Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Cześć. Zastanawiam się nad dokupieniem do kav-300i jakiegoś preampa z cieplejsza średnicą niż ten w kav300i i wykorzystanie kav jako końcówki. Myślałem nad czymś z lampami. Macie jakieś propozycje?

Cześć. Zastanawiam się nad dokupieniem do kav-300i jakiegoś preampa z cieplejsza średnicą niż ten w kav300i i wykorzystanie kav jako końcówki. Myślałem nad czymś z lampami. Macie jakieś propozycje?

Ten wzmacniacz sam w sobie ma już bardzo dobrą średnice. Bardzo lubię ten piecyk za dynamikę i barwę. A jakie masz źródło? Może taniej będzie Ci zainwestować w jakiś CD lub DAC z poszukiwaną sygnaturą. O kolumny nawet nie pytam

Niby jak to podlączysz,ten wzmak nie ma rozdzielonej koncowki od pre.

Chyba ma konfigurowalne wejścia i można podłączyć do niego pre, ale nie jestem pewien czy nie odwrotnie :) czy tylko nie może jako pre pracować, w klubie we wcześniejszych postach były opisywane podobne konfiguracje.

Edytowane przez ROXI

Witaj - nie wiem jak Twoj wzm - kumpel do KAV 500i dokupil pre 280 p - a i tak srodka nie uzyskal.Dalej jest tak jak bys korekcje pt middle skrecil mw na godz 9:00.serwus

Ze względów wakacyjnych troszkę się moja odpowiedź opóźniła ale;

Krell jest poteżny (nie chodzi o wagę bo też ), dźwięk jak generuje mogę opisać jako obfity przez linię basową której podporządkowują się pozostałe pasma. Nie ukrywam że tego oczekiwałem i dostałem w 200%, bas jest WZORCOWY, jest go dużo ale kontrola jest bezdyskusyjna, muzyka symfoniczna z kotłami odbija się o żołądek. Ta końcówka nie ma najmniejszego problemu z moimi scanspeak`ami, trzyma je za mordę tak że aż hej :)

W końcu słychać fakturę gitary basowej, Rotel tu nie ma najmniejszych szans.

Średnicę określiłbym jako nienachalną, nie zamuloną, jako że w większosci słucham rocka to odkrywam na nowo brzmienie dobrze zrealizowanej gitary. Dynamika na 10/10, tu nie ma miejsca na plumkanie lampowe. Wysokie absolutnie nie przerysowane, powiedziałbym ze spokojne nie nachalne.

Brzmienie żywe i energiczne, przy okazji przetestowałem VDH vs Kimber, i VDH zdecydowanie zbyt przyciemnia, raczej nadają się do b. jasnych systemów, zostaje przy Kimber Kable.

wady

nIe da się słuchać cicho, z gramofonu jeszcze ok, ale wieczorem jak chcę posłuchać to XLR mają taki sygnał że skok na przedwzmacniaczu z 02 na 03 w skali do 70 jest odczuwalny jako za głośny :)

Na alledrogo pojawił się 400cx, podobno idealny, dobrze ze wcześniej kupiłem 300`setke, bo inaczej uderzałbym w niego, a tak zaoszczędziłem :)

Wypożycz sobie kabelki Wile i posluchaj.

Cd mam kav-280 i nie zamierzam zmieniać :-)

Tak tylko głośno myślę z tym preampem, trochę z czystej ciekawości i stąd pytanie, bo może ktoś tak robił.

Kav 300i może być końcówką.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jakie kolumny grają z KAV300i

Chyba ma konfigurowalne wejścia i można podłączyć do niego pre, ale nie jestem pewien czy nie odwrotnie :)

może pracować jako końcówka mocy

Cd mam kav-280 i nie zamierzam zmieniać :-)

Tak tylko głośno myślę z tym preampem, trochę z czystej ciekawości i stąd pytanie, bo może ktoś tak robił.

Kav 300i może być końcówką.

moim zdaniem szkoda...

nie lepiej sprzedać min 300 a kupić końcówkę mocy?

ps.

tak na marginesie z chęcią kupię krella 300i lub 400xi - jak sądzicie zagrają dobrze z Eposami?

Edytowane przez Jahu007
Gość aqs

(Konto usunięte)

tak na marginesie z chęcią kupię krella 300i

ja bym KAV300i nie łączył z jasno grającymi kolumnami, nie wiem jak Twoje Eposy grają

tu masz wydaje się ładną sztukę

http://allegro.pl/krell-kav-300i-pilot-instrukcja-i6538143899.html

pewnie ze stówkę, dwie urwiesz

tu masz wydaje się ładną sztukę

http://allegro.pl/krell-kav-300i-pilot-instrukcja-i6538143899.html

pewnie ze stówkę, dwie urwiesz

Kurna gdzie te kav300i za 3 tysiączki :(

ciągłe zmiany ...

Były, na Alle widziałem. Pije do obecnych cen używek.

Pany a jaką sygnaturę brzmienia ma końcówka kav250a? Ponoć bardziej chłodną i konturową od kav300i.

ciągłe zmiany ...

Napisz jakie masz kolumny i kable. Używasz xlr miedzy cd 280 a 300?

Były, na Alle widziałem. Pije do obecnych cen używek.

Rynek wtorny najlepiej pokazuje co jest dobre a co kiepskie. Stare 300 i 400 już tańsze nie będą bo obecny Krell to porażka wiec dawne modele integr tylko drożeją albo trzymają cenę. Poza tym np 400 jeśli nie była grzebana to się nie psuje.

Problem nie w wieku tylko w tym jak te wzmacniacze były eksplatowane i serwisowane.

Użytkownicy mają czasem mocno ekscentryczne pomysły.

Inna sprawa to to,że ceny w audio odleciały mocno w kosmos.

Wzmacniacze,które można kupić za zbliżone pieniądze to kpina.

Kolumny to AA Phoebe III. Używam rca, podobno xlr powinienem, ale jak jeszcze miałem Audiolaba 8200cd i kav300i to podłączyłem je XLR Madrigal Audio Lab i nie było różnicy w stosunku do mojej starej poczciwej i taniej Tary Labs. Jakiś xlr polecisz w cenie do 1000zł używany oczywiście?

Jakie są różnice XLR i RCA pomiędzy kav280cd i kav300i?

Edytowane przez piszcz4

Inna sprawa to to,że ceny w audio odleciały mocno w kosmos.

Wzmacniacze,które można kupić za zbliżone pieniądze to kpina.

Dokładnie tak jest. I dlatego to co dobre swoje kosztuje. Nawet jak ma 20 lat. Sonus Faber Electa Amator czy Extrema też mają swoje lata a chętnych nadal jest wielu. W przypadku Extremy są nawet brokerzy audio, którzy szukają ich dla swoich klientów.

300 nie miałem u siebie ale 400xi kilka lat używałem i polecam jeśli ktoś szuka porządnego i mocnego tranzystora. W swoim przedziale cenowym nie ma konkurencji do 5000 PLN. Te kilkaset watt wysteruje nawet płytę chodnikową.

Co ważne 400 można kupić i potem odsprzedać w kilka dni bez straty jeśli komuś nie podpasuje. Jakość wykonania tego wzmaka to klasa sama dla siebie. Cena realna jeśli urządzenie ma pudło, pilota i resztę kompletu sklepowego (np.kabelek do sterowania funkcją wyzwalacza w CD) to IMO 5000 PLN.

Miłego słuchania

Kolumny to AA Phoebe III. Używam rca, podobno xlr powinienem, ale jak jeszcze miałem Audiolaba 8200cd i kav300i to podłączyłem je XLR Madrigal Audio Lab i nie było różnicy w stosunku do mojej starej poczciwej i taniej Tary Labs. Jakiś xlr polecisz w cenie do 1000zł używany oczywiście?

Jakie są różnice XLR i RCA pomiędzy kav280cd i kav300i?

Nie miałem 300 więc nie wypowiem się ale w przypadku 400 różnica była bardzo znacząca na plus dla XLR. 280 i 400 mają budowę wewnętrzną, która po prostu preferuje XLR.

Do 1000 PLN polecam profesjonalne XLR PROEL DIE HARD. Kupuje się na sztuki... około 150 PLN dwa przewody

Ale to jest granie neutralne. Zero ekstra ciepełka.

http://riff.net.pl/kable-mikrofonowe/3875-kabel-mikrofonowy-proel-die-hard-dh240lu1.html

Z ciepłych kabli do 1000 PLN to warto spróbować XLR VdH the Second i może jakieś Cardasy.

Ja z powodzeniem stosowałem kable MITa ale to było 3500 PLN;-)

Rynek wtorny najlepiej pokazuje co jest dobre a co kiepskie. Stare 300 i 400 już tańsze nie będą bo obecny Krell to porażka wiec dawne modele integr tylko drożeją albo trzymają cenę. Poza tym np 400 jeśli nie była grzebana to się nie psuje.

Potwierdzam .

Nie miałem 300 więc nie wypowiem się ale w przypadku 400 różnica była bardzo znacząca na plus dla XLR. 280 i 400 mają budowę wewnętrzną, która po prostu preferuje XLR.

Nie zawsze tak jednak jest. Jak miałem podłączonego AN4, który nie miał xlr oraz preamp gramofonowy również bez XLR, to klasą na tyle odbiegały od innych źródeł w których mam RCA, że i tak grały te sprzęty po RCA znacznie lepiej. Wniosek ten o wyższości xlr nad RCA odnosi się do równorzędnych sprzętów i nie musi być jedynie właściwą drogą :)

Edytowane przez ROXI

Dokładnie tak jest. I dlatego to co dobre swoje kosztuje. Nawet jak ma 20 lat. Sonus Faber Electa Amator czy Extrema też mają swoje lata a chętnych nadal jest wielu. W przypadku Extremy są nawet brokerzy audio, którzy szukają ich dla swoich klientów.

300 nie miałem u siebie ale 400xi kilka lat używałem i polecam jeśli ktoś szuka porządnego i mocnego tranzystora. W swoim przedziale cenowym nie ma konkurencji do 5000 PLN. Te kilkaset watt wysteruje nawet płytę chodnikową.

Co ważne 400 można kupić i potem odsprzedać w kilka dni bez straty jeśli komuś nie podpasuje. Jakość wykonania tego wzmaka to klasa sama dla siebie. Cena realna jeśli urządzenie ma pudło, pilota i resztę kompletu sklepowego (np.kabelek do sterowania funkcją wyzwalacza w CD) to IMO 5000 PLN.

Miłego słuchania

Do 1000 PLN polecam profesjonalne XLR PROEL DIE HARD. Kupuje się na sztuki... około 150 PLN dwa przewody

Ale to jest granie neutralne. Zero ekstra ciepełka.

http://riff.net.pl/kable-mikrofonowe/3875-kabel-mikrofonowy-proel-die-hard-dh240lu1.html

Z ciepłych kabli do 1000 PLN to warto spróbować XLR VdH the Second i może jakieś Cardasy.

Ja z powodzeniem stosowałem kable MITa ale to było 3500 PLN;-)

400 ma wszystko co potrzeba , tylko trzeba umiec to wszystko z niej wydobyc. Łaczyc z innymi elementami systemu , ktore oferuja brzmienie pelne , bez odchudzenia na dole pasma czy srednicy. U mnie gra z Levinsonem 390s i Paradigmami Reference S6v3 i jest to polaczenie , ktore smialo moge polecic kazdemu. Pelna synergia za posrednictwem okablowania Wile , ktore pozwala temu sytemowi zaprezentowac 100% jego mozliwosci. 400 jest na tyle neutralny i transparentny , ze nie wybacza bledow w konfigracji ale z drugiej strony pozwoli tez systemowi zagrac obficie i cieplo o ile pozwoli na to reszta konfiguracji i sama realizacja plyty. Dla mnie to najlepszy wzmacniacz do jakis 20 tys. Bardzo prawdziwy brzmieniowo .

Ma, aby zrobić z niego czystą końcówkę należy w środku za przednią ścianką przestawić zworkę zgodnie z instrukcją obsługi.

Aby korzystać z pre wystarczy podpiąć się pod PRE-out

KAV300i może więc być preampem i/lub końcówką mocy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Porównywał ktoś bezpośrednio dwie trzysetki: Kav300i i S300i? Kusi mnie znów powrót do Krella. Tęsknie za tym dobrze kontrolowanym basem w moich JBL-ach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.