Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla małej odmiany ja też kiedyś pogryzłem psa ... i co ? i nic !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmruś

Przerasowane psy są znane z problemów zdrowotnych, więc dają weterynarzom więcej zajęcia.

Oczywiście wyjaśnienie w postaci większej przewidywalności zachowania psa rasowego (jak również ostatecznych rozmiarów w przypadku szczeniaka) też ma swój sens.

Tu jeden z hodowców dokładnie opisał dlaczego warto kupować psa rasowego. Można się z tym zgadzać lub nie ale jest w tym logika .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

A tutaj dlaczego warto adoptować.

I też jest logika.

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Inna sprawa że w przypadku psów rasa jednak daje lepszą przewidywalność zachowania danego osobnika, a hodowla kundli bez żadnej selekcji może dać rezultaty nieprzewidywalne, łącznie z powrotem do cech dzikiego wilka czy kojota.

Swego czasu moja Mama pracowała w gabinecie zabiegowym. Po szkole szedłem do przychodni, siedziałem w kanciapie przy gabinecie i po skończonej pracy szliśmy razem do domu.

Kiedyś przywieziono 8-letnią dziewczynkę.

Jej rodzice mieli rasowego owczarka niemieckiego, który był w domu jeszcze przed narodzeniem dziewczynki. Po przyjściu córki na świat nie pozbyli się psa, pies dobrze reagował na dziecko, stali się najlepszymi "kumplami" i do zabawy, i do brojenia.

Według relacji rodziców pies nigdy nikogo nie pogryzł, miał przyjazne nastawienie do ludzi i zwierzą, nawet za kotami nie ganiał.

No i pewnego dnia dziewczynka chciała mu dac buziaczka prosto w pysk.

Skonczyło się rozszarpaną buzią, pies praktycznie wygryzł jej usta. Bez ostrzeżenia, warczenia czy innych zapowiedzi agresji.

To jest jeden z powodów dla których nigdy w życiu nawet nie pomyślę o posiadaniu psa. Kiepski pomysł być na łasce odruchów i zdrowia dużego drapieżnika, przed którym trudno się obronić gołymi rękami.

• Moderatorzy

Nie ma się co czepiać o nazewnictwo. W potocznej mowie przyjęło się mówić "adopcja zwierzęcia", podobnie jak jego wychowanie (a nie ułożenie czy tresura). Misiomor ma rację. Powinny być wprowadzone licencje na posiadanie niesterylizowanych suk, policja powinna zająć się handlem zwierzakami na targach i bazarach.

To doprowadzi do patologii tzn wszystkie nowonarodzone nielicencjonowane psiaki i kociaki będą zabijane albo wyrzucane na śmietnik.

"Bezpańskie" aczkolwiek dokarmiane i odrobaczane koty są w miastach niezbędne to najskuteczniejsi "zwalczacze" szczurów.

dlaczego weterynarze namawiają do kupowania psów rasowych ?

Jak napisał misiomor są bardziej delikatne i podatne na choroby,

dodam, że za tą samą usługę można skasować właściciela drożej

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

To jest jeden z powodów dla których nigdy w życiu nawet nie pomyślę o posiadaniu psa. Kiepski pomysł być na łasce odruchów i zdrowia dużego drapieżnika, przed którym trudno się obronić gołymi rękami.

Oj ,to chyba nie jest dobra droga . Każdy z nas widział film Ptaki . Je też eliminować bo mogą zaatakować ? Albo konie . Taki jak kopnie to śmierć na miejscu . I co ? Zamykać stadniny . A świnie ? Zeżrą człowieka bez problemu . A bez wieprzowinki ani rusz :-D

Należałoby tez wytłuc dziki wchodzące do miast - w Gdańsku na Morenie to prawdziwa plaga .

Ja myślę ,że po prostu trzeba się przestać bać i nie popadać w paranoję .

Są miliony przypadków pogryzień ale każdy posiadacz psa jest w stanie przytoczyć jeden przykład kiedy pies mu pomógł w poważnej opresji - i tego jest znacznie więcej .

...there is no spoon...

Z końmi czy świniami człowiek nie żyje non stop, nie spoufala się i ma odpowiednie zabezpieczenia.

W kwestii tego pożytku z psów i ratowania przez nich właścicieli to chyba nie jest tak że każdy właściciel był ratowany przez swojego psa. Takich przypadków jest znacznie mniej.

