Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

RA-985BX ten jest za 1300zł

Już miałem napisać, że bym go brał na Twoim miejscu, ale po przeczytaniu opisu zakładam, że potencjometr balansu trzeba będzie raczej wymienić (żaden serwis z prawdziwego zdarzenia nie mostkuje potencjometru, który można odratować).

A że tak spytam bez pardonu - ktoś zainteresowany był by 3/4/5/6-kanałową końcówką do kina RB-956AX? W końcu zdobyłem RB-976BX - info na PW.

Edytowane przez mol01

Kolega tu z forum proponuje mi kupno RA-980BX.

Ale znalazłem też coś takiego Rotel RB980BX + Rotel RC-980BX (nie wiem czy to aktualne)

https://sprzedajemy.pl/rotel-rb980bx-rotel-rc-980bx-gorzow-wielkopolski-0010c9-nr48274272

I nie wiem co lepiej. :) :)

Edytowane przez Alkion

Nie to już nie aktualne z 1 lutego kij wie, którego roku. Rób jak uważasz. Ja bym był za dzielonym zestawem. RB-980BX+RC-960BX. Zestaw dzielony ma swoje zalety, gdyby Ci dźwięk np. nie podszedł to możesz zawsze zmienić przedwzmacniacz, niekoniecznie na Rotel. Ale będziesz już miał moc i dynamikę w samej końcówie. Musisz się zastanowić i sam podjąć decyzję.

"Dzielonka " będzie zdecydowanie korzystniejsza brzmieniowo od integry RA 980. Kiedy porównywałem RA 980 do zest. dziel. RC 980+ RB 981 było lepiej pod każdym względem. To już jest naprawdę dobre granie.

W szafce u mnie sobie leży jeszcze koncówka RB 981 ( ori ,nie grzebana ). Nic już z nią chyba nie zrobię to uważam że mogę ją odsprzedać.

Edytowane przez Luk77

W szafce u mnie sobie leży jeszcze koncówka RB 981 ( ori ,nie grzebana ). Nic już z nią chyba nie zrobię to uważam że mogę ją odsprzedać.

Bierz od Łukasza tę końcówkę (myślę, że nie zedrze z Ciebie skóry :) i do tego z allegro RC-960BX i gitara. Potem zaczniesz szukać kolumn :))

Edytowane przez Satori

Potem zaczniesz szukać kolumn :))

Niegdyś u mnie grało to z Tannoy Definition D500 i było pięknie , do dzisiaj z nostalgią wspominam to brzmienie. Jeśli znajdę D500 w dobrym stanie to je kupię jeszcze raz:)

Edytowane przez Luk77

Czy ktoś może wie, na co wskazuje oznaczenie "AX" oraz "BX" na końcu wzmacniaczy?

Jeśli chodzi o serię 9xx to nic nie znaczy. Jeśli chodzi o serię 8xx z mojego doświadczenia wzmacniacze bez oznaczeń lub z oznaczeniami A czy AX grają łagodniej. Z oznaczeniami BX grają ostrzej. Dotyczy to wzmacniaczy zintegrowanych jak i zarówno końcówek mocy. Kolega, który posiadał Rotela RA-870 i RA-870BX potwierdził to.

Edytowane przez Satori

RA 06 mam już parę miesięcy, ale dopiero teraz naszła mnie taka myśl. ..... w przypadku gdybym chciał dokupić do niego końcówkę mocy, np RB 03.

To zależy jakie masz podłączone do niego kolumny. W przypadku sprzętu w zbliżonej cenie takie podłączenie dodatkowej końcówki niewiele daje. To samo będzie z RB-06. Jeżeli już to coś mocniejszego, z dwa razy, inaczej szkoda kasy, bo efekt będzie nijaki.

AX grają łagodniej. Z oznaczeniami BX grają ostrzej.

Chyba odwrotnie? A może głośniej? Jak dla mnie BX są zdecydowanie bardziej dynamiczne, ale czy są ostrzejsze? Niekoniecznie. To właśnie seria RA-9xxAX potrafi zakłuć w uszy wyostrzoną średnicą i nawet zasiać wysokimi, czasami jest lekko kartonowa, jeśli nie dobierze się do nich odpowiednio kolumn. BX to wykop, ale nie ostrość.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oczywiście dzielonka zagra lepiej - każdy Ci to powie. A co do tego ogłoszenia - spytaj o koszt wysyłki (sprzęt idzie zza granicy).

Czy ktoś może wie, na co wskazuje oznaczenie "AX" oraz "BX" na końcu wzmacniaczy?

Mogę powiedzieć tylko tyle, że AX miały sprzęty z pierwszej połowy pat 90-tych (i wcześniejsze z serii 800), zaś BX z drugiej połowy (i nieliczne późniejsze przed serią 10).

