Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, klecha napisał:

Zresztą, co to za porównanie? Polskie-zagraniczne...

ja porównywałem,szukałem 3 drożnej konstrukcji z berylem na wysokich- polska konstrukcja była najtańsza i miała najlepszą stolarkę,pewnie w konstrukcjach budżetowych zachodnie koncerny tłukące tysiące sztuk w Chinach są bezkonkurencyjne

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

szukałem 3 drożnej konstrukcji z berylem na wysokich- polska konstrukcja była najtańsza i miała najlepszą stolarkę

Dalej nie rozumiem.

Jak można porównywać wybór 1:1?

Przecież to inne drivery, zwrotki, pudła, wytłumienie, etc...

Tu nie ma znaczenia gdzie są produkowane, bardziej liczy się know how.

Jedno jest pewne, za rozpoznawalny znaczek płaci się dodatkowo.

Zresztą większość z nas kupuje pudła dla dźwięku obracając się w założonym budżecie.

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

pewnie w konstrukcjach budżetowych zachodnie koncerny tłukące tysiące sztuk w Chinach są bezkonkurencyjne

To nie do końca prawda.

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Co do retrospekcji - trzeba to zutylizować i poddać dezynfekcji ?  nawet się zrymowało.

@Grutka  wydaje mi się, że warto zainteresować się firmą BMN. Co prawda nigdy nie słyszałem zestawów tego producenta ale biorąc pod uwagę zastosowane przetworniki i ceny za same kolumny to myślę, że mają ofertę wartą nawet samego przetestowania. A nuż akurat brzmienie podejdzie i akurat budżet będzie się zgadzał ?

4 godziny temu, Grutka napisał:

Panowie,  może by tak napisać do tej retrospekcji,  żeby się opamiętali i pośmiewiska  z siebie nie robili?

Taka strategia marketingowa, handlowa (czytaj: psychologia tłumu).

Winduje się ceny, opinie, podkręca testosteron, by nabywca, gdy utarguje 1/3 ceny, wybierze ten nie inny produkt (osobę przy urnie, w wielkiej polityce) odszedł w pełni zadowolony i spełniony. 

To nowy trend w realizowaniu marketingu, realizowaniu (niby) swoich preferencji.  

Jedni i drudzy (kupcy i politycy) jadą na jednym wózku. Tu tylko kasa się liczy.

Naiwni zawsze i tak muszą odejść i być w pełni zadowoleni.

Nawet gdy finalnie przegrywają.  

W tym sęk.

Dlatego naiwne jest pisanie:

"Panowie,  może by tak napisać do tej retrospekcji,  żeby się opamiętali i pośmiewiska  z siebie nie robili?"

To oznaka słabości i bezsilności klienta, wyborcy w stosunku do realizatorów w/w trendu, w polityce, marketingu .... w życiu. 

Edytowane przez LJ3

Co do cen retrospekcji:

Ktoś chętny na firmowy karton i instrukcję za jakieś 1800zł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bowersy z wgniecionym tweeterem i zaciągniętą maskownicą niejako w gratisie...

?

Dla porównania tutaj fajny zestawik:

Ukryta Zawartość

Zostanie na waciki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• Moderatorzy
15 godzin temu, rafal735r napisał:

To przeplaciles. W przypadku komercyjnych sprzętów, 50% ceny wyjściowej to zazwyczaj maks za uzywki. 

A tym czasem. Nie ma to jak wsadzić CD za 60zl w deski i krzyczeć 1200zl 

Ukryta Zawartość

Jeden z niższych modeli z tej serii, warty wg mnie 200-400 zł... Znając retrospekcje górna pokrywa musi być pięknie zjechana, że tą skrzynkę drewnianą zbili...

Ukryta Zawartość

to jest dobre... ? jak na Sansui to i tak cena umiarkowana. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

A myślisz, że etat stolarza po ile stoi?

Choć patrząc na wykonanie tych półeczek to marny ten majster:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
16 minut temu, Grutka napisał:

Ja pier..... totalnie ich pogrzało,  ja muszę im coś napisać,  bo patrzeć się nie da!!!

Kiedyś miałem kolumny B&W, były wypuszczane w dwóch wersjach ja miałem S1, a kumpel S2. Pewnego dnia podesłał linka do aukcji retrospekcji, że maja „ekstremalnie rzadką wersje s3”. Nigdy o tym nie słyszeliśmy, ale tabliczka i emblematy faktycznie miała wersje 3, głośnikami tez się różniła i fornirem.

Wysłaliśmy nr seryjny i link do aukcji do BW z pytaniem co to za model, po jakiś czasie odpisali, że nigdy takiego modelu nie wyprodukowali, a nr seryjny odpowiada serii pierwszej...

Fornir przez nich zmienimy bo oryginalny zapewne zniszczony, a analizując głośnik wysokotonowy, zauważyliśmy że zamienoby na tubkę tonsila... 

Pisaliśmy, do retrosekcji żeby ludzi w błąd nie wprowadzali, ale nic to nie pomogło. Cena oczywiście kilka razy zawyżona w stosunku do tego ile te kolumny w dobrym stanie powinny kosztować, a z głośnikami Tonsila to IMO na części tylko się nadawały, o ile niskotonowe były sprawne w ogóle...

Edytowane przez plastik1989

-----------------

10 minut temu, klecha napisał:

patrząc na wykonanie tych półeczek to marny ten majster:

Ukryta Zawartość

Takie płyty meblowe z wiórówki przycinają na wymiar i oklejają za grosze krawędzie w każdej Castoramie. Tylko nóżki wkręcić i nalepkę nakleić. 
Metr kwadratowy w zależności od koloru/wzoru okleiny kosztuje 25-40zł. Z metra kwadratowego wychodzą cztery takie półeczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda żadne znalezisko ale muszę napisać, że miałem swego czasu Aegis One i po prostu byłem pod wrażeniem, że tak tanie pudełka potrafiły tak świetnie grać. Mało tego, wykonanie było na prawdę szokujące, sama zwrotnica pozbawiona badziewnych elementów typu kondensatory bipolarne. Obudowa? Przednia ścianka bodajże 25mm MDF, reszta chyba 18mm ale pewności nie mam.
Za takie pieniądze? Na prawdę niektóre 2-3 razy droższe zestawy nie były tak solidnie wykonane.

Przetworniki szczególnie midwoofery absolutnie niczego sobie. Tweetery najtańsze Vify z serii TC ale wcale nie takie złe, wręcz przyzwoite.
Przypuszczam, że te podłogówki mogą być tylko lepsze. A tak wygląda sama zwrotnica :

8343475bcf71.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, plastik1989 napisał:

Kiedyś miałem kolumny B&W, były wypuszczane w dwóch wersjach ja miałem S1, a kumpel S2. Pewnego dnia podesłał linka do aukcji retrospekcji, że maja „ekstremalnie rzadką wersje s3”. Nigdy o tym nie słyszeliśmy, ale tabliczka i emblematy faktycznie miała wersje 3, głośnikami tez się różniła i fornirem.

Wysłaliśmy nr seryjny i link do aukcji do BW z pytaniem co to za model, po jakiś czasie odpisali, że nigdy takiego modelu nie wyprodukowali, a nr seryjny odpowiada serii pierwszej...

Fornir przez nich zmienimy bo oryginalny zapewne zniszczony, a analizując głośnik wysokotonowy, zauważyliśmy że zamienoby na tubkę tonsila... 

Pisaliśmy, do retrosekcji żeby ludzi w błąd nie wprowadzali, ale nic to nie pomogło. Cena oczywiście kilka razy zawyżona w stosunku do tego ile te kolumny w dobrym stanie powinny kosztować, a z głośnikami Tonsila to IMO na części tylko się nadawały, o ile niskotonowe były sprawne w ogóle...

Kiedyś wystawili gramofon Micro Seiki bodajże MB-18 wart kilka stówek w porywach do 1kPLN ze sfałszowaną naklejką modelu DD-40 wartego nie mniej niż 4kPLN. Po aferze na jednym z for o tematyce gramofoniarskiej zmienili opis. Ale metod jak widać nie zmienili. Ktoś powinien im się dobrać do rzyci.

11 minut temu, McGyver napisał:

Takie płyty meblowe z wiórówki przycinają na wymiar i oklejają za grosze krawędzie w każdej Castoramie.

Myślisz że nawet się nie wysilili na MDF ??

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jeśli jest to jawne oszustwo (jak piszecie wyżej i przyklejonych naklejkach, czy nieistniejących kolumnach) to przecież można zgłosić do zarządzających portalem, a oni mogą to nawet na policję zgłosić

57 minut temu, plastik1989 napisał:

Jeden z niższych modeli z tej serii, warty wg mnie 200-400 zł... Znając retrospekcje górna pokrywa musi być pięknie zjechana, że tą skrzynkę drewnianą zbili...

?

DCD - 680, maks 100zl. Model 980 był w porządku do 200 zl. Więcej nie warto, bo za 300-400 są już DCD-1290,1460 albo wiele nowsze 1450AR. 

?👈

12 minut temu, rafal735r napisał:

Model 980 był w porządku do 200 zl

a u mnie leży na strychu, prawdopodobnie laser padł, raczej poleci na elektrozłom.

Chyba, że wsadzę go w drewnianą obudowę i puszczę jako uszkodzony "ónikat" za 700 do negocjacji? ?

Godzinę temu, McGyver napisał:

Takie płyty meblowe z wiórówki przycinają na wymiar i oklejają za grosze krawędzie w każdej Castoramie. Tylko nóżki wkręcić i nalepkę nakleić. 
Metr kwadratowy w zależności od koloru/wzoru okleiny kosztuje 25-40zł. Z metra kwadratowego wychodzą cztery takie półeczki.

Ale te, wyżej reklamowane, są zrobione na "wysoki połysk" i nadpis TECHNICS, a to razem wycenione na 400 zł jest. 

Edytowane przez LJ3
27 minut temu, robert19091990 napisał:

a u mnie leży na strychu, prawdopodobnie laser padł, raczej poleci na elektrozłom.

Chyba, że wsadzę go w drewnianą obudowę i puszczę jako uszkodzony "ónikat" za 700 do negocjacji? ?

Wsadz laser za 50zl i pójdzie za 200 ?

?👈

2 godziny temu, Grutka napisał:

Jest to straszne co piszesz, trzeba ich jeb.. oszustów gdziekolwiek można!!!!

Szkoda zachodu. Po ilości komentarzy widać że klientów na te ich "cacka" można policzyć na palcach jednej reki. A idiotów którzy u nich kupują wcale mi nie szkoda :)  Najlepsze są ich opisy kolumn,  metodą kopiuj-wklej wszystkie mają kryształowe wysokie tony i tworzą wspaniały spektakl muzyczny, z niziutko schodzącym basem. Nawet tych malutkich podstawkowych kolumn nie oszczędzili tymi swoimi wypocinami. Są albo bezczelni albo głupi, albo jedno i drugie. 

Godzinę temu, LJ3 napisał:

wyżej reklamowane, są zrobione na "wysoki połysk" i nadpis TECHNICS, a to razem wycenione na 400 zł jest. 

Nie widzę tam wysokiego połysku na żadnym ze zdjęć.

Godzinę temu, robert19091990 napisał:

(...) muszę napisać, że miałem swego czasu Aegis One i po prostu byłem pod wrażeniem, że tak tanie pudełka potrafiły tak świetnie grać. Mało tego, wykonanie było na prawdę szokujące, sama zwrotnica pozbawiona badziewnych elementów typu kondensatory bipolarne. Obudowa? Przednia ścianka bodajże 25mm MDF, reszta chyba 18mm ale pewności nie mam.
Za takie pieniądze? Na prawdę niektóre 2-3 razy droższe zestawy nie były tak solidnie wykonane.

To prawda, osobiście przekonałem się o wyjątkowej jakości wykonania i brzmienia tego producenta z okresu jego i nie tylko jego najpopularniejszych konstrukcji. Dobry znajomy po wieloletnich doświadczeniach z kolumnami budżetowymi w końcu zakupił monitory Evo One, które od początku zdradzały drzemiący w nich potencjał. 

W pewnym momencie ciekawi efektu podpięliśmy je pod mojego ówczesnego Hegla H200A i rezultat był bardzo miłym zaskoczeniem. To dynamiczne i precyzyjne brzmienie, ale jednocześnie bardzo spójne i dojrzałe bez nadmiernego efekciarstwa. Wysokie tony rzeczywiście są wyraźnie obecne i choć brak im subtelności i wyrafinowania znanego z topowych tweeterów to na pewno zapewniając im odpowiednie towarzystwo można być spokojnym o ich jakość i kulturę. Z kolei średnica świetnie zszyta z pozostałym pasmem z bardzo naturalną definicją i emocjonalnością. Bas zaś zasługuje na szczególne uznanie, bo to co jest w stanie zaoferować ten 13cm przetwornik jest po prostu nieprawdopodobne pod warunkiem, że wzmacniacz jest wystarczająco mocny i wydajny, aby zapanować nad tymi głośnikami i trzymać je w ryzach. W ten czas odwdzięczą się szybkim, kontrolowanym i jak na możliwości tych skrzynek całkiem niskim basem. 

Wspólnie "przerzucaliśmy" najpopularniejsze kolumny znanych i mniej znanych producentów z tego przedziału cenowego i pomimo, że różne cechy brzmienia były czasami lepiej dopracowane w innych konstrukcjach to bezdyskusyjnie Evo One wygrywały jako całokształt. W swojej klasie Evo One uważam za wybitny monitor.

Dla uznania również zamieszczam zwrotnicę Evo One. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 godziny temu, piotreczek napisał:

Jeśli jest to jawne oszustwo (jak piszecie wyżej i przyklejonych naklejkach, czy nieistniejących kolumnach) to przecież można zgłosić do zarządzających portalem, a oni mogą to nawet na policję zgłosić

Zarządzających portalem interesuje głównie prowizja. Jak będą robić takie akcje przeciwko płatnikom prowizji to odstraszą sprzedających od korzystania z serwisu. To nie jest w ich interesie. Co najwyżej raz na jakiś czas aukcję usuną.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.