Poza tym - napisałem jeden z powodów. Przykładowo jak wyobrażę sobie wyjazd samochodem z posesji z psem (bo trzymanie psa w mieszkaniu to dręczenie go), tym bardziej odechciewa się nawet pomyślenia o posiadaniu takiego zwierzęcia. Uwiązanie / zamknięcie psa, otworzenie bramy, wyjazd, zatrzymanie samochodu, zamknięcie bramy, powrót przez furtkę, wypuszczenie psa, i znowu przez furtkę do samochodu, odpalenie silnika i wyjazd. Bez psa - otwieram bramę, wyjeżdżam, zamykam bramę (pilotem, bez wysiadania) i w drogę.

Do tego aspekty gówienno - trawnikowe i zapachowe plus wiele innych wad (typu np. mniejsza swoboda wyjazdu na dłużej). Balszoje miersi.

• 9 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Nie znam normalnych właścicieli takich psów.

Ukryta Zawartość

Przykładowo jak wyobrażę sobie wyjazd samochodem z posesji z psem (bo trzymanie psa w mieszkaniu to dręczenie go), tym bardziej odechciewa się nawet pomyślenia o posiadaniu takiego zwierzęcia. Uwiązanie / zamknięcie psa, otworzenie bramy, wyjazd, zatrzymanie samochodu, zamknięcie bramy, powrót przez furtkę, wypuszczenie psa, i znowu przez furtkę do samochodu, odpalenie silnika i wyjazd.

To tylko gdy jesteś sam. W dwie lub więcej osób jest to znacznie prostsze i całkiem niekłopotliwe. A i jak jesteś sam to zwykle wystarczy wydać komendę waruj.

A i jak jesteś sam to zwykle wystarczy wydać komendę waruj.

W życiu bym tak nie zrobił, bo o ile sam mógłbym mieć jaką taką pewność że pies się zastosuje, o tyle wobec ew. przechodnia byłoby to zwykłym brakiem kultury (mówiąc łagodnie) - on nie zna mojego psa i ma prawo czuć się niekomfortowo jeżeli pies nie jest od niego fizycznie oddzielony.

W życiu bym tak nie zrobił, bo o ile sam mógłbym mieć jaką taką pewność że pies się zastosuje, o tyle wobec ew. przechodnia byłoby to zwykłym brakiem kultury (mówiąc łagodnie) - on nie zna mojego psa i ma prawo czuć się niekomfortowo jeżeli pies nie jest od niego fizycznie oddzielony.

No, no :-)

To teraz coś naprawdę strasznego ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To teraz coś naprawdę strasznego ;-)

Ukryta Zawartość

Znaczy co - publiczne chwalenie sie wykroczeniem, polegającym na puszczaniu psa luzem w miejscach publicznych (art. 77 KW), do tego stopnia że może sobie wskoczyć do tramwaju? To nie jest jakoś specjalnie straszne, tylko zwyczajnie smutne, że takie mamy standardy życia społecznego.

Ukryta Zawartość

Przykładowo jak wyobrażę sobie wyjazd samochodem z posesji z psem (bo trzymanie psa w mieszkaniu to dręczenie go), tym bardziej odechciewa się nawet pomyślenia o posiadaniu takiego zwierzęcia. Uwiązanie / zamknięcie psa, otworzenie bramy, wyjazd, zatrzymanie samochodu, zamknięcie bramy, powrót przez furtkę, wypuszczenie psa, i znowu przez furtkę do samochodu, odpalenie silnika i wyjazd. Bez psa - otwieram bramę, wyjeżdżam, zamykam bramę (pilotem, bez wysiadania) i w drogę.

Mamy XXI wiek. wystarczy wydać psu komendę "do kojca"(jak masz Pimpka to musisz go tam zaciągnąć za ogon niestety) następnie pilotem zamykasz kojec i otwierasz bramę, Potem w zależności od konfiguracji, krańcówka sygnalizująca zamknięcie bramy otwiera kojec albo robisz to pilotem z zadanym opóźnieniem potrzebnym na zamknięcie bramy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mamy XXI wiek. wystarczy wydać psu komendę "do kojca"(jak masz Pimpka to musisz go tam zaciągnąć za ogon niestety) następnie pilotem zamykasz kojec i otwierasz bramę, Potem w zależności od konfiguracji, krańcówka sygnalizująca zamknięcie bramy otwiera kojec albo robisz to pilotem z zadanym opóźnieniem potrzebnym na zamknięcie bramy.

Po to są dwa przyciski w pilotach, jeden otwiera / zamyka bramę, drugi robi coś innego. Tym niemniej fotokomórka nie jest 100% zabezpieczeniem przez przytrzaśnięciem czegoś bramą, więc nie jest powiedziane że taka pełna zdalność zadziała dobrze z psem.

PS. Rozwiązanie z zamykanym pilotem kojcem jest dobre jak wyjeżdżamy. W przypadku przyjazdu trzeba by co najmniej wyjść z samochodu, przywołać psa, wydać mu komendę udania się do kojca i dopiero wtedy bawić się pilotem.

Myślę, że dla amatorów pimpków taka niedogodność to żaden problem. Jak dla mnie to jednak argument za nie posiadaniem pieska...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zbig to nie psy są uciążliwe, a ich właściciele; co tu dużo dywagować jest taka "zasada" IM BARDZIEJ OSTRY PIES TYM BARDZIEJ TĘPY WŁAŚCICIEL ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

O tym że to ludzie są uciążliwi a nie psy nie musisz mnie przekonywać.

Pies jest ostry lub łagodny z natury. Tępy właściciel może źle wychować również łagodnego psa i wywołać u niego agresję.

Zgadza się, ja jednak polecam mieć do zwierząt a zwłaszcza piesków dystans. Zresztą traktowanie zwierząt ludzkimi kategoriami to błąd, czasem skutkujący nieciekawymi wydarzeniami - jednak to ludzie są tu winni a nie zwierzę, które ma naturę zwierzęcą i to jest normalne, pozdrawiam rozsądnych właścicieli piesków ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

jest taka "zasada" IM BARDZIEJ OSTRY PIES TYM BARDZIEJ TĘPY WŁAŚCICIEL ;)

tak to niestety jest i to jest prawda!

nie czytałem wątku

pies to jest bardzo duży obowiązek, powiem więcej to jest ogromny obowiązek, może być nawet sposobem na życie! - pod warunkiem, że jesteśmy tego w pełni świadomi, mamy wiedzę o rasie i zachowaniu, pies musi być "u nas w stadzie" - piszę to jako przewodnik psa Husky - są rasy wymagające innego traktowania i uwagi...

co do uciązliwych psów - jestem za absolutnym uporządkowaniem prawa! - pies lużno puszczony w nie kontrolowanych warunkach=duży mandat! - nie ma psów biegających samopas!

nie może być tak jak miałem ostatnio wchodząc pod górę naładowany adrenaliną, niosąc oburącz deskę windsurfingową, wyczerpany po fizycznej walce z wiatrem, bez możliwości i nawet chęci samoobrony - zaatakował mnie mały czarny kundelek na którego w ogóle nie zwracałem uwagi, on mnie wyminął szczekając z pianą na pysku, a jak stawiałem ostatnie kroki na górkę zawrócił i zaatakował, j**any zaczął mnie kąsać po łydkach od tyłu, takie 4 szarpane kłute ranki zrobił po 1cm głębokości, czyli dwa razy poważnie ugryzł, jeszcze po miesiącu są dziury i zaogniony stan.

i to był pies mojego znajomego, który nie raz mi lizał paluszki, tylko właściciel z tych tępych...

nie mam pretensji do tego psa, natomiast znajomy już wie że nie może go absolutnie puszczać luzem, na pewno nie w mojej obecności - do odwołania przestał być moim znajomym i powinien bardzo pilnować swojego psa!

odnośnie tego filmu

Ukryta Zawartość

TOTALNIE złe zachowanie ludzi!!! - napędzające agresję pitbulla!!! - na tym przykładzie widać zupełną nieznajomość psychiki zwierząt, w tym przypadku PSA! - uczestnicy wydarzenia coraz bardziej przekazywali emocje na psa - ON tylko w tym uczestniczył i powielał to czego od niego wymagają!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ABs
  • 4 lata później...

Na krakowskim osiedlu 2 Pułku Lotniczego właściciel agresywnego psa pobił właściciela psa któremu jego pies rzucił się do gardła :

Ukryta Zawartość

Poniżej film bez reklam :

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.