Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, argo44 napisał:

Kolega Korwin by się musiał wypowiedzieć

Wypadało by przeczytać opis który jest pod nikiem śp. Korwina.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

23 godziny temu, przemak napisał:

pr99 są na taśmę 50 i na cienkiej nie będą dobrze  grały ze względów mechanicznych. 

Z tym PR99 bym sie nie zgodzil. To maszyna semi pro.

A 50ka lepsza od 35ki. Ze wzgledow ktore wspomniales.

Muszę przewietrzyć mój system…

39 minut temu, pmcomp napisał:

Z tym PR99 bym sie nie zgodzil. To maszyna semi pro.

A 50ka lepsza od 35ki. Ze wzgledow ktore wspomniales.

No sumie to jest b77. Ale jednak na rynek pro 😉

nagrywamy.com

16 minut temu, przemak napisał:

No sumie to jest b77. Ale jednak na rynek pro 😉

G...no tam.

To tak jak porownać Koncerta do A77, co BTW ma duzy sens.

😏

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

G...no tam.

To tak jak porownać Koncerta do A77, co BTW ma duzy sens.

😏

Nie. PR99 był tylko w wersji 38/19. To oznacza, że jest przystosowany elektronicznie do grubych taśm. Zapomina się, że zwiększanie prędkości przesuwu polepsza górę, ale osłabia dół, i im większa prędkość przesuwu, tym większa korekcja w dole czyli tym więcej dołu trzeba wgrzać w taśmę. A cienka taśma to cienka warstwa magnetyczna i tego dołu po prostu nie przyjmie. Większość wielośladów np. ma dwie prędkości - 38 i 76, nikt praktycznie nie używał 76 bo dół był nieegzystentny. Mechanicznie problem mniejszy, no mniejsze 730 metrowe szpulki nie wymuszają takiego napięcia taśmy, jak kilometrowe. 

nagrywamy.com

8 minut temu, Marek-41 napisał:

Mój PR-99 jest fabrycznie na 9,5 i 19. Zresztą wersji było więcej .

To jest twój, jak sądzę? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taka nalepka to fabryczna nie jest raczej... Ale w sumie może. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tak,to moje zdjęcie. Magnetofon jest pozyskany ze studia i jest w stanie fabrycznym. Co do zapisu niskiej częstotliwości na cienkiej tasmie , to np: Tandberg TD20A nagrywa od 15hz i to słychać. Np; Philipsy nagrywają od 35hz i bez problemu odsłuchując nagrane taśmy , wiem która była nagrana na Tandbergu . Jeszcze jedno. Aktualnie mój PR-99 jest z prędkościami 19i 38 cma/sek. Kolega zrobił mi specjalną rolkę nakładaną na oryginalny wałek przesuwu.

15 minut temu, Marek-41 napisał:

jest w stanie fabrycznym.

Takiej nalepki nie widziałem. Ewidentnie zasłania oryginalne napisy. Sądzę, że revoxa stać by było na inny sitodruk... 

16 minut temu, Marek-41 napisał:

Co do zapisu niskiej częstotliwości na cienkiej tasmie , to np: Tandberg TD20A nagrywa od 15hz

Tak, ale przy jakim poziomie? 

nagrywamy.com

+-3 db. Mam dwa. Jeden czterośladowy z prędkościami 9,5 i 19 i drugi w wersji HS dwuśladowy z prędkościami 19 i 38 cm/sek. To na pewno jedne z dziesięciu najlepszych magnetofonów w historii . Słuchałem różnych Akai i nie mają nawet do Tandberga startu. Jest wersja TD20A SE S , który ma odstęp od szumów na poziomie 80 db.

29 minut temu, Marek-41 napisał:

+-3 db. Mam dwa. Jeden czterośladowy z prędkościami 9,5 i 19 i drugi w wersji HS dwuśladowy z prędkościami 19 i 38 cm/sek. To na pewno jedne z dziesięciu najlepszych magnetofonów w historii . Słuchałem różnych Akai i nie mają nawet do Tandberga startu. Jest wersja TD20A SE S , który ma odstęp od szumów na poziomie 80 db.

