Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Ajothe napisał:

Ostatnio czytałem, że w grze można się zarazić zarodnikami z powietrza...w filmie o tym zapomnieli 😁

Może Pedro Pascal powiedział, że już nie będzie biegał z maską na twarzy w kolejnym serialu ;)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kolega, który bardzo lubi grę powiedział mi, że nie może tego oglądać. Jak zwykle klasyka....
Ostatnio czytałem, że w grze można się zarazić zarodnikami z powietrza...w filmie o tym zapomnieli

Ale mimo wszystko równanie w adaptacji do wyobrażeń graczy i w ogóle robienie filmów wg gier to już szczyt patofandomu.
Rozumiem, że zrobienie dobrej gry to też sztuka ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy. W świecie, w którym youtuberzy są twórcami, twórca dobrej gry staje się Szekspirem.
Godzinę temu, dzarro napisał:

W świecie, w którym youtuberzy są twórcami, twórca dobrej gry staje się Szekspirem.

Dobre😁, i trudno się nie zgodzić. 

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Ajajaj, chyba ktoś tu nigdy nie grał w dobrą grę

Kiedyś grałem w strzelanki i strategie - i nic mnie tak nie wnerwiało jak „misje” i inne elementy fabularne. Rozumiem, ktoś to lubi - gusta są różne i tak dalej. Ale po co oczekiwać, że jakieś przeżycie z takiej gry zostanie odtworzone w filmie czy serialu?
Na tym polega patofandom, ludzie z naiwnością sześciolatka wchodzą w świat, który ktoś wymyślił za nich - czasem z pasji, czasem dla pieniędzy - a potem czują się współwłaścicielami tego świata, mimo tego, że tylko kupili abonament na złudzenie, że mają wyobraźnię i że ten świat współtworzą.

To nie dotyczy gier tylko całego tego przemysłu opartego na „uniwersach” . Trudno chyba zresztą o bardziej groteskowe zastosowanie tego słowa.

Chciałoby się rzec - kochani fani czegośtam, chcecie mieć uniwersum? Kupcie sobie klocki Lego.
W dniu 20.02.2023 o 17:52, dzarro napisał:

Zwłaszcza w Homeland panuje prawdziwy kult islamistów.

Serio? Obejrzałem wszystkie sezony i nie zauważyłem.

Poziom immersji w grach to coś wspaniałego, czego nie odda żadne inne medium. Halflife, Arcanum, Mass Effect, Splinter Cell, ja byłem kiedyś graczem niedzielnym, ale doceniam i daleko mi od znieważania wartości gier 😉 

Pierwszy Tomb Raider to było niesamowite doświadczenie 😋

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Poziom immersji w grach to coś wspaniałego, czego nie odda żadne inne medium. Halflife, Arcanum, Mass Effect, Splinter Cell, ja byłem kiedyś graczem niedzielnym, ale doceniam i daleko mi od znieważania wartości gier 😉 

Pierwszy Tomb Raider to było niesamowite doświadczenie 😋

Pierwszy Metal Gear Solid   🙂

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

3 godziny temu, daru0105 napisał:

Pierwszy Metal Gear Solid   🙂

Pierwszy,, medal of honor" A wcześniej czeskie! ,, hidden and dangerous" to byly doswiadczenia!

Godzinę temu, piorasz napisał:

"The Last Of Us". Przegapiłem czy nikt nie napisał gdzie obejrzeć?

Możesz odpuścić temat. Szkoda czasu. Serio. Ja jestem po 6 odcinkach,  no to już jakoś dojadę do końca.  Choć tak jak pisałem,  pierwszy odcinek jest z wielkim przytupem zrobiony i daje wielkie nadzieje, które niestety z każdym odcinkiem są rozwiewane...

Choć np. taki Mariusz Duda z  zespołu Riverside jest wielkim fanem gier. On z kolei twierdzi , że serial jest super i swietnie oddaje klimat gry. Tak więc ilu ludzi, tyle opinii...

Godzinę temu, aryman napisał:

Możesz odpuścić temat. Szkoda czasu

8,2 na Filmweb i 9,2 IMDB. Nie sądzę że tyle fanów ma ta gra że aż takie wysokie oceny ten serial posiada. Sam zamierzam go obejrzeć tylko czekam na wszystkie odcinki. Zobaczymy jak będzie. Teraz oglądam Ozark i jest dobrze.

