Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów! Po długich poszukiwaniach udało mi się w końcu nabyć drogą kupna pierwszego w życiu rotela;)

Trafił mi się szacowny wzmak RA-980BX. Czeka mnie teraz dużo słuchania. Ale już widzę że jest dobrze albo przynajmniej inaczej.

Witam wszystkich Szanownych Rotelowców

Z ogromną przyjemnością i szacunkiem pozwolę sobie dołączyć do Klubu :)

Kiedyś wpadł mi w ręce RCD-930AX i od tamtej pory postanowiłem sobie przy najbliższej okazji postarać się o Rotelka. Znudził mi się Denon DCD-1460 (a właśnie - idzie na sprzedaż) i gdy na Allegro pojawiły się w dobrej cenie 2 uszkodzone CD ... kupiłem obydwa :). 950-ka trzeszczała i płyta potrafiła się zatrzymać - wymiana lasera + trochę cyny i wszystko jest miodzio :). 970BX - kółko zębate już jedzie z Holandii, brakuje mi tylko przycisku open/close. Stąd me pytanie: czy ktoś ma może dostęp do takiego, potrafi powiedzieć gdzie go szukać lub poradził sobie "domowym sposobem" ?

Proszę o pomoc :)

• Moderatorzy

a czasopiśmie audiovideo jest mn test dzielonki rotela, jest tam info z zasilaniu końcówki mocy i o tym że inne końcówki rotela mają zasilacze impulsowe.

to jak które lepsze ? toroid czy impuls ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A możesz powiedzieć coś o połączeniu Trgger.

Jeżeli jest możliwość proszę napisz w jaki sposób masz to razem połączone i jaki jest tego efekt.

W żołnierskim skrócie.

Trigger umożliwia włączanie i wyłączanie całego zestawu Rotela jednym przyciskiem pilota POWER ( oczywiście poza uruchomieniem płyty w odtwarzaczu CD).

Włączasz na przykład nim od razu tuner ( oczywiście wszystko musi być rotela)

Jesli ci nie włączają się wszystkie elementy zestawu widocznie źle podłączyłeś. W instrukcji obsługi jest opisane co i jak.

Zasada jest prosta. Sygnał wychodzi z przedwzmacniacza (trigger OUT) do końcówki (trigger IN) i potem z końcówki mocy (trigger OUT) do CDR (trigger IN) tak dalej jeśli masz więcej elementów, np. z CDR (trigger OUT) do tunera (trigger IN).......

to jak które lepsze ? toroid czy impuls ?

Przyjęło się że toroidy są lepsze, jednakże nie zawsze do końca jest to zasada. Ważne są sposoby połączenia, wielkość, parametry zasilania, ilość i rodzaj odczepów itd. Dlatego dobrze skonstruowany IE może być lepszy od toroida. Na ten temat sporo pisali nasi spece od robótek ręcznych.

Dobry zasilacz ma być wydajny i trzymać prąd.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Moderatorzy

chcę porównać przewody głośnikowe, żeby było szybko i krótki czas między kablami czy mogę podpiąc: kabel1 pod terminal 1 wzmaka, 2 pod 2, a do kolunny również podłączyć 2 kable(mam podwójne terminale) (blaszka łącząca terminale na miejscu) - i zmieniać odsłuchiwane kable selektorem wyjść głóśnikowych ?

chcę porównać przewody głośnikowe, żeby było szybko i krótki czas między kablami czy mogę podpiąc: kabel1 pod terminal 1 wzmaka, 2 pod 2, a do kolunny również podłączyć 2 kable(mam podwójne terminale) (blaszka łącząca terminale na miejscu) - i zmieniać odsłuchiwane kable selektorem wyjść głóśnikowych ?

Jeśli w głośnikach podwójne terminale, to pewnie do połączenia biwire, więc na każdym z kabli usłuszysz dół lub górkę pasma (w zależności od podziału w zwrotnicy).

Podpięcie do zmostkowanych terminali, także większego sensu to nie ma, ponieważ pojemności kabli się zsumują i w efekcie nie będziesz wiedział jak naprawdę każdy z nich 'gra'.

Edytowane przez OLES
  • 2 tygodnie później...

Kupię bardzo chętnie 991 lub 991ae.Czy ktoś z klubu ma może na sprzedaż lub w najbliższym czasie będzie miał?

Nieaktualne.

Kupiłem 991ae w super stanie i fajnej cenie od kolegi -Marteo1981-którego serdecznie pozdrawiam.

Edytowane przez tramal

W związku z nagła i niespodziewaną śmiercią mojego NADa C521i, szukam przepustki do Klubu Rotela ;) Bardzo chętnie kupię zadbanego i w znośnej cenie Rotela-02 lub 06, ewentualnie rozważę coś starszego z tej półki cenowej.

Żeby w pełni oddać dramatyzm sytuacji, dodam że jak na złość, mój NAD wyłożył się dokładnie wtedy , gdy wędrowały do mnie świeżutkie KEF C1, także od dwóch tygodni monitorki stoją i się kurzą, bo nie mam do czego płyty włożyć i ich odsłuchać :)

W związku z nagła i niespodziewaną śmiercią mojego NADa C521i, szukam przepustki do Klubu Rotela ;) Bardzo chętnie kupię zadbanego i w znośnej cenie Rotela-02 lub 06, ewentualnie rozważę coś starszego z tej półki cenowej.

Żeby w pełni oddać dramatyzm sytuacji, dodam że jak na złość, mój NAD wyłożył się dokładnie wtedy , gdy wędrowały do mnie świeżutkie KEF C1, także od dwóch tygodni monitorki stoją i się kurzą, bo nie mam do czego płyty włożyć i ich odsłuchać :)

Już nieaktualne.

Witam

chodzi ostatnio za mną myśl o zakupie Cd-ka Rotela 02 lub 06. czy ktoś z szanowch forumowiczów słauchał tego z Denonem 1911 ?

Ewentualnie jeśli ma ktoś na zbyciu to chetnie za rozsądna cenę .

Pozdrawiam

Odszedł od nas nieodżałowany Kim Dzong Il dlatego też nadszedł czas na wielką rewolucję : sprzedaję swojego dzielonego Rotela RC/RB-06. Szczegóły w dziale ogłoszeń.

Pozdrawiam

Odszedł od nas nieodżałowany Kim Dzong Il dlatego też nadszedł czas na wielką rewolucję : sprzedaję swojego dzielonego Rotela RC/RB-06. Szczegóły w dziale ogłoszeń.

Pozdrawiam

A na co zamierzasz zamienić Rotka jeśli można wiedzieć??

A na co zamierzasz zamienić Rotka jeśli można wiedzieć??

Oczywiście też na Rotela :) RB-1552 i RC-1580

Aha.

Ciekawostka.

Mam w domu oprócz RC/RB-06 również integrę RA-06SE i zgodnie z zaleceniem w instrukcji postanowiłem sobie na próbę podłączyć ją do przedwzmacniacza. Kurcze, nawet w marzeniach nie spodziewałem się takiej poprawy przestrzeni :)

Dźwięk jeszcze bardziej oderwał się od głośników, poprawiła się separacja kanałów i dynamika też podskoczyła.

I zastanawiam się teraz czy jest sens kupowania wyższego dzielonego zestawu :)

• Moderatorzy

sittek skrobnij jak zagra ra 06 + dodatkowa końcówka mocy - w trzybie biamping 4x70w

z twojego opisu użycia ra06 jako końcówki wynika, że trzeba w nim poprawić sekcje przedwzmacniacza

Witam,

Mam pytanie do znawców tematu Rotel. W tej chwili mam NAD C372 i chciałbym wypróbować wzmacniacz Rotela. Proszę o informację jakie modele Rotela są odpowiednikiem C372. Nie chcę wzmacniacza o mniejszej mocy niż mój obecny NAD.

Pozdrawiam

Nie chcę wzmacniacza o mniejszej mocy niż mój obecny NAD.

Pozdrawiam

To zostają ci tylko dzielone rotele.

Tu masz opinię kogoś kto wymienił 372 na 1070.

http://www.audiostereo.pl/rotel_ra-1070_wzmacniacze-stereo-5-1120-2.html

sittek skrobnij jak zagra ra 06 + dodatkowa końcówka mocy - w trzybie biamping 4x70w

z twojego opisu użycia ra06 jako końcówki wynika, że trzeba w nim poprawić sekcje przedwzmacniacza

RA-06SE + RB-06 dało wyłącznie większą dynamikę. Połączenie RA-06SE + RC-06 dało więcej powietrza, przestrzeni, głębi i trochę więcej dynamiki. W tym drugim przypadku zmiany nastąpiły w regulacji wzmocnienia. Dla tego samego poziomu wzmocnienia muszę więcej odkręcić w górę. W przypadku rotela daje to pewien komfort, ponieważ aż tak szybko nie robi się głośno. Ogólne wrażenie jest pozytywne.

Jak już kiedyś pisałem, miałem kilka dzielonych Roteli 9xx. RB 970, 980, 991. RC 970, 972, 995. Największa słyszalna różnica była przy wymianie preampa na 995. Dodam, że preamp ten ma bardzo przyzwoitą sekcję phono.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

To zostają ci tylko dzielone rotele.

Tu masz opinię kogoś kto wymienił 372 na 1070.

http://www.audiostereo.pl/rotel_ra-1070_wzmacniacze-stereo-5-1120-2.html

Dzięki za odpowiedź. Ciekawa opinia.

Panowie chciałbym wpiąć jakąś nie drogą sieciowkę do rcd991ae i znalazłem takie coś takiego-

http://allegro.pl/sieciowka-lappa-r-audio-kabel-zasilajacy-ashow-09-i1994216554.html

czy to jakaś lipa?

Sittek , wybrałeś 2x droższego preampa. jest dużo lepszy od tego tańszego?

Nie wiem czy jest lepszy ale będę kupował w UK :)

Panowie chciałbym wpiąć jakąś nie drogą sieciowkę do rcd991ae i

Ten odtwarzacz ma dedykowana sieciówkę, więc jak dla mnie nie ma sensu. Kiedyś porównywałem z droższymi i szału nie było. Edytowane przez sittek

Nie wiem czy jest lepszy ale będę kupował w UK :)

Ten odtwarzacz ma dedykowana sieciówkę, więc jak dla mnie nie ma sensu. Kiedyś porównywałem z droższymi i szału nie było.

Ta "dedykowana" kosztuje kilka zł w sklepie komputerowym :)

A tego lappa można sobie samemu zrobić za połowę ceny. Chociaż szału nie ma.

Ta "dedykowana" kosztuje kilka zł w sklepie komputerowym :)

Nieprawda. Ja w UK zakupiłem z oryginalną sieciówką, od zwykłej z innych modeli rotela różni się i to znacznie. Końcówka jest dłuższa i ma lepsze okablowanie.

Rozumiem, że kupiłeś tego rotela ok 10 lat temu jak jeszcze był produkowany. Oryginalnie jest zwykły sznurek. Może ciut solidniejszy, ale to nadal zwykła "komputerówka". A w tamtych czasach o ile dobrze pamiętam tylko dwa klamoty miały odłączany kabel.

Zgodna, w porównaniu do obecnych modeli, tamten kabel wygląda znacznie solidniej.

Rozumiem, że kupiłeś tego rotela ok 10 lat temu jak jeszcze był produkowany. Oryginalnie jest zwykły sznurek. Może ciut solidniejszy, ale to nadal zwykła "komputerówka". A w tamtych czasach o ile dobrze pamiętam tylko dwa klamoty miały odłączany kabel.

Zgoda, w porównaniu do obecnych modeli, tamten kabel wygląda znacznie solidniej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.