Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna urban legend. Czarnej wołgi znajomy się bał?

Wiadomość bezpośrednio od człowieka który tam był, i nie miał żadnego interesu w koloryzowaniu. Nawet podobało mu się to czy tamto, i uważał że warto było pojechać, choć od paru rzeczy włosy stawały dęba na głowie.

Gość

(Konto usunięte)

U mojego kolegi parę lat temu na jego oczach w USA policja zastrzeliła jego kolegę, który nie zrozumiał polecenia policjanta i zamiast zostać wysiadł z woza. Był pasażerem w wozie kolegi. Wóz zatrzymali za zbyt wolną jazdę - szukali jakiegoś sklepu. Jeżeli już to wolę łapówki dawać.

Jug nie wierzę Ci. Moj ojciec też był 2 razy w Rosji mówił że stracha miał. Ale żyje więc i w Rosji da sie przetrwać ha.

chwilowy brak działalności w audio.

U mojego kolegi parę lat temu na jego oczach w USA policja zastrzeliła jego kolegę, który nie zrozumiał polecenia policjanta i zamiast zostać wysiadł z woza. Był pasażerem w wozie kolegi. Wóz zatrzymali za zbyt wolną jazdę - szukali jakiegoś sklepu. Jeżeli już to wolę łapówki dawać.

Takie rzeczy zdarzają się i w Polsce. A to że policja bywa przewrażliwiona (i tak takich przypadków jest bardzo mało), jest ceną za wolność posiadania broni w USA. Dlatego dobrze jest znać tamtejszy język, i wykonywać polecenia policjantów.

Gość

(Konto usunięte)

Znajomy opowiadał w jaką panikę wpadł jego moskiewski "opiekun" jak dowiedział się że nie ma przy sobie meldunku z hotelu. Nakazał natychmiastowy powrót. Gdyby wylegitymowała ich milicja, mogłaby inostrańca wsadzić do aresztu za włóczęgostwo (z recydywistami, MDR-TB i innymi atrakcjami), chyba żeby zapłacił łapówkę 100$.

Dlatego dobrze jest znać tamtejszy język, i wykonywać polecenia policjantów.

Kiedy jedziesz do jakiegoś kraju to trzeba znać prawo meldunkowe tego kraju, wraz z konsekwencjami i ewentualnymi działaniami policji. Zgodnie z prawem policja za brak meldunku nawet nie może na policję zaprowadzić - może tylko zaprosić. Nie ma żadnego wsadzania za brak meldunku - ewentualnie tylko kara pieniężna.

Ja opisuję co działo się w końcu lat 90-tych, i jak zareagował miejscowy opiekun (z instytucji współpracującej) gdy dowiedział się o lekkomyślnym zostawieniu papiera przez przyjezdnego.

W każdym razie mi to całkowicie odebrało ochotę na jakiekolwiek turystyczne wyjazdy do Rosji. Inne opowieści zresztą też.

Gość

(Konto usunięte)

Jug nie wierzę Ci.

Twój problem.

W tak wysokorozwiniętym kraju jak USA nie są zbierane oficjalne statystyki o liczbie zabitych przez policjantów. Dziennikarzy Washington Post podliczają ofiary licząc komunikaty o takich zabójstwach z pracy lokalnej. W 2015 co najmniej 990 osób zostało zabitych przez policję w USA. Ilu niewinnych ofiar było - nie wiem, ale że takie są to nawet w polskiej propagandzie pokazują.

Znajoma od kilkudziesięciu lat mieszka w LA i opowiada, jak zwykłe Amerykanie boją się policji i jak są tresowane przez media wykonywać polecenia.

a opisuję co działo się w końcu lat 90-tych

A co dopiero w 1917 się działo! Rosja z lat 90-ch i Rosja dzisiejsza to jak mawiają w Odessie dwie duże różnice.

W tak wysokorozwiniętym kraju jak USA nie są zbierane oficjalne statystyki o liczbie zabitych przez policjantów. Dziennikarzy Washington Post podliczają ofiary licząc komunikaty o takich zabójstwach z pracy lokalnej. W 2015 co najmniej 990 osób zostało zabitych przez policję w USA. Ilu niewinnych ofiar było - nie wiem, ale że takie są to nawet w polskiej propagandzie pokazują.

Można znaleźć parę filmików jak reagują niektórzy ludzie na próbę zatrzymania czy prośbę o pokazanie prawa jazdy. Celują w tym zwłaszcza Afroamerykanki. Naprawdę podziwiam policjantów z tych filmików za anielską cierpliwość.

JUG

Liczyłem na inteligentną ripostę w rodzaju np. Serpico a doczekałem się żałosnej.Czyżby czynniki motywacyjne osłabły?

Wziąłbyś się Jurij do jakiejś konkretnej roboty. Mógłbyś tam u was jakieś obozy szkoleniowe dla narodowców zorganizować, tradycje już macie ;-). Do jednej kieszeni weźmiesz kasę od Antoniego a do drugiej od Putina.

Jestem Europejczykiem.

W jednym z europejskich krajów podczas jakiejś akcji i zatrzymania, drugi z policjantów wycelował we mnie broń automatyczną (sic).

