Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Może lepiej jakiś pianocraft na początek?

Na początek mam swojego Rotela a później się zobaczy. Na pewno będzie to sprzęt używany.

Denon PMA-2000r/Denon DCD-1550AR/Denon TU-1500RD/Rotel RX-602/Monitor Audio Silver 8 + kable bi-wiring, DIY by johnys/DIY Citrone Tube Sabre DAC na lampach 6sn7/DIY IC-RCA Citrone Venture/IC-RCA na XLR +USB+Coaxial+zasilający DIY by johnys.

OK, no to miłej zabawy ;-)

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

W ostateczności mój wybór po między Tannoy R3 a Monitor Audio S6 padł na te drugie ale o symbolu S8. I tak one wyglądają już u mnie w domu.

Stan wizualny uważam za wzorowy (dot: skrzynek i głośników), nie licząc obtarć materiału w jednej z maskownic. Jutro jadę z nimi do serwisu audio żeby spec zajrzał czy nikt nie wkładał łap do środka i czegoś tam nie "ulepszał". Na ostatnim ze zdjęć widnieje mój Rotel, który będzie z nimi grał jak wróci z naprawy. Jak troszkę posłucham tego zestawu to napiszę kilka słów o swoich odczuciach a na razie JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC.

PS.

W Rotelu brakuje jednego pokrętła a w zasadzie gałki. Może ktoś z Was ma takową na zbyciu - chętnie odkupię ?

post-71763-0-71040000-1535721487_thumb.jpg

post-71763-0-48695100-1535721513_thumb.jpg

post-71763-0-77473100-1535721540_thumb.jpg

post-71763-0-19822300-1535721852_thumb.jpg

Edytowane przez Marcin1806

Denon PMA-2000r/Denon DCD-1550AR/Denon TU-1500RD/Rotel RX-602/Monitor Audio Silver 8 + kable bi-wiring, DIY by johnys/DIY Citrone Tube Sabre DAC na lampach 6sn7/DIY IC-RCA Citrone Venture/IC-RCA na XLR +USB+Coaxial+zasilający DIY by johnys.

18icon_pom.gif0vishenka_33.gif Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Sprawdzam swojego rotel-a RA-830BX3 - przy potencjometrze do godziny 8 gra tylko 1 kanał.

Jak już go mam rozebrany to wymienię kondziole ale tych nichicon raczej nie ma sensu wymieniać ?

Niektóre sa nichicon niektóre no name i te no name wyglądają jak by się rozlały ? z reguły je wybrzuszało.

Wzmacniacz raczej mocno grzebany, ale oprócz w/w usterki wszystko gra.

Oprócz 2 kondensatorów tych ze zdjęcia jest sens wymieniać coś jeszcze?

post-64358-0-88397900-1536400420_thumb.jpg

post-64358-0-28173400-1536400434_thumb.jpg

post-64358-0-99979800-1536400442_thumb.jpg

post-64358-0-20957500-1536400451_thumb.jpg

Niektóre sa nichicon niektóre no name i te no name wyglądają jak by się rozlały ? z reguły je wybrzuszało.

Ja tam nie widzę, żeby coś było rozlane lub powybrzuszane, a te "no name" z ostatniego zdjęcia wyglądają mi na Elnę (przetłoczenie na górze). Ze zdjęć w necie można by wnioskować, że są oryginalne - najlepiej by je było pomierzyć przed wymianą "na pałę". Te ślady od spodu to od grzejących się tranzystorów (nawiasem mówiąc, koło Nichiconów, które pewnie dostały w dupsko od temperatury) - sprawdź, czy oryginały i ewentualnie daj im radiatory.

Widzę też, że ktoś dał rezystory od spodu przy przełączniku "TONE" po to, aby nie było "trzasków" (czasami o takiej amplitudzie, że mogą uszkodzić kolumny) podczas jego przełączania, gdy się zabrudzą mu styki. I teraz, jak masz je zabrudzone, nie uświadczysz żadnych niemiłych przygód przy przełączaniu, ale nie będziesz też wiedział, że już są brudne i np. od nich "nie przebija" się sygnał do pewnego poziomu głośności w jednym kanale...

post-18838-0-55925800-1536404838_thumb.jpg

Edytowane przez mol01

Ja tam nie widzę, żeby coś było rozlane lub powybrzuszane, a te "no name" z ostatniego zdjęcia wyglądają mi na Elnę (przetłoczenie na górze). Ze zdjęć w necie można by wnioskować, że są oryginalne - najlepiej by je było pomierzyć przed wymianą "na pałę". Te ślady od spodu to od grzejących się tranzystorów (nawiasem mówiąc, koło Nichiconów, które pewnie dostały w dupsko od temperatury) - sprawdź, czy oryginały i ewentualnie daj im radiatory.

Widzę też, że ktoś dał rezystory od spodu przy przełączniku "TONE" po to, aby nie było "trzasków" (czasami o takiej amplitudzie, że mogą uszkodzić kolumny) podczas jego przełączania, gdy się zabrudzą mu styki. I teraz, jak masz je zabrudzone, nie uświadczysz żadnych niemiłych przygód przy przełączaniu, ale nie będziesz też wiedział, że już są brudne i np. od nich "nie przebija" się sygnał do pewnego poziomu głośności...

Faktycznie, po wylutowaniu są to ELNY. Na chwile obecną nie mam jak sprawdzić ich wartości.

1 ma małe wybrzuszenie, olewam chyba. Zajmę się jedynie potencjometrem.

post-64358-0-55318300-1536406898_thumb.jpg

Po 4 godzinach grania ponownie wystąpiła, ta sama usterka lewego kanału. Same trzaski w głośniku.

Poprzednio zostały wymienione kondensatory na obu kanałach. Macie jakieś sugestie - podpowiedzi ?

Po takim krótkim czasie odsłuchu zestawu Rotel RX-602 + MA S8 mogę powiedzieć tylko tyle, że jest ciepło-ciemno/dość szczegółowo/bas trafia w punkt. Jak dla mnie jest za mało wysokich a i basu mogło by być trochę więcej ale jak na moje 35m2 (słuchałem też w 17m2) pomieszczenie z trudnymi warunkami akustycznymi to nie ma aż takiej tragedii. Odsłuch bez filtra "loudness" i kręcenia gałami basu i sopranu: potencjometr na godz. 14-15 to już jest bardo głośno, na godz. 7-8 to takie wystarczające "plumkanie" na co dzień.

Ma ktoś taką gałkę na zbyciu, o której pisałem wyżej ??

Edytowane przez Marcin1806

Po takim krótkim czasie odsłuchu zestawu Rotel RX-602 + MA S8 mogę powiedzieć tylko tyle, że jest ciepło-ciemno/dość szczegółowo/bas trafia w punkt. Jak dla mnie jest za mało wysokich a i basu mogło by być trochę więcej ale jak na moje 35m2 (słuchałem też w 17m2) pomieszczenie z trudnymi warunkami akustycznymi to nie ma aż takiej tragedii. Odsłuch bez filtra "loudness" i kręcenia gałami basu i sopranu: potencjometr na godz. 14-15 to już jest bardo głośno, na godz. 7-8 to takie wystarczające "plumkanie" na co dzień.

Pożycz od kogoś jakiś nowszy, mocny wzmacniacz i sprawdź wtedy jak to gra, coś się wtedy wyjaśni. Inaczej możemy gdybać czy ten wzmacniacz/kolumny tak grają. Raczej nie przypuszczam aby kolumnom brakowało basu, nawet w 35m, chyba że akustyka płata figle i bas się pojawia skumulowany, w innych punktach pomieszczenia.

Ktoś parował wzmacniacz Rotela (ja mam RA980bx, ale może być cos innego z tych lat) z Chario (np Delphinus) albo Xavian (np XN 250) i może powiedzieć co to za granie ?

Szukam inspiracji kierunków jakie sprawdzić...

Zdaje się, że sittek miał kiedyś u siebie Chario Delphinus

Xaviany chyba 125 miał kris(satori)

• Moderatorzy

Panowie , jak sądzicie jaki wzmacniacz będzie optymalny do Dynaudio x38 ?

Wystarczy 1572 czy raczej trzeba 1592 ?

Czy może budżetowo a14?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Pożycz od kogoś jakiś nowszy, mocny wzmacniacz i sprawdź wtedy jak to gra, coś się wtedy wyjaśni. Inaczej możemy gdybać czy ten wzmacniacz/kolumny tak grają. Raczej nie przypuszczam aby kolumnom brakowało basu, nawet w 35m, chyba że akustyka płata figle i bas się pojawia skumulowany, w innych punktach pomieszczenia.

Kolumn słuchałem również w 17m2 podłączonych do budżetowego kina domowego Denona AVR x540bt. Oprócz braku stereo był bas i więcej sopranu więc kolumny OK. W tych moich 35m2 do dupy jest z akustyką bo bas gdzieś znika. Pokombinuję jeszcze z ich ustawieniem bo o czymś więcej to mogę tylko pomyśleć.

Panowie , jak sądzicie jaki wzmacniacz będzie optymalny do Dynaudio x38 ?

Wystarczy 1572 czy raczej trzeba 1592 ?

Czy może budżetowo a14?

Raczej 1592 . Z excite gra b.dobrze.

Tak, 1592 z tymi Dynkami to poezja dla uszu.

To taka rozwinięta wersja o wielowymiarowość w stosunku do mojego budżetu :-)

Szukam inspiracji kierunków jakie sprawdzić...

Poszło.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kolumn słuchałem również w 17m2 podłączonych do budżetowego kina domowego Denona AVR x540bt. Oprócz braku stereo był bas i więcej sopranu więc kolumny OK. W tych moich 35m2 do dupy jest z akustyką bo bas gdzieś znika.

Podejrzewam, że jak byś posłuchał tego Denona w tym swoim pomieszczeniu odsłuchowym mogłoby być podobnie (bas przy takiej podłodze ciężko "wyciągnąć"), ale druga kwestia to moc Twojego RX-602 - spokojne kręcenie go do godz. 14-15 już świadczy o brakach, ale bardziej chodzi o to, że do "tak dużych" (jak na towarzystwo) kolumn potrzebny jest wzmak z wydajniejszym prądowo zasilaczem i basu nie uświadczysz nawet jak byś wstawił to w 10m pomieszczenie o idealnych warunkach akustycznych. Paradoksalnie lepszy bas mógłbyś osiągnąć z dużo mniejszych kolumn - założę się, że proponowane przeze mnie podstawkowe T+A zagrałyby lepiej z Twoim RX-602, niż te MA z Denonem.

Edytowane przez mol01

Na 100% potrzebuję mocniejszego, bardziej wydajnego wzmacniacza i już ciułam grosz do grosza. Rotel pójdzie do sypialni.

• 2 tygodnie później...

Cześć

Posiadam końcówkę RB-990BX oraz kolumny Mirage MRM-1. Tak wyszło, że przez jakiś czas musiałem grać bez przedwzmacniacza. Teraz mam pytanie czy warto kupić ROTEL RC-970 BX? nie chce wydawać zbyt dużo kasy, ale jednak, żeby nie kupić też czegoś co pogorszy mi system. Do tego ROTEL RC-970 BX jest pilot?

Pilota brak.

@klecha ale dobry jest to wybor? czy odpuścić sobie, dołożyć trochę kasy i wybrać polecany tutaj rc990? aha i pomyliłem we wcześniejszym wpisie, mam rb970bx

Mam w domu RC-970bx, RC-972 i RC-995. Ten ostatni najlepszy :)

Jak porównywałem sobie sprzęt podpięty pod podstawowe dynaudio, to większą różnicę robiła zmiana przedwzmacniacza, niż końcówki.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

@klecha ale dobry jest to wybor? czy odpuścić sobie, dołożyć trochę kasy i wybrać polecany tutaj rc990? aha i pomyliłem we wcześniejszym wpisie, mam rb970bx

Poczekaj, to może się mol01 wypowie.

Ma bogate doświadczenie z tymi klockami.

Teraz mam pytanie czy warto kupić ROTEL RC-970 BX? nie chce wydawać zbyt dużo kasy, ale jednak, żeby nie kupić też czegoś co pogorszy mi system.

Nie warto, za duże straty lepiej doskładać i dokupić coś godnego do tej końcówki, wcale nie musi być pre Rotela.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.