Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Onegdaj słuchałem Rotela na B&W CM5. Na początku była rozdziawiona japa, że dźwięk taki szczegółowy i dynamiczny, że taka szeroka scena i w ogóle...... Ale po ich wyłączeniu po kilkudziesięciu minutach słuchania przychodziła ulga. Nie dało się tego zestawu długo słuchać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam serdecznie,

jakiś czas temu zakupiłem kolumny Mission 701. Słucham głównie rock'a i metalu, ale nie tylko. Rozglądam się za jakimś wzmacniaczem który dobrze zagra z tymi monitorami. Cena jaką chciałbym wydać na wzmacniacz to 200-500zł. Rozważam zakup Rotel RA-931. Wyczytałem, że nadają się one świetnie właśnie do rocka oraz metalu. Co uważacie o tym wzmacniaczu? To dobry wybór do Mission 701?

Witam serdecznie,

jakiś czas temu zakupiłem kolumny Mission 701. Słucham głównie rock'a i metalu, ale nie tylko. Rozglądam się za jakimś wzmacniaczem który dobrze zagra z tymi monitorami. Cena jaką chciałbym wydać na wzmacniacz to 200-500zł. Rozważam zakup Rotel RA-931. Wyczytałem, że nadają się one świetnie właśnie do rocka oraz metalu. Co uważacie o tym wzmacniaczu? To dobry wybór do Mission 701?

Napisz w jak wielkim, lub małym pokoju będą stały, ponieważ często ma to decydujące znaczenie. Zawsze będą grać, ale pytanie jak???

Przedział 200-500 zł uważam za bardzo optymistyczny aczkolwiek w dolnej granicy nierealny. Proponowałbym jednak go zmienić na 500-800. Nie ma sensu po pewnym czasie ponownie szukać i dokładać do każdego zakupu. W innym temacie widzę, że rozpatrujesz Yamahę. Ich wzmacniacze nie są złe, aczkolwiek z tą dość ciemną kolumną na górze pasma możesz mieć zbyt nieciekawie i ponuro. Jesli lubisz dźwięk ciemny i lekko szary ( mało szczegółów) to tak. Yamaha to ci da. Ale jesli chciałbyś usłyszeć trochę góry i się nią po delektować to polecam jednak Rotela. O innych markach nie napiszę, gdyż jest to Klub Rotela :) ( na marginesie jesli nie zdecydujesz się na niego pogmeraj w starszych Denonach czy Marantzu, ale nie za starych, bo będzie to samo co z Yamahą. I nie kupuj amplitunera bo zabijesz te kolumienki. I nie kupuj do nich Sony.

Co do Rotela RA-930 czy RA-931 to jak na sam początek nie będą złe. Parę lat miałem je i byłem bardzo zadowolony. Jesli trafisz na niedojechany egzemplarz ( na marginesie Rotela porównując z konkurencją, ciężko jest dojechać) będziesz zadowolony. Przed zakupem zawsze zapytaj się czy kanały L i R grają równo i czy możesz go parę dni sprawdzić.

Muzykę z tego zestawu będziesz miał fajną pod warunkiem że pokój będzie miał do 15 m2 a głośniki postawisz na standach. Jesli wepchniesz w półki lub na nie postawisz możesz być ździebko zawiedziony prezentacją dźwięku. Będzie stłumiony, bez stereofonii i bez pazurka. Będzie nijak i bez basu.

Czy Rotel świetnie nadaje się do rocka? Zdania są podzielone. Ja po kilkudziesięciu latach szukania uważam, że nie ma takiego pojęcia. To zależy od nagrania, nastroju i otoczenia. Nie raz rock po prostu drażnił mnie na Rotelu i już. Dużo przyjemniej odbierałem spokojniejszą muzykę i nic na to nie poradzę. Rotel był dokładny i dynamiczny. Ale często lubię doładować rocka czy punka i jest super. Wówczas jakość nagrania ma drugorzędną wartość. :)

Reasumując :)

Jeśli nie chcesz wydawać więcej pieniędzy niż 500 złotych ( o 200 za wzmacniacz zapomnij) i masz nie za duży pokój to ten Rotel będzie w porządku.

Aha, daj znać co będzie lub jest źródłem.

Pokój to ok. 12m2. Z ustawieniem kolumn jest dosyć duży problem. Ogólnie słucham muzyki pracując na kompie a biurko mam podsunięte pod samą ścianę W takiej sytuacji mogę zapomnieć o zasadzie "trójkąta równobocznego".

Missiony to dość ciemno grające kolumny, dlatego myślałem, że rotel będzie ok.

Obawiam się, że na tym poziomie cenowym ( budżetowym) różnice pomiędzy wymienionymi wzmacniaczami z tymi kolumienkami będą wyłącznie symboliczne. Model 935 będzie trochę głośniejszy i bardziej dynamiczny, ale bez przesady. Nawet jakby podpiąłby RA-972 to na tych kolumnach dźwięk by się nie oderwał. Seria 9xx jednak jest trochę młodsza od 8xx, a w przypadku sprzętu ocierającego się o 20 lat, nawet w przypadku Rotela to już sporo. Trzeba uważać. Należy też brac pod uwagę, że po 20 latach użytkowania dźwięk może ulegać pewnej degradacji.

A na przykład takie coś?

http://allegro.pl/doskonaly-wzmacniacz-rotel-ra-970bx-i1739375786.html

Rozmawiałem ostatnio z byłym użytkownikiem Mission 701. Wcześniej miał Harman Kardon 6300 - troche zbyt kluchowato bylo z missionami, harman strasznie lał basem i mial "lepki" "ospaly" dzwiek,nie do konca to mu sie podobalo, pozniej mial wlasnie rotela (jaki model nie wiem, musze dopytac) ktory znowu gral zbyt pudelkowo i ostro. Dalej pisał, że dopiero NAD dobrze się zgrał z tymi monitorkami.

Mi zależy na przejrzystej i jasnej górze i dobrej scenie - obecnie góra jest cofnięta (przy wzmacniaczu z zestawu głośników logitech Z-2300 i subwooferze :D ).

Pozdrawiam

Wzmacniacz Rotela możesz śmiało brać. Nad też jest dynamiczny ale jest trochę przymulony. Przy tych głośniczkach Rotel będzie zdecydowanie lepszy. Zakup wzmacniacza z serii 93x lub 97x powinien Cię zadowolić.

Możesz rozglądnąć się też za serią 02, np. RA-02.

Serii 98x bym do nich raczej nie polecał, chyba, że nie lubisz szczegółowej góry.

W przypadku tych głośników aż tak wielkich różnic nie będzie.

Przy takich kolumnach różnica pomiędzy RA-930 a RA-972 objawiać się będzie tylko większą dynamiką i prezentacją góry. Miałem oba i w starciu z podstawkowymi Paradigmami RA-972 nie rzucił mnie na kolana. Do niego potrzeba bardziej wymagających głośników. Przyznam, że ten starszy był łagodniejszy i nie szpilił mnie po uszach tak jak sławetny RA-972.

Niestety mój RA-972 w niektórych nagraniach był nie do zniesienia. Można to zwalić na metalową kopułkę Paradigma albo jakąś tajemną cechę tego modelu. KIlka razy i w różnych miejscach czytałem opinie o łagodności RA-972 i zastanawiałem dlaczego nie mój. Praktykującym elektronikiem nie jestem więc nie grzebałem w środku.

Po podłączeniu RA-930 przychodził spokój. Dużo lepiej jest z dzielonym rotelem. W tym przypadku nowa seria wygrała z legendą.

Czy ktoś z was miał kiedyś okazję porównać Rotela RCD971 z Arcamem CD73 ( może Arcam Alpha 9) i Marantzem CD17? Najlepiej na Dynkach :)

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat połączenia Rotel Rotel RC-1550 + RB-1552 + RCD-1520 z AA Hyperion IV.

Lub może jakieś inne propozycje??

Jakbym wygrał w totka, to bym kupił RCX-1500 :)

Przecież to wcale nie jest drogi sprzęt: http://www.audiostrefa.pl/rotel_rcx-1500_autoryzowany_dealer-p-6094.html

Niwiele powyżej 5 tys.pln.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Witam szanownych kolegów.

Mam Dynaudio DM 2/7 i na razie zestaw Cambridge Audio 540a v.2 + 540c v.2

Słucham głównie jazzu, klasyki, spokojnego rocka, czasem pop.

Powoli rozglądam się za nowym systemem cd+wzmak.

I zastanawiam się nad dwoma zetawami Rotel: RA 06 SE + RCD 06 SE lub RA 1520 + RCD 1520.

Który z tych zestawów polecacie do mojego kompletu i muzyki?

Co za tym przemawia?

Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi i

pozdrawiam

Tomek

P.S. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma zestawami?

Jak brzmią w poszczególnych zakresach, z balansem?

jak z przestrzenią, szczegółowością i dynamiką?

Jeszcze raz z góry dzięki :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Na swoich kolumnach Dynaudio 2/7 aż tak wielkiej różnicy pomiędzy tymi dwoma systemami nie usłyszysz. Może jakieś niuanse, ale pod warunkiem, że będziesz je odsłuchiwał jednocześnie :) Wersja SE w stosunku do starszej daje trochę więcej ciekawszych szczegółów na górze i może ciut więcej przestrzeni. Generalnie są do siebie podobne, różnią się jedynie designem. 06SE ma starą linię, 1520 jest bardziej zbajerowany, ma samochodową tackę i oczojebne diodki ( brrr).

I po latach jestem już pewien, że rotel bardziej nadaje się do spokojnej muzyki niż rocka :D

A ja z kolei przymierzam się do kupna zestawu Rotel RA-04 SE tudzież RA-06 SE (jeśli warto dopłacać) i monitorów (najpewniej B&W 685 tudzież KEF Q300) czy to będzie udane połączenie do 13m2 . Lubię słuchać muzyki głośno :) Muzyka bardzo różnorodna zaczynając na ciężkim hiphopowym brzmieniu kończąc na lekkich kawałkach D. Krall czy K.Melua... Poszukuję w miarę uniwersalnego zestawu . Wielkie dzięki za jakieś rady

Jak dla mnie Rotel z B&W 685 gra za bardzo górą. Może do Twojej muzyki to się sprawdzi, ale jak puściłem na tym rocka i metal to było niefajnie. W cenie 685 możesz kupić Dynaudio z serii DM. Ja mam to w 12 m2 i słucham bardzo głośno.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Słuchałem kilka razy Rotela RCD-06, RA-06, RA-1520, dzielony RB/RC-06 oraz jakąś lampę z kolumnami B&W CM5 i przyznam szczerze, że w pierwszej chwili wrażenie jest dość ciekawe jak nie oszałamiające. Scena, przestrzeń, szczegółowość dźwięku.....wybrzmienia. Jednak po pewnym czasie zaczęło to męczyć. Bas był, i owszem, ale jak dla mnie niezbyt ciekawy, ot, mocny ale taki bardziej kartonowy, niezbyt głęboki. Góra bardzo wyraźna, aż za bardzo. Ogólnie dźwięk może i ciekawy do muzyki spokojnej, nastrojowej, niezbyt głośno słuchanej i nie za długo. Taki fajny na zrobienie pierwszego wrażenia. Niestety na rocku ta kombinacja już się wykładała. Nie było ciekawie. naprawdę dużo ciekawszy i spokojniejszy efekt był z Dynaudio.

Na lampie było trochę spokojniej, ale ogólne wrażenie było podobne jak z Rotelami.

Dlatego też bym uważał na zestaw z B&W

• 2 tygodnie później...

Witam!

Czy mogę się dopisać do klubu z moim Rotelem RC-1550/RB-1552/RCD-1520??

Wczoraj odebrałem mój nowy nabytek, który będzie grał z kolumnami ze stajni Studio 16 Hertaz - Minas Anor IIIs:)

Później wstawię jakieś fotki całości kiedy to wszystko uporządkuję:)

Na dzień dzisiejszy to jeszcze nie wiem jak to zagra w moim pokoju (ok 40m2) ale myślę, że będzie super.

Opowiedz nam jakie miałeś pierwsze wrażenie? Jak spisuje się CD?

Hm......jeśli chodzi o CD to wydaje mi się, że gra taką jaskrawą barwą ale nie mogę na dzień dzisiejszy powiedzieć coś więcej bo przecież to wszystko musi się wygrzać.No ale w prawdzie nie miałem nawet okazji porównać z CD-kiem z serii 06 i nie wiem jak jest różnica. Słuchałem tylko 1072 i dla mnie bomba.

Na razie kolumny mam podłączone zwykłymi OFC i tak przez jakieś 2,3 miesiące aż się kolumny nie wygrzeją wtedy będę kombinował z kabelkami :)

A jakieś sugestie co do grania CD??

Fotki już niedługo wstawię wiem, że miałem już wstawić ale naprawdę miałem taki młynek w domu z uwagi na przemeblowania i nie miałem czasu.

Ale obiecuję wstawić:)

Aha, zapomniałem napisać, że jak na dzień dzisiejszy to całość gra słodko, jestem mile zaskoczony.

Minas Anor IIIs spokojnie wypełniają przestrzeń mojego salonu a przypomnę jest to 40m2 więc spory.

Grają przepięknie ale wiem, że jak już się wygrzeją to zagrają jeszcze lepiej:)

Ogólnie na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z wyboru.

Zapomniałem dodać, że jako pierwszy kawałek który zagrał na tych kolumnach to High Hopes - Pink Floydów.

Powiem tak, scena buduje się jakieś 2 metry przed głośnikami i dało się wyraźnie odczuć, że dźwięk odrywa się od kolumn więc jak dla mnie bomba.

Średnica jest lekko cofnięta, i co ważne wysokie tony nie kują po uszach.

Ogólnie Minasy grają mocnym i przyjemnym dla ucha dźwiękiem, a moc można jednak zawdzięczać sporemu zapasowi mocy Rotela no i oczywiście efektywności kolumn oraz 4ohm-owej konstrukcji.

Dzięki za swoją recenzję.

W takim razie poraz kolejny potwierdza się teoria, że Rotele, a w szczególności ich zestawy dzielone dają dużo prądu i nie ograniczając systemu dają w pełni rozwinąć się dobrym kolumnom.

Mam takie pytanko, otóż mam problem z moim przedwzmacniaczem:(

Konkretnie chodzi o potencjometr zmiany wejścia sygnału (Tape,cd,tuner itp ) na froncie panelu.

Każdy z nich jest podświetlany na niebiesko no i kiedy używam wejścia CD ta mała diodka mruga, sama się wyłącz albo słabnie siła świecenia.

Na moje oko to wygląda to na jakieś jakby zwarcie albo coś nie łączy.

Czy miał ktoś taki problem ze swoim Rotelem??

Mój ma dopiero 4 dni a dopiero wczoraj zauważyłem taką sytuację.

Czasem jak specjalnie przełączam z Tunera na CD to wszystko jest niby ok, ale jak dłużej postoi tak włączony nawet jeżeli muzyka nie gra to tak właśnie się dzieje no i oczywiście jak gra też.

Chyba w sobotę pojadę zawieźć go do sklepu gdzie kupiłem i niech się tym zajmą.

Tylko obawiam się jednej rzeczy, że jak będę chciał w sklepie pokazać gościowi o co mi chodzi to akurat w tym czasie może być wszystko ok :(

Powiem szczerze, że to mnie strasznie wkurza i nie wiem czy nie będzie to miało jakiegoś wpływu później na pracę przedwzmacniacza, czy jakieś zwarcie się nie zrobi konkretnie.

Może ktoś miał taki kłopot??

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.