Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Moje spostrzeżenia o KEF R300 po ponad sześciomiesięcznym słuchaniu.

Muszą pograć ze 200 godzin aby zaczęły grać pełnymi możliwościami.

Wcale nie są łatwe do wysterowania. Potrzebują mimo wszystko sporo prądu. Najprawdopodobniej jest to spowodowane zwrotnicami z bardzo dużą ilością elementów. Zwrotnice są tak naprawdę dwie, jedna na średnice i górę i druga na niskie.

Jeżeli ktoś oczekuje od nich, że zaraz po włączeniu od pierwszego utworu zaczną grać z pełnią swoich możliwości to niestety się rozczaruje. MUSZĄ POGRAĆ PRZYNAJMNIEJ ZE 30 MINUT I SIĘ ROZGRZAĆ. Nie mylić z wygrzaniem. Na początku dźwięk jest ściśnięty miedzy kolumnami, niski i płytki. Nie dziwią wiec opinie o tym, że dźwięk jest przyklejony do głośników. One swoje możliwości pokażą dopiero po rozgrzaniu. Ale jak się rozgrzeją to wtedy zaczyna się spektakl muzyczny: wielka scena, głęboka, szeroka i wysoka. Tych kolumn nie ma w pokoju. Może przestrzeni. Świetna dynamika. Piękne barwy.

W MOJEJ OPINII SĄ TO NAJLEPSZE MONITORY DO 10.000 PLN.

Post jest dodany w kilku tematach.

A jakie inne kolumny słuchałeś do 10kzl ?

:)

U mnie grają od pierwszej minuty, tam samo jak po 2 godzinach. Nie przesadzajmy.

Zapraszam na odsłuch.

A jakie inne kolumny słuchałeś do 10kzl ?

Dynaudio focus 160, monitor audio Gs10, ATC scm11, proac studio 100, jakieś chario (niporozumienie).

U mnie grają od pierwszej minuty, tam samo jak po 2 godzinach. Nie przesadzajmy.

Jak zobaczyłem twoje ustawienie i akustykę pomieszczenia to wcale mnie to nie dziwi.

Do tego YAMAHA. Mam wątpliwości czy aby na pewno wszystko wyciągnąłeś z tych głośników.

Pewnie wszystkie do 10K skoro te są najlepsze :)

Moim zdaniem. Macie jakiś problem. Więc dodam najmądrzejszym na tym forum "najlepsze które słuchałem". Zadowoleni? :) Już lepiej?

Jest wiele monitorów do 10KPLN. Nie da się wszystkich posłuchać. Jest pewna szkoła dźwięku, którą preferuję. Po opisach, opiniach, recenzjach i rozmowach z innymi którzy słuchali można odrzucić 70% ze względu na to, że kompletnie nie pasują do tego co lubię i oczekuję. Pod sam koniec miałem i dynaudio focusy 160 i kef r300 w domu przez tydzień. Bezpośrednie porównanie. Dynaudio nie mają sceny, dźwięk jest niski, grzeczny ale barwny. A kefy poprostu zagrały lepiej przestrzenią, dynamiką skala dźwięku i nie jest to tylko moja opinia.

Rivendel wyluzuj trochę. Trochę może złośliwie się przyczepiłem do określenia "najlepsze do 10K". Ja staram się unikać takich określeń bo nie znam wszystkiego na rynku. Domyślałem się, że pewnie robiłeś porównanie tylko do kilku modeli i wcale się nie dziwie. Nie da się wszystkiego odsłuchać. Fajnie, że znalazłeś swoje brzmienie. Uważam, że Kef-owi udała się seria R także z wyglądu. Odsłuchiwałem R300 i R700. Nie jest to może do końca moje brzmienie, ale rozumiem że mogą się podobać. Myślę, że dobrze też do nich dobrałeś elektronikę. Ja lubię trochę inne brzmienie, bardziej nasycone na średnicy, barwne i dlatego mam inne kolumny. Co do Focusów 160 to trzeba do nich starannie dobrać elektronikę. Z nieodpowiednią mogą zabrzmieć słabo. Ja akurat lubię szkołę brzmienia Dynaudio. Najważniejsze, że jesteś zadowolony i dokonałeś świadomego wyboru po odsłuchu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Silver_85

A ja się w pełni z Rivendel zgadzam. Nie trzeba wszystkiego na rynku słuchać, by uznać, że R300 to najlepsze, co nas spotkało. Nie każdy model z serii R tak dobrze gra basem jak R300. Z dobrą elektroniką grają genialnie

Wysłane z drogi

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Panowie troszkę pokory . R300 jest dobrym głośnikiem lepszym niz ls50 ale to jak pisałem wcześniej wszytko ma swoja cene nie bez przyczyny . Pisząc ze najlepsze do 10kzl to przesada . Oczywiscie sprostowałes ze dla ciebie i tak ma być . Dobrze ze znalazłeś dźwięk ze odpowiada ci i jestes zadowolony . Kefy to 5kzl wiec uwierz mi ze spotkałbyś lepsze do ceny dwa razy większej . Sam sie przekonasz albo nie długo albo za jakis czas -

Edytowane przez szwagier83

:)

Zapraszam na odsłuch.

A po co ja mam jechać do ciebie na odsłuch jak sam od dawna mam R300?

Jak zobaczyłem twoje ustawienie i akustykę pomieszczenia to wcale mnie to nie dziwi.

A co ty tam widzisz? Jedną ścianę? Spusc powietrze.

Z dobrą elektroniką grają genialnie

Takie mądre glowy nie napiszą nawet z czym to gra. Lepiej pokomentowac innych. Pewnie jakis zapyzialy Hegel, albo inny wynalazek.

?👈

Do tego YAMAHA. Mam wątpliwości czy aby na pewno wszystko wyciągnąłeś z tych głośników.

Moim zdaniem. Macie jakiś problem. Więc dodam najmądrzejszym na tym forum "najlepsze które słuchałem". Zadowoleni? :) Już lepiej?

Jest wiele monitorów do 10KPLN. Nie da się wszystkich posłuchać. Jest pewna szkoła dźwięku, którą preferuję. Po opisach, opiniach, recenzjach i rozmowach z innymi którzy słuchali można odrzucić 70% ze względu na to, że kompletnie nie pasują do tego co lubię i oczekuję. Pod sam koniec miałem i dynaudio focusy 160 i kef r300 w domu przez tydzień. Bezpośrednie porównanie. Dynaudio nie mają sceny, dźwięk jest niski, grzeczny ale barwny. A kefy poprostu zagrały lepiej przestrzenią, dynamiką skala dźwięku i nie jest to tylko moja opinia.

Jaką masz resztę toru dla tych KEF?

Bo ja właśnie zmieniłem u siebie daca i jest dużo lepiej, może i AGD miało lepszą barwę dźwięku, ale scena była bardziej ograniczona względem Simple Audio Roomplayer, Który gra rewelacyjną przestrzenią a na dodatek nie jest czuły tak bardzo na jakość nagrania.

Wzmacniacz który mam to NAD c356 po modzie i ten też do10 k pln rozbija konkurencje.

A jak sterujesz SA Roomplayarem?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A jak sterujesz SA Roomplayarem?

Ja mam pasywnego PC który jest na stałe podpiety do systemu.

Ba mało tego ja nawet playlisty robię w foobar i widzi je wtedy simple AR+.

Funkcja upnp w foobar jest bardzo pomocna i nie ma problemu z cue

R300 jest dobrym głośnikiem lepszym niz ls50 ale to jak pisałem wcześniej wszytko ma swoja cene nie bez przyczyny .

Ja mam odmienne zdanie co do ls-ów . No ale jak kto lubi i co kto słucha :)

Jaką masz resztę toru dla tych KEF?

Bo ja właśnie zmieniłem u siebie daca i jest dużo lepiej, może i AGD miało lepszą barwę dźwięku, ale scena była bardziej ograniczona względem Simple Audio Roomplayer, Który gra rewelacyjną przestrzenią a na dodatek nie jest czuły tak bardzo na jakość nagrania.

Wzmacniacz który mam to NAD c356 po modzie i ten też do10 k pln rozbija konkurencje.

Caspian, cd, integra na góre i średnie oraz końcówka na bas. Jest zapas mocy. Po dokupieniu końcówki dopiero zagrał bas. Wczeniej caspian nie dawał rady. Przy głośnym słuchaniu sie wyłączał.

Rivendel wyluzuj trochę. Trochę może złośliwie się przyczepiłem do określenia "najlepsze do 10K". Ja staram się unikać takich określeń bo nie znam wszystkiego na rynku. Domyślałem się, że pewnie robiłeś porównanie tylko do kilku modeli i wcale się nie dziwie. Nie da się wszystkiego odsłuchać. Fajnie, że znalazłeś swoje brzmienie. Uważam, że Kef-owi udała się seria R także z wyglądu. Odsłuchiwałem R300 i R700. Nie jest to może do końca moje brzmienie, ale rozumiem że mogą się podobać. Myślę, że dobrze też do nich dobrałeś elektronikę. Ja lubię trochę inne brzmienie, bardziej nasycone na średnicy, barwne i dlatego mam inne kolumny. Co do Focusów 160 to trzeba do nich starannie dobrać elektronikę. Z nieodpowiednią mogą zabrzmieć słabo. Ja akurat lubię szkołę brzmienia Dynaudio. Najważniejsze, że jesteś zadowolony i dokonałeś świadomego wyboru po odsłuchu.

Pozdrawiam

Wyluzowałem. Na każdym formum zdarzają sie uszczypliwości.

• 2 tygodnie później...

Witam. Czy r300 stra się z Denonem pma 1510ae. Obecnie współpracuje z MA Rx6? Jestem laikiem w tej kwestii wiec proszę o wyrozumiałość. To co słyszę obecnie w tym połączenie podoba mi się ale może z r300 będzie jeszcze lepiej. Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Witam miłośników KEF-ów :)

Moją przygodę z tą marką zacząłem nie tak dawno jeszcze, kupując okazyjnie Q15. Słuchając Uni-Q poczułem, że to jest to - ale jeszcze nie to. Po jakimś czasie znalazłem zadbane trójdrożne iQ7, które oczarowały mnie świetną sceną, stereofonią i detalicznością. Niestety mój pokój to angielski koszmar akustyczny i doskwierał mi skromny bas. Na szczęście udało mi się sprzedać je w tej samej cenie i trochę taniej kupić również zadbane - dwu i pół drożne iQ7SE, które raczą mnie właśnie muzyką :)

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Sam jestem ciekaw właśnie odebrałem paczkę w pracy.

Poprzeczką jest wysoko zawieszona po Nad by muda i boję się co z tego wyjdzie

Bo Nad od Mudy jest wzmacniaczem fenomenalny co zresztą nowy nabywca Kejup potwierdza

Edytowane przez venom200
Gość rydz

(Konto usunięte)

I już są kolejne nic nie wnoszące posty

To oprócz venoma twoja zasługa .

Dobrze wiesz że spełniasz / wykonujesz właśnie obietnice dane przez ciebie pewnej osobie .

Przynajmniej powinno być ci wstyd za to co robisz , nie masz za grosz honoru .

Edytowane przez rydz

Jedyną moją zasługą jest fakt, że posiadam KEF-y podłączone do modyfikowanego NAD C 320BEE. Jeżeli moim wstydem ma być słuchanie muzyki na tym zestawie, to mogę wstydzić się codziennie. I nic ponadto kolego :)

Venom cieszę się, że zakup okazał się krokiem w przód. Teraz masz możliwość dopasowania dźwięku do swoich preferencji poprzez zabawę z lampami. To ma swój urok :-) Najważniejsze to cieszyć się z tego co się posiada. Ja jestem mega zadowolony jako nowy właściciel Nada, teraz czeka mnie jeszcze dopieszczenie innych detali, większych i mniejszych i królik złapany za kulasy :-) Życzę tego samego wszystkim którzy poszukują swej audio nirwany! Jeszcze raz gratki i nie zaśmiecam już wątku.

Pozdro!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.