Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Poza basem który żyje nieco obok, nie znalazłem na razie powodu do narzekań.

Wszystko jest lepiej niż we wcześniejszych Dyniach jakie miałem.

Pomieszczenie ma 45 metrów i wysokie 3.8 metra więc bas ma się gdzie rozejść.

Stoją szeroko na 3 metry, do tylnej ściany mają 2,5 metra i kupe miejsca dookoła.

Bas z 3.4 miał wyraźnie mniejszą dynamikę i atak u mnie niż z S25.

Dwa średniej wielkości midbasy w dużej obudowie nie grają raczej zbyt sprężyście, wg mnie Focusy 260 na tych samych driverach grały skoczniej, szybciej na basie, z takim samym rozciągnieciem jak w 3.4 ale bez tego podbicia na średnim basie z 3.4

Bardzo dobrze grają S25 z klasą D od Audiomatusa, tj z dwoma końcówkami AM 250 (250W/4 Ohmy)

Jeśli mógłbym dodać coś od siebie to aplikacja głośników w kolumnie jest ogromnie ważna, oczywiście, że dany głośnik ma w skali bezwzględnej pewne cechy, właściwości, jednak aplikacją można to bardzo modelować i wydobyć różne aspekty na różne sposoby.

Nie ma się więc co dziwić, że będą tak podzielone zdania ludzi odnośnie danych głośników, jeśli mieli możliwość słuchać je np. tylko w jednej kolumnie.

No i wiadomo jak wiele zależy też od sprzętu towarzyszącego.

Mi np. to Contorury 3.4/3.4LE wydawały się znacznie bardziej dźwięczne, skoczne, przestrzenne i bardziej detaliczne od Focusów, zdecydowanie przyjemniej się ich słuchało, nie męczyły, nie muliły, ale to było takie a nie inne zestawienie.

Pomieszczenie ma 45 metrów i wysokie 3.8 metra więc bas ma się gdzie rozejść.

Tutaj powinny grać C-2....moim zdaniem.

To dla nich idealny metraż.

Panowie, a jak zgrywa się MAC z Dynkami?

http://www.hi-fi.com.pl/wzmacniacze-testy-lista/2847-mcintosh-ma8000.html

Stylistyka mi się takiej choinki nie podoba, ale jakby dobrze zagrało...

Zastanawiam się też nad tą integrą, może Pass:

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/pass-labs-int-60.html

Gdyby ktoś był,zaianteresowany mogę w dobrej cenie sprzedać 2'czne 3,4 LE w Okleinie Mocca. Grają super, ale trochę są jednak za małe do mojego pokoju :)

Docelowo miałoby grać z Contour 60.

Edytowane przez ROXY

Tutaj powinny grać C-2....moim zdaniem.

To dla nich idealny metraż

Masz rację, ale one są wymagające wobec reszty toru, zwłaszcza jego końca;-)

Poniekąd widać to dobrze na charakterystyce przenoszenia tych dwóch głośników.

Esotec bardziej akcentuje niższą partię góry, Esotar gra równiej w paśmie.

Gdzieś można to podejrzeć? - Chodzi mi o porównanie ostatnich/ aktualnych wersji tych przetworników, ale nie wersji samochodowych. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Panowie, a jak zgrywa się MAC z Dynkami?

Mnie się nie podobało - miałem końcówki MC402 i MC602 i kombinowałem z C1. Te wzmacniacze Maca to przecież nie byle co, a pamiętam, że dżwięk z C1 był za ciemny i za mało rozdzielczy. Podłączyłem N802 i można było słuchać - zupełnie inna bajka.

Parker's Mood

Z bólem serca muszę przyznać, że mój syn nie jest zainteresowany posiadaniem lepszych kolumn, niż małe monitorki Mission, które obecnie posiada :(

Tym samym w ogłoszeniach można znaleźć moje Dynaudio DM 2/7.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Z bólem serca muszę przyznać, że mój syn nie jest zainteresowany posiadaniem lepszych kolumn, niż małe monitorki Mission, które obecnie posiada :(

Tym samym w ogłoszeniach można znaleźć moje Dynaudio DM 2/7.

Młodzież teraz słucha muzyki ze srajfonów i dlatego jest moda na czadowe słuchawki a nie na prostokątne pudełka po butach;-)

Audio.com.pl

Stereophile.com

To są jednak ich pomiary całych zespołów głośnikowych; już konkretnie zaaplikowanych przetworników ze zwrotnicami.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Młodzież teraz słucha muzyki ze srajfonów i dlatego jest moda na czadowe słuchawki a nie na prostokątne pudełka po butach;-)

Tak są nauczeni - nowa generacja robotów z ajfonami. Zapewne niedługo będziemy zdolni podłączyć się do kontaktu i słuchać czego tylko dusza zapragnie - w jakości 8K - scalak w główkę i po zawodach. Cały ten złom hi-end za chwilę będzie tym, czym dla nas jest obecnie adapter Bambino.

Parker's Mood

E tam, beda dalej kolumny i sluchawki obok siebie istniec. I co jest zlego w tym, ze mlodzi ludzie sluchaja na nausznikach? Za duzo, duuuuuzo mniejsze pieniadze moga sluchac muzyki w fantastycznej jakosci i czerpac z tego radosc a przeciez o to wlasnie chodzi. Moj smyk tez uwielbia swoje sluchawki, jednak czesto przylapuje go jak sie zapomina i nuci sobie muzyke, ktora leci z dynek. Kiedys urosnie i mysle, ze bedzie mi dane posluchac juz u niego muzyki wlasnie na "naszych zabawkach" i nie bede zniesmaczony hehe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

To bardzo osobnicze sprawy, niezależne od wieku. Mój młodszy syn prawie tylko słuchawki, a starszy marzy o dużych paczkach.

Edytowane przez ps39

Chicago, twoja futurystyczna wizja jest praktyczna to i może się zdarzyć. Dla śp. Lema niektóre rzeczy dzisiaj są karykaturą jego dawnych wyobrażeń.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

E tam, beda dalej kolumny i sluchawki obok siebie istniec. I co jest zlego w tym, ze mlodzi ludzie sluchaja na nausznikach? Za duzo, duuuuuzo mniejsze pieniadze moga sluchac muzyki w fantastycznej jakosci i czerpac z tego radosc a przeciez o to wlasnie chodzi. Moj smyk tez uwielbia swoje sluchawki, jednak czesto przylapuje go jak sie zapomina i nuci sobie muzyke, ktora leci z dynek. Kiedys urosnie i mysle, ze bedzie mi dane posluchac juz u niego muzyki wlasnie na "naszych zabawkach" i nie bede zniesmaczony hehe.

Trzymać te x18 dla Ciebie czy je oddać ?

Dwa midbasy po 17cm w tym metrażu..?

C-2 zagra dopiero od 30m2 w mniejszych pomieszczeniach się uduszą mimo tych siedemnastek.Oczywiście z odpowiednim wzmacniaczem a nie namiastką......wzmacniacza.

Mimo wszystko w Dynaudio bas z monitorów jest wg mnie bardziej spreżysty jak podłogówek. Nawet w S25.

W cenie używanych C2 mamy kontury 5.4 z dwoma 20w75 na basie

W cenie używanych C2 mamy kontury 5.4 z dwoma 20w75 na basie

Tylko stary Contour jest dużo gorszy od C-2 i to pod każdym względem.W firmie o tym wiedzą ale nie oznacza to jak widać,że audiofil też ma tą wiedzę a szkoda.Ilość przetworników nie ma wpływu na jakość dźwięku,na spójność,rozdzielczość czy przejrzystość.To właśnie strojenie kolumny za to jest odpowiedzialne i jakość tych przetworników a nie ilość.

Confidence śmiga w lidze pierwszej, zaraz za Mastersami - po drodze jest co prawda jeszcze pomnik Consequence, ale jego nie liczę. Contour'y to jednak liga druga, choć naprawdę warta uwagi. Do dziś wspominam brzmienie Contour 3.0 - z dobrym wzmacniaczem pomykają jak haj-endy.

Parker's Mood

Do dziś wspominam brzmienie Contour 3.0 - z dobrym wzmacniaczem pomykają jak haj-endy.

Coś w tym jest i potwierdzam. Ze źle dobranym towarzystwem zagrają bardzo przeciętnie, za to z zacnym wybornie. Przerabiałeś kombinację Maki + Dynki? Jeśli tak, jak to się sprawdza?

Bardzo ładne wykończenie starszych konturów.

2154919751_g.jpg

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.