W dniu 25.02.2023 o 12:21, aryman napisał:

The Last Of Us"

i po siódmym. Chyba przejdę na  Bollywood. Zresztą tak czy inaczej... Ciemność widzę... 

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

8 godzin temu, 5maniek napisał:

i po siódmym. Chyba przejdę na  Bollywood. Zresztą tak czy inaczej... Ciemność widzę... 

Dokładnie tak. Mogłem przez tą godzinę posłuchać fajnej płyty, poczytać dobra książkę ale nie .....  uparlem sie na 7 odcinek... I co ? totalnie nic ....

The Last of Us rzeczywiście na równi pochyłej. Poziom kretynizmu 7 odcinka jest wręcz niebotyczny. Irytacja tym większa, że pomysł wyjściowy wychodzi od klasycznego motywu gatunku. Ale to ogólna cecha tego serialu - pomysłów mieli na 3 odcinki i na pierwsze 5 minut pozostałych.

17 godzin temu, aryman napisał:

Dokładnie tak. Mogłem przez tą godzinę posłuchać fajnej płyty, poczytać dobra książkę ale nie .....  uparlem sie na 7 odcinek... I co ? totalnie nic ....

Obejrzysz òsmy?

6 godzin temu, broniasz napisał:

Obejrzysz òsmy?

No jak już,,pyknalem " siedem to już tak nawet z kronikarskiego obowiązku obejrzę.   A może w 8 się coś rozkręci ?🤣🤣

Skoro już piszecie o "porażkach" serialowych...
Ja z żoną całkiem niedawno zaczęliśmy oglądać "Maniac" (na Netflix). Zapowiadał się ciekawie po 1 i 2 odcinku. Potem pojawiły się wątpliwości i zobaczyłem opinie na filweb. Opinie 7,3 na 26000 dały nam mnóstwo nadziei. Dotrwaliśmy aż do 9 odcinka mocno kręcąc już nosem od 7 odcinka. Po 9 jednak chciałem rzucić czymś w TV....
Powiedzieliśmy zgodnie z żoną Nieeeeee! Nigdy więcej!
Daję temu serialowi złotą statuetkę Złotej Maliny.
Wspaniała gra aktorska Emmy Stone i Jonaha Hilla w niczym nie usprawiedlia tego kiczu.

Trzeci sezon Mandalorianina czas zacząć! 🙂

FqJJMZnWAAE9VNT?format=jpg&name=large

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 1.03.2023 o 21:46, piorasz napisał:

Ja z żoną całkiem niedawno zaczęliśmy oglądać "Maniac" (na Netflix). Zapowiadał się ciekawie po 1 i 2 odcinku. 

Mi się bardzo podobał. Obejrzę jeszcze raz za jakiś czas co mi się prawie nie zdarza.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Inwazja , bardzo dobry serial SF , doskonała jakość obrazu w 4K. Będzie w tym roku 2 sezon . Do obejrzenia w Apple TV .

Specyficzny serial - miałem mieszane wrażenia. Miejscami próbował uciekać od sztampowych rozwiązań narracyjnych z cyklu „inwazja kosmitów”, ale wtedy sam motyw inwazji stawał się wyłącznie pretekstem do obrazowania „złożonych relacji międzyludzkich” i rodziło się pytanie - po w ogóle co ci kosmici? Potem robi się już bardziej standardowo. Kilka udanych elementów też jest - dla mnie serial zrobił się wciągający gdzieś dopiero od połowy. Ogólnie wg mnie jest lepszy od ostatniej ekranizacji serialowej „Wojny światów” z Gabrielem Byrne - dość podobnej w klimacie i koncepcji, ale tam wszystko się rozjeżdża i rozsypuje.
"The Last of us" dobrze będzie określało ostatnich widzów, którzy wytrzymają do końca

Ósmy odcinek całkiem niezły - nie wiem czy nie najlepszy jak dotąd. Ostatnie dwa reżyseruje Ali Abbasi - twórca aktualnie wyświetlanego w kinach świetnego filmu „Holy Spider”.
  • Pokaż nowe odpowiedzi