Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Według mnie 7000pln za te kolumny to napewno za dużo. Z drugiej strony uważam ze głośniki a dokładnie zawieszenie wcale nie musi byc do wymiany bo i dlaczego ?? To nie zawieszenie z pianki która po latach parcieje. To przecież głośniki na gumowych zawieszeniach wiec napewno sa ok jeśli były należycie traktowane.

Proponowanie 7000zł za takie stare rupiecie to chyba jakaś chucpa przed pojawieniem się ogłoszenia z nimi na allegro jak mniemam.

Rambo, Twoje Fokusy to lepsza oferta, ale czytajcie ze zrozumieniem, te 7 tys miał być na zestaw np. ze wzmacniaczem Krella KAV-300.

Ja ostatnio kupiłem z ogłoszenia aby pograć kolumienki Contour 1,3 mk2 i pomimo ich wieku są dosłownie jak fabrycznie nowe i wyjęte z kartonu :) To samo jeśli chodzi o głośniki, dosłownie stan idealny :) Jakbym miał wybrać czy chce grać z Fokusami i amplitunerami Onkyo, a Starszymi Contourami z Krellem, to wolę ten drugi zestaw. Zresztą ten pomysł z tym Onkyo nie jest specjalnie szczęśliwy... domyślam się, że ten amplituner ma robić jako źródło / streamer od razu.

Chwileczkę drobne sprostowanie,gdyż zrobił się bałagan. 7000 tysi mam na cały zestaw. To po pierwsze. Po drugie to fakt to onkyo ma być źródłem. Po trzecie już jeden z forumowiczów wskazał że focusy są dość wymagające i lepszym pomysłem będą emity. Ampli pochodzi do trzech lat,później wymiana.Wygląd/desine mają dla mnie znaczenie tylko dlatego te starsze konstrukcje odpadają.Dzięki za podpowiedzi na pewno jeszcze będę się chciał poradzić jeśli przyjdzie czas na zakup wzmacniacza.Puki co pozostaje przy emit30.Chętnie natomiast skupie się na odsłuchach gdyż to tak naprawdę wszystko zweryfikuje.

To przecież głośniki na gumowych zawieszeniach wiec napewno sa ok jeśli były należycie traktowane.

Guma twardnieje..

np 20 lat to dość dużo. 10/15 lat powinno być OK.

Proszę porównać nowe gumowe zawieszenie.

Parametry głośnika bardzo sie zmieniają, szczególnie jeśli chodzi o bas a to wpływa na całą równowagę tonalną kolumny.

Roxi, jeśli to ma być cena za 1.8 mkII + kav 300 to OK. Ja zrozumiałem że 7000zł za 1.8 i podskoczyłem na krześle ;)

Kolega ma do nagłośnienia 38 metrów. Tego dobrze ani F260 ani Contury 1.8 nie zrobią

Kolega ma do nagłośnienia 38 metrów. Tego dobrze ani F260 ani Contury 1.8 nie zrobią

...ani tym bardziej Emity 30 ( zwłaszcza z tym ampli Onkyo).

PaKo68, jeśli chcesz pozostać przy Dynaudio proponuję Ci wziąć pod uwagę jakiś solidniejszy wzmacniacz z drugiej ręki i zakupić DACa do komputera np. Słuchałem Emitów 30 z 8150 - było słabiutko.

Roxi, jeśli to ma być cena za 1.8 mkII + kav 300 to OK. Ja zrozumiałem że 7000zł za 1.8 i podskoczyłem na krześle ;)

Podoba mi się sformułowanie pana Piotra Ryki w kontekście Contour 3,4 le którego użył w ich recenzji jako pewną wadę:

"Nie wypełnią dźwiękową wibracją dużego pomieszczenia"

http://hifiphilosophy.com/recenzja-dynaudio-contour-s3-4-limited-edition/?caly-artykul=1

Tutaj trzeba sobie zadać pytanie na jakim poziomie tych "wibracji" się oczekuje i to oczywiście jest uzależnione od gatunku słuchanej muzyki. Ja teraz mam podłączone 1,3 contourów, słucham sobie Floydów i jest bardzo przyjemnie i jakiś 50-60 połączonych, otwartych pomieszczeń. Pewnie z Contour 3,4, czy Fokus 260 było by już lepiej, a faktyczne doznania fizjologiczne można by odczuć z Fokusami 380. Jednak z małym monitorem Dynaudio już słucha się przyjemnie muzyki i jest bardzo fajny basik bez "wibracji".

Edytowane przez ROXI

Zgadzam się ze to spore i trudne pomieszczenie(salon z jadalnią)Zgadzam się że ten ampli to jest porażka(tymczasowa ale porażka)ale jeśli mi zaproponujesz wzmacniacz plus dac-a za 2000-2500 to chętnie to rozważę. Ja wiem że to forum dla wytrawnych(osłuchanych) w audio i staracie się na zadane pytanie odpowiedzieć wedle swojej wiedzy ale ja "plumkam" obecnie głośniczkami komputerowymi za 119zł więc przesiadka na emit 30 z tym "fatalnym" ampli na początek będzie.....

