Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowy na forum. Posiadam atolla in200, do którego chciałbym dobrać kolumny (monitory lub nieduże podłogówki). Pomieszczenie niecałe 16m2. Interesuje mnie brzmienie z dobrze dociążonym dołem, wyraźną i nasyconą emocjami średnicą, z niekrzykliwą górą. Chciałbym na to wydać 3000, maks 4000 zł, za nowe lub używane. Jakich kolumn warto byłoby posłuchać?

A na co przeszedles?

Tak jak w stopce ... na Devialeta.

Rafał w stopce masz na co przeszedł ;)

Devialet

a taki kiedyś porządny byl ten nasz Pantaleon ;)

hehehehe... ja pierdzielę, ale rasistowskie wycieczki :) :)

z drugiej strony mogłem się spodziewać (cud, że dopiero teraz)

No tak, swietny pomysl z tym odsluchem w Audio Forte ale mnie tam na 100% nie wpuszcza, heh.

???... Twoja fotka znalazła się na tablicy "Tych klientów nie obsługujemy ?? :) :)

coś Ty tam nawyrabiał??

Lubię sobie pogrywać ... 

Witam,

jestem nowy na forum. Posiadam atolla in200, do którego chciałbym dobrać kolumny (monitory lub nieduże podłogówki). Pomieszczenie niecałe 16m2. Interesuje mnie brzmienie z dobrze dociążonym dołem, wyraźną i nasyconą emocjami średnicą, z niekrzykliwą górą. Chciałbym na to wydać 3000, maks 4000 zł, za nowe lub używane. Jakich kolumn warto byłoby posłuchać?

Brzmienie które opisujesz dostaniesz ze Spendora A5 lub A5R. Są to małe podłogówki grające dużym dźwiękiem. Znajdziesz używki za mniej niż 4000. Pamiętaj jedynie o dobrze dopasowanych kablach, kiedyś usłyszałem od doświadczonego audiofila, że kable głośnikowe wraz z kolumnami powinny tworzyć jeden instrument, trudno się z tym nie zgodzić.

Brzmienie które opisujesz dostaniesz ze Spendora A5 lub A5R. Są to małe podłogówki grające dużym dźwiękiem. Znajdziesz używki za mniej niż 4000. Pamiętaj jedynie o dobrze dopasowanych kablach, kiedyś usłyszałem od doświadczonego audiofila, że kable głośnikowe wraz z kolumnami powinny tworzyć jeden instrument, trudno się z tym nie zgodzić.

Dziękuję za odpowiedź. Trochę poczytałem o tych spendorach i zapowiadają się ciekawie. Czy słuchałeś ich właśnie z atollem in200? Kable mam na razie melodika purple rain, nie wiem czy by pasowały.

Będę wdzięczny za jeszcze jakieś inne propozycje kolumn. Kiedyś byłem napalony na studio 16 hertz canto grand. Czy ktoś z Was próbował ich z atollem?

Meloman w cenie Canto Grand masz YB Audio model Bise. Cena/jakosc raczej nie podlega dyskusji wiadomo na czyja korzysc no ale namawiam na osobiste sprawdzenie jednych i drugich i podzielenie sie swoimi wrazeniami na forum.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Rafał, mógłbyś trochę szerzej opisać połączenie BMN S3 z atollem?

Adam, YB Audio Bise nowych raczej nie kupię, już trochę za drogo, canto grandy zdarzają się używane i są wtedy w budżecie. No ale posłuchać pewnie warto, może zdarzy się okazja.

Spendorów też mógłbym posłuchać, ale chyba tylko tych nowych. Czy pomiędzy serią 5 i 6 jest duża różnica?

Edytowane przez meloman_123

U mnie IN200 zagrał bardzo dobrze z BMN. Cenie ten piecyk. Jeden z nie wielu fajnych do których nie można się doczepic. Było wszystko co trzeba. Dynamika, uderzenie, dobre wypelnienie na basie. Wszystkie pasma równe. Mój obecny wzmacniacz gra podobnie, tylko lepiej. Ale ma podobny charakter. Wypozycz sobie S3. To nic nie kosztuje, najwyżej odeslesz.

?👈

Dziękuję za odpowiedź. Trochę poczytałem o tych spendorach i zapowiadają się ciekawie. Czy słuchałeś ich właśnie z atollem in200? Kable mam na razie melodika purple rain, nie wiem czy by pasowały.

Będę wdzięczny za jeszcze jakieś inne propozycje kolumn. Kiedyś byłem napalony na studio 16 hertz canto grand. Czy ktoś z Was próbował ich z atollem?

Tak się składa, że Canto Grand w wersji Premium przerabiałem nieco ponad rok temu. Kupiłem je w ciemno skuszony pozytywnymi opiniami i po 2 miesiącach sprzedałem. Nic mi się w tych kolumnach nie podobało, niczym mnie do siebie nie przekonały. Nie wiem, może po prostu nie zgrały się z AM200? Po zamianie na Spendora A5 wróciła przyjemność ze słuchania muzyki.

Witam wszytskich klubowiczów !

Jako polski dystrybutor przyłączamy się do klubu. Postaramy podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale jako że nie jestesmy nieomylni i nie jetesmy w stanie "na własne uszy" odsłuchać elektroniki Atoll'a we wszytskich kombinacjach głosniki / okablowanie jestesmy więc otwarci na pytania i opinie klubowiczów.

Pojawił się watek o najbardziej odpowiednie głośniki - w naszym salonie najczęściej (i najlepiej) sprawdza się połączenie z Audio Academy Phoebe III / Hyperion IV lub z kolumnami Totem (niestety jesli chodzi o tę drugą markę pozostały nam tylko końcówki serii). Jakiś czas temu powodzeniem cieszyły się też głośniki Monitor Audio z serii Rx...

Dzien dobry. Proszę o kilka słów komentarza na temat nowej serii Signature. Interesuje mnie głównie PR300 z nowej serii ;) wraz z dac na chip akm.

Canto Grand to bardzo wyrazny wlasny charakter albo podejdzie albo odrzuci. Jezeli ktos lubi dluuuugie wybrzmienia bedzie w niebie, jezeli woli brzmienie bez przerysowania, bardziej zwarte, konturowe, dynamiczne, bez podgrzewania to odbije sie od Canto Grand momentalnie. Na pewno nie sa to uniwersalne czy rockowe paczki. Cieplo, miekkosc i dla mnie przesadnie dlugie wybrzmienia, tak odebralem Canto Grand. Taka odmiana brzmienia Dynaudio, lubisz Dynie, polubisz Canto, odrzucaja Cie Dynie, Canto tez nie podejda. Dla mnie byly cieplejsze od moich Dynek i za dlugasnie wybrzmiewala w nich gora, reszta bez wiekszych roznic, co dziwne paczki duze a zejscie na basie praktycznie takie same jak w X14 a do tego nieznacznie wolniejsze na basie od malych Dynek. Glosniki raczej pod piece Exposure, moim zdaniem.

Hmm... generalnie szukam ciepłych paczek, ale chciałbym też mieć zdrową dynamikę i ładne zejście na basie, więc jednak nie będą dla mnie. Dzięki za wpis.

Odpuszczę sobie te grandy

Canto Grand to kolumny lubiące raczej lampkę, Signature mają więcej góry - standardowe są ciemniejsze. To dobrze zrobiony i dobry sprzęt - trzeba do nich tylko dopasować elektronikę.

Canto Grand to kolumny lubiące raczej lampkę, Signature mają więcej góry - standardowe są ciemniejsze. To dobrze zrobiony i dobry sprzęt - trzeba do nich tylko dopasować elektronikę.

Pewnie masz rację, ale ja szukam kolumn po ten konkretny wzmacniacz. Już go nie będę wymieniał, bo ta zabawa z szukaniem nigdy się nie skończy.

Ja miałem CG z Atollem IN100SE i było to dobre połączenie. Oczywiście można lepiej, ale biorąc pod uwagę cenę IN100SE dawał radę. Bas mocny sprężysty, barwna średnica i góra nie ostra, gładka. Pod IN200 myślę, że lepiej by się sprawdziła wersja Premium , ale wersji podstawowej bym nie skreślał. Posłuchaj jak będziesz miał okazję i nie odrzucaj kolumn tylko dlatego, że komuś się nie spodobały. Gusta są różne.

ale chciałbym też mieć zdrową dynamikę i ładne zejście na basie, więc jednak nie będą dla mnie. Dzięki za wpis.

Canto Grand mają dobrą dynamikę. Zawstydzają siłą basu nie jedną podłogówkę. Bas jest odpowiednio dociążony. Szybkość dobra, na pewno znajdą się szybsze kolumny , ale też może być to kosztem masy i wypełniania. Wiadomo takiego zejścia jak z podłogówki nie będzie bo to przecież monitor.

Z małych podłogowych możesz sprawdzić chwalone u nas na forum BMN, Audio Academy.

Witam wszystkich forumowiczów

Jestem nowym forumowiczem, bardzo zadowolonym z kupionego 2 tygodnie temu Atoll In100se. Gra z podłączonymi Focalami Aria 906, tuner Micromegi i DAC Nostromo 5h. No i teraz nadszedł czas na wymianę DAC - celuję w Atolla (wszystko bedzie francuskie - może się zgra ;) i przynajmniej 1 pilot wszystko obsłuży.

I tu potrzebuję porady - który model DAC wybrać? Sprzęt stoi w malej pracowni, tak ze 15-16m2, akustyka raczej średnia, słucham głownie klasyki, jazz lub czegoś spokojnego - tylko streaming z Tidal i Idagio. Bardzo ważny jest wzmacniacz słuchawkowy, połowę czasu spędzam w słuchawkach (Sennheiser HD650). Preferuję miękkie, przestrzenne brzmienie.

Opcje są 3: 1. DAC100se + wzmacniacz słuchawkowy (jaki?) 2. Atoll HD120 3. Atoll DAC200 - to byłoby pójście na całość i nie wiem czy usłyszę rożnicę, a jak usłyszę czy nie będzie nazbyt "analitycznie". Raczej mam małą szanse na wcześniejszy odsłuch. Macie jakieś doświadczenia z wyżej wymienionym?

Na Twoim miejscu wziąłbym DAC-a który ma "godne" pre w sobie, żeby minąć to "coś" co robi za preamp w in 100 se i tak psuje brzmienie tego wzmaka. Jak Atoll DAC 200 ma wbudowane pre to sprawdziłbym to urządzenie. cyt.: "Mała szansa na wcześniejszy odsłuch..." - bez wcześniejszego odsłuchu wybór na 99% będzie utopioną kasą...

ps. Przez pierwsze dwa tygodnie od nabycia wielu jest zadowolonych z in 100 se, refleksja dopiero nadejdzie...stąd pomysł na to aby DAC miał wbudowany przedwzmacniacz.

Edytowane przez Adam 38

Owszem, coś to forum nie przepada za mną - począwszy od problemów po rejestracji do 16 godzinnego oczekiwania na pojawienie się posta. Nawet nie mialem szansy nabroić.

Dzięki za odpowiedź. Nie jestem specjalnie wybredny, przez prawie 20 lat towarzyszył mi Creek 4330 z Tannoy M2 i mam nadzieję że Atoll wytrzyma podobnie, chociaż... ;)

Czyli z oferty Atoll zostaje HD120 i DAC200. Nie ukrywam że ten drugi trochę drogo. Może niepotrzebnie upieram się przy Atollu? Co byście polecili w budżecie max. 7000 do kompletu z In100se (wzmacniacz słuchawkowy oczywiście w cenie)?

Poprawia sie jakosc brzmienia? I nie dotyczy to tylko modelu in 100se, bo temu z uwagi na cene zakupu (nie katalogowa) mozna to jeszcze wybaczyc, chociaz i w jego cenie mozna wyraznie lepiej (Dayens Menuetto czy Rega elex -r).

Trzeba tylko bardzo uważać żeby 100 nie spalić jak będzie używany jako końcówka mocy. Czyli zalecana aplikacja wysokoefektywne kolumny i nie przekraczanie średniego poziomu głośności. Wtedy jest szansa że będzie bezpiecznie

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.