Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

witam przymierzam się do zakupu kolumn ,budżet to 6000 .biorę pod uwagę monitory harpii graffiti i najmniejsze podłogówki pastel . muzyka jakiej słucham to głównie rock .proszę o podpowiedź jaki zestaw byłby najlepszy .w okolicy w której mieszkam nie mam możliwości odsłuchu i porównania ,

witam przymierzam się do zakupu kolumn ,budżet to 6000 .biorę pod uwagę monitory harpii graffiti i najmniejsze podłogówki pastel . muzyka jakiej słucham to głównie rock .proszę o podpowiedź jaki zestaw byłby najlepszy .w okolicy w której mieszkam nie mam możliwości odsłuchu i porównania ,

Harpia garffiti jest sensownym wyborem. Słuchałem ich w zestawie z ampl arcam i dac i grało to świetnie.

Z czym to u Ciebie ma grać i na jakim metrażu ?

metraż to 20m a wzmacniacz NAD C356BEE DAC2

Harpia garffiti jest sensownym wyborem. Słuchałem ich w zestawie z ampl arcam i dac i grało to świetnie.

dlaczego sensownym wyborem ,możesz to uzasadnić .słyszałeś może pastele ?

Edytowane przez gość

Zapraszam na priv w razie pytań.

Kup kolumny od tadeo rozwiążesz 2 problemy jednocześnie.

Marcusy w "ogłoszeniach" ,jutro wrzucę foty bo muszę je rozpakować .

Znajomy miał brać i przygotowałem mu je do transportu bo nie mam oryginalnych pudeł ale ze względu na sytuację rodzinną musiał zrezygnować .

Tak na szybko wrzucam zdjęcie poglądowe jak by się ktoś pytał o kolor .

Tak to u mnie wyglądało parę lat temu ,ze sprzętów na zdjęciu ostały się jeszcze tylko te Marcusy .

Grały by dalej w drugim systemie z lampowym 2A3 ale niestety muszę obecnie ograniczyć się trochę sprzętowo .post-11343-0-72700400-1485690434_thumb.jpg

Od trzech lat moim wiodącym systemem jest wzmacniacz mocy OTL Pana Dubiela i kolumny Altec 604 .

Marcusy "marnowały" się w KD :-) ,chociaż gdy się weżmie pod uwagę ,że nie oglądam praktycznie filmów fabularnych tylko koncerty muzyczne

z proja Epson 6100 + ekran 102 cale to też trochę zmienia postać rzeczy .post-11343-0-83595900-1485692595_thumb.jpg

Od trzech lat moim wiodącym systemem jest wzmacniacz mocy OTL Pana Dubiela i kolumny Altec 604 .

Marcusy "marnowały" się w KD :-) ,chociaż gdy się weżmie pod uwagę ,że nie oglądam praktycznie filmów fabularnych tylko koncerty muzyczne

z proja Epson 6100 + ekran 102 cale to też trochę zmienia postać rzeczy .post-11343-0-83595900-1485692595_thumb.jpg

Wiem co masz na myśli, ja ciągle mam Graffiti SE, które świetnie brzmią głównie z brytyjską elektroniką tranzystorową (temat był wcześniej wałkowany). W międzyczasie zmieniłem jednak elektronikę i teraz na tapecie są szerokopasmowce w backloaded horn - słucham rożnych i w tę stronę chyba pójdę, więc Graffiti wiszą na Allegro. Ludzie piszą że kupią za 2-2,5k - niestety za taką cenę Harpii się nie kupi, to troszkę wyższa półka. Czasem jeszcze je podłączam do Sugdena i ciągle potrafią zaskoczyć :-)

@tadeo, @kvist

Jako droga rozwoju wrzućcie foto tych kolumn Altec i BLH szerokopasmowca. Mając wgląd w tak odmienną alternatywę ktoś może łatwiej przypisać do jakiejś skali główne cechy i charakter przekazu.

>kvist wiem jak brzmią Graffiti bo mam ale te bez SE :-) ,będą musiały one u mnie teraz zastąpić Marcusy jak fronty w KD a niestety nie będzie to takie łatwe .

Ten mój lampowiec Dubiela 2A3 SE też niestety na sprzedaż .

Parę zdjęć dla zainteresowanych .

Ładne. Trzeba przyznać, że to niesamowita okazja. Raz, że używane trafiają się raz na kilka lat a dwa, że bardzo mało za nie chcesz.

Dziwie się, że jeszcze ich nikt Tobie nie zabrał. Sam bym je wziął do kolekcji, gdyby nie fakt że aktualnie mam 5 par kolumn w domu i trzymam miejsce na Dobermanny, jeśli jakimś cudem by się pojawiły. Choć przyznam, że mimo to Twoja oferta korci , muszę jeszcze pomyśleć.. :)

Piękne kolumny, niezwykle pieczołowicie wykonane z niebanalnym projektem plastycznym i unikatowym połączeniem kolorystycznym. Też się dziwię, że ich jeszcze nikt nie kupił. Czy były wersje z wyfrezowaniem na głośniki?

Gdybym nie miał w domu 5 par innych już by były moje.

Brak podfrezowania na większe przetworniki wynika ze ścisłych uwarunkowań projektowych a te z precyzyjnie i zgodnie z prawami fizyki wykonanych obliczeń, jak i późniejszych pomiarów w determinacji realizacji co najmniej trzech celów: 1- spójności czasowej, 2- możliwie najmniejszych zniekształceń i 3- możliwie konsekwentnego wyrównania tonalnego. Miłośnicy cenią kolumny Harpia, m.in. za to, że producent bezmyślnie ich nie upiększa kosztem jakości brzmienia trzymając się konsekwentnie projektu i pomiarów by dźwięk pozostawał a'priori.

Wracając do podfrezów, tweeter musiałby pójść głębiej za dodatkową wkładkę - która dla tegoż tweetera nie byłaby taka oczywista by nie generować dyfrakcji. Przeprojektowana musiałaby też zostać cała obudowa i widocznie producent w fazie tworzenia modelu nie znalazł sensownego rozwiązania, które byłoby satysfakcjonujące.

Cechy mechaniczno soniczne nowych przetworników SB Acoustics użytych w najnowszej, trzeciej odsłonie Marcus (MkIII) pozwoliły producentowi bez większego problemu uzyskać także korzyści wizualne w postaci upragnionych przez wielu podfrezów, co w efekcie licuje kosze przetworników z płaszczyzną ścianki frontowej. Ale to przyszło za darmo, gdyż głównym zamierzeniem producenta było oczywiście uzyskanie jeszcze niższego poziomu zniekształceń, które już i tak są imponująco niskie w poprzednich modelach. Dźwięk pozostał a'priori.

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-harpia-acoustics_60367.html/page__view__findpost__p__3846488

Edytowane przez pit80

Jestem ciekaw opinii , czy ktoś się wypowie ?

Główne cechy charakterystyczne brzmienia znajdziesz w klubowych, historycznych wpisach. Dla sprecyzowania obrazu dodaj może jeszcze w miarę popularny i dobrze Tobie znany punkt odniesienia. Jeśli ktoś będzie go również dobrze znał to pewnie się wypowie.

Na koniec oczywiste: opinie to tylko punkt zaczepny i nie zastąpią osobistego odsłuchu, tym bardziej we własnym domu.

Kolega @Szymon1 nie bedzie juz wzbogacał wątku swymi celnymi ripostami.

Ban mu się oczywiście należał za poprzednie dokonania w wątku ale tym razem było widać, że się bardzo starał nie podpaść i jego ostatni post można było zostawić :)

Ładne , piękne to sprawa gustu , ale tak naprawdę jak grają ?

Jestem ciekaw opinii , czy ktoś się wypowie ?

Grają zdecydowanie lepiej niż wyglądają, ja akurat miałem opory (rzecz gustu), ale dźwięk jest nieprawdopodobny w tej cenie. Tylko trzeba odpowiednio dobrać resztę toru. Kolumny są bardzo czułe na każdą zmianę w torze i to co pisał Pacuła, są bezkompromisowe i jeżeli masz słaby system to tak samo zagrają, zdecydowanie zasługują na klocki warte dużo więcej niż wynosi cena kolumna - taki paradoks. Ale spokojnie na forum można znaleźć dużo cennych informacji odnośnie i tańszych wzmacniaczy z którymi pięknie współpracuje.

Pit80, świetnie napisane.

Tadeo, chyba mam kupca na Twoje paczki, dziś będzie u mnie i znając życie stanie się kolejnym klubowiczem.

Tadeo, chyba mam kupca na Twoje paczki, dziś będzie u mnie i znając życie stanie się kolejnym klubowiczem.

Łojj, daj mi proszę jeszcze chwilę do namysłu i nikomu ich nie pokazuj :) Myślę że pojutrze wieczorem wypowiem się ostatecznie...

Mam jeszcze jeden niewykończony pokój.. może tam wstawię kolejny system :)

Łojj, daj mi proszę jeszcze chwilę do namysłu i nikomu ich nie pokazuj :) Myślę że pojutrze wieczorem wypowiem się ostatecznie...

Mam jeszcze jeden niewykończony pokój.. może tam wstawię kolejny system :)

Niestety za późno, już wczoraj dzwoniłem do znajomego jak tylko zobaczyłem ofertę. Pit80, nie bądź takim samolubem daj też innym cieszyć się dobrym dźwiękiem za grosze :)

Hehe, kto pierwszy ten lepsiejszy ;-)

Fakt, że te Marcusy fajne... i najważniejsze, że z pewnego źródła czyli od kolegi z forum.

Wiem że zaraz będę skarcony , bo to przecież klub Harpii Acoustics , ale podchodziłem właśnie do takich Marcusów pewnie z pięć razy z różną elektroniką i powiem jedno , to jest kompletnie nie moja bajka , nie mój dźwięk .

Jedynie ciężkie brzmienie na nich w miarę dobrze wychodziło , które jest przeważnie słabo zrealizowane.

Do plusów zaliczył bym jeszcze dość dobrą dynamikę , pewnie dzięki wysokiej skuteczności tych kolumn.

Wiem że zaraz będę skarcony , bo to przecież klub Harpii Acoustics..................

Jesli to nie Twoja bajka to po cholerę piszesz to w klubie miłosników i to jak sam podajesz całkowicie majac tego świadomość?

Taka opinie mozesz swobodnie wyrazic w dowolnym watku o tej tematyce, ale nie w klubie miłośników!

Wiem że zaraz będę skarcony , bo to przecież klub Harpii Acoustics..................

Jesli to nie Twoja bajka to po cholerę piszesz to w klubie miłosników i to jak sam podajesz całkowicie majac tego świadomość?

Taka opinie mozesz swobodnie wyrazic w dowolnym watku o tej tematyce, ale nie w klubie miłośników!

A nie przyszło ci do głowy żeby koledze pomóc tu w klubie jeśli robi jakieś błędy w konfiguracji ?

A nie przyszło ci do głowy żeby koledze pomóc tu w klubie jeśli robi jakieś błędy w konfiguracji ?

Jako moderatorowi nie przyszło mi nic takiego do głowy. A powinno?

No chyba, że zaliczyłes mnie do członków tego klubu???

Nie, jako moderator nie udzielam porad w wątkach merytorycznych.

Udzielam porad moderatorskich.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.