Zgadzam się ze to spore i trudne pomieszczenie(salon z jadalnią)Zgadzam się że ten ampli to jest porażka(tymczasowa ale porażka)ale jeśli mi zaproponujesz wzmacniacz plus dac-a za 2000-2500 to chętnie to rozważę. Ja wiem że to forum dla wytrawnych(osłuchanych) w audio i staracie się na zadane pytanie odpowiedzieć wedle swojej wiedzy ale ja "plumkam" obecnie głośniczkami komputerowymi za 119zł więc przesiadka na emit 30 z tym "fatalnym" ampli na początek będzie.....

Ja na Twoim miejscu kupiłbym wzmacniacz używany za około 2tys i tani dac za około 500zł na początek wystarczy. Albo poczekać, pograć na tym ampli i dozbierać do czegoś konkretniejszego.

Jeśli zdecydujesz sie na zakup wzmacniacza to polecam coś marki Atoll moim zdaniem świetnie się zgrywają z Dynaudio. In80 se a jak dobrze trafisz i trochę dołożysz to może uda Ci sie kupić In100.

Edytowane przez marecki28

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Podoba mi się sformułowanie pana Piotra Ryki w kontekście Contour 3,4 le którego użył w ich recenzji jako pewną wadę:

"Nie wypełnią dźwiękową wibracją dużego pomieszczenia"

Co znaczy duże pomieszczenie? 60 m2? One raczej nie są przeznaczone do takiego metrażu. Zwykłe S3.4 (bez LE) grają u kolegi na 40 m2 i wymiatają aż milo. No ale zasilane są Passem, a nie lansowanymi do z Dynek z uporem godnym lepszej sprawy integrami Accu.

Jeśli to musi być sprzęt nowy to na pewno będzie lepiej od KD:

http://nautilus2.pl/audio/amplitunery-stereofoniczne/harman-kardon-hk3770-hk3770?sort=p.price&order=ASC

http://nautilus2.pl/audio/amplitunery-stereofoniczne/yamaha-r-n602-srebrny?sort=p.price&order=ASC

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

To onkyo to nie kd

Ja na Twoim miejscu kupiłbym wzmacniacz używany za około 2tys i tani dac za około 500zł na początek wystarczy. Albo poczekać, pograć na tym ampli i dozbierać do czegoś konkretniejszego.

Jeśli zdecydujesz sie na zakup wzmacniacza to polecam coś marki Atoll moim zdaniem świetnie się zgrywają z Dynaudio. In80 se a jak dobrze trafisz i trochę dołożysz to może uda Ci sie kupić In100.

Chyba wybiorę tą drogę.Wydaje mi się być najbardziej racjonalna i wyważona. Najwyżej dołożę jakiś grosz.

ps. Sory za błąd w pisowni w jednym z postów. Klikałem na smartfonie i coś mi się źle wycięło.

To onkyo to nie kd

Funkcjonalnie jest rewelacja. Musisz tylko sprawdzić jak to podłączysz, czy nie będzie katastrofy w postaci natarczywej góry, kartonowego basu i wysofanej średnicy. Jeśli poziom jest dla Ciebie akceptowalny i podoba Ci się takie granie choćby ze Spotify, to masz gotowe rozwiązanie :)

Chyba wybiorę tą drogę.Wydaje mi się być najbardziej racjonalna i wyważona. Najwyżej dołożę jakiś grosz.

ps. Sory za błąd w pisowni w jednym z postów. Klikałem na smartfonie i coś mi się źle wycięło.

Moim zdaniem zmacniacz stereo używany za około 2k z tanim daciem zagra zdecydowanie lepiej niż ten amplituner. A Emity z tego co czytałem do najłatwiejszych kolumn w napędzeniu nie należa porównując z kolumnami innych marek.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Funkcjonalnie jest rewelacja. Musisz tylko sprawdzić jak to podłączysz, czy nie będzie katastrofy w postaci natarczywej góry, kartonowego basu i wysofanej średnicy. Jeśli poziom jest dla Ciebie akceptowalny i podoba Ci się takie granie choćby ze Spotify, to masz gotowe rozwiązanie :)

Tak właśnie bedzie jak piszesz. To onkyo generalnie nie jest tragiczne ale pasuje do dynek jak wół do karety.

Z uzywanych wzmakow warto jeszcze poszukac exposure 2010, cyrusa 8, roksana kandy k2.