Nie wspomnę w jakim aby Misiomor:

W każdym razie mi to całkowicie odebrało ochotę na jakiekolwiek turystyczne wyjazdy do ...

no jak znalazł: motto misiewicza

on przedstawia typ nadczłowieka, taki mądry, taki uczony.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Kompletnie nie wiem o co chodzi - przecież Dmowski, to najlepszy polityk obok Piłsudskiego, który nam się trafił.

Może niektórzy idioci nie zdają sobie z tego sprawy, że Dmowski wywalczył nam zachodnie granice?

Teraz Jarosław Wielki walczy o wschodnie granice.

Może nie walczy o granice, ale walczy wściekle z otaczając ą go rzeczywistością.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kompletnie nie wiem o co chodzi - przecież Dmowski, to najlepszy polityk obok Piłsudskiego, który nam się trafił.

Może niektórzy idioci nie zdają sobie z tego sprawy, że Dmowski wywalczył nam zachodnie granice?

Pozory. Kręcił się bez widocznych skutków koło przedstawicieli mocarstw, konferujących w Wersalu, a wcześniej przesrał sobie totalnie u większości patriotów swym prorosyjskim nastawieniem:

[...] Roman Dmowski, zgodnie z programem wszechpolskim, uważał że sprawę Polski należy łączyć z przymierzem francusko-rosyjskim przeciw Niemcom. Obawiając się, że Rosja wciąż jest niezdecydowana pomiędzy Berlinem a Londynem, Dmowski starał się przekonać Rosję o swej i Polaków lojalności do Imperium Rosyjskiego. Uczynił to, stając po stronie ruchu neoslawistycznego, którego głównym założeniem była wspólna obrona narodów słowiańskich przed ekspansją Niemiec oraz przekształcenie Austro-Węgier w federację narodów słowiańskich. Czyniąc to zamierzał przenieść dialog z poziomu polsko-rosyjskiego na międzynarodowy podczas Zjazdu Słowiańskiego w Pradze, co zmusiłoby Rosjan do traktowania Polaków jako równorzędnego partnera. Jednakże jego wysiłki spotkały się z nikłym odzewem ze strony rosyjskiej. W samym kraju wielu Polaków było zszokowanych jego postawą i prorosyjskim nastawieniem, co spowodowało, że wówczas z Ligi Narodowej odeszło około 20% członków, a wiele pobocznych organizacji zerwało z nią kontakty. [...]

źródło: wiki, dodatkowo zweryfikowane w mat. historycznych (m. in.: IV. Niepodległość Polski a interesy państw rozbiorczych, III. Rok przełomowy. W: Małgorzata Wojciechowska: Roman Dmowski: Polityka polska Odbudowanie państwa. T. 1. Warszawa: Instytut Wydawniczy „Pax”, 1989, s. 48, 91. ISBN 83-211-0983-7.)

O jego patologicznym antysemityzmie już nie wspominam szerzej, bo to znane powszechnie.

Zdecydowanie rola dmowskiego w historii Polski jest przeceniana. Pozostawił po sobie jedynie smród faszyzującej endecji, co dziś skwapliwie kontynuują nasi prawacy z onr-u, młodzieży weszpolskiej i innych kanap katooszołomskich.

Jednakże ciepły jaro jest osobliwie zafascynowany tą postacią. Ciekawe, dlaczego ???

oparte na artykule Andrzeja Friszke z 2 nr "Przeglądu Historycznego" z 2000

r.):

Tekst dotyczy sensacyjnego odkrycia w Petersburskim Archiwum Państwowym. W

kwietniu 2000 r. Andrzej Friszke odnalazł tam w aktach Ochrany, carskiej

tajnej policji teczkę zawierającą raporty i dokumenty współpracy "agenta D."

Agentem tym był przywódca prawicy nacjonalistycznej Roman Dmowski.

Liga Narodowa powstała w 1893 r. miała za cel walkę o niepodległość Polski,

przez lat 10 trwała na stanowisku konieczności przygotowania narodu do akcji

powstańczej. Wspomóc to przygotowanie miała intensywna działalność oświatowa

i akcja nastawiona na gospodarcze usamodzielnienie Polaków prowadzona we

wszystkich zaborach. Do czasu...

Pewną zagadką była zawsze kwestia niechęci Dmowskiego do kobiet i życia

rodzinnego. Ten wyznający oficjalnie konserwatywne zasady życia społecznego

nie miał żony i dzieci. Sprawa ta wyjaśnia się dzięki "teczce D.", Dmowski

był homoseksualista i ten zgubny popęd doprowadził do współpracy z Rosja.

W 1902 r. wedle dokumentów z "teczki D." Ochrana zaaranżowała w jednym z

hoteli warszawskich schadzkę Dmowskiego z pewnym młodym człowiekiem, agentem

Ochrany zresztą. Tajna służba rosyjska użyła sposobu, po dziś dzień

stosowanego przez wszystkie tajne policje - sfotografowała pieszczoty przez

umieszczone w pokoju lustro weneckie. Tydzień później na przesłuchaniu

Dmowski skonfrontowany z dobrej jakości fotografiami podpisał współpracę."

yhym uwazam, że tak trzeba sobie robić jaja z polityków, gdyż to wszystko mierni aktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.