Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

No przecież napisałem, że są takie same, więc różnic nie ma. Jest zresztą o tym mowa w artykule na startowej stronie audiostereo.

Edytowane przez audiofan01

No przecież napisałem, że są takie same, więc różnic nie ma. Jest zresztą o tym mowa w artykule na startowej stronie audiostereo.

O przepraszam moja wina. Chodzilo mi o 2000. Ze zdjec w necie na pierwszy rzut oka te napedy niczym sie nie roznia.

Witam

Wiadomo, że każdy swoje chwali. Naszło mnie na zmianę wzmacniacza.Obecnie posiadam:

DUAL 721

SONY TA-F555 ES

TUNER ST-S700 ES

CANTON KARAT 200 , w poniedziałek będzie ARCUS AS 3

Taki jest mój zestaw ale myślę nad zmianą. Wzmacniacza. Zadałem jeszcze takie pytanie w innym dziale miłośników sprzętu.. Dlatego proszę o opinie i radę.

YAMAHA A-1020

http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-a-1020-100-oryginal-i5371453537.html

Zna ktoś ? Będzie to skok do przodu ? Bo nie wiem jak inne modele Yamahy.

Witam

Wiadomo, że każdy swoje chwali. Naszło mnie na zmianę wzmacniacza.Obecnie posiadam:

DUAL 721

SONY TA-F555 ES

TUNER ST-S700 ES

CANTON KARAT 200 , w poniedziałek będzie ARCUS AS 3

Taki jest mój zestaw ale myślę nad zmianą. Wzmacniacza. Zadałem jeszcze takie pytanie w innym dziale miłośników sprzętu.. Dlatego proszę o opinie i radę.

YAMAHA A-1020

http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-a-1020-100-oryginal-i5371453537.html

Zna ktoś ? Będzie to skok do przodu ? Bo nie wiem jak inne modele Yamahy.

Cenowo można dostać sporo taniej. Jak dla mnie ten wzmacniacz jest rewelacyjny - lepszy nawet od AX-900 - bardzo lubię go słuchać. Ale czy to będzie skok do przodu, to raczej ciężko powiedzieć - wg. mnie ten sam poziom, co najwyżej będzie grał inaczej. Tu jest tyle możliwości - pasowania do głośników, gustu słuchającego i rodzaju muzyki że najlepiej przetestować wcześniej.

Witam forumowiczów.

Czy jest sens zamiany kombi Marantza MM7055/AV7005 na Yamahę DSP-Z9. Posiadam Oppo 105 i chcę sygnał DTS HD-MA zdekodowany w Oppo puścić poprzez RCA do Yamahy. To połączenie załatwiłoby (chyba) kino domowe.Jak ona rzeczywiście gra w stereo? Do Oppo mam podłączony dysk 4TB i odtwarzam tylko pliki DSD. Czy wzrosłaby dynamika i ilość szczegółów. Czy można DSP-Z9 ustawiać bez podłączenia do telewizora ( korektor dźwięku, ustawienie głośników e.t.c) ??? Proszę o od Was o info. Pozdrawiam.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Cześć. Potrzebuje porady od znawców tematu. Zastanawiam się nad zmianą klocków z pianocraft na coś większego. Słucham radia i zastanawiam się nad RS 700. Czy jest naprawdę wyraźnie gorsza od np. A-S 500? Dodam, że kolumny to Tannoy V4. Pozdrawiam!

Top Hi fi przymierza się do podwyżek cenowych na yamahy .Yamaha a-s2100 mówi sie ,że w okolicy 11k.Jak ktoś jest zainteresowany to niech się zainteresuje bo w lipcu może być nie miła niespodzianka .Ile w tym prawdy to czas pokarze ale wyższy kurs dolara na pewno nic dobrego nie wróży .

Osobiście nie mam dobrych doświadczeń z Top hi-fi. Dwa miesiące temu chciałem u nich kupić cd s2100. Mimo, że cena wyższa niż u konkurencji ale polska gwarancja etc.

Chciałem srebrny. Mieli jedną sztukę w całej Polsce w salonie w Gdańsku, która co najmniej pół roku stała w salonie jako demo. Oczywiście cene normalna jak za nowy. Nie chcieli sprowadzić prawdziwie nowego egzemplarza bo przecież mają i o co chodzi. Żenada. Kupiłem u konkurencji, taniej, sprowadzili z Niemiec w niecały tydzień.