Edytowane przez Whyduck

To jest tak. Kolega kupi podłogowe emity 30 za ~6 koła + ampli do kd i wymieni wzmak za 3 lata. Czyli przez 3 lata bedzie miał dzwięk na jaki stać ten zestaw ograniczony głównie i determinwany przez jego wąskie gardło amplituner, pytanie na jakim poziomie budżetowym zagra te zastawienie. Po 3 latach kolumny stracą na wartości i będą warte 3-4 tys zł i wtedy będą mogły zagrać w być może dobrym towarzystwie na poziomie. Moim zdaniem na tle alternatywy o dzwięku optymalnym za te pieniądze to nie ma to sensu. Oczywiście to moje zdanie i nie chcę się narzucać, każdy ma swoje widzimisię.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

exposure 2010

Starsze modele były lepsze, choć nie tak ładne wizualnie....

lansowanymi do z Dynek z uporem godnym lepszej sprawy integrami Accu.

Faktycznie, to nie jest dobra droga, choć lansowana z uporem ....dystrybutora;-)

Też nie rozumiem małżeństwa Accu z Dynią - jedna wielka kłótnia i zero sexu!

Nie rozumiesz, ponieważ nie jesteś dystrybutorem tych dwóch marek :).

Czy do moich Dyn F160 jeśli wymienię kabel głośnikowy to będzie różnica w brzmieniu czy to tylko teoria?

Obecnie mam zwykły miedziany polskiej produkcji ze sklepu elektronicznego 5zł. za metr.

Czy do moich Dyn F160 jeśli wymienię kabel głośnikowy to będzie różnica w brzmieniu czy to tylko teoria?

Obecnie mam zwykły miedziany polskiej produkcji ze sklepu elektronicznego 5zł. za metr.

To zależy. Zależy też od tego jaki masz wzmacniacz. Jak to wszystko gra u Ciebie w pomieszczeniu. Nie zawsze jest tak, że droższy kabel przyniesie zmiane na lepsze. Często jest tak, że sporo tańszy kabelek może się okazać lepszy a przy tym drogim różnicy nie słychać.

Na szczęście jest tyle innych świetnych wzmacniaczy, które mogą je napędzić.

Wybór jest ogromny. U mnie Dynki Focus160 grały z Heglem H360, zamieniłem na PMC Twenty 5.22 teoretycznie lepsze monitory i za razem droższe. Teraz trochę żałuję. Fajne kolumny za dobre pieniądze potrafiące zagrać z dużo droższą elektroniką.

I jest jeszcze coś. Dynaudio w kolorze białym wyglądały przepięknie. PMC przy nich to jak stare pudło z okleiną.

Dynaudio ładnie grają z Coplandem, Simaudio, Hegel, Octave, słuchałem z Luxmanem 507 i było bajecznie.

Też nie rozumiem małżeństwa Accu z Dynią..

Pomijając sprawy marketingowe to kwestia gustu.. i chciałbym wpisać się do tego zacnego klubu z takim właśnie mezaliansem ;)

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kocurro nie chcesz sprzedac swoich audience 42? Baaardzo chcialbym ich u siebie posluchac i zobaczyc jak wypadna przy excite x 14 i czy ten caly postep jest cos wart.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Kocurro nie chcesz sprzedac swoich audience 42?

Przykro mi Adamie, ale te maleństwa bardzo mnie urzekły i na pewno długo u mnie zagoszczą.

Jeśli bardzo Tobie na nich zależy to jedne są tutaj i wyglądają ok, ale z ceny mógłby trochę zejść.

Przykro mi Adamie, ale te maleństwa bardzo mnie urzekły i na pewno długo u mnie zagoszczą.

Jeśli bardzo Tobie na nich zależy to jedne są tutaj i wyglądają ok, ale z ceny mógłby trochę zejść.

Wymień w nich choć cewkę na powietrzną to Cię bardziej urzekną, w swych tak zrobiłem, średnica od basu się lepiej oddzieliła i swobodniejsza się zrobiła, 20 zł za cewkę. Co dziwne w excite nie usłyszałem takiej zmiany, nawet nie jestem pewien czy była :)

Kocurro nie chcesz sprzedac swoich audience 42? Baaardzo chcialbym ich u siebie posluchac i zobaczyc jak wypadna przy excite x 14 i czy ten caly postep jest cos wart.

Jakbyś Adam był zainteresowany moimi 42 po mod. co w szafie leżą to pisz, nie są w stanie idealnym ale cena myślę odekwatna by była.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Wymień w nich choć cewkę na powietrzną to Cię bardziej urzekną, w swych tak zrobiłem, średnica od basu się lepiej oddzieliła i swobodniejsza się zrobiła, 20 zł za cewkę.

Dzięki za sugestie i osobiście preferuję fabryczny stan poszczególnych elementów, ale nie wykluczam doinwestowania tych zacnych monitorków.

Też nie rozumiem małżeństwa Accu z Dynią - jedna wielka kłótnia i zero sexu!

A czegoś z czym słuchał człowieku że tak uważasz?

Podaj przykłady i wrażenia, a nie zdanie rzucone bez sensu.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.