Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

ale potem coraz lepiej...

coraz lepiej w porównaniu do wcześniejszego grania czy do ls50?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Witam chciałbym się dopisać do klubu jako posiadacz Kef r300

Cześć kolego,

Pochwal się jaka jest reszta toru współpracująca z eR-kami, jakie wrażenia z odsłuchu, z czym porównywałeś ?

Cześć kolego,

Pochwal się jaka jest reszta toru współpracująca z eR-kami, jakie wrażenia z odsłuchu, z czym porównywałeś ?

Witam ponownie kefy grają z Nad c350 tuning by muda44 , narazie nie posiadam wartościowego Daca bo jako dac streamer robi mede8er a to marnej jakości przetwornik.

Dzwiek jest taki że gra lepiej niż jak miałem RX8 MA. Ale zarazem jakoś spodni nie zrywa.

Jest poprawnie tak bym to ujął.

O dziwo dynamika a przez to wydaje mi się że bas jest potezniejszy jak w MA RX8 które były podłogowe a tu podstawki.

Na pewno niżej schodzi basik.

Góra jest nie natarczywa ale klarowna i uzyskała więcej jakości względem tego co prezentowały poprzednie kolumny,oczywiście jest cieplej jak w MA.

Kiepska mam akustyke i to niestety słychać na wszystkim sprzęcie.

Teraz poszukuje jakiegoś DACa i chodzi mi po głowie Rasspiberry z pi dac + albo jakiś audio gd lub LKS .

Za malina przemawia kasa i w sumie funkcjonalnoś tylko boję się że może wyjść drugi Mede8er.

Macie jakieś doświadczenia

Edytowane przez venom200

Witam ponownie kefy grają z Nad c350 tuning by muda44 , narazie nie posiadam wartościowego Daca bo jako dac streamer robi mede8er a to marnej jakości przetwornik.

Dzwiek jest taki że gra lepiej niż jak miałem RX8 MA. Ale zarazem jakoś spodni nie zrywa.

Jest poprawnie tak bym to ujął.

O dziwo dynamika a przez to wydaje mi się że bas jest potezniejszy jak w MA RX8 które były podłogowe a tu podstawki.

Na pewno niżej schodzi basik.

Góra jest nie natarczywa ale klarowna i uzyskała więcej jakości względem tego co prezentowały poprzednie kolumny,oczywiście jest cieplej jak w MA.

Kiepska mam akustyke i to niestety słychać na wszystkim sprzęcie.

Teraz poszukuje jakiegoś DACa i chodzi mi po głowie Rasspiberry z pi dac + albo jakiś audio gd lub LKS .

Za malina przemawia kasa i w sumie funkcjonalnoś tylko boję się że może wyjść drugi Mede8er.

Macie jakieś doświadczenia

Cześć

Ja mam takie doświadczenia

1. Daj swoim R300 ze dwa miesiące na pogranie. Bas sie powinien ogarnąć i wogole powinno poszlachetniec brzmienie. Tak to przynajmniej zadziałało w moich R700

2. Nie szedłbym w DACa tylko w jakiś dobry streamer. Z reguły dobry DAC dostaniesz wtedy niejako gratis a funkcjonalność jest nieporównywalna.

Edytowane przez szpieg donpedro

Cześć

Ja mam takie doświadczenia

1. Daj swoim R300 ze dwa miesiące na pogranie. Bas sie powinien ogarnąć i wogole powinno poszlachetniec brzmienie. Tak to przynajmniej zadziałało w moich R700

2. Nie szedłbym w DACa tylko w jakiś dobry streamer. Z reguły dobry DAC dostaniesz wtedy niejako gratis a funkcjonalność jest nieporównywalna.

Co polecasz miałem ca sm6 v2 i sprzedałem szybko za sucho było choć poprawnie

właściwie to sam musisz wybrać, bo to twoje uszy będą słuchać muzyki. Ja np. gram na Atollu ST200 + AM200 i dla mnie jest ok.

Chodziło mi bardziej o to, że zakup samego DAC-a przy obecnych cenach za streamer (z DAC-kiem) jest chyba bez sensu.

Koledzy, po zmianie wzmacniacza muszę rozstać się z kolumnami. R300 piano black w stanie gabinetowym. Jeśli ktoś z klubu byłby zainteresowany, zapraszam do kontaktu mailowego: [email protected]

Łódź.

• 2 tygodnie później...

Zastanawia mnie ciągle różnica w jakości stereofonii i jakości średnich i wysokich między modelami ls50 a r300 przecież to te same przetworniki, chyba że się mylę. Kilka takich opini juz tu jest. Przecież odciążenie głośnika wspolosiowego w 50 basowym dolozonym w r300 powinno mieć w założeniu same zalety . może wynika to z większej ilości niskich częstotliwości które nieco będą maskować resztę pasma?

Dlaczego sądzisz że to są te same przetworniki?

