Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Mundorf od jakiegoś czasu ma w ofercie również bardzo fajne rezystory , jest to niezła alternatywa dla Duelunda.

Generalnie jednak idąc w tym kierunku trzeba mieć raczej zwrotnice na zewnątrz, to wszystko jest za wielkie (nie mówiliśmy jeszcze przecież o cewkach, odległościach żeby na siebie nie wpływały). Gdyby mnie było stać z pewnością wsadziłbym sobie w zwrotnicy kondensatory Duelunda, ale ciężka sprawa, zwłaszcza jak wartości są spore i potrzeba z 6-10 szt na jedną zwrotnicę a sztuka kosztuje przeciętnie 2000-3000 zł , nie wspominając o takich ekstremach jak pisaliście wcześniej.

Cholera jasna! Won mi tu stąd, jeden z drugim! Panie! Tu nie jest salon damsko-męski! Ja... Ja tu mięso mam !

;)

Elb, to tylko pozornie jest nie na temat.

Juz wkrotce to bedzie zrodlo Twojej nirvany:)

Ani sie obejrzysz:)

Konto w trakcie usuwania

Gdyby mnie było stać z pewnością wsadziłbym sobie w zwrotnicy kondensatory Duelunda, ale ciężka sprawa, zwłaszcza jak wartości są spore i potrzeba z 6-10 szt na jedną zwrotnicę a sztuka kosztuje przeciętnie 2000-3000 zł , nie wspominając o takich ekstremach jak pisaliście wcześniej.

Najbardziej ,,krytycznym,, pasmem są wysokie tony i tu zmiany są największe, najwięcej informacji słychać. Tu na początek duelund, a na srednicę Mundorfy supreme. Będzie pięknie. Ja jestem zachwycony silver gold oil. Świetny kondzio. Wnosi ogrom pozytywnych zmian, aż dziw bierze człowieka co wczesniej słyszał :-)

Najbardziej ,,krytycznym,, pasmem są wysokie tony i tu zmiany są największe, najwięcej informacji słychać. Tu na początek duelund, a na srednicę Mundorfy supreme. Będzie pięknie. Ja jestem zachwycony silver gold oil. Świetny kondzio. Wnosi ogrom pozytywnych zmian, aż dziw bierze człowieka co wczesniej słyszał :-)

Potwierdzam używałem tego modelu mundorfa, ale jeszcze lepszy byłby Duelund :) wszytkich kondensatorów jest oczywiscie więcej u mnie w sumie chyba ze 20 na stronę, (żeby poskładać wartości).

oczywiście

a jeszcze jak się podłoży coś dobrego pod cd - np najwyższe rollerblocki G3 Symposium

to się momentami magia robi totalna...

po herbatę się nie chce się wyjść z pokoju

a jak na znudzonego audiofila - to znak - że coś się dzieje!

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Potwierdzam używałem tego modelu mundorfa, ale jeszcze lepszy byłby Duelund :) wszytkich kondensatorów jest oczywiscie więcej u mnie w sumie chyba ze 20 na stronę, (żeby poskładać wartości).

Nadal słuchasz na kolumnach Marcina z Krakowa?

Stare Eposy tak miały (ES11, ES14) ... super patent, tylko potrzebny jest specjalny głośnik.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

152 wypowiedzi i opinie o "najlepszych" sprzętach (kolumnach) świata (po spis trzeba zjechać na dół strony widokowej):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę monotematycznie tam: Wilson vs. Magico, Magico vs. Wilson...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem

A czemu nie robia firmy zwrotnic aktywnych przeciez wtedy nie trzeba takich ekstra kondensatorow na wysokie napiecia i prady, rosnie kontrola glosnika, mozna stosowac strome filtry, dopasowac idelanie moc wzmacniacza do glosnikow, nie mowiac juz o kablach wielkoscia rury do kanalizacji ;) czemu to nie jest popularne?

Te Cabasse to aktywne kolumny ale są też takie które są normalnie pasywne ale jest zewnętrzna aktywna zwrotnica bez wzmacniaczy.

Do tego można i nawet trzeba użyć zewnętrznych wzmacniaczy i tu można mieć takie jakie się lubi a jednocześnie mieć zalety

dopasowania ustawień w samej zwrotnicy.

Takie coś ma firma Rockport w topowym modelu Arrakis który jest oferowany w 2 wariantach, jako pasywna z biwire albo z aktywną zwrotnicą bez wzmocnienia.

Ciekawe i chyba najlepsze rozwiązanie. Wtedy można użyć innej, bardziej zaawansowanej zwrotnicy i dobrać ustawienia kolumn pod dowolny pokój.

Można spotkać kolumny z przełącznikiem odcinającym zwrotnicę i porównać, czy lepiej gra ze wzmacniaczami wyspecjalizowanymi pod dany zakres pasma (aktiv) czy z jednym najlepszym do wszystkiego (passiv).

Audiofil nie skorzysta z rozwiązań pro-studio-arena, bo audiofile zazwyczaj szukają rozwiązań odcinających ich od reszty świata, choćby nawet profesjonalnie zajmującego się dźwiękiem. Tutaj tylko pasywne rozwiązania...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale są też takie które są normalnie pasywne ale jest zewnętrzna aktywna zwrotnica bez wzmacniaczy.

Nie ma takich :)

Jak jest aktywna zwrotnica a nie ma pasywnej, to kolumna jest aktywna - bez względu na to czy wzmacniacze są w kolumnie, czy na zewnątrz.

Do tego można i nawet trzeba użyć zewnętrznych wzmacniaczy i tu można mieć takie jakie się lubi a jednocześnie mieć zalety

dopasowania ustawień w samej zwrotnicy.

Tak było np. w B&W Nautilus

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

http://www.reference3a.com/features.html

Following decades of experience in design and production of uniquely direct coupled loudspeaker drivers, the Reference 3A team has done it again. Our relentless pursuit of excellence and use of advanced materials has resulted in creating our new, very precise crossover-less drivers that are the heart of our new Nefes loudspeaker.

Receiving uninterrupted musical signal, propagating it coherently and precisely, the Nefes loudspeaker breathes life into your favourite music.

With no crossover on the main drivers (just a very high quality capacitor) the high pass filter on the Beryllium dome tweeter sounds dynamic, fast, articulate and very coherent. It has an unusually wide frequency response with the bass extending down to 26 Hz and the high frequencies reaching past 40 k Hz. It is also very efficient at 92 dB and presents a very easy impedance load of 8 Ohms to amplifier

...

http://www.ebay.co.u...=item3a7ee384bb

..te jasne z eBay..

post-15075-0-48066000-1364017536_thumb.jpg

post-15075-0-59197300-1364017550_thumb.jpg

post-15075-0-50567800-1364017891_thumb.jpg

post-15075-0-96643900-1364018426_thumb.jpg

Edytowane przez Arek__45
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

It’s possible to get very blazé in this job. There are some very good

loudspeakers around and most of them are expensive (that is not a reversible

statement; expensive does not automatically equate to high performance),

so you end up making in head comparisons with the kind of speakers that

should never be compared. And it’s when you make those comparisons in

head that you know the good not so expensive one is something really, really

good. So when listening to a loudspeaker costing the right side of £4,000 and

thinking about comparisons to Wilson Sashas and the rest, it’s pretty obvious

the Veena Mk II is on to a good thing.+

Chętnie bym posłuchał tych głośników 3A. Koncepcja z głośnikiem szerokopasmowym pozbawionym zwrotnicy ma wiele zalet.

Tymczasem przywiozłem dzisiaj do siebie kolumny ESA Profi, i jestem 'back in buisness' :)

Gdybym tylko wiedział, co siedziało w głowie Pana Zawady, gdy wymyślał koncepcję podłączania za pomocą 4 par (!) zacisków głośnikowych (four-wiring) ...

Szczęśliwie maiłem w swoim magicznym kartonie z kablami 3 pary wysokiej klasy zworek. Wieczorem zabieram się za ustawianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gratulacje!

Jestem bardzo ciekaw twojej opinii o tym głośniku.

Tak się składa, że dość często mam okazję go słuchać.

W mojej opinii pozbawiony jest pewnego romantycznego audiofilskiego czaru, nie generuje jakichś spektakularnych efektów przestrzennych, ale za to gra bardzo, bardzo rzetelnym dźwiękiem o nieco studyjnej proweniencji. Do klasycznego rocka z lat 70-tych, 80-tych wprost wymarzony.

Prośba specjalna: jak będziesz robił sesję foto, wysuń proszę szufladkę zwrotnicy, celem uwiecznienia...

gdybym tylko wiedział, co siedziało w głowie Pana Zawady, gdy wymyślał koncepcję podłączania za pomocą 4 par (!) zacisków głośnikowych (four-wiring) ...

"Produkcja" dedykowanych 4 par kabli, albo mniej opłacalna, - dedykowanych 4 lub 8 wzmacniaczy?! :)

To wszak układ czterodrożny jest.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Okazało się, że te 4 pary terminali zamontowano na życzenie właściciela. Ta para którą miał Grobel, ma tylko jedną parę terminali. Niby nie problem, bo zawsze można wyjąć te terminale i przelutować, ale skoro już działa to nie będę sobie zawracał tym głowy.

Tam jest normalna zwrotnica, tyle ze ma 4 oddzielne wyprowadzenia. Aby podzlaczyc aktywna zwrotnice, trzeba najpierw ominac zainstalowana pasywna zwrotnice. Da sie zrobic, ale to jeszcze wiecej lutowania.

• Użytkownicy+

A czemu nie robia firmy zwrotnic aktywnych przeciez wtedy nie trzeba takich ekstra kondensatorow na wysokie napiecia i prady, rosnie kontrola glosnika, mozna stosowac strome filtry, dopasowac idelanie moc wzmacniacza do glosnikow, nie mowiac juz o kablach wielkoscia rury do kanalizacji ;) czemu to nie jest popularne?

Nie same plusy wynikają ze zwrotek aktywnych. Poczytaj wpisy misiomora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi