Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w domu akurat problem nie występuje bo sekcję niskotonową mam zasilaną osobnym wzmacniaczem.

Ale słuchałem tej końcówki w systemie z T+A D10, preamp to "jakiś" Mark Levinson, kolumny to B&W, 803 bodajże. Czyli system raczej z wysokiej półki.

Nie znam charakterystyki w/w kolumn, może to one były przyczyną takiego akurat basu? Ale inny wzmacniacz Accu tego nie miał.

A może ktoś mi zasugeruje jakiś serwis gdzie mógłbym oddać końcówkę do przeglądu i ostatecznego stwierdzenia czy problem jest, czy to tylko moja imaginacja? Najlepiej na Dolnym Śląsku.

Zgadzam się z Tobą darek89 że ze względu chociażby na wiek powinno oddać się końcówkę do przeglądu.

• 2 tygodnie później...

Ktoś już ma wzmacniacz mocy A20V (kilkanaście x tańszy od referencyjnych kolumn z 1985 r.) i dosyć fajnie jemu gra z No 512 CD/SACD Player.

Góra otwarta i zacna jak powiada, do tego przestrzeń i barwa, ale ma braki na basie, który jest delikatny i brakuje kontroli. To mówię aby sprawdził jak A20V gra w trybie ''Bridge''

Monophonic operation (bridged connection) 80 watts into 8 ohms: http://www.accuphase.com/pdf/a-20v_e.pdf , Stereo operation (both channels driven) 20 watts per channel into 8 ohms - tylko 20W w trybie Stereo.

Jak stereofoniczne wzmacniacze mocy Accu grają po przełączeniu w tryb Bridge - jako monofoniczny wzmacniacz mocy? Czy dla Accu w Bridge wszystkie aspekty ulegają poprawie, czy może mało co.

U siebie inny stereofoniczny wzmacniacz mocy jak dwa monofoniczne w jednej obudowie, po przełączeniu w Bridge Mono dostawał ogromnej mocy, dynamiki, dokładności, rozdzielczości, czytelności, rozciągnięcia, dociśnięcia i kontroli - wszystko się poprawiało. Aż trochę za mocny był w Bridge Mono, grając z innymi (słabszymi pod wzgl. mocy 80W SE) napędzającymi wszystko powyżej basu.

W Bridge Mono było 1600W, to jak na parę 15'' wooferów.

W trybie Stereo jest 450W na LF - co bdb pasuje/uzupełnia się z 80W na MF, HF i UHF dla driverów i tweeterów. Przy 1600W (z BGW GTA w Bridge Mono) na LF; wtedy na MF, HF i UHF byłoby trzeba z 300W jak z Pass Xs 300.

Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Coś jemu podoba się ten Accu A-20V, i na bas już nie narzeka - być może się przyzwyczaił. Bo jak delikatny bas, to jest go mniej i mniej do kontrolowania.

Same kolumny EVEREST DD55000 mają maksymalnie Live'owe brzmienie: rozpiętość pasma, jego czytelność/przejrzystość/dokładność, szybkość, transjent, prawdziwa tonalność, realizm brzmienia i genialna scena.

Na LF - basie i średnim-basie ekstremalna szybkość, czytelność i dokładność, tak jak i na MF/HF i UHF-ie.

Jakie wysterowanie, takie granie. Jak dla mnie taki Accu A-20V to tam u niego nadałby się jedynie do Tri-ampingu, na sam skraj wysokich od 7.5 kHz

Ja mówiłem poważnie o zmostkowaniu tego A-20V, a on, że nie będzie kupował drugiego A-20V, bo już woli dozbierać do monobloków No 436 - jak tak to OK.

Podoba się jemu A-20V w 27m2, i na większe, lepsze, szybsze, precyzyjniejsze i bardziej mocarne piece, nie będzie zmieniał, dopóki nie będzie miał większego metrażu. Coś mi się nie chce wierzyć - ciekaw jestem czy wytrzyma :-) bez zmiany na jakiegoś nowszego Levinson'a (od No 436 w górę), Halcro, czy Theta.

Jeszcze bez przedwzmacniacza gra - nie wiem czy tak powinno być. Z szybkim, dokładnym i rozdzielczym preamp'em, powinien mieć wszystko jeszcze dokładniejsze, dynamiczniejsze, bardziej rozdzielcze, z lepsza mocą i kontrolą.

Choć wzmacniacze mocy Accu często lepiej grają sterowane prosto ze źródła, bez ich firmowych przedwzmacniaczy, którym brakuje rozdzielczości i dokładności - szczególnie starszym.

No 326S mógłby sprawdzić u siebie.

Jakoś tak cicho słucha, czyżby mocy mu brakowało z A-20V, gdy wskazówki na wskaźnikach są już bliżej końca :-)

Nagrał iPhone'm 5s

https://www.youtube.com/watch?v=EweX3tidGQs

Tu miał porządne piece No 33H, ale musiał sprzedać bo naciągały po 500 zł miesięcznie i podnosiły temperaturę, że było jak w saunie :-). Na pamiątkę pozostały mu na zdjęciu No 33H razem z 1400 Array.

https://www.youtube.com/watch?v=phVdzvSbMII

https://www.youtube.com/watch?v=kjSi_LckxAU

Tu w ogóle inne wysterowanie i granie takie jak ja lubię, maksymalnie Live'owe :

https://www.youtube.com/watch?v=P2Bgnr4bUWs

https://www.youtube.com/watch?v=rpQ7riW5jZo

Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Tam m.in. były Sonusy Extrema jako jedne z najgorszych, od nich dużo lepsze były B&W 801N, czy nawet Focal.JMlab Alto Utopia Be - które z kolei przy obecnych to i tak jak zabawki.

Od tych podstawkowych kolumienek Sf Extrema, to już były lepsze inne podstawkowe JMlab Mini Utopia i JBL 4429 Studio Monitor.

tak jasne

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Takie teoretyczne pytanie - co lepiej zagra? Starszy dwuklockowy system np. przedwzmacniacz C-200 + P-300 czy zintegrowany wzmacniacz serii E-4XX, np. E-408 czy E-405, E-450 i podobne. Do napędzenia są spore kolumny (4 Ohm Danish Physics PointZero 1, ewolucja Grand Dali). Wiem, że najlepiej posłuchać, ale może ktoś się otarł o oba zestawy?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Seweryn Seweryn

Hmm, E-470 to już cenowo troszkę wyższa półka. A jak sprawa się ma w stosunku do starszych modeli, np. E-405 - E-408?

Owszem, drogi. Ale szukasz używki za naszą zachodnią granicą i tak rozwiązujesz problem. A podałem E-470 ponieważ wymieniłeś jako kandydata E-450. Pomiędzy nimi jest niestety odczuwalna różnica jakościowa, z korzyścią dla E-470. A ta dzielonka, którą wymieniłeś to jakiś trup. Wiem też, że tu na forum lubiany jest E-408. Jednak E-470 nic nie przebije. Zresztą twoje głośniki mogą przyjąć do 500W zatem po co sie ograniczać jak można im podać około 350W. Tym bardziej, że jak widzę na pomiarach, efektywność lubi w tych głośnikach spaść nawet do 86 dB.

Edytowane przez Darth Vader

Pewnie pytałeś w związku z tym E-408, który sprzedał się kilka godzin temu na allegro.

Udało się wylicytować?

Ciekawa sprawa, wisiał chyba z pół roku-rok taki model w podobnej kwocie, potem systematycznie ktoś schodził z ceną ale chętnych długo nie było.

Teraz taki sam (o ile nie dokładnie ten sam - patrząc na zarysowania na górnej pokrywie) na licytacji szybko poszedł za wyższą kwotę :)

Hej Konrad,

Moje pytanie nie miało związku z tym E-408 z Allegro, ale widziałem na sprzedaż (nie licytowałem). Po prostu pytałem mając na uwadze kilka modeli z historii firmy...

Hej Konrad,

Moje pytanie nie miało związku z tym E-408 z Allegro, ale widziałem na sprzedaż (nie licytowałem). Po prostu pytałem mając na uwadze kilka modeli z historii firmy...

Rozumiem, myślałem, że może pytasz w odniesieniu do tej właśnie sztuki.

Swoją drogą chętnie porównałbym łeb w łeb 408 i 470 na tej samej reszcie toru, najlepiej możliwie przezroczystej.

Bardzo ciekawi mnie takie porównanie.

Swoją drogą chętnie porównałbym łeb w łeb 408 i 470 na tej samej reszcie toru, najlepiej możliwie przezroczystej.

Załatw E-408, ja załatwię E-470 i możemy zrobić porównanie na moim torze audio.

Słuchałem kiedyś E-408 z Cremonami i odpuściłem od razu, nie siadło mi to zestawienie (choć może to kwestia gustu, może reszty toru, może coś innego).

Chętnie jednak porównam wzmaki.

Ew. zabrałbym też swoje kolumny, może źródełko jak już się tego docelowego dorobię.

W jakiej części kraju takowe spotkanie mogłoby się odbyć?

Ja zestawiałem E-408 z wieloma kolumnami.

W niewielkim budżecie świetnie było z Kappami 8.2 i długo byłem z tego zestawienia zadowolony.

Wśród nowych do 30 tys. para w miarę dobrze wypadły zestawienia z Dynaudio Contour 3.4 LE (choć tu troszkę niedostatki na basie, brak dobrego zejścia będąc przyzwyczajonym do Kapp), AP Tempo VI (zupełnie odmienne granie, ale też w pewnym sensie mi się podobało), z Bowersami 802 (świetnie w wielu aspektach choć trochę za surowo).

Niegłupio grało też z Morel Octave, coś jak z Tempo ale moim zdaniem lepiej, bardziej muzykalnie.

Z Harbethami fajna średnica ale basu brak.

Nic jednak tak naprawdę nie porwało jakoś szczególnie aby uzasadnić przesiadkę ze starych, poczciwych Infinity, dokładając takie sumy.

A teraz znalazłem dźwiękową nirvanę i coś co zastąpi Kappy w pełni, bez żadnych braków, niedosytu a do tego w uczciwej cenie: Studio 16 Hertz Arcada 3,5

Z E-408 świetny duet.

Edytowane przez konradwo

Witam Szanownych kolegów fachowców.

Pierwszy raz jestem na forum, po roku odczytywania wpisów.

Gram na Accu 370, 510 + AP Tempo 6.

Stałem się właścicielem Accu trochę przypadkiem (za długi) ale nie żałuję :)

Zabieram się do pracy nad kablami (także zasilaniem). Czy mogę prosić o wskazówki. Wydaje mi się, że Vovox Textura to połowa sukcesu, a i z zasilaniem jestem na początku drogi.

ps

lubię słuchać ale nie analizować, liczyć i mierzyć ... fachowiec średni !

Witam Szanownych kolegów fachowców.

Pierwszy raz jestem na forum, po roku odczytywania wpisów.

Gram na Accu 370, 510 + AP Tempo 6.

Stałem się właścicielem Accu trochę przypadkiem (za długi) ale nie żałuję :)

Zabieram się do pracy nad kablami (także zasilaniem). Czy mogę prosić o wskazówki. Wydaje mi się, że Vovox Textura to połowa sukcesu, a i z zasilaniem jestem na początku drogi.

ps

lubię słuchać ale nie analizować, liczyć i mierzyć ... fachowiec średni !

Z akustyką jest w miarę, wysoko, skosy, sporo wytłumień, sufit z "belkami".

właśnie sobie przeczytałem test u Pacuły - DP-560.

Cena 47 tys zł - he he. Za co ????

25 tys to byłoby drogo ale prawie 50tys ???

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

To jest indywidualne podejście skoro za drogo dla Ciebie to trzeba zainteresować się na inną firmę niż Accu ... i po problemie.. To tak jakby powiedzieć ze mercedesy czy BMW są za drogimi samochodami.. kogo stać to kupują i są zadowoleni.. i tak samo z Accu..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

To jest indywidualne podejście skoro za drogo dla Ciebie to trzeba zainteresować się na inną firmę niż Accu ... i po problemie.. To tak jakby powiedzieć ze mercedesy czy BMW są za drogimi samochodami.. kogo stać to kupują i są zadowoleni.. i tak samo z Accu..

I tak i nie :)

W audio koszt produkcji, innowacja technologiczna vs koszt finalny są dość skrajne. Marże i 200%

Na samochodach nikt nie zarabia nawet 100%

Porsche podobno kilkanaście tysięcy euro średnio na aucie a Mercedes już 5000 średnio.

Stąd tyle się mówi o cenach hi end

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

I tak i nie :)

W audio koszt produkcji, innowacja technologiczna vs koszt finalny są dość skrajne. Marże i 200%

Na samochodach nikt nie zarabia nawet 100%

Porsche podobno kilkanaście tysięcy euro średnio na aucie a Mercedes już 5000 średnio.

Stąd tyle się mówi o cenach hi end

Trzeba sobie wyjaśnić kilka spraw.

Na większości samochodów producenci zarabiają. Czasami zdarza się w przypadku drogich aut produkowanych w małych ilościach, że dopłacają ze względów prestiżowych. Tak było w przypadku Bugatti Veyron, do którego VW dopłacał dużo kasy mimo wysokiej ceny auta.

Natomiast na autach z niskiej i średniej półki producent ma zarobek plus to co najważniejsze...SERWIS. Każdy kierowca wie ile kosztują oryginalne części zamienne. I tu się zarabia prawdziwą kasę. I proszę nie myśleć kategoriami polskiego rynku gdzie każdy kombinuje jak najtaniej naprawić. Bo nasz rynek nie ma żadnego większego znaczenia dla producentów nowych aut.

A w Audio trudno liczyć na zarobek na serwisie plus ilość produkowanych i sprzedawanych urządzeń jest znikoma w porównaniu do innych sektorów (pralki, TV, lodówki). Im mniej się produkuje tym ceny coraz większe.

właśnie sobie przeczytałem test u Pacuły - DP-560.

Cena 47 tys zł - he he. Za co ????

25 tys to byłoby drogo ale prawie 50tys ???

Pisałem o tym już dawno temu ile chcą za 560. Accuphase zaklina rzeczywistość. Sprzęt tej firmy dobrze się sprzedawał w Polsce 9-10 lat temu jak dolar był taniutki recenzje Pacuły orgiastyczne a ceny jeszcze realistyczne.

Tylko jeszcze o jednej sprawie musimy wspomnieć tj że przy samochodach to producent zarabia właśnie na serwisie, a w przypadku takich firm jak Accu to w serwisie te klocki są raz na xxx czasu,,, mało tego teraz jest tak że jak ktoś pierwszy raz kupuje klocek od Accu to ma dożywotnią gwarancję na naprawę tej zabawki pod warunkiem że cały czas będzie na niej grał.. oczywiście laser i mechanizm szuflady gwarancja na to jest 2 lata ale ile razy coś takiego się psuje .. natomiast wzmaki i KM jak się kupuje pierwszy raz na wszystko jest gwarancja dożywotnia.. a w samochodach raz na jakiś czas coś poleci a nawet jak nie to przegląd swoje kosztuje a im lepsza marka to tym więcej..

Oczywiście Accu swoje kosztuje ale też nikt na siłę nie każe kupować. prawda..

Tylko jeszcze o jednej sprawie musimy wspomnieć tj że przy samochodach to producent zarabia właśnie na serwisie, a w przypadku takich firm jak Accu to w serwisie te klocki są raz na xxx czasu,,, mało tego teraz jest tak że jak ktoś pierwszy raz kupuje klocek od Accu to ma dożywotnią gwarancję na naprawę tej zabawki pod warunkiem że cały czas będzie na niej grał.. oczywiście laser i mechanizm szuflady gwarancja na to jest 2 lata ale ile razy coś takiego się psuje .. a w samochodach

raz na jakiś czas coś poleci a nawet jak nie to przegląd swoje kosztuje a im lepsza marka to tym więcej..

Oczywiście Accu swoje kosztuje ale też ikt na siłę nie każe kupować. prawda..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.