Konstrukcja r300 jest w pełni trójdrożna, a LS nie w r300 każdy głośnik jest odpowiedzialny za każde pasmo nie ma współdzielenia tonów jak w ls50

To są zupełnie inne przetworniki. Ls50 ma też lepiej zrobiony front pod względem akustycznym. 3way to kompromis w postaci kondensatora w torze sredniotonowym ale przy wyższych SPL niższe zniekształcenia.

Każda kolumna ma swoje ograniczenia .

Dlaczego sądzisz że to są te same przetworniki?

Konstrukcja r300 jest w pełni trójdrożna, a LS nie w r300 każdy głośnik jest odpowiedzialny za każde pasmo nie ma współdzielenia tonów jak w ls50

No to jest zrozumiałe tylko czy w r300 nie siedzi ten sam przetwornik tyle że obciety tak jak muda mówi kondkiem?

Czy w r300 jest identyczny ten przetwornik co w serii podstawowych q? Wiem od sprzedawcy że seria q ma inny bardziej budżetowy przetwornik niż LS.

Edytowane przez szy_a

No to jest zrozumiałe tylko czy w r300 nie siedzi ten sam przetwornik tyle że obciety tak jak muda mówi kondkiem?

Lenie !

;)

Grafika google i ... ?

Są inne z innym zawieszeniem górnym .

Czy w r300 jest identyczny ten przetwornik co w serii podstawowych q?

Inny , seria Q jest znacznie gorsza od R

Hahaha od razu lenie. Zacząłem szukać u gogla ale zawsze coś mnie rozprasza i przeskakuje na inny wątek . Ciekawie mnie jeszcze choernie porównanie monitor Audio Gold 100 do kef r300. MA maja na górze wstążkę a kefy znowu swoją andarynkę. Może ktoś porównał ?

Faktycznie. Na początku myślałem że tak jak na basie po prostu zawieszenie jest zakryte pierścieniem ale chyba jednak nie czyli muda ma rację.

Edytowane przez szy_a

Najlepsze życzenia świąteczne dla klubowiczów u sympatyków. Oby święta mijały w harmonii spokoju i przy najlepszej muzyce

Edytowane przez tomek40

Poza tym zmieniłem kabel na audioquest topaz! Co się stało? Scena wyszła bardziej na boki i na pewno jest więcej powietrza i przestrzeni!

Dobrze, że scena wyszła...gorzej jakbyś sam wyszedł z myślą " rany, co za kicha "

Smuga cienia spowija..;-)

Mały edit zakupiłem Audio GD NFB28 z modułem amanero w torze jest jeszcze RCA DIY plus wzmak C350 Tuning by Muda głośnikowe QED XT400 Tube i oczywiście KEF R300 ogólnie wrażenia są takie że żona mówi nareszcie kolumny grają.

Dźwięk jest absolutnie potężny nasycony i przestrzenny.

Kefy grają rewelacyjnie jestem zachwycony wymianą MA RX8 na KefR300 ja wiem gdzie maleństwa do wielkich podłogowej, ale naprawdę Kefy zabijają pod każdym względem MA szczególnie teraz jak mają mega dobre źródło

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów

Bardzo mocno zastanawiam się nad Kefami LS50, używakmi. Pokój do tak około 18m2 z otwartą kuchnią (+8m2). Kolumny niestety nie stoją centralnie, a blisko jednej ze ścian. Docelowo chce dokupić standy, z tyłu mogę sobie pozwolić na powiedzmy 0,5m odległości od ściany. Słucham każdego rodzaju muzyki, od Dire Straits po muzykę lat 90, lubię hiphop. Jak poradzą sobie tutaj LS50? Wzmacniacz jaki mam jest bardzo słaby (ale to będzie następny zakup, jak uzbieram) mianowicie Yamaha AX-640. Do czasu jego wymiany będzie się dało tego słuchać? Niestety nie mam gdzie odsłuchać przed zakupem :( może jest ktoś z województwa podlaskiego?

Pozdrawiam

Ls-y są dość wymagające pod kątem elektroniki jak i pomieszczenia. Bas jest dobrej jakości ale bez mocnego zejścia. Jak kto lubi. Ja osobiście słucham dużo jazzu ale czasem też wspomniane przez Ciebie gatunki muzyki. Odpalam wtedy T5 i jest ok. Musiałbyś posłuchać ewentualnie jak chcesz więcej dołu to zastanów się nad r300. Co do wzmacniacza to nie znam ale raczej petardy w dźwięku się nie spodziewaj.

Ls-y lubią się z droższą elektroniką niż same są warte....

Ja, pomimo że jestem bardzo zadowolony z dźwięku w połączeniu z naim-em 5i, kupiłem skarbonkę i zacząłem odkładać na lepszą elektronikę.

Właśnie obawiam się, że dla mnie LS-y są zbyt wymagające pod względem elektroniki, akustyki zresztą też. Szkoda, bo na początku napaliłem się strasznie na nie, ale chyba jednak będę szukał czegoś innego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.