Tłumaczenie top hi- fi było takie, że takich drogich sprzętów to oni nie trzymają na magazynach. To chyba kupiłem hajenda jakiegoś, he, he. W dodatku czemu uparłem się na srebrny. TOP Żenada.

kiedys 1/2 roku czekałem na srebrne pre Rotela ( 1570 ) i bez skutku

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Osobiście nie mam dobrych doświadczeń z Top hi-fi. Dwa miesiące temu chciałem u nich kupić cd s2100. Mimo, że cena wyższa niż u konkurencji ale polska gwarancja etc.

Chciałem srebrny. Mieli jedną sztukę w całej Polsce w salonie w Gdańsku, która co najmniej pół roku stała w salonie jako demo. Oczywiście cene normalna jak za nowy. Nie chcieli sprowadzić prawdziwie nowego egzemplarza bo przecież mają i o co chodzi. Żenada. Kupiłem u konkurencji, taniej, sprowadzili z Niemiec w niecały tydzień.

Tłumaczenie top hi- fi było takie, że takich drogich sprzętów to oni nie trzymają na magazynach. To chyba kupiłem hajenda jakiegoś, he, he. W dodatku czemu uparłem się na srebrny. TOP Żenada.

nie wiem czemu nie zrobili jak u mnie, ja tez sporo sprzetu u nich kupowalem, ale zawsze udawalo mi sie dogadac, ze np. na czas sprowadzenia nowego egzemplarza otrzymywlaem demo do uzytku. i wtedy troche mniej obchodzilo mnie, ze na suba musialem czekac pol roku, czy na inny sprzet miesiac, czy dwa. w sumie raczej mam z nimi dobre doswiadczenia, chociaz przyznaje, ze z gwrarancji jeszcze u nich nie korzystalem.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ja korzystałem, kupiłem yamahę cds700 i okazało się, że ma problemy z odczytem niektórych cd, została wymieniona od razu na całkiem nowy inny egzemplarz i ten działa już dwa lata bez problemów. Kupowałem na Andersa w Wawie.

czy ktoś może mi doradzić który CD player pasował będzie designem do wzmacniaczy serii AX-1050/1070/1090? Mam akurat 1070 i chciałem szukać najlepszego CDka ale pasującego do tego wzmacniacza. Przekonany byłem że to będzie CDX-1060 ale po pierwsze inny kolor nóżek wskazuje że to jakaś inna seria audio no i ma cyfrowe wyjścia a takowych wejść wzmacniacz nie ma więc mniemam że to jakiś nowszy odtwarzacz. A tak BTW wie ktoś z jakich lat te wzmacniacze są?

Dzięki z góry.

czy ktoś może mi doradzić który CD player pasował będzie designem do wzmacniaczy serii AX-1050/1070/1090? Mam akurat 1070 i chciałem szukać najlepszego CDka ale pasującego do tego wzmacniacza. Przekonany byłem że to będzie CDX-1060 ale po pierwsze inny kolor nóżek wskazuje że to jakaś inna seria audio no i ma cyfrowe wyjścia a takowych wejść wzmacniacz nie ma więc mniemam że to jakiś nowszy odtwarzacz. A tak BTW wie ktoś z jakich lat te wzmacniacze są?

Dzięki z góry.

Cyfrowymi wyjściami się nie sugeruj, bo każdy CD je posiada - do tego wzmaka podłączasz po RCA. Trochę mnie dziwi inny kolor nóżek - może ktoś wymienił? - powinny być takie same.

To co wg mnie pasuje to poza cdx-1060 jeszcze cdx-1050 i cdx-1030 - z lepszych modeli. Problem z nimi to laser - koszt 150Euro (chyba jeszcze są) - a większość sprzedawanych ma lasery padnięte.

Jeszcze pasują cdx: 550, 560, 750, 860 i od biedy 580, 880 - ale one wszystkie szału nie robią delikatnie mówiąc. Załączam zdjęcie mojej AX-1070 + CDX-880 dla porównania.

post-11903-0-63938700-1434042401_thumb.jpg

Do wlascicieli oppo i yamahy av.

