnie jakieś 20%, nie 10% :)

No to mówimy o tym samy Ref150. co do tych procenów przepraszam za pomyłkę ale jak pisałem w muzyce nie przywiązuję do nich wiekszego znaczenia.

dobrze tylko ze wymiana lamp na nowe (po kolejnych 500h) nie będzie musiała sie wiązać z kolejnymi 600h wygrzewania:-)

Edytowane przez maxflo

Z tego co wiem to lampy mocy wytrzymują chyba 2000h, nie 1000h ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z tego co wiem to lampy mocy wytrzymują chyba 2000h, nie 1000h ?

jak 2000 to lepiej dla mnie - ktoś mi mówił o 1k ale i tak grałbym nie "na liczniku" ale "na słuchu"

jak 2000 to lepiej dla mnie - ktoś mi mówił o 1k ale i tak grałbym nie "na liczniku" ale "na słuchu"

Czy z tego wynika ,ze w sprzecie ARC jest gdzies zamonotowany licznik godzin pracy ? np w CD REF8?

marslo

Konto w trakcie usuwania

Liczniki są w końcówkach mocy:

refmeter.jpg

Preampy pokazują ilość h na wyświetlaczu. W CD musisz sobie radzić sam :)

W CD prosta sprawa,mam zapisane ile miał pre na liczniku,kiedy zaczął grać CD8,zawsze grają razem...

no prawie zawsze :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Man in Black :)

dlr71.jpg

No nie przesadzaj, mikrofala nie jest taka zła ... a już na pewno ładniejsza niż najpiękniejszy CD przysypany stosem 1200 płyt CD :)

Zobaczysz, sam przejdziesz na pliki. To nie jest nawet pytanie CZY, tylko KIEDY. W swojej szklanej kuli widzę u Ciebie MUSE + Jadis JS1mk3 :)

No nie przesadzaj, mikrofala nie jest taka zła ... a już na pewno ładniejsza niż najpiękniejszy CD przysypany stosem 1200 płyt CD :)

Zobaczysz, sam przejdziesz na pliki. To nie jest nawet pytanie CZY, tylko KIEDY. W swojej szklanej kuli widzę u Ciebie MUSE + Jadis JS1mk3 :)

A ja lubię te stosy płyt CD. Też mam pliki, też ich słucham, jest to wygodne ale i tak ciągle kupuje nowe CD.

I czym więcej mam plików tym większą sympatią darzę....CD...hehehe

A ja z olbrzymią przyjemnością zlikwidowałem stos najczęściej słuchanych płyt, który od kiedy sięgam pamięcią zawsze piętrzył mi się na podłodze.

Mam teraz taki porządek, że nie poznaję swojego pokoju :)

Gość

(Konto usunięte)

Nie wyglada to aż tak "czarno". Ale jasne barwy dałyby chyba lepszy dźwięk :-) Czekamy na opis wrażeń.

A Milimetr, moim zdaniem, jednak NIE przejdzie na pliki.

Gramofon to był żart :) Nie mam ani jednej płyty gramofonowej, i mimo że podoba mi się idea posiadania gramofonu (na wielu płaszczyznach), to obawiam się że gramofonu nigdy już sobie nie kupię.

Gramofon to także kolejne niezbędne elementy, jak preamp, phonostage etc - robią się z tego straszne pieniądze, które wolę przeznaczyć na upgrade podstawowego systemu cyfrowego.

Zobaczysz, sam przejdziesz na pliki. To nie jest nawet pytanie CZY, tylko KIEDY.

No no i kto to pisze? :-) Szybko się przestawiłeś.

Zanim coś napiszesz o serwerze Jplay to posłuchaj koniecznie tego zestawu z zegarem Antelope Isohrone OCX.

Cokolwiek napiszesz teraz bez zegara, to potem po jego wpięciu w system zredefiniujesz na nowo, co wcześniej napisałeś :-)

To zestawienie niejako się prosi o zegar. Teraz bez zegara będzie na pół gwizdka. Poprawnie i tyle.

pozdr

Tyle że ja na razie poszedłem w USB ... ale kto wie, może i na karcie się ostatecznie skończy.

A jak będę chciał dać do pieca to po prostu kupię od razu kartę Merging Mykerinos, do tego soft Merging Emotion i będzie pozamiatane :)

Swego czasu odgrażałem się, że obsłucham V-Linka. Słowo się rzekło, kobyłka u płotu pod linkiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziś nietypowo, bo tylko same zdjęcia.

Znajomy poprosił mnie o polecenie jakiejś audiofilskiej stacji dokującej, a ponieważ wcześniej za moją namową kupił DACa Matrix Mini i słuchawki Sennheisera (dzięki Violet za zwrócenie uwagi na Matrixa), poleciłem mu cyfrową stację dokującą Wadia 170i, która potrafi pobrać z iPoda sygnał w postaci bit-perfect i wysłać go dalej do DACa.

wadia170overview.jpg

Próbowałem kupić Wadię u dystrybutora, ale okazało się że polski dystrybutor nie posiada, a nawet nigdy nie sprowadził, ani jednej sztuki 170i :( Może to nawet i dobrze się złożyło, bo ostatecznie udało nam się znaleźć Wadię na wyprzedaży w sklepie internetowym Music Direct, przecenioną z $399 na $199 :) 2 tygodnie później i Wadia była w Polsce.

W pudełku razem ze stacją dokującą dostajemy zasilacz, pilota, kilka różnych wkładek do różnych modeli iPodów oraz kabel koaksjalny do podłączenia stacji do naszego DACa.

wadia1701.jpg

Wymienne wkładki są niezbędne, ponieważ różne generacje iPodów różnią się wymiarami. Montaż odpowiedniej podstawy zajmuje sekundę.

wadia1705.jpg

Obudowa naśladuje look znany z droższych produktów Wadii - zakręcane krążki na rogach oraz metalowe stożki zamiast tradycyjnych nóżek. Jakość wykonania nie zachwyca i ogólnie urządzenie lepiej wygląda na zdjęciach niż w rzeczywistości. W odróżnieniu od droższych urządzeń Wadii, które wykonane są ze szczotkowanego aluminium, obudowa 170i pomalowana jest lakierem proszkowym, o dość nieprzyjemnej w dotyku strukturze, przypominającej papier ścierny.

wadia1706.jpg

wadia17010.jpg

Z tyłu urządzenia mamy cały komplet wyjść: obok wyjścia cyfrowego, mamy także wyjścia analogowe, S-Video i kompozyt. Niestety brak tu wyjścia TosLink oraz HDMI.

wadia1708.jpg

Pilot pozwala na sterowanie podstawowymi funkcjami iPoda.

wadia1702.jpg

Dołączony zasilacz jest impulsowy, a więc nie ma potrzeby przerabiana napięcia czy stosowania transformatorów obniżających napięcie. Szczęśliwie, kabel sieciowy jest odłączany, a więc wystarczy dokupić na Allegro kabel zasilający za 5zł i wszystko można od razu podłączyć do naszego gniazdka.

wadia1703.jpg

wadia1704.jpg

Znak czasów - zaprojektowano w USA, wyprodukowano w Chinach:

wadia1709.jpg

I jeszcze na koniec zdjęcie topless. Niezbyt tego dużo, ale podobno znaczącą pozycją w kosztorysie jest licencja jaką trzeba płacić Apple za korzystanie z oprogramowania umożliwiającego dobranie się do sygnału cyfrowego.

wadia170inside.jpg

• 2 tygodnie później...

Tyle że ja na razie poszedłem w USB ... ale kto wie, może i na karcie się ostatecznie skończy.

A jak będę chciał dać do pieca to po prostu kupię od razu kartę Merging Mykerinos, do tego soft Merging Emotion i będzie pozamiatane :)

Czesc Elb,

Chcialem Cie prosic o porade w kwestii serwera muzycznego i konwertera usb/spdif na priv , jednak mail wysłany wrocił.

Mozesz podac jakis inny adres ?

Z góry dziękuję.

marslo

Edytowane przez palton
usunięcie adresu e-mail

Konto w trakcie usuwania

Adres jest dobry, spróbuj z innego konta. Ew. możesz wysłać na maila ze strony AS.

PS. Wytnij proszę ten adres z postu, bo mi zaraz wszystkie boty świata zaczną na niego spam słać :)

Adres jest dobry, spróbuj z innego konta. Ew. możesz wysłać na maila ze strony AS.

PS. Wytnij proszę ten adres z postu, bo mi zaraz wszystkie boty świata zaczną na niego spam słać :)

Done:)

Konto w trakcie usuwania

Jak najedziesz kursorem dalej jest widoczny - usuń go proszę w całości.

Pany a ja słyszałem że Wilsony Sophie nadają się do niedużych pokoi. A tak naprawdę to do jak niedużych?

Co myślicie też o Maćku 2102, czy bardzo odstaje od omawianej referencji?

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

• Pokaż nowe odpowiedzi