Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Niebywała jest ludzka wyobraźnia oparta na religijnym lęku, piętnowanym od tysiąc leci.

Ciekawe że w dobie XXI i rozwoju nauk ktoś to może wziąć za dobrą monetę.

itd itd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fakt tych przeinaczeń ŚJ nie można poważnie brać.

Ukryta Zawartość

"Wymierzy On zapłatę tym, którzy nie chcą uznać Boga i nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa. Poniosą oni karę wiecznego odrzucenia od oblicza Pana i od Jego potężnego majestatu w dniu, w którym przyjdzie, aby być uwielbiony w swoich świętych i podziwiany przez wszystkich wierzących w Niego.” (2 Tes 1,6-10).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Niebywała jest ludzka wyobraźnia oparta na religijnym lęku, piętnowanym od tysiąc leci.

Ciekawe że w dobie XXI i rozwoju nauk ktoś to może wziąć za dobrą monetę.

itd itd

Ukryta Zawartość

Co za głupoty i przekłamania. Cytaty z linku:

"Według tego opisu Szatan i demony to wierni współpracownicy Boga." - tylko ignorant może napisać coś takiego. Albo manipulator.

"Praktycznie Biblia nie używa słowa piekło. Owszem, w polskich przekładach jest kilka miejsc, z których wynikałoby, że coś takiego istnieje i słowo piekło jest rzeczywiście używane.

Tak się składa, że zdecydowana większość przekładów Biblii jest dokonywana przez księży. Każdy uczciwy tłumacz doskonale rozumie trzy słowa oryginalnych tekstów, które są błędnie tłumaczone w polskich przekładach Słowa Bożego na piekło." - kluczowe jest słowo praktycznie. Kolejna manipulacja. Wcześniej w tym wątku podawałem konkretne cytaty mówiące na temat piekła. Explicite.

"W większości przekładów polskich Biblii słowo greckie - Tartar występuje zaledwie jeden raz.

2 Piotra 2:4 Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał [ich] do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd

Nawet w tym przypadku Piotr użył tego słowa w odniesieniu do 'ciemnych lochów', w których zbuntowane demony przebywają czekając na sąd. Czyli nadal nie mamy ani jednego tekstu biblijnego, który wskazywałby na istnieje wiecznotrwałego miejsca kaźni, w którym pod nadzorem demonów oraz Szatana dusze, albo raczej specjalne, nieśmiertelne ciała przygotowane przez miłosiernego Boga tylko po to, aby torturować na wieki grzeszników. Cały ten piekielny teatr pseudochrześcijański jest właśnie tym - pseudochrześcijańskim kłamliwym teatrem, nie mającym uzasadnienia biblijnego oraz pozbawionego jakiejkolwiek logiki." - autor tego cytatu zarzucający brak logiki sam się jej brakiem popisuje. Podstawowe pytanie: jak osoba pokroju Rambo i innych ateistów, deklarująca niewiarę w Boga ma trafić do nieba skoro w nie nie wierzy?! Wbrew swojej woli?! Człowiek, każdy jeden (!), jest WOLNY.

"Isus nie miał najmniejszych intencji, aby nas straszyć

wiecznym piekłem i nigdy nie użył słowa Tartar." - i jeszcze new ageowa nowomowa.

"Z powyższego wersetu wynika kilka ważnych rzeczy. Szatan przed zrzuceniem na ziemie był obecny w niebie, gdzie oskarżał wielu bogobojnych ludzi. Razem z nim przebywała jego horda demonów. Tak więc nie byli oni w piekle tylko w niebie." - kolejny dowód "kompetencji i wiedzy" autora. Kolumb jeden... Szatan był aniołem. W niebie. Zanim zbuntował się przeciw Bogu. Dopiero potem został strącony do piekieł i stał się demonem. W tej kolejności, nie odwrotnej.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

No szkoda czasu..

Każdy człowiek rodzi się równy i wolny, a przeświadczeń o zjawiskach "życia" pośmiertnego nie zliczymy.

Ukryta Zawartość

odstawowe pytanie: jak osoba pokroju Rambo i innych ateistów, deklarująca niewiarę w Boga ma trafić do nieba skoro w nie nie wierzy

Ja wierze tylko w jednego boga mniej niż katolicy.

Ukryta Zawartość

Pomogę Ci Maju bo korzystanie z dobrodziejstw i wynalazków ateistów.....

Dziękuję serdeczne, choć przypisywanie zdobyczy naukowych i postępu tylko ateistom to nadużycie.

Do kogo ty się pomodlisz by ustrzegł Ciebie od wklejania kolejnych bzdur.... świętych strzegących od manipulowania zdaje się nie ma. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

świętych strzegących od manipulowania zdaje się nie ma. ;)

Faktycznie jest wakat, kościół powinien się natychmiast tym zająć, wszak zapotrzebowanie ogromne. Może wśród tego tabunu koreańskich świętych ostatnio wyprodukowanych przez Francesco będą jacyś informatycy? :-)))

Włodek.

i jeszcze mały, tyci tyci dowód że piekło jest i było na ziemi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

"Zaczął nasłuchiwać - w pobliżu płakała jakaś dziewczynka. Diabełek postanowił ją namówić, by oddała mu duszę. Podszedł do niej. - Jesteś taka smutna. W zamian za twoją duszyczkę obdarzę cię wszystkim, co zechcesz - tak zaczyna się kuszenie diabła, które pojawia się na podręczniku dla sześcioklasistów. Autorem jest GWO - Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawowe pytanie: jak osoba pokroju Rambo i innych ateistów, deklarująca niewiarę w Boga ma trafić do nieba skoro w nie nie wierzy?! Wbrew swojej woli?! Człowiek, każdy jeden (!), jest WOLNY.

„I się wywyższę, i uświęcę, i dam się poznać na oczach wielu narodów; i będą musieli poznać, że ja jestem Bogiem ” (Eze 38:23)

Piotr

• 1 miesiąc później...

„I się wywyższę, i uświęcę, i dam się poznać na oczach wielu narodów; i będą musieli poznać, że ja jestem Bogiem ” (Eze 38:23)

Tyle, że to nijak nie odpowiada na postawione przeze mnie pytanie. Mogą być niewierzący zmuszeni poznać, że Bóg jest Bogiem, ale nie znaczy to, że pójdą do nieba.

Christina Krusi:

usłyszałam, że nie można brać bożych pieniędzy na odszkodowania dla ofiar pedofilii

Ktoś z Was zna taką walutę.? boży pieniądz..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc finansowa zawsze mile widziana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle, że to nijak nie odpowiada na postawione przeze mnie pytanie. Mogą być niewierzący zmuszeni poznać, że Bóg jest Bogiem, ale nie znaczy to, że pójdą do nieba.

Warto sobie zadać pytanie , dlaczego nie wierzą w Boga ?

Nikt nie rodzi się ateistą lub teista.

I oczywiście jesteśmy ludźmi wolnymi

Piotr

Na szczęście żadna religia nie zawlaszczy nam Nieba (Boga), a jutro skoro świt, słońce znów wzejdzie dla dobrych i złych , dla Żydów i Katolików , wierzących i teistow.

Piotr

100% katolików i agnostyków umiera !

Nikt z nas-ludzi nie ma patentu na nieśmiertelność ,to domena Tego , który stworzył świadome życia Życie , jesteś jego (życia) ukoronowaniem

Tylko jeden może być prawdziwy Bóg/Absolut/Zyciodawca.

100% katolików i agnostyków umiera !

Aby niepotrzebnie lub nawet i potrzebnie nie brnac w dalsze dywagacje , dopóki nie odkryjemy , jak z materii /energii wyłoniła się samoświadomość , dopóty będzie miejsce dla Boga/Absolutu

Piotr

Aby niepotrzebnie lub nawet i potrzebnie nie brnac w dalsze dywagacje , dopóki nie odkryjemy , jak z materii /energii wyłoniła się samoświadomość , dopóty będzie miejsce dla Boga/Absolutu

Odwrotnie.

Dopóki nie odkryjemy Boga/Absolutu, dopóty będzie miejsce na jego nieistnienie. Czyli zawsze.

Odwrotnie.

Dopóki nie odkryjemy Boga/Absolutu, dopóty będzie miejsce na jego nieistnienie. Czyli zawsze.

Sam Absolut świadczy za tym, że Bóg bardziej jest niż nie jest. Tylko problemem jest nasz definicja Boga. W każdej kulturze inna. Najbliższa nam jest do tego stopnia spersonalizowana, że wytłumaczenie zjawisk jakie na chwilę obecną udaje nam się rozpoznać, za pomocą takiego szablonu Boga jest niemożliwe.

W.

Odwrotnie.

To , że nie możemy odkryć Boga nie oznacza , iż go nie ma.

Nadto, nadal bez odpowiedzi pozostaje pytanie , jak z materii nieożywionej powstała samoświadomość homo sapiens, (ten duch zaklety w materii , który pyta o początki swego zaistnienia)

Nie potrafimy znaleźć odpowiedzi na powstanie ludzkiej samoświadomości z energii/materii, a z taką łatwością przychodzi nam usmiercanie Praprzyczyny budulca świadomości (i zapewne programu) bez którego/których nic by nie powstało, co powstało, łącznie ze samoświadomością .

Piotr

To nie ma nic do rzeczy.

Nie potrafimy odpowiedzieć jeszcze na cały szereg pytań. Nic z tego nie wynika.

To nie ateizm lub teizm Cię wybrał , lecz Ty dokonałeś wyboru.

Tak..?

"Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje." (J 15: 16)

Nadto, nadal bez odpowiedzi pozostaje pytanie , jak z materii nieożywionej powstała samoświadomość homo sapiens, (ten duch zaklety w materii , który pyta o początki swego zaistnienia)

Nie potrafimy znaleźć odpowiedzi na powstanie ludzkiej samoświadomości z energii/materii, a z taką łatwością przychodzi nam usmiercanie Praprzyczyny budulca świadomości (i zapewne programu) bez którego/których nic by nie powstało, co powstało, łącznie ze samoświadomością .

Niektórzy twierdzą, że pojęcie Boga i religii jest wynikiem powstania samoświadomości - nie odwrotnie.

Tak..?

"Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje." (J 15: 16)

Jego nie przeszkolili, zeby w tym kontekście używać _tego_ cytatu :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

To nie ma nic do rzeczy.

Nie potrafimy odpowiedzieć jeszcze na cały szereg pytań. Nic z tego nie wynika.

Przeciwnie , świadczy to o naszej niewiedzy i postuluje więcej pokory .

Tak..?

Cóż , jak zapewne doskonale wiesz Jezus Chrystus oddał swe życie za wszystkich ludzi , wybrał nie tylko apostołów , Żydów , ale również i pogan , oczywiście nie wszyscy skorzystali (np. Judasz ) z Jego zaproszenia .

i cytuję :

1 List do Tymoteusza

2.gif1 Zalecam więc przede wszystkim, by prośby, modlitwy, wspólne błagania, dziękczynienia odprawiane były za wszystkich ludzi: 2 za królów i za wszystkich sprawujących władze, abyśmy mogli prowadzić życie ciche i spokojne z całą pobożnością i godnością. 3Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego , Boga , 4 który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.

5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, 6który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. 7 Ze względu na nie ja zostałem ustanowiony głosicielem i apostołem - mówię prawdę, nie kłamię - nauczycielem pogan we wierze i prawdzie.

Niektórzy twierdzą, że pojęcie Boga i religii jest wynikiem powstania samoświadomości - nie odwrotnie.

Toż to oczywista oczywistość .

Ba , nawet ateizm potrzebuje samoświadomości !

Jego nie przeszkolili, zeby w tym kontekście używać _tego_ cytatu :)

c.d . cytatu , z którego jak mniemam Cię przeszkolili :

" Chcę więc, by mężczyźni modlili się na każdym miejscu, podnosząc ręce czyste, bez gniewu i sporu."

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.