Chyba odwrotnie? A może głośniej? Jak dla mnie BX są zdecydowanie bardziej dynamiczne, ale czy są ostrzejsze? Niekoniecznie. To właśnie seria RA-9xxAX potrafi zakłuć w uszy wyostrzoną średnicą i nawet zasiać wysokimi, czasami jest lekko kartonowa, jeśli nie dobierze się do nich odpowiednio kolumn. BX to wykop, ale nie ostrość.

A o jakiej Ty sittek serii piszesz? Ja w serii 9xx nie widzę jakiś tam wielkich różnic między oznaczeniami. Chyba, że bez oznaczeń np. RA-931 to łagodny piesek. No może faktycznie 930AX to ostry wzmak. Ale mnie głównie chodzi o serię 8xx Gdzie np. RA-810A i 820AX w porównaniu do RA-840BX3 czy BX4 to bardzo łagodne pieski. Przypomnij sobie. Wiem, że wiele lat temu to było ale ja tak to pamiętam. Miałem również dzielony zestaw jak pamiętasz RB-870BX i należał do ostrzejszych wzmacniaczy właśnie coś z pogranicza RA-840BX3/4. Pierwszego wzmaka miałem RA-840BX4 po nim długo jakiś czas nie miałem nic. Kupiłem RA-820AX, ale chciałem mieć mocniejszy piec i kupiłem RA-840BX3 i musiałem kolumny zmieniać jak pamiętam bo mi się nie zgrywał zbyt agresywny był. Jak nie pamiętasz dokładnie serii 8xx to sobie na nowo pokupuj i przetestuj te klocki :))) a może nie zrozumiałeś tego co napisałem w powyższym w poście :)) to po pierwsze. A po drugie szanowny kolego nie wiem czy wiesz, ale tego samego dnia obchodzimy urodziny. Więc niechybnie trzeba będzie coś chlapnąć co nie? :)

Przypomnij sobie jeszcze, nie wiem czy miałeś RA-820BX4 ten bez regulacji tonów jak dawał po uszach.

Dzisiaj dopiero zauważyłem sittek, że jesteś z 1 października ;)

Edytowane przez Satori

Buzz: kwestie brzmieniowe to nie tylko gramofon, lecz również wkładka i przedwzmacniacz gramofonowy. Kwestie brzmieniowe to w dużej mierze zasługa tych dwóch elementów.

Nie znam tego Thorensa, ale kiedyś ustawiałem koledze podobnego i grał bardzo fajnie. Pamiętaj, że analog to finansowo studnia bez dna.

No więc tak, przygodę z gramofonem dopiero zaczynam. Gramofon zakupiony i jest to właśnie TD 318 MK II. Wkładka to Stanton 500 MKIII. Czekam już na nową igłę, bo nie potrafię określić stanu tej, która przyszła z gramofonem. Z czasem może wymienię wkładkę i igłę na lepsze, ale chcę chwilę posłuchać na tym co mam, aby wiedzieć czego mi brakuje i zacznę dopiero szukać. A może niczego nie będzie mi brakować?

Na razie czekam na dobrej jakości płyt, których dostawa się opóźnia i siedzę jak na szpilkach, a te które mam jeszcze z dzieciństwa to głównie Polskie Nagrania, które są brudne, smażą i użyłem tylko jednej z nich do sprawdzenia czy sprzęt działa. Oczywiście w miarę swoich możliwości dokonałem kalibracji.

Teraz, dla mnie, kwestią numer jeden jest kwestia przedwzmacniacza gramofonowego.

Czy ten z RC 990BX jest wystarczający na początek czy zacząć się za czymś rozglądać? Pytanie jakie są doświadczenia forumowiczów z tym przedwzmacniaczem. Wyczytałem tutaj, że ten phono stage gra, bo gra, bo szału nie ma.

I jeszcze pytanie czy taki zewnętrzny wzmacniacz wpina się bezpośrednio w końcówkę mocy (RB 990BX) czy jednak przez AUX przedwzmacniacza (RC 990BX)?

To, że nie jest to tania zabawa wiem i podjąłem decyzję wejścia w temat w pełni świadomie. Oczywiście jest górna granica wydatków, ale przecież nie muszę kupić wszystkiego od razu i nie muszę też wszystkiego mieć. Na razie macam się z tematem i może się okazać, że to jednak nie moja bajka. Póki co, jestem w fazie eksploracji i mi się podoba.

Edytowane przez buzz_astral

No więc tak, przygodę z gramofonem dopiero zaczynam. Gramofon zakupiony i jest to właśnie TD 318 MK II. Wkładka to Stanton 500 MKIII. Czekam już na nową igłę, bo nie potrafię określić stanu tej, która przyszła z gramofonem. Z czasem może wymienię wkładkę i igłę na lepsze, ale chcę chwilę posłuchać na tym co mam, aby wiedzieć czego mi brakuje i zacznę dopiero szukać. A może niczego nie będzie mi brakować?

