Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB LINEAR AUDIO RESEARCH

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie napisać kilka zdań na temat nowej hybrydy IA-200....

Leszku, świetnie napisane ! Cieszę się, że mnie słuch nie myli i nasze spostrzeżenia się niejako zgadzają.

Spokojnie, powstaję już kolejny egzemplarz, także kolejni zainteresowani nie będą musieli długo czekać ;)

Leszku, świetnie napisane !

Dziękuję za dobre słowo.

Cieszę się, że mnie słuch nie myli i nasze spostrzeżenia się niejako zgadzają.

I to nie jesteśmy osamotnieni. Mój kolega, który był u mnie posłuchać, gdy spytałem go czy może dać lepsze kable powiedział: a po co?

I to nie jesteśmy osamotnieni. Mój kolega, który był u mnie posłuchać, gdy spytałem go czy może dać lepsze kable powiedział: a po co?

Tzn. że dogoniłeś króliczka ? :)

Tzn. że dogoniłeś króliczka ? :)

Pewnie można by na tym zakończyć ....ale wiesz jak jest. Właśnie zamówiłem do niego bezpiecznik Padis :-)

No bo jeśli można lepiej - to czemu nie?

Pewnie można by na tym zakończyć ....ale wiesz jak jest. Właśnie zamówiłem do niego bezpiecznik Padis :-)

No bo jeśli można lepiej - to czemu nie?

Niestety wiem jak jest ;)

Dobrze, że ta zabawa ciągle sprawia radość.

No to chyba naprawdę wyszedł ten model Panu Czyżewskiemu. Aż mi szkoda, że mam IA-120 skoro IA-200 tak wymiata.

Nie ma czego żałować, wszystko zależy od systemu, być może różnica wcale nie będzie taka duża, jeżeli masz mało wymagające względem mocy kolumny. Zawsze można to sprawdzić wypożyczając i ewentualnie zrobić upgrade, producent daje taka możliwość, nie trzeba martwić się tym za ile sprzeda się uzywkę itp. jest to ukłon w stronę stałych klientów.

Edytowane przez zycie_to_gra

i ewentualnie zrobić upgrade, producent daje taka możliwość

Czas pokaże jak się sprawy potoczą. Na razie wymieniłem LAR-owi kolumny z Castle Knight 5 na Pylon Emerald HF i wciąż się dziwię co ten wzmacniacz potrafi. Ile nowych niuansów się pojawiło które uważałem, że są zarezerwowane dla wielokrotnie droższych konstrukcji. LAR jest wielki :)

Czas pokaże jak się sprawy potoczą. Na razie wymieniłem LAR-owi kolumny z Castle Knight 5 na Pylon Emerald HF i wciąż się dziwię co ten wzmacniacz potrafi. Ile nowych niuansów się pojawiło które uważałem, że są zarezerwowane dla wielokrotnie droższych konstrukcji. LAR jest wielki :)

Zgadza się,jest wielki. Mój lampowy teraz z Brystonami i nowym okablowaniem teraz też szaleje:)

[LAR IA-30T ] Panowie pytanie !! Lewy UV Meter się nie rusza, mimo że oba wychylają się nieznacznie, to dziś lewy wcale nie reaguje ! Co może być nie tak ? Oczywiście dzwięk plynie z obu kanałów, ale jeden UV Meter nie reaguje ??!

Czy coś we własnym zakresie mogę sprawdzić, mieliście tak ?

_ . . _

Chciałbym się z Wami podzielić radością, która mnie ostatnio spotkała. Otóż po zmianie pomieszczenia odsłuchowego, konkretnie przeniesienia się z całym sprzętem do pokoju/biura o powierzchni 9 m, postanowiłem dokupić do mojego IA120H jakiś zgrabny stolik audio. Oczywiście najbardziej znaną firmą jest firma na literę "R", ale mój wybór padł na kompletnie mi nieznaną firmę SAVAR System http://savar-systems.com/, konkretnie stolik o nazwie Modern F3. Mój LAR prezentuje się na tym stoliku pięknie. Nie chcę robić tu jakieś zakamuflowanej reklamy firmie SAVAR, ale naprawdę się cieszę z tego stolika, jest pięknie wykonany, ma fantastyczne zawieszenie antywibracyjne a kontakt z właścicielem firmy jest czystą przyjemnością. Dodam jeszcze, że trochę się bałem przesyłki, bo kurierzy różnie traktują przewożony towar, ale stolik był mega dokładnie zapakowany - rozpakowanie zajęło mi godzinę!!!

To tak na marginesie...

Jest LAR IA-200H? Hmmm... mój IA120H gra przecudownie i chyba nie planuję zmiany, tym bardziej, że w moim małym pokoju odsłuchowym nie potrzebuję mocniejszej maszyny :-)

Jest LAR IA-200H? Hmmm... mój IA120H gra przecudownie i chyba nie planuję zmiany, tym bardziej, że w moim małym pokoju odsłuchowym nie potrzebuję mocniejszej maszyny :-)

Zapewne nie, te dodatkowe waty mogły by poszerzyć ściany, zrobiło by sie pewnie z 11m zamiast 9, a nie wiem co na to sasiedzi ;)

Bezpieczniej zostać przy 120 !

• Redaktorzy

Zapewne nie, te dodatkowe waty mogły by poszerzyć ściany, zrobiło by sie pewnie z 11m zamiast 9, a nie wiem co na to sasiedzi ;)

Bezpieczniej zostać przy 120 !

Albo wyplułby głośniki na zewnątrz. Jednak dobrze mieć metalowe siatki ochronne ;)

(...) ale mój wybór padł na kompletnie mi nieznaną firmę SAVAR System http://savar-systems.com/, konkretnie stolik o nazwie Modern F3. Mój LAR prezentuje się na tym stoliku pięknie. Nie chcę robić tu jakieś zakamuflowanej reklamy firmie SAVAR, ale naprawdę się cieszę z tego stolika, jest pięknie wykonany, ma fantastyczne zawieszenie antywibracyjne a kontakt z właścicielem firmy jest czystą przyjemnością.(...)

Zapodaj chociaż kawałek fotki. Nie przejmuj się. Reklam i naganiactwa pełno wokół nas.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jak tylko wzmacniacz znajdzie się u mnie oczywiście napiszę o swoich spostrzeżeniach:) Będą grały dwa źródła, pliki i winyl oba ze stajni Linna. Potem mogę porobić porównania z topową elektroniką McIntosha i już wiem, że wynik nie musi być wcale jednoznaczny:)

Jak tylko wzmacniacz znajdzie się u mnie oczywiście napiszę o swoich spostrzeżeniach:) Będą grały dwa źródła, pliki i winyl oba ze stajni Linna. Potem mogę porobić porównania z topową elektroniką McIntosha i już wiem, że wynik nie musi być wcale jednoznaczny:)

Miałem okazję posłuchać produktów Linna, zarówno plikowców jak i gramofonu, bardzo zacne urządzenia. Ten dźwięk bardzo mi odpowiada, dlatego też mam u siebie Lumina A1, który brzmi tak blisko linna jak to tylko możliwe, wiadomo dlaczego, a nie ma sie tu czym chwalić. Lumin gra świetnie, ale to jak doszedl do tego dźwięku obeszło się sporym echem i kosztem Linna właściwie.

Najważniejsze jest to, że obaj producenci dobrze zgrywają się z LARem.

Pamiętam z naszych rozmów ten zestaw Maca, cieszę się, że niebawem będzie takie porównanie, bo to nie w kij dmuchał sprzet.

Super, że masz chęć opisać tu wrażenia, jakie by one nie byly z wielką chcią poczytam, bo wiem, że ucho masz dobre.

Witajcie :-)

Tak się podzielę moim skromnym zdaniem po roku używania IA 30T mk2 po upgrade do dwóch lamp w preampie . Wstawieniu modułu pilota- ALE TO BYŁA PORAŻKA -zepsuło się brzmienie -nie wiem dlaczego ? . Wstawienie potencjometru KHOZMO - mistrzostwo świata . Wymianie przewodów sygnałowych na srebro wewnątrz wzmaka , gniazda głośnikowe na WBT-0703 Cu nextgen , gniazdo IEC na Furutech FI-09G i wstawienie bezpiecznika Synergistic Research :-)

Po pierwsze - nie mam już go :-)

Skąd uśmiech ...ano stąd że przed wyjazdem pożyczyłem koledze na odsłuch i nie oddał mi go już .

Zakupił za cenę prawie nowej sztuki . Tylko moja sztuka z innymi lampami i jak pisałem zrobiłem upgrade producenta i swój własny więc sporo zaoszczędził .

Ale chłop naciskał ...dlaczego ?

Bo u niego zagrało lepiej od wzmaka ( UWAGA) Accuphase E-460 .

Dynamika porównywalna , bas troszkę, ale może to tylko .troszkę lepszy był w Accu...ale już przestrzeń , muzykalność , mikrodynamika , soprany i średnica ...tu LAR po modach CZAPKI Z GŁÓW Panie i Panowie :-)

Lampa LAR rozpieprzyła podejście mojego kolegi do drogiego sprzętu i Hi Endu ....

Accu zostaje jako drugi system odsłuchowy ...LAR sprawia ze ma banana na buzi a ja zostałem bez lampy ...

Teraz moja uwaga ...upgrade TAK ...ile można wsadzić kasy ? ...to już indywidualne podejście ale BROŃ Boże przed wsadzaniem sterowania pilota ...nie wiem o co komon ale zagrało gorzej po tym upgrdae ...dało się wyczuć

jakby ...uproszczenie dźwięku ...coś nie tak ...

Ale potencjometr KHOZMO ...to już inna bajka i inna liga ...muzykalność i delikatne poszerzenie spektrum dźwięku ...To trzeba zrobić KONIECZNIE !!!

Następnym krokiem kabel zasilający ...mój wzmak był bardzo czuły .

Wymiana bezpiecznika ...poprawa spora ( przejrzystość i dynamika ), ale trzeba przemyśleć czy chce się kilka stówek wydać za bezpiecznik który można spalić :-)

Ciekawa była wymiana przewodów sygnałowych ...na początku jakby jaśniej i mniej basu ...po jakimś czasie wyskoczyła lepsza lokalizacja instrumentów , budowanie planów i dźwięczność wysokich .

Wstawienie nowego gniazda IEC -więcej oddechu i luzu dla muzyków i bas jakby mocniejszy i niżej zszedł i ..

Na koniec wstawienie WBT gniazd głośnikowych ...zdecydowana poprawa wszystkiego ale jakby trochę jaśniej i więcej muzycznego planktonu ...

Czy warto było wsadzić dużo gotówki w ten sprzęt i ryzykować,żę coś się skopie ? ...dla mnie TAK ...a dlaczego ...

Uśmiechnięta "gęba " mojego kolegi i ...accu w "niełaskę " ...

Za tydzień dotrze do mnie wzmak Leema Tucana II ...na odsłuchy ...pożyczę mojego byłego LARA na porównanie ...ale coś mi się zdaje że skopie tyłek anglikowi .

Co do zakupu ...cóż pozostanę przy mistrzu Czyżewskim i pewnie coś zakupię :-)

Pozdrawiam i uprzedzam malkontentów ,że to tylko moje uwagi i indywidualnie wyrobione zdanie .

Acha ...Panie Czyżewski ..zrób coś Pan z tym ustawianiem biasu ...bo to jedyna kość w gardle- chętnej na zakup publiki :-)

Ps. sorry za jakoweś błędy ale mi się nie chce już poprawiać ...;-)

No to zrobiłeś bląd wstawiając potencjometr khozmo. Wstawia siè drabinkę rezystorową khozmo ;). Troszkę kosztuje ale jak siè robi bez kompromisów to bez. Ja co prawda nie robiłem pre u Pana Czyżewskiego ale to był jeden z podstawowych warunków przy zamówieniu pre.

Edytowane przez audiowit

To prawda. Kobiety są najsłabszym elementem toru audio ;)

Hahahah :) :) :)

Witajcie :-)

Tak się podzielę moim skromnym zdaniem po roku używania IA 30T mk2 .....

Samych zdolnych recenzentów mamy na tym forum ;)

Co do Khozmo, byłem chyba pierwszy który ten pomysł sprawdził i nie żałuję, bezpieczniki akurat dałem Padis/Furutech i najwięcej daje ten na wejściu, mniej te wewnątrz, choć ja bym się chyba nie podjął ślepych testów. Ciekaw jestem czy te które dałeś - Synergistic Research okażą sie lepsze. Może jest tu na forum ktoś kto to sprawdzał ?

Jeżeli chodzi o sterowanie pilotem, to kłopot jest w powtarzalności produktów Alpsa, i już nie raz zdarzyło się, że coś nie grało, niby made in Japan, a pewnie w chinach tłuką jadąc na marce. Zdarza się, że w nowych egzemplarzach potrafia dwa kanały grać na innej głośności ! Czasami trafi się sprawny i dobrze grający, ale tych wtop było już za dużo. Pamiętajmy również, że Alps jest potencjometrem logarytmicznym więc z góry ma pewne ograniczenia, mamy tu więc pewnego rodzaju kompromis cenowo/jakościowy.

Jedno mnie zastanawia - jakie lampy dałeś ostatecznie w PRE i jakiego producenta srebrne kabelki wewnątrz ?

Ja kombinowałem kiedyś z przewodami Mogami i efekt był taki, że dźwięk ulegał dociążeniu na dole i średnicy, więc zupełnie odwrotnie.

Wiadomo srebro a miedz robi różnicę, ale dzięki temu można pod siebie sprzęt dopasować ;)

Czyli najważniejszymi modami są: drabinka Khozmo oraz wymiana przedwzmacniacza na dwulampowy?

Jaki jest koszt takich zmian u producenta?

Dwie lampy w przedwzmacniaczu są standardem od kilku lat w hybrydzie i pełnej lampie.

Ceny tych zmian były kilka razy wałkowane na tym forum - przedwzmacniacz - patrz post 884, wymiana drabinki np. post 681.

Cena Khozmo - http://www.khozmo.com/, Arek to świetny gość, zniżkę dla forumowiczów ma już przygotowaną, którą drabinkę włożyć do LARa też wie, wielokrotnie z nim na ten temat rozmawiałem.

Wczoraj na testy przyszedł wzmacniacz Leema Tucana 2 .

Będę miał okazję porównać do Lar IA 30T mk2 po opisywanym powyżej upgrade .

Ciekawi mnie ta konfrontacja i jej wyniki choć to przecież tylko tranzystor .

A teraz ze spraw bieżących . W ubiegły piątek podczas wizyty u mojego znajomego który zakupił ode mnie Lampę LAR

mieliśmy okazję wymienić we wzmacniaczu ( już wygrzane) lampki mocy z KT77 GoldLion na Psvane 6CA7 .

Wnioski ...dla mnie zdecydowanie lepiej ...jeżeli idzie o barwę , muzykalność . Dużej poprawie uległa lokalizacja i przestrzeń .

Wzmacniacz dostał jakby więcej oddechu i "luzu " wokół instrumentów .

Lepszy bez wątpienia wokal . Lekko cofnięty ale naturalny .

Soprany trochę się stonowały ale nabrały słodkiego lampowego blasku .

Bas wyraźniejszy i mocniejszy , troszkę tylko spadły jego kontury ( to można nadrobić kablami ) .

Zdecydownie głębiej .

Wnioski Psvane 6CA7 to brzmienie bardziej typowo lampowe ale bez większej ilości przypadłości i wad tych konstrukcji . Cudowne.

KT 77 to to imitacja tranzystora ale tylko z odrobiną lampy ...stosunek wg mnie tak 25 % lampy / 75 % tranzystor .

Niedługo przyjdą lampy PSVANE 6CA7 wersja Gold ...znacznie droższa i ponoś wytrzymalsza . Przetestuję.

Na forach jest trochę artykułów o rzekomej wadliwości i awaryjności podstawowej wersji psvane .

Ale znam kogoś kto już jedzie 3 rok na Psvane 6ca7 i nic do tej pory się nie stało ...dalej super trzymają parametry .

Dzięki uprzejmości kolegi Łukasza (plato23) miałem okazję posłuchać u siebie w ten weekend monobloków Nazca. Łukasz okazał się być kolejnym ''równym' gościem, pozytywnym melomanem, ktory wie czego oczekuje od systemu. Bardzo pouczajaće spotkanie, mam nadzieję, że nie ostatnie ;)

Było to dla mnie o tyle ważne wydarzenie, ponieważ dzieki niemu posłuchałem w u siebie wszystkie wyprodukowane przez Pana Eugeniusza urządzenia, ich późniejsze wariacje, oraz prototypy, które nie trafiły do produkcji lub były wyprodukowane w liczbie np jednego egzemplarza. Tylko Nazca aż do wczoraj była nieodkrytym lądem, Pouczająca podróż, duże triody (211) faktycznie mają coś w sobie.

Jeszcze raz dziękuję Łukaszu za to, że zechciałeś się pofatygować do Wrocławia!

Ale znam kogoś kto już jedzie 3 rok na Psvane 6ca7 i nic do tej pory się nie stało ...dalej super trzymają parametry .

Ja u siebie miałem takie:

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?400,6ca7-z-treasure-gold

To już 3 czy 4 lata i nic się z nimi złego nie działo. Wcześniej miałem też sterujące psvane i tak samo nic złego się z nimi nie działo. Natomiast dźwiękowo zawsze psvane wygrywały, jeśli chodzi o lampy z bieżącej produkcji.

Słuchał ktoś z szanownych kolegów wzmacniaczy LAR-a z kolumnami Klipsch Heresy?

Ja niestety nie mialem, ale analizując budowę i parametry to idealny partner dla IA-30mk2.

Powinien byc miód :)

Też tak myślę, że IA-30mk2 powinien się sprawdzić. Wbrew temu co podaje firma, Klipsche nie są aż tak łatwym obciążeniem. Sądziłem, że będę pierwszym, który sprawdzi Klipsche z LAR-em, ale na razie nie jest mi to pisane. Chciałem pożyczyć IA-120H, ale w Strefie Dźwięku sprzedał się ostatni egzemplarz, a model ten nie będzie już produkowany. Lampy też nie wypożyczę, bo zdecydowałem się na zakup monobloków Phast Triode.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.