Obecnie mam podlaczony proj do yamahy 3010 hdmi out 1 (arc) i z yamahy hdmi in do oppo hdmi out 1

Czy mozna podlaczyc projektor z opppo i yamaha av na dwa hdmi ?? jeden video i drugi audio. Cos kombinowalem na dwa hdmi , ale nie wyswietla sie menu yamahy. Cos chyba zle robie.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ma ktoś model AX-1050/1070/1090 ? Chciałem zapytać o taką o to sprawę. Z oryginalnego pilota (tak mi się wydaje - RCX) selektor źródeł nie chce się perzełączać z innych na AUX. Dochodzi kręcąc się w lewo do Tape2 i się zatrzymuje. Z AUX na inne źródła przełącza się OK. Czy tak ma być czy cuś jest nie tak?

EDYTA:

dobra, nie było tematu, już widzę że podobny ale nie oryginalny, pewnie dlatego AUX działa inaczej.

Edytowane przez Mentos

Yamaha A-S1100

2pUk943.jpg

Do oferty Yamahy wszedł nowy wzmacniacz zintegrowany klasy Premium – model A-S1100. Urządzenie to wykorzystuje wyselekcjonowane podzespoły, które można także znaleźć w referencyjnych konstrukcjach Yamahy. Wyróżnikiem modelu A-S1100 jest przede wszystkim technologia Floating and Balanced Power Amplifier z tranzystorami MOSFET pracującymi w stopniu wyjściowym „Pełne dziedzictwo emocjonującego i dynamicznego dźwięku Yamahy oraz perfekcyjnie dopracowana konstrukcja klasy premium, która wiernie wydobywa zalety podłączonego odtwarzacza CD lub przetwornika C/A” – tak o tej integrze wypowiadają się pracownicy firmy Audio Klan, oficjalnego polskiego przedstawiciela Yamahy na Polskę.

Sekcja przedwzmacniacza Yamaha A-S1100 wykonana jest w topologii single-ended. Projektanci wyposażyli urządzenie w autorską technologię Floating and Balanced Power Amplifier z tranzystorami MOSFET pracującymi w stopniu wyjściowym, a także przedwzmacniacz gramofonowy skonstruowany w oparciu o elementy dyskretne, niezwykle precyzyjną regulację głośności, opracowaną przez New Japan Radio Co., Ltd., oraz wiele doskonałych rozwiązań wywodzących się ze wzmacniacza zintegrowanego A-S2100, m.in. obwód głośności i regulacji barwy, który ogranicza do absolutnego minimum wpływ elektroniki na jakość dźwięku. Podstawowa konstrukcja układu stopnia końcowego wykorzystuje autorską technologię Floating and Balanced Power Amplifier. Zastosowanie elementów wyjściowych z taką samą polaryzacją po dodatniej i ujemnej stronie stopnia wyjściowego, a także całkowite odseparowanie obwodu ujemnego sprzężenia zwrotnego (NFB) oraz zasilania w łącznej liczbie czterech dodatnich i ujemnych stron kanałów lewego i prawego, umożliwia całkowicie symetryczną pracę stopnia wyjściowego w trybie push-pull. Dzięki pełnemu odizolowaniu obwodu wzmacniacza mocy od masy możliwe było również całkowite wyeliminowanie negatywnego wpływu chwilowych wahań napięcia lub szumu uziemienia. Ponadto zastosowanie tranzystorów MOSFET zapewnia „ciepły i naturalny dźwięk, a także gwarantuje brzmienie wyróżniające się wybitnym stosunkiem sygnału do szumu oraz doskonale zdefiniowanym polem dźwięku”. Każdy stopień wzmacniacza, a także obsługujący wkładki MM i MC przedwzmacniacz gramofonowy, wykonane zostały przy użyciu elementów dyskretnych. Cały tor dźwiękowy wykorzystuje wyłącznie wyselekcjonowane, najwyższej klasy podzespoły, co pozwoliło udoskonalić szybkość narastania impulsu dźwiękowego, gwarantującego natychmiastową odpowiedź wysokich tonów. Na uwagę zasługuje także układ regulacji barwy tonów. Aby go dezaktywować i całkowicie ominąć

układy scalone w torze wewnętrznym wystarczy ustawić pokrętła Bass/Treble w centralnej pozycji.

A-S1100 wykorzystuje oryginalny transformator z rdzeniem EI, starannie dopracowany pod kątem optymalnej kompatybilności z ramą. Transformator przymocowany jest za pośrednictwem mosiężnych podkładek, ograniczających wewnętrzne wibracje, które mogłyby wpływać na jakość dźwięku. Z kolei cztery kondensatory blokowe o dużej pojemności, umieszczone w karbonowych osłonach, gwarantują „pełne energii brzmienie”, nawet przy wysokim poziomie głośności. Stabilne i czyste zasilanie jest także zasługą wzbogacenia wzmacniacza i układu regulacji napięcia w 12 dodatkowych stabilizatorów szeregowych, które chronią przed pogorszeniem jakości dźwięku, spowodowanym przez wahania prądu. Ponadto symetryczna konstrukcja lewy-prawy z zasilaniem w centralnej części oraz blokami wzmacniaczy mocy na końcach gwarantuje jeszcze skuteczniejsze rozdzielenie kanałów lewego i prawego – element konieczny do właściwej, dwukanałowej reprodukcji stereo oraz idealnego wyważenia konstrukcji.

Dystrybutor podkreśla także ponadczasowy wygląd i wysoką jakość A-S1100. W centralnej części metalowego przedniego panelu znajdują się mierniki wysterowania, które za pomocą dynamicznych, płynnych ruchów wskaźników wizualizują dynamikę muzyki. Wskaźniki cieszą oczy ciepłym światłem emitowanym przez diody LED, co nadaje całości lampowy wygląd. Mierniki, w zależności od preferencji użytkownika, można przełączyć na wskazania wartości szczytowej. Perfekcyjnym dopełnieniem przedniego panelu są aluminiowe pokrętła i regulatory, które wyróżniają się przyjemną w dotyku fakturą, a także drewniane panele boczne, połączone z obudową za pośrednictwem mistrzowskiego wykorzystania zaawansowanej techniki obróbki. Obsługę urządzenie ułatwia wysokiej klasy pilot zdalnego sterowania. Ten bezprzewodowy kontroler nawiązuje stylistycznie do aluminiowego panelu A-S1100 i wyróżnia się czytelnym rozplanowaniem przycisków oraz zachwycającą metaliczną fakturą. Pilot umożliwia także sterowanie funkcjami odtwarzacza CD-S2100. Na szczególną uwagę zasługują również zaciski głośnikowe, które można traktować niemal jako dzieła sztuki użytkowej. Ich kształt został precyzyjnie dopasowany do kształtu ludzkich palców, a specjalna konstrukcja sprawia, że są łatwe do odkręcenia i gwarantują pewność zacisku przy użyciu minimalnej siły. Zakręcane terminale wykonane zostały poprzez cięcie czystego mosiądzu i zapewniają pewne połączenie bez pogorszenia jakości dźwięku.

Specyfikacja techniczna:

Moc maksymalna (4 omu, 1 kHz, 0,7% THD): 2 x 160 W

Moc dynamiczna/kanał (8/6/4/2 omy): 105/135/190/220 W

Współczynnik tłumienia: 250

Pasmo przenoszenia: 5 Hz – 100 kHz (+0/-3dB)

Odchyłka korekcji RIAA: 20 Hz – 20 kHz +/-0,5dB

Całkowite zniekształcenia harmoniczne (CD do wyjścia głośnikowego, 20 Hz – 20 kHz): 0,025%

Stosunek sygnał/szum (CD): 100dB (S: 200 Mv)

Czułość wejściowa (CD): 200 mV/47 000 omów

Wymiary (S x W x G): 435 x 157 x 463 mm

Waga: 23, 3 kg

Wzmacniacz zintegrowany Yamaha A-S1100 w sprzedaży pojawi się na przełomie czerwca i lipca br. Urządzenie będzie dostępne w dwóch wersjach kolorystycznych: czarnej i srebrnej. Dystrybutor nie podał jego przewidywanej ceny.

http://highfidelity.pl/news/yamaha-a-s1100/

Marketing bez rewolucji.

Dla mnie ten nowy model to kosmetyka, parametry te same co w starym tysiącu. Dodano analogowe zegary jak w wyższych seriach. Co do tych zegarów, to ktoś już napisał, ze wskazują właściwie gdy obciążony jest 8 ohmami.

Cena będzie pewnie z kosmosu. Ot, po kilku latach "odświeżono" wizualnie model.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.