Na razie czekam na dobrej jakości płyt, których dostawa się opóźnia i siedzę jak na szpilkach, a te które mam jeszcze z dzieciństwa to głównie Polskie Nagrania, które są brudne, smażą i użyłem tylko jednej z nich do sprawdzenia czy sprzęt działa. Oczywiście w miarę swoich możliwości dokonałem kalibracji.

Teraz, dla mnie, kwestią numer jeden jest kwestia przedwzmacniacza gramofonowego.

Stare Thorensy to zacne maszyny pod warunkiem iż są w idealnym stanie a z racji latek większość wymaga odrestaurowania. Kwestia też ramienia bo ori Thorens są takie sobie a zabawa zaczyna się dopiero na SME .

Dopiero wtedy możesz myśleć o dobrych wkładkach np. Ortofon , Audiotechnica lub vintage Shure.

Zapomnij o pre phono w Rotel , to jest tylko kiepski dodatek i szkoda vinyli ;)

Jeśli o same vinyle to potrzebujesz dobrej myjki oraz xxxx gadżetów aby to zagrało.

Szczerze , współczuję ale nie zniechęcam . Do winyla trzeba lat , cierpliwości no i monety :)

Gramofon zakupiony i jest to właśnie TD 318 MK II.

Sprawdziłem i mój kolega miał dokładnie taki sam model. Fajny gramofon. Ramię ma masę efektywną 12.5g, więc powiesisz na tym większość popularnych wkładek dostępnych na rynku.

Nie wiem, jaki jest przedwzmacniacz gramofonowy w RC 990bx, ale jeśli jest podobny do tego w RC-995 to z wkładkami w budżecie powiedzmy do 1000 zł zagra w porządku. Dupy nie urwie, ale na początek w sam raz. Mój fajnie grał z Denonem DL-110 albo tanimi audiotechnikami (95e, 120). Wolałem go od zewnętrznego przedwzmacniacza CA640p.

Zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy wpinasz w wolne wejście liniowe w RC-990bx. Nie wpinaj w końcówkę mocy, bo spalisz kolumny, po prostu pójdzie sygnał na maksa. No chyba, że przedwzmacniacz gramofonowy ma regulowaną głośność, ale i tak bym nie próbował takich karkołomnych eksperymentów.

Jeśli mogę coś zaproponować, to myj płyty. Kup sobie tanią myjkę Knosti, zrób płyn forumowy (100 ml izopropanolu, najczystszy jaki znajdziesz, 400 ml wody destylowanej, najczystszej jaką znajdziesz i 2,5 ml Fotonalu). Kup nowe koszulki wewnętrzne, w które będziesz wkładał umyte płyty.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Stare Thorensy to zacne maszyny pod warunkiem iż są w idealnym stanie a z racji latek większość wymaga odrestaurowania. Kwestia też ramienia bo ori Thorens są takie sobie a zabawa zaczyna się dopiero na SME .

Dopiero wtedy możesz myśleć o dobrych wkładkach np. Ortofon , Audiotechnica lub vintage Shure.

Zapomnij o pre phono w Rotel , to jest tylko kiepski dodatek i szkoda vinyli ;)

Jeśli o same vinyle to potrzebujesz dobrej myjki oraz xxxx gadżetów aby to zagrało.

Szczerze , współczuję ale nie zniechęcam . Do winyla trzeba lat , cierpliwości no i monety :)

Dzięki, myjka i wszystkie tematy w postaci recept mikstur do czyszczenia są już obcykane. Nie taki diabeł straszny i nie taki drogi.

Co do wkładki to jak pisałem, temat nie na teraz, ale coś czuję, że tutaj otrzymam tylko odpowiedź, że ten phono stage to mogę sobie w buty wsadzić, a szukać muszę dalej sam :).

Dobrze zbudowany tor analogowy na winylu daje ogromną przyjemność lecz to dość długo trwa . Za jakiś czas dochodzisz do wniosku iż to nie do końca miało sens niemniej kolekcja winyli zostaje , nabiera wręcz wartości . Stare winyle zwlaszcza z dobrych wydawnictw sie konczą a nowe jak dla mnie nie ma sensu kupować.

Edytowane przez Luk77

Nie ukrywajmy, zabawa w winyl bywa upierdliwa, z mojej strony nie odczuwam żadnej potrzeby celebracji z uruchomieniem gramofonu i nałożeniem płyty na talerz, powiem więcej - wstawanie i przekładanie płyty na druga stronę bywa irytujące :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie ukrywajmy, zabawa w winyl bywa upierdliwa, z mojej strony nie odczuwam żadnej potrzeby celebracji z uruchomieniem gramofonu i nałożeniem płyty na talerz, powiem więcej - wstawanie i przekładanie płyty na druga stronę bywa irytujące :-)

Daj doświadczyć na własnej skórze :).

Proszę Cię uprzejmie :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Panowie, "zafajdacie" cały wątek tymi filmikami.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.