Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie podłączałem do nich kable, i po raz kolejny stwierdzam że te zaciski Mundorfa, które maja S5 są znakomite. Identyczne są we wzmacniaczach Burmestera.

xe6j.jpg

Natomiast zestaw akcesoriów mnie rozczarował - Wilson pakuje je znacznie bardziej ekskluzywnie (dodając przy tym w komplecie wszelkie potrzebne narzędzia oraz instrukcję obsługi oprawioną w skórę), co daje zdecydowanie większe wrażenie obcowanie z produktem luksusowym.

Magico:

diy9.jpg

Wilson:

20130127_192930.jpg

(nie mogłem znaleźć swojego zdjęcia, więc znalazłem jakieś w necie)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dodam jeszcze, że Magico nie daje do kolumn instrukcji. Już nie mówię nawet o tym że ma być w skórze, ale o tym, że mogła by być JAKAKOLWIEK.

Zamiast tego można sobie ją ściągnąć z netu w PDFie. Od razu widać, że to porządna żydowska firma :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dodam jeszcze, że Magico nie daje do kolumn instrukcji. Już nie mówię nawet o tym że ma być w skórze, ale o tym, że mogła by być JAKAKOLWIEK.

Zamiast tego można sobie ją ściągnąć z netu w PDFie. Od razu widać, że to porządna żydowska firma :)

to modne ekologiczne podejście - jak już "zmarnowali" mnóstwo energii potrzebnej do wykonania tak zaawansowanej obudowy to teraz oszczędzą trochę lasów i nie wydrukują paru kartek papieru...

Dwa dni temu w końcu znalazłem czas aby zrobić analizę transparentności regulacji cyfrowej w Jriverze.

Sytuację miałem ułatwioną, bo mój DAC (MSB DAC IV Signature) wyposażony jest w moduł regulacji głośności, który można łatwo zdemontować. Moduł to nic innego jak przedwzmacniacz pasywny zbudowany w oparciu o rezystory załączane przekaźnikami.

Ustaliłem poziom głośności na interesującym mnie poziomie (-18dB), zmierzyłem poziom sygnału na wyjściu wzmacniacza, po czym zdemontowałem moduł głośności i zbliżony poziom głośności ustawiłem korzystając z regulacji Jrivera.

Na pierwszy rzut oka wszystko grało bardzo podobnie, jednak przy uważniejszym wsłuchaniu się w szczegóły dało się odczuć zubożenie przekazu w warstwie wybrzmień, gładkości i rozdzielczości.

W tym konkretnym więc przypadku, regulacja Jriver przegrała z pasywnym przedwzmacniaczem MSB.

To powiedziawszy, przed wyciąganiem bardziej ogólnych wniosków, trzeba pamiętać o kilku istotnych szczegółach:

1) DAC MSB nie jest idealnym DACiem do regulacji w domenie cyfrowej komputera, ponieważ posiada ponadstandardowy poziom sygnału na wyjściu (prawie 3V). Wysoki poziom sygnału na wyjściu DACa powoduje, że musimy zastosować większe tłumienie cyfrowe. A wiadomo, że im większe tłumienie, tym gorsza jakość regulacji cyfrowej. Idealny byłby zatem DAC z poziomem 2V lub niższym, do tego końcówka mocy o niskim wzmocnieniu (gain) oraz kolumny o średniej lub niskiej efektywności (możemy mieć DACa z 1V na wyjściu, końcówkę mocy z gain na poziomie 20dB, ale jak podłączymy to wszystko do kolumn 110dB, to i tak nic z tego nie będzie - ważne aby zrozumieć, że te wszystkie wartości są powiązane).

2) 99,99% preampów nie będzie tak transparentna jak moduł regulacji MSB. Moduł MSB ty tylko jeden rezystor w torze sygnału, do tego bez pośrednictwa dodatkowych kabli połączeniowych, włożony do samego 'serca' DACa.

Możliwe za tym że z mniej transparentnym preampem sytuacja może być inna.

3) moduł regulacji MSB to koszt 12k zł. Regulacja w Jriver jest darmowa, więc można zaoszczędzone pieniądze włożyć w lepszy DAC, kable itd ...

To be continued.

Podrzuć fotki nowej kolorystyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-579-0-07878600-1375360033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybrałem kolor z katalogu, ale fajnie wyszło. Przez chwile miałem obok siebie obie pary w pokoju (lewą szarą i prawą brązową), i te brązowe lepiej do mojego pokoju pasują.

Dwa dni temu w końcu znalazłem czas aby zrobić analizę transparentności regulacji cyfrowej w Jriverze.

Sytuację miałem ułatwioną, bo mój DAC (MSB DAC IV Signature) wyposażony jest w moduł regulacji głośności, który można łatwo zdemontować. Moduł to nic innego jak przedwzmacniacz pasywny zbudowany w oparciu o rezystory załączane przekaźnikami.

Ustaliłem poziom głośności na interesującym mnie poziomie (-18dB), zmierzyłem poziom sygnału na wyjściu wzmacniacza, po czym zdemontowałem moduł głośności i zbliżony poziom głośności ustawiłem korzystając z regulacji Jrivera.

Na pierwszy rzut oka wszystko grało bardzo podobnie, jednak przy uważniejszym wsłuchaniu się w szczegóły dało się odczuć zubożenie przekazu w warstwie wybrzmień, gładkości i rozdzielczości.

W tym konkretnym więc przypadku, regulacja Jriver przegrała z pasywnym przedwzmacniaczem MSB.

A jednak się kręci ;-)))

A jednak się kręci ;-)))

Rozumiem, że chciałeś przez to powiedzieć - 'a nie mówiłem'.

Otóż to doświadczenie ma się nijak do regulacji rozwiązanej tak jak np. w dCSie lub Berkeleyu.

Właśnie dlatego pisałem aby nie wyciągać z tego zbyt daleko idących wniosków, bo jak to mówią - diabeł tkwi w szczegółach.

Zapewne.

Regulacja cyfrowa ma sens wtedy, gdy materiał wyjściowy ma mniejszą dlugość slowa niż ta na której operuje tłumik. W przeciwnym wypadku następuje utrata precyzji i dodatkowo zmiany w widmie sygnału. Regulacja analogowa takich zmian nie powoduje.

Więc jeśli materiał jest 24 bitowy, a przetwornik również, to regulacja w domenie cyfrowej spowoduje powstanie zniekształceń, ktorych nie będzie w przypadku tradycyjnego sposobu tradycyjnej regulacji. I mało tego, niezależnie od metody, nie da się obejść pozimu szumów.

Zapomniałeś napisać, że regulacja analogowa - w postaci zewnętrznego preampu - ma swoje własne problemy ;)

I dlatego, jedyną poprawną odpowiedzią na pytanie jaka regulacja jest lepsza, jest zawsze aktualne - 'to zależy''.

Jak zwykle jestesmy najlepsi w "cenach" !!!nie ma to jak mloda firma chce sprzedac swoje cuda wszystkim audiofilom ha ha,to juz nastepna polska firma ktora chce zwrocic na siebie uwage!!!chyba tylko cena:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba dobrze?

Po pierwsze zwykle nie jesteśmy "najlepsi" w cenach. "Lepsi" są konkurenci z Zachodu.

Po drugie ta akurat firma wyraźnie widać, że nie chce sprzedać wszystkim audiofilom, a kieruje swój produkt do wąskiej grupy.

Po trzecie produkt nie zwraca uwagi TYLKO cena, a jednak również nietypowym jak na kolumny designem.

Czasami warto wyjść poza ograniczenia własnych horyzontów postrzegania rzeczy, mirku10.

To powiedziawszy, przed wyciąganiem bardziej ogólnych wniosków, trzeba pamiętać o kilku istotnych szczegółach:

1) DAC MSB nie jest idealnym DACiem do regulacji w domenie cyfrowej komputera, ponieważ posiada ponadstandardowy poziom sygnału na wyjściu (prawie 3V). Wysoki poziom sygnału na wyjściu DACa powoduje, że musimy zastosować większe tłumienie cyfrowe. A wiadomo, że im większe tłumienie, tym gorsza jakość regulacji cyfrowej. Idealny byłby zatem DAC z poziomem 2V lub niższym, do tego końcówka mocy o niskim wzmocnieniu (gain) oraz kolumny o średniej lub niskiej efektywności (możemy mieć DACa z 1V na wyjściu, końcówkę mocy z gain na poziomie 20dB, ale jak podłączymy to wszystko do kolumn 110dB, to i tak nic z tego nie będzie - ważne aby zrozumieć, że te wszystkie wartości są powiązane).

2) 99,99% preampów nie będzie tak transparentna jak moduł regulacji MSB. Moduł MSB ty tylko jeden rezystor w torze sygnału, do tego bez pośrednictwa dodatkowych kabli połączeniowych, włożony do samego 'serca' DACa.

Możliwe za tym że z mniej transparentnym preampem sytuacja może być inna.

3) moduł regulacji MSB to koszt 12k zł. Regulacja w Jriver jest darmowa, więc można zaoszczędzone pieniądze włożyć w lepszy DAC, kable itd ...

To be continued.

Jakoś to bidnie wygląda. Z DCSem było ładniej. MSB ni cholery nie pasują do reszty z tym niebieskim. Wywal toto wstaw porządną lampę i będzie granie jak trzeba.

LAMM ML3 Signature na GM70 :-)

Lamma Elberoth o ile pamiętam już miał.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Lamma to ja miałem, ale takiego dla ubogich - monobloki M1.2Reference ($24.000).

theaudiobeat_4.jpg

Natomiast ten ML3 to kosztuje bodajże $160.000 ... to więc raczej coś dla Slya :)

lamm_ml3_600.jpg

Swoją drogą, to mogło by to dobrze zagrać z jego utopiami. Koresponduję z audiofilem ze Szwecji, który także ma Grand Utopie EM, i po przerobieniu iluśtam wzmacniaczy tranzystorowych spoczął ostatecznie na lampie. Podobno synergia doskonała.

LAMM ML3 Signature na GM70 :-)

Dobry wzmacniacz na GM70 lub 833 może być ostatecznym. Niekoniecznie hagramaniczny za pierdylion. Singiel na GM70 nie wysteruje każdych kolumn nie przesadzajcie...

Edytowane przez Szymon

Jakoś to bidnie wygląda. Z DCSem było ładniej. MSB ni cholery nie pasują do reszty z tym niebieskim. Wywal toto wstaw porządną lampę i będzie granie jak trzeba.

Właśnie wyszła nowa wersja tych DACów - 'Plus'. Różnica w brzmieniu żadna, bo plusy maja po prostu w standardzie pewne dodatki które do tej pory były opcją (szczęśliwie wszystkie mam u siebie - Filter Suite, Upsampling oraz lepszy Clock), ale zawsze dobrze mieć coś 'aktualnego', choćby tylko z nazwy, więc być może przy okazji wymiany sprawie sobie cały czarny ;)

Albo np taki:

Copper-Color-UMT-and-PowerBase.jpg

Edytowane przez Elberoth

Jak zwykle jestesmy najlepsi w "cenach" !!!nie ma to jak mloda firma chce sprzedac swoje cuda wszystkim audiofilom ha ha,to juz nastepna polska firma ktora chce zwrocic na siebie uwage!!!chyba tylko cena:

Ukryta Zawartość

Jak widać kolumny aktywne nie należą do najtańszych.

Produkt był wystawiany na ubiegłorocznym Audio Show i zdecydowanej większości się podobał.

Ukryta Zawartość

Wzorniczo i podejrzewam brzmieniowo powyższy LAMM na GM70 by bardziej pasował. Nie wiem tylko po co im zasilacz na lampkach, ale wygląda ładnie.

MSB jest zbyt futurystyczny i nie pasuje do reszty przynajmniej wizualnie. Ja wolę styl retro.

Edytowane przez Szymon

Adam - a co konkretnie kolega podłączył do tej Utopii?

Szymon - co komercyjnego na GM70 mógłbyś doradzić? Podobno Amplifon miał coś w planach.

Ja bym to widział z Harbethami M40, jakimś starym preampem ARC np. Reference 2MKII albo Conradem Johnsonem ART. A źródło? Po rozstrzygnięciu nawalanki z sąsiedniego wątku...

Nawet z wyższym modelem sobie radzi.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale podobno już np z Q7 nie gra :( To tylko jednak 30W.

Jakieś szwedzkie wydumki. Jednostkowa produkcja z pogranicza DIY. Bezpośrednio przed nimi miał monobloki Momentum.

Edytowane przez Elberoth

Źródło tylko dCS Vagner....12 elementowe żródło! 340 kg wagi.

Nowość na rok 2020. Cena 670 000 € !.... :-) a pomiary ma w 3D.

Robi sekcję zwłok każdemu utworowi aź do pojedynczych atomów każdego instrumentu jaki pokaże. Czuć nawet zapach wody kolońskiej dyrygenta lub masteringowca i pot Keitha Richardsa. Czas oczekiwania na zamówiony zestaw....75 miesięcy!! I konieczne poręczenie innego użytkownika dCS.

Edytowane przez sly30

Szymon - co komercyjnego na GM70 mógłbyś doradzić? Podobno Amplifon miał coś w planach.

Ja bym to widział z Harbethami M40, jakimś starym preampem ARC np. Reference 2MKII albo Conradem Johnsonem ART. A źródło? Po rozstrzygnięciu nawalanki z sąsiedniego wątku...

Kolumny wedle upodobanie reszta to plikowiec lub transport DCS Scarlatti - Dac DCS Scarlatti z wbudowanym pre lub Vivaldi do wyboru, monobloki GM70, okablowanie MIT Ref. ze starszej serii i mamy system do emerytury.

Nowego Amplifona GM70 miałem u siebie w fazie rozwojowej i już grał wybitnie z niesamowitym wykopem. Wyśmienity układ i trafa zaowocowały 41W na kanał z singla!

Najmocniejsza GM70 jaką słyszałem. Niezwykle szybka i precyzyjna, przy zachowaniu barwy i rozdzielczości. Pewnie cena będzie kilka razy niższa niż Lamma a różnica żadna więc radzę się zapisywać :). Ja bym nie sprzedawał tego wzmaka poniżej 50kzł. Gdybym do drugiego systemu nie planował większej wariacji to GM70 już bym miał zamówioną.

Edytowane przez Szymon
  • Pokaż nowe odpowiedzi