Tak, ale chodziło mi o poziom sygnału, magnesowania. 

nagrywamy.com

12 minut temu, Marek-41 napisał:

Normalnie należy nagrywać maksymalnie do - 3 db .Tylko na taśmie Maxell UD można do 0 db.

No właśnie, jaki poziom dla tego zera na taśmie jest. Bo mamy do wyboru od 180 do 514 [nW/m], a to spore różnice. 

nagrywamy.com

29 minut temu, Marek-41 napisał:

Normalnie należy nagrywać maksymalnie do - 3 db .Tylko na taśmie Maxell UD można do 0 db.

W Revoxa wbijesz na PER528 +9dB a dla 911 jeszcze więcej przy h3<2% na małej studyjnej, gdzie 0dB to 250nW/m

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
Godzinę temu, Marek-41 napisał:

To na pewno jedne z dziesięciu najlepszych magnetofonów w historii . Słuchałem różnych Akai i nie mają nawet do Tandberga startu. 

Pełna zgoda. W kategorii magnetofonów amatorskich.

Tandberg opracował profesjonalny magnetofon , ale nie zdążył już wprowadzić go do produkcji . Ta firma miała duże zasługi w rozwoju zapisu magnetycznego . Jako pierwsza zastosowała zapis czterościeżkowy , zapis z dodatkową głowicą naprzeciw głowicy zapisu , tylko dla prądu podkładu . No i zbudowali pierwszy kasetowy magnetofon posiadający równocześnie trzy głowice, dwa wałki i trzy silniki .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Witam wszystkich,  proszę podpowiedzcie mi jak nagrywać IEC czy NAB? 

Ukryta Zawartość

W Europie uzywa sie normy IEC w USA iJaponi normy NAB. ( chodzi o nagrania w studio )

Jeśli nagrywasz w normie IEC (NAB)i otwarzasz IEC (NAB) to nie słychać różnicy ,ale nagrana taśma na IEC a otwarzana w systemie NAB to słychac za dużo wysokich tonów i odwrotnie nagranie w systemie NAB a otwarzana w IEC slychac za mało wysokich a za dużo niskich tonów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, andy.7 napisał:

W Europie uzywa sie normy IEC w USA iJaponi normy NAB. ( chodzi o nagrania w studio )

Jeśli nagrywasz w normie IEC (NAB)i otwarzasz IEC (NAB) to nie słychać różnicy ,ale nagrana taśma na IEC a otwarzana w systemie NAB to słychac za dużo wysokich tonów i odwrotnie nagranie w systemie NAB a otwarzana w IEC slychac za mało wysokich a za dużo niskich tonów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje się że norma IEC lepiej wykorzystuje możliwości najlepszych taśm.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24
4 godziny temu, woldo4 napisał:

Potrzeba mi schematu M2405S Forte,koniecznie wersja z końcówkami na TBA 800 jeśli dobrze pamiętam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Nie wiem czy to będzie w aktualnej tematyce, ale w archiwum znalazłem ciekawy artykuł o wielośladowym sprzęcie studyjnym, warto poczytać, można się dowiedzieć dlaczego różne rejestratory analogowe różnie brzmią. Sprzęty z bardzo wysokich półek PRO. Jeżeli już ten link jest już znany to przepraszam za powtórkę. Artykuł ma oczywiście dużo powiązań technicznych z rynkiem amatorskim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 4 tygodnie później...

Pytneczko  .

Moze ktos majstrowal przy Teac A 3440 ?

Srubki odkrécone a przednia blacha gdzies sié  trzyma .

U Mnie nie dziala klawisz pausa .Zielona dioda tez nie swieci .

Moze  ktos cos?

Cos ja znazl ale do A-3440, moze sie ale przydac